Introductie
Na deze flitser enkele maanden in mijn bezit te hebben is het tijd voor een korte review. Geen ellenlange technische vergelijkingen waarin ik theoretische waardes ga vergelijken, maar vooral ervaringen van de praktijk. Deze ervaring is met slechts één exemplaar, maar het zegt mij genoeg over Yonguo als merk, ook al zouden het sporadische problemen zijn.
Dat ik deze flitser besteld heb was met de hoop dat Yongnuo hun zaken eindelijk eens op orde zou hebben. Door positieve reviews van deze flitser was dit vermoeden er wel, maar na een kapotte YN460II en twee kapotte YN568EXII met alle drie andere problemen waardoor ze niet meer bruikbaar zijn, was ik sceptisch.
Ik heb deze flitser voornamelijk als back-up flitser naast mijn Canon 430EXII in gebruik. Ik had geen behoefte om 200+ euro uit te geven aan een tweede 430EXII die in 95% van de gevallen in de tas blijft, dus toen gekozen voor een 600EX-RT, besteld bij dx.com. Met een speciale promo-actie betaalde ik slechts rond de 80 euro.
Eerste indruk
De eerste indrukken waren goed. Naast de 430EXII is dit ding een beest. Flink groter, goede knoppen, makkelijk in gebruik en enorm veel mogelijkheden. Op mijn 5DIII met Tamron 70-200 2.8VC is de Yonguo een stuk beter in verhouding; de 430EXII valt hier redelijk klein uit.
Een paar korte tests lieten zien dat alles leek te werken. Ik geloof niet dat de output daadwerkelijk zo hoog is als ze ons doen geloven (richtgetal van 60), aangezien hij even sterk, zo niet zelfs wat zwakker, dan de 430EXII lijkt. Ook leek het er op dat de output niet consistent was; meerdere foto's achter elkaar resulteerde in verschillende belichtingen bij dezelfde omstandigheden.
Gebruik in de praktijk
Bij het eerste gebruik in de praktijk merkte ik al snel dat alles niet lekker werkte. De flitser deed zijn ding, maar ik was teveel bezig was met het bijstellen van de flitser, iets wat bij de 430EXII amper nodig was. Na een half uur uit frustratie van verkeerd belichte foto's de 430EXII weer gepakt, waarna alles weer zonder problemen werkte. Flinke pluspunt voor Canon dus.
Hierna heb ik de flitser eigenlijk niet meer gebruikt, tot ik gisteren per ongeluk de 430EXII was vergeten en ik dus geen keuze meer had. Een reeks aan problemen volgde deze avond:
- AF-hulplicht. Het patroon van het AF-hulplicht werkt niet goed en de richting staat niet goed afgesteld waardoor er in het donker geen betrouwbare AF mogelijk is. Mijn camera gaat regelmatig hunten, iets wat met de 430EXII niet gebeurt vanwege een beter patroon en wel een juiste afstelling.
- De flitser doet rare dingen met de witbalans. Foto's op een kleurtemperatuur van 50.000 en kleurtint van -150, foto's op een kleurtemperatuur van 2.000 en kleurtint van -30, foto's op de juiste kleurtemperatuur maar een kleurtint van +85. Elke combinatie komt voorbij, zelfs als de witbalans in de camera vast staat. Probleem is zowel bij mijn 5DIII als 60D aanwezig. Ook op een 650D deed dit probleem zich voor. In RAW is het zonder problemen bij te werken, maar de preview op de camera is dus compleet verkeerd waardoor de scherpte controleren of een voorbeeld aan de klant laten niet meer mogelijk is.
Screenshot uit Lightroom, zie de verschillende gele en blauwe foto's
- Snelheid. De 430EXII werkt de hele avond betrouwbaar, tot de batterijen bijna leeg zijn. De Yongnuo is al merkbaar langzamer, maar lijkt ook sneller problemen te hebben om klaar te zijn voor een flits als de batterijen leger raken.
- Batterijgebruik. De 430EXII is een avond bruikbaar met 4 batterijen, de Yongnuo heeft meerdere sets per avond nodig om bruikbaar te blijven. Hangt samen met de snelheid, de Yongnuo heeft sneller nieuwe batterijen nodig omdat de oplaadtijd anders onacceptabel lang is.
- Oververhitting. De 430EXII heeft nog nooit problemen gehad met oververhitting, ook niet na een hele dag in gebruik te zijn. De Yongnuo heeft er al binnen een uur last van. Batterijen wisselen naar koude batterijen helpt even, maar na enkele minuten is het weer raak.
Het is een flitser die op papier erg goed is. Een kloon van de Canon 600EX-RT, met nagenoeg dezelfde features en nagenoeg hetzelfde uiterlijk, maar dan voor een flink lagere prijs. Helaas lijkt het hier om een goedkope kopie te gaan, die bijna alles van (zo niet meer dan) de Canon kan, maar dan allemaal net niet, wat je in de praktijk een hoop problemen en frustraties op gaat leveren. Dit alles in combinatie met het idee dat de flitser er elk moment mee op kan houden (zoals 3/4 van mijn Yonguo-flitsers al hebben gedaan) zorgt ervoor dat ik deze flitser niet meer dan één ster kan geven; zelfs niet met deze featureset en prijs. Wellicht leuk voor een hobbyfotograaf, maar als professional kan je beter investeren in echt Canon-spul, zelfs als het 'maar' de Canon 430EXII is. Vooral tegen de Nederlandse prijzen die 2,5x zo hoog liggen als ik er voor heb betaald, aangezien de 430EXII dan nagenoeg even duur is (op dit moment €199 voor de Yonguo vs €239 voor de Canon).
-edit 2019-
Nu is, zoals bij meerdere van mijn Yongnuo flitsers, het batterijklepje kapot gegaan. De palletjes die het klepje dicht moeten houden zijn afgebroken waardoor het klepje niet meer dicht blijft. Dus een waardeloze flitser is nog waardelozer geworden