4x5TB schijfstation
Deze Thunderbolt 2 Direct Attached Storage schijfstation van CalDigit is zeer compact en stevig gebouwd en straalt hierdoor duurzaamheid en luxe uit. Doordat dit schijfstation uit vier 3,5 inch schijfstations bestaat, kun je dit DAS-station configureren in RAID 5 wat een goede balans geeft tussen snelheid en veiligheid. Met een lees- en schrijfsnelheid in RAID 5 van een kleine 500MB per seconde en een goede 700MB per seconde in RAID 0 kan dit schijfstation wedijveren met de grote jongens.
Omdat CalDigit gebruik maakt van eenvoudige 5TB Tochiba (typenr: MD04ACA500) hardeschijven, kon dit model relatief goedkoop in de markt gezet worden. Soortgelijke vierschijven DAS-stations met dezelfde RAID-mogelijkheden en een opslagcapaciteit van 20TB zijn bij vergelijkbare merken veel duurder. Daarnaast zijn deze modellen vaak veel groter en lomper gebouwd. Daarbij moet ik wel vermelden dat deze merken gebruik maken van betere hardeschijven die gespecialiseerd zijn voor gebruik in DAS- en NAS systemen. Gelukkig kun je dit probleem heel eenvoudig ondervangen met een RAID 5 kalibratie zodat bij een eventuele kapotte schijf je data niet verloren gaat. Daarnaast kun je eenvoudig deze hardeschijven uitnemen en vervangen voor betere exemplaren zodat je in de toekomst het systeem alsnog kan voorzien van grote professionele DAS/NAS hardeschijven.
Sterker nog, de CalDigit T4 ondersteund zelfs SATA 3 SSD’s! Mochten deze schijven in de toekomst goedkoper worden dan kan ik mijn DAS ook nog van bloedsnelle SSD’s voorzien. Kortom met de CalDigit T4 heb je een heel toekomstbestendig systeem, mede omdat het schijfstation gebruik maakt van de supersnelle Thunderbolt 2 interface.
Mijn ervaring na vijf jaar
Na vijf jaar intensief gebruik van mijn Caldigit T4, ben ik toch iets minder positief gaan denken over het DAS (Direct Attached Storage) schijfstation. Toen in januari 2021 een schijf er plots mee ophield en de standaard Toshiba desktopschijf wilde vervangen voor een betere 5TB schijf van het merk Western Digital, werd ik onaangenaam verrast. Die schijf werd wel herkend door de T4 maar niet door de softwareapplicatie die het DAS schijfstation aanstuurt. Het gevolg hiervan was dat mijn RAID 5 setup uit elkaar viel en achterbleef met een JBOD! Voor mij zat er niets anders op dan een slechtere maar duurdere 5TB hardeschijf bij Caldigit te bestellen. Zonder deze actie zou ik bijna tien terabyte aan belangrijke data kwijt raken! Een vorm van klantenbinding waar ik niet van houd! Daarbij moet ik wel vermelden nadat ik de vervangende schijf (eveneens van het merk Toshiba) van Caldigit ontvangen en teruggeplaatst had, mijn RAID 5 setup alsnog hersteld kon worden. Hoe mooi die T4 van Caldigit ook mocht zijn, mijn vertrouwen in het apparaat was ernstig geschaad! Om toekomstige problemen voor te zijn ging ik op zoek naar een ander DAS schijfstation die voorzien was van een hardwarematige RAID chip zodat ik minder afhankelijk ben van de softwarematige ondersteuning van apps. Na lang zoeken vond ik er eentje. Het betrof de 6Big van LaCie, die evenals de T4 er prachtig uitzag. Echter met het verschil dat de RAID-setup(s) op dat station hardwarematig zijn en dat het station niet gebonden is aan hardeschijven van een bepaalde fabrikant. Hierdoor ben je bij een toekomstige schijfupgrade niet afhankelijk van LaCie met zijn dure Seagate hardeschijven. Mijn review over de Caldigit T4 die zo positief begon, eindigt na vijf jaar toch wel een klein beetje in een mineur.