Linksys WRT1900ACS Ultra Smart Wi-Fi Router AC1900 Review

pclinde
14 januari 2016, laatste update op 30 mei 2017, 13.851 views

Linksys WRT1900ACS Ultra Smart Wi-Fi Router AC1900

De Linksys WRT1900ACS is niet alleen op papier, maar ook in het fysiek erg indrukwekkend. De draadloze prestaties out-of-the-box zijn prima, en de USB 3.0 performance zijn om te smullen!

Pluspunten

• Robuust en kwalitatief dik in orde.
  • Nog krachtiger en stil (AC'S' = Silent).
  • Ondersteuning voor OpenWRT.
  • USB 3.0 performance, een echte krachtpatser.
  • De Linksys Smart WiFi software / WEB UI is erg overzichtelijk.
  • Gebruiksvriendelijke Linksys Smart WiFi app om de router op afstand te beheren.
  • De standaard meegeleverde antennes bieden een prima dekking voor het gemiddelde huishouden.
  • Optioneel kun je de Linksys high-gain antennes aanschaffen voor een beter dekkingsgebied / extra signaalwinst.

Minpunten

• Stevig prijskaartje.
  • Widgets in de software en app voelen slechts beperkt zinvol.
  • De high-gain antennes komen niet helemaal overeen met de beloofde specificaties. Houd rekening met het feit dat dit kan schommelen door omgevingsvariabelen.

Review: Linksys WRT1900ACS

- Software
- App – Smart Wi-Fi
- Conclusie

Extra:
Een klein sprongetje naar de reacties

Links:
Linksys WRT1900ACS productpagina

Opvallend blauw met zwart, kenmerkend voor de Linksys WRT1900ACS. De afgelopen jaren kwamen er vooral veel zwarte kastjes met de bestempeling ‘router’ uit fabriek van Linksys rollen. De WRT1900AC, die vorig jaar uitkwam was een ode aan de oude, noem hem gerust legendarische, WRT54G en bracht het blauw weer terug in productie. De opvolger daarvan, de WRT1900ACS bespreken we vandaag in deze review.

Nu zien we een kleine verandering in de naamgeving. De S staat namelijk voor stil (officieel silent). Waar de WRT1900AC nog een roterende ventilator had, is de WRT1900ACS volledig passief gekoeld. Maar er is meer! De WRT1900ACS heeft intern ook wat upgrades gekregen. De AC had een 1.2GHz dual-core processor en 256MB DDR3 geheugen, de ACS heeft een sneller processor op 1.6GHz en 512MB DDR3 geheugen. Ik heb de 1900AC variant niet in huis, een directe vergelijking is dus niet mogelijk. Wel ben ik benieuwd hoe de prestaties zijn, zowel als router, en als het om de USB 3.0 snelheid gaat en de media server opties.

De ACS is momenteel het vlaggenschip van Linksys, wellicht niet in termen van hoge cijfertjes zoals de EA8500, maar wel als het hart van Linksys. Verder uitspraken over de specificaties doe ik pas in het volgende hoofdstuk. Wel stel ik je gerust met het feit dat de ACS op papier aardig indrukwekkend is. Voor deze geavanceerde router betaal echter je een prijs van circa 229 euro, wat best een pittige prijs is, om die reden mogen we zeker wel een bepaald verwachtingspatroon hebben. In deze review zullen we gebruik maken van twee verschillende soorten antennes: de standaard meegeleverde antennes en de nieuwe Linksys WRT0004ANT high-gain antennes. De high-gain antennes zouden tot twee keer zoveel signaalwinst moeten opleveren in vergelijking met de standaard antennes. De high-gain antennes koop je apart voor een prijs van circa 90 tot 100 euro, wederom geen verkeerde prijs. Laten we aan de slag gaan, handjes uit de mouwen en spelen maar met de Linksys 1900ACS!

Een overzicht van de specificaties van de officiële Linksys website:

Hierboven zie je een opsomming van de belangrijkste features. Het gaat hier om een dual-band router met een 2.4 en 5.0GHz frequentie. Beide frequenties kunnen gelijktijdig uitgezonden worden. De 2.4GHz frequentie heeft een theoretische doorvoersnelheid van 600Mbps (n), de 5.0GHz frequentie gaat tot 1300Mbps (ac). Verder is de router uitgerust met vier Gigabit LAN-poorten.

De aanwezige processor van 1.6GHz en het DDR3 geheugen van 512MB worden gekoeld door een aluminium heatsink. Deze is te zien door de ovale uitsparingen op de bovenzijde van de router. Linksys adviseert de gebruiker om geen voorwerpen op de router te plaatsen, omdat deze anders de warmte niet kwijt kan.

Op de router zijn vier antenne aansluitingen aanwezig, een aan / uit knop, een reset knop, een USB 2.0 / eSATA combinatie, een USB 3.0 aansluiting, vier Gigabit LAN-poorten en een WPS-knop. Om de ACS te voeden komen we een 12V voeding connector tegen op de achterkant.

De ACS is 26.6 bij 19.3 bij 5.1cm en heeft een totaalgewicht van 1.45kg. Het gewicht is zeker iets wat opvallend is, je krijgt wel degelijk iets in handen. De vormgeving, connectiemogelijkheden en uitstraling gaan we gezamenlijk bekijken in het volgende hoofdstuk!

De verpakking is uitgevoerd in zwart met blauw, een knipoog naar de kleursamenstelling van de ACS. Een stevige verpakking die aan de voorzijde open te slaan is met een flap. Binnenin is de verpakking bekleedt met zacht schuim. De ACS ligt in een zacht bedje van schuim beschermt tegen de ‘boze’ buitenwereld.

Opgebouwd uit laagjes komen we vervolgens de handleiding tegen met inlogcodes, met daaronder de antennes. De meegeleverd antennes werken met beamforming technologie. De radiosignalen worden gericht naar een apparaat verzonden. Het bevordert een beter bereik, een hogere snelheid en is minder storingsgevoelig. Op een korte afstand zal de beamforming technologie niet veel uitmaken, want het signaal is in deze situatie erg sterk. Met langere afstanden zou het wel een positief effect moeten leveren.

In deze review maak ik gebruik van twee antennes, de standaard meegeleverde antennes, en de high-gain antennes. In het hoofdstuk ‘in de praktijk’ ga ik de twee antennes qua bereik vergelijken. Hieronder beide antennes, de langere variant zijn de high-gain antennes.

En als laatst vissen we de power adapter en LAN-kabel uit de verpakking.

Door naar de WRT1900ACS. De behuizing is voorzien van kleine ovale uitsparingen op de boven- en onderkant, zodat de warmte afgevoerd kan worden. De voorzijde is voorzien van statuslampjes met witte LEDS. In een donkere ruimte zijn de LEDS zeker niet storend, mocht je er toch last van hebben, dan schakel je deze gemakkelijk uit in de software / WEB UI.

De router heeft een moderne uitstraling en ziet er deftig uit. Het wordt direct duidelijk dat om een duurder segment router gaat. De gemengde kleursamenstelling van blauw en zwart doorbreekt het standaard zwarte of witte kastje met het label router, net als de WRT54G dat in de tijd deed

Als je de router liever aan de muur hebt hangen, plafond of op een andere magische plek; dat kan! De vier pootjes zijn voorzien van een rubberen afwerking met uitsneden, zo kun je zelf een beetje goochelen waar je de router wil monteren.

Op de achterkant zitten zoals gebruikelijk de aansluitingen. Vier LAN-poorten, een Wan poort, een WPS-knop, een reset knop en aan- en uitknop. We komen niet alleen een USB 3.0 poort tegen, maar ook een gecombineerde USB 2.0 met eSATA poort. Er zijn totaal vier RP-SMA antenne aansluitingen met twee op de achterkant en één op iedere zijde.

Vooraf is het altijd handig om te melden dat resultaten kunnen schommelen afhankelijk van een aantal variabelen. Dit verschilt per woning denk hierbij aan de muren, isolatie, apparatuur en woonniveaus, de omgeving met actieve netwerkapparaten, huishoudapparaten en bevolkingsdichtheid. Als laatste is de volledige setup van je eigen netwerk, tot hoever deze een-op-een is gefinetuned is met je modem / aansluiting.

In dit hoofdstuk deel ik altijd wat achtergrondinformatie over de testomgeving. Voor deze review kan ik met een lach op mijn gezicht mededelen dat ik een nieuwe testomgeving heb. Anders gezegd: ik ben verhuisd! Het gaat hier (weer) om een dijkwoning, maar dan niet meer bij papa en mama thuis.

Het betreft een woning op 263m2 eigen grond, waarvan 138m2 woonoppervlak. De woning heeft een totale inhoud van 335m3, met gedeeltelijk dak- muurisolatie. De netwerktesten worden uitgevoerd op eigen grond, in de woning en tuin. Een mix van apparaten wordt gebruikt om de testen te realiseren. We beginnen met een bekabelde test gevolgd door draadloze testen op 2.4GHz en 5.0GHz. Ik ben aangesloten bij Ziggo en maak gebruik van het Ziggo Max pakket met 200Mbps download en 20Mbps upload. De meegeleverde modem (Technicolor TC7200) staat ingesteld op bridge modus.

We starten met een LAN-test, opvolgend met een paar WiFi testen op 2.4 en 5.0GHz, en nog een vergelijkende test als het om de antennes gaat. Welke winst er te boeken valt qua signaalwinst licht ik hieronder verder toe. We sluiten af met een USB 3.0 doorvoersnelheid test.

We starten met de LAN-resultaten, waar de maximale snelheid behaald wordt die mogelijk is met het Ziggo Max pakket.

Voor de volgende test gebruik ik een iPhone 6 Plus die voorzien is van 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5.0 GHz). Beide frequenties: 2.4GHz en 5.0GHz worden getest. De 5.0GHz tabellen lopen maximaal op tot 200Mbps om het overzichtelijk te houden, voor de 2.4GHz tabellen hanteer ik maximaal 100Mbps. Zo zijn de tabellen onderling makkelijker te vergelijken.

Voordat de resultaten weergeven worden in de tabellen, is het ook handig om inhoudelijk te weten hoe omgeving er verder uitziet. Tussen de router en woonkamer zit een muur van 40cm met isolatie. Tussen de badkamer zitten drie muren variërend van 20 tot 30cm, en bij de slaapkamer moet het signaal door het plafond heen, en nog eens drie muren van 20 tot 30cm.

Voor de volgende test gebruik ik mijn laptop: de MSI GE620DX. Deze is voorzien van een Wireless-N 130 / Intel Centrino - 802.11b/g/n Wi-Fi chip.

Als laatste test ik mijn iPad generatie 3 (Retina). Dit model kan net als de MSI-laptop een 2.4GHz frequentie aan.

De standaard antennes en high-gain antennes hebben binnenhuis vergelijkende resultaten. Als ik de ‘nare’ hoekjes van de woning opzoek is de high-gain antenne een duidelijke winnaar. Het dekkingsgebied in sommige kamers is duidelijk beter met de high-gain antennes. Houd er rekening mee dat het niet sneller is, dit is vaak de illusie van veel mensen. Om toch de antennes goed te vergelijken duiken we de achtertuin in. Als we de volledige afstand vanaf de router pakken tot het randje in onze achtertuin overbruggen we 23 meter met een muur van 40cm. Het enige nadeel is dat de tuin 4 meter naar beneden afloopt. De foto hieronder geeft je een beter beeld van de situatie. Tegelijkertijd lopen de tranen van mijn wangen af, wat een puinhoop.

Wel positief is dat de straatzijde een stuk gelijker loopt met de woning. Wel moet ik eerst 5 meter naar de overkant zwemmen, met het stukje omhoog kom je hemelsbreed uit op 30 tot 32 meter. Op de 5GHz frequentie zien we al snel schommelingen i.c.m. de iPhone 6 Plus. Met een afstand van 10 meter doen beide antennes het nog prima, met dik een gemiddelde boven de 120Mbps. Gaan we naar het uiteinde van de tuin, dan krijgen de standaard antennes wat problemen. Het WiFi signaal valt weg en begint af te zwakken. Hetzelfde geldt voor de high-gain antennes, deze zijn een stuk stabieler, maar zitten nog maar rond de snelheid van 8Mbps. Dit is te weinig om volledig te kunnen genieten van de verbinding. We moeten het dus echt hebben van de 2.4GHz frequentie als het om afstanden gaat. Hier is de 5.0GHz frequentie als signaal gewoon te zwak voor. Binnenshuis op plekken zoals de woonkamer werkt het bloedje snel, buitenhuis is de 2.4GHz frequentie overduidelijk kampioen. Hieronder de 2.4GHz frequentie testresultaten op 10 en 23 meter. De maximale afstand tot de sloot is 23 meter, vanaf dit punt begint de snelheid met de standaard antennes te verspringen. De positie van de iPhone 6 Plus richting het huis, of juist richting de straatzijde is nu bepalend voor de snelheid.

Nu is het vrij lastig om in de sloot verder te testen, overigens is het ook nog steeds erg koud. Verderop bevindt zich het wonder: een brug. Aan de overkant van de sloot, wat ongeveer 28 meter verwijderd is van de router, is het signaal met de standaard antennes niet meer te ontvangen. Hier houdt het avontuur voor de standaard antennes op. De high-gain antennes doen gelukkig datgene waarvoor ze bestemd zijn: een betere dekking dan de standaard antennes. Op 30 tot 32 meter behaal ik 21Mbps, not bad! Lopen we verder de straat in (verwijst naar de bovenstaande tuinfoto), dan blijft het WiFi bereik nog 5 tot 6 meter in het netwerkoverzicht staan, daarna is het met de pret gedaan. Gemiddeld overbruggen de standaard antennes 23 tot 25 meter in deze test, waar de high-gain antennes 37 tot 38 meter halen. Dit zijn de resultaten van mijn setup, het kan zomaar zijn dat een directe vergelijking bij iemand anders kan verschillen. De test toont aan dat er met de high-gain antennes een winst van 12 tot 13 meter geboekt wordt. Linksys geeft zelf aan dat de high-gain antennes tot 2x zoveel bereik zouden moeten behalen, dit is natuurlijk getest in de beste omstandigheden. Hier wijken mijn testresultaten 40 tot 50 procent vanaf. Ben ik ontevreden? Nee, zeker niet. Stiekem had ik wel wat meer verwacht, de high-gain antennes zien er namelijk echt imposant uit. Wel is één ding zeker: met de high-gain antennes heb je een beter bereik. Voor de meerprijs van 90 – 100 euro moet je wel overwegen of je het écht nodig hebt, anders kun je deze biljartstokken beter laten liggen.

Tot slot heb ik een externe USB 3.0 behuizing aangesloten. Het gaat hier om de Silverstone Raven RVS02 met een Kingston HyperX Savage SSD van 240GB. Als test heb ik een zip bestand gebruikt van 10,3GB met meerdere 1080p films. Hieronder de resultaten via een Gigabit verbinding.

De resultaten zijn om te smullen, houd rekening met het feit dat er vrij recente hardware wordt gebruikt. De bovenstaande resultaten zijn vergelijkbaar en soms sneller dan sommige NAS-oplossingen. Delen gaat makkelijk binnen je eigen netwerk, FTP of via DLNA (media server). Deze USB prestaties maken de WRT1900ACS zowaar een serieuze concurrent als het op thuis opslag oplossingen aan komt.

De setup verliep erg soepel zonder onduidelijkheden. In ons nieuwe huisje hebt ik direct gebruik gemaakt van de 1900ACS, de meegeleverde modem ging dus direct op bridge modus. Toen was het tijd om de router op te zoeken. De landingspagina was direct duidelijk, setup time! Hier kreeg je tevens de optie om een manual installatie uit te voeren. De afbeeldingen hieronder zijn van de geautomatiseerde setup.

De setup gaat eerst wat geautomatiseerde stappen af om de installatie rond te krijgen. Ik raad je gewoon aan om een bakje koffie te pakken, terug te keren en dan de vervolgstappen uitvoeren. Na de controle moet je de router loskoppelen, 2 minuten wachten en weer aansluiten. Als je naast de router zit zie je de statuslampjes één voor één oplichten.

Tijdens de setup komen updates ook ter sprake, de router werd bijgewerkt naar de meest recente firmware gaat automatisch.

Na de updates is het tijd om je draadloze verbinding(en) te voorzien van een labeltje. De 2.4GHz en 5.0GHz frequentie kunnen onder één netwerknaam worden samengevoegd. Het wachtwoord is ongeacht van deze optie wel hetzelfde.

De setup van de router is nu compleet, de verbinding is bij het zien van dit scherm al te vinden in het WiFi lijstje. Linksys maakt gebruikt van een software genaamd Smart WiFi, dit is het eigen online schilletje (WEB UI) van Linksys. Je bent niet verplicht om een account aan te maken, niks moet alles mag! Eenmaal een account aangemaakt kun je de router makkelijk opsporen via: https://linksyssmartwifi.com

De Smart WiFi software is gericht op gebruikersgemak, flexibiliteit op afstand en management. We vinden het allemaal wel leuk om gimmicks of apps uit te proberen. Zo is er ook een app van Smart WiFi. Voor gebruikers die weinig of algemene kennis hebben is Smart WiFi een zeer toegankelijke software. Het bekt ook lekker op de verjaardag, even een show-off tijdens de koffie met een mokkapunt. Ik ga nog niet te diep in op de meegeleverde software, dit bewaar ik lekker voor het volgende hoofdstuk. Wel geef ik alvast aan dat ik te spreken ben over de software en hoe soepel deze werkt. Nogmaals: een account aanmaken is niet verplicht, zonder een account kun je ook van de opties genieten. Het aanmaken van een account biedt gemak.

Vanuit de setup rollen we in het beginscherm van de software. Opvallend is de lay-out, even wat anders met een moderne twist. De setup zag er visueel verzorgd uit, gaf geen onduidelijkheden en klikte ‘lekker’ door. Laten we gezamenlijk lekker door de software heen gaan.

Het beginscherm is voorzien van widgets, kleine tegeltje met informatie. Je kunt de vooraf ingestelde widgets verwijderen, en nieuwe toevoegen. Wat doen de widgets? Ze geven de gebruiker snel toegang om basale instellingen in te zien en aan te passen. Wil je dieper ingaan op specifieke instellingen, dan komen de widgets te kort. Het hoofdmenu aan de linkerzijde biedt verdere diepgang.

We beginnen bovenaan en werken naar beneden. De eerste optie is de netwerkmap, hier kun je verbonden clients bekijken, op welke frequentie ze zitten en apparaat informatie inzien. Wil je de grootverbruikers in de gaten houden; wie snoept de meeste MB’s? Het menu heeft hier de optie internet usage voor. Je kunt per apparaat informatie uitlezen om verbruik inzichtelijk te maken. Ik wist het eigenlijk al voordat ik ging kijken, de grootgebruiker ben ik zelf. Vanuit de netwerkmap kun je ook apparaten toevoegen. Voor computers en mobiele apparaten krijg je puur een weergave van de draadloze gegevens, bij WPS zie je een stappenplan met code en om een USB-printer toe te voegen kun je direct een .exe of .dmg bestand downloaden en installeren.

Een gastennetwerk is natuurlijk ook van deze tijd. Zelf gebruik ik het nog niet echt vaak als gasten op bezoek zijn. Met een volledige file share infrastructuur bestaande uit privé bestanden is het toch wel handig. Net als je primaire signaal kun je het gastnetwerk naar eigen zin invullen met een naam, wachtwoord en restricties. De maximale capaciteit loopt op tot 60 gasten, wat voor kleine hotels of restaurants een nette oplossing is.

Voor ouders die graag grip willen op wat wel en niet mag; parental controls! Hoe Linksys het omschrijft in de 1900ACS: ‘Limit when your children get online and what websites they can see.’ Daarmee is het eigenlijk ook gezegd. Je kunt website blokkeren en tijden instellen per client. Opvallend is dat deze feature en de voorgaande (gastennetwerk) concreet zijn. Het is duidelijk vormgegeven, eenvoudig in te stellen voor de leek en het werkt gewoon goed. Zien we diepere features of instellingen? Nee dat ontbreekt. Als eigenaar van een hotel kun je dus niet tickets aanmaken binnen je gastnetwerk die bijvoorbeeld 30 minuten of een uur geldig zijn.

Het volgende menu bestaat bekend als media prioriteit. Voor de gebruikers die een Killer Netwerk chip hebben kun je dit vergelijken met de Killer software. In deze software kun je prioriteiten instellen voor bijvoorbeeld games of applicaties. Als je bijvoorbeeld prioriteit inschakelt voor Steam, zal traffic een hogere prioriteit krijgen dan andere applicaties. De ingebouwde media prioriteit van Linksys doet precies dit, maar dan rechtstreeks vanuit de router zelf. Applicaties en Online Games en apparaten kunnen in de lijst gezet worden, deze werkt op een gerangschikte volgorde, nummer 1 krijgt dus de hoogte prioriteit en zo opvolgend.

Tussen het menu media prioriteit en externe opslag zit nog een speedtest. Deze heeft ook een Linksys sausje qua vormgeving, maar de techniek daarachter is afkomstig van Ookla (speedtest.net). In het hoofdstuk de praktijk zag je deze al eerder voorbij komen met de resultaten via een LAN-verbinding.

Zodra er via de USB 3.0 of USB 2.0 / eSATA aansluiting een opslagapparaat wordt aangesloten is deze direct zichtbaar. Het apparaat kan ingezet worden als media server (DLNA), uiteraard moeten de verbonden apparaten dit ook ondersteunen. Het beheren van aangesloten is een eitje. Je kunt kiezen om specifieke mappen wel of niet te delen. Werk je liever met de FTP-functie ook dat is mogelijk. Op deze manier kun je het zelf naar wens indelen, en afstemmen met je eigen wensen en behoeften.

In Windows is het opslagapparaat in de netwerkinfrastructuur aanwezig om te verbinden. Heb je belangrijke documenten, of bestanden die je niet wilt delen? Dan komt het gastnetwerk wat ik eerder heb besproken goed van pas!

En via FTP (FileZilla) verbinden we ook zonder problemen!

We gaan door naar de wat meer algemene instellingen, hier beginnen we met het menu connectiviteit. Ik noem het zelf het ‘verzamelmenu’ van instellingen. Hier had ik een ‘hoera’ moment; je kunt de status LEDS voorop de router uitschakelen. Nu zijn deze op de 1900ACS zo sjiek… dat ik ze niet wil uitzetten. De aanwezigheid als het om felheid gaat, valt ook erg mee. Alsnog een ‘vind ik leuk’ voor Linksys.

De Linksys WRT1900ACS (volledige naam) heeft wat kernbegrippen in zijn naamgeving meekregen. Niet alleen AC en de S van silent, maar ook WRT. Wat wil zeggen dat de 1900ACS WRT ondersteunt. Er zijn momenteel verschillende builds beschikbaar om te downloaden. Let op: deze builds worden door de OpenWrt community nog volop ontwikkeld. Loop je tegen problemen aan met een specifieke build, dan is het gewenst om dit te melden op de OpenWrt forums.Het is een leuke manier om iteratief builds te verbeteren. Het kan voorkomen dat een build onstabiel is, of andere problemen ervaart, wil je niet tegen dit soort problemen aanlopen? Met de meegeleverd Linksys software kom je ook al een heel eind, maar de optie tot WRT is wel één van de focuspunten om de echte netwerk geeks tot de 1900ACS te trekken.

Opties zoals externe toegang, UPnP, advanced routing en IPv4/6 instellingen zijn in dit menu ook aan te passen.

In het troubleshooting menu kun je alle activiteiten bijhouden, en bekijken via je browser. Vanuit dit menu is het ook mogelijk om een back-up te creëren, wat vooral handig is als je met WRT gaat spelen. Je kunt de officiële firmware dan ieder moment opnieuw downloaden, en de router terugzetten met de back-up. Wel moet je jezelf goed informeren op OpenWrt voordat je überhaupt gaat flashen, en niet vergeten dat dit geen beginners feature is. Het zou zonde zijn als dadelijk met een bricked router zit vanwege onwetendheid of slechte voorbereidingen. Een ping test om eventuele packet loss na te gaan is in dit menu ook mogelijk.

De draadloze instellingen zijn vrij straight forward. Het kiezen van een naam, wachtwoord, kanalen en de kanaalbreedte. Er is op de 5GHz band geen DFS-ondersteuning wat best jammer is. Opties zoals mac filtering en de WPS (WiFi Protected Setup) zijn hier ook te vinden. De draadloze planning gooit de volledige WiFi verbinding uit op de gekozen dagen en tijdsmomenten. Deze komt overeen met de parental control opties, maar dan voor de volledige WiFi verbinding.

In het beveiligingsmenu komen we onder andere de firewall tegen en het port forwarden. Zaken als DMZ ontbreken uiteraard ook niet.

Vrijwel iedere router / netwerkfabrikant heeft wel een app voor op de smart phone of tablet, zo ook Linksys. Deze gaat door het leven als Smart WiFi, beschikbaar in de App Store en Android Play Store. De 1900ACS werkt ook nog samen met een aantal partners om extra diensten te realiseren ook in de vorm van apps. Een voorbeeld hiervan is HipServ, om media zoals foto’s, muziek en video’s te bekijken vanaf het aangesloten opslagapparaat op de USB-poorten.

Eerst bekijken we de Smart WiFi app op de iPhone. Hier ook een lichtpuntje, de app is compatible met de iPhone 6 Plus resolutie! Daar kunnen sommige fabrikanten nog wat van leren. Smart WiFi heeft veel overeenkomsten met de look en feel van de software / WEB UI, duidelijk uit hetzelfde hout gesneden. De applicatie bestaat uit widgets, en een verdiepend menu. De widgets zijn naar mijn mening nutteloos. Je kunt er doorheen swipen en heel minimaal instellingen aanpassen. Je zou kunnen stellen dat het meer voor de mooi is dan voor de nuttigheid. Toch is er een lichtpuntje, het verdiepende menu is wel functioneel. Verassend veel opties kunnen on-the-go aangepast worden.

De widgets die naar mijn idee een beetje bruikbaar zijn is het in- en uitschakelen van het gastnetwerk en ouderlijk toezicht. Het lijkt mij ook niet echt gebruikelijk dat je dit iedere keer in- en uitschakelt. Dit kost alleen maar tijd en een extra handeling.

Het diepere menu is een exacte kopie van het menu in de software / WEB UI. Tot mijn grote verassing is deze aardig uitgebreid. Je krijgt veel vrijheid om instellingen aan te passen vanaf je mobiele apparatuur.

Ouderlijk toezicht kan per apparaat aangepast worden. Je kunt vanuit de app ook websites toevoegen en een volledige blokkade toepassen. Idem dito voor media prioriteit, vanuit de app kun je maximaal 3 apparaten, applicaties of games prioriteit geven.

De router volledig resetten, opnieuw opstarten en laten bijwerken is ook mogelijk.

Bij de draadloze verbinding kun je alle opties bewerken. Je kunt dus vanaf de WC snel even je draadloze verbinding een andere naam geven, het wachtwoord veranderen en overige opties zoals kanalen en kanaalbreedte aanpassen.

Iets wat we bij meer fabrikanten zien: QC-code verbinding voor het draadloze netwerk. Grappig, maar tot op heden nog nooit gebruikt. Wel kun je de aanwezige widgets op het beginscherm uitschakelen. Je zit dan wel met een lege ruimte op het scherm waar normaal widgets zouden staan. Hopelijk maakt Linksys de widgets in de toekomst wat bruikbaarder, zodat deze ook echt nut hebben. Nog een pluspuntje is dat de app in portret- en landschapsmodus werkt!

Ik had het al eerder over HipServ, met een aangesloten opslagapparaat werkt dit erg gebruiksvriendelijk. In de software of app kun je de Media Server optie inschakelen. De HipServ app voor op mobiele apparaten en het programma voor op de computer is gratis te downloaden. Op dit moment is het inloggen binnen je thuisnetwerk en je bent klaar. ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.’

De Linksys WRT1900ACS, opvolger van de WRT1900AC en beide natuurlijk een eerbetoon aan de legendarische WRT54G komt met het retro en toch uniek uiterlijk. Dit uiterlijk is zeker leuk voor het oog, en de vele liefhebbers van de WRT54G zullen er wederom warme gevoelens van krijgen, maar wat schuilt er achter het blauw met zwarte pantser?

Laten we één ding vooropstellen de WRT1900ACS is een high-end router. Ik had het al eerder over de verwende consument, maar de router enthousiasteling zou hier zeker warm van worden. De specificaties zijn op het papier niet alleen groots, de testresultaten bewijzen het zwart op wit. Een bepaalde verwachting had ik natuurlijk al, een stevige 1.6GHz CPU en 512MB DDR3 geheugen zou toch wat moeten kunnen tillen, maar in de praktijk kan je hier praktisch alles tegen aan gooien. Vooraf maakte ik mij wat zorgen over de warmteproductie van dit beest, zijn voorganger had een actieve koeling (ventilator) en deze is volledig passief, maar tijdens zwaar gebruik bleef de 1900ACS gewoon netjes koel.

De software / WEB UI ziet er verzorgd en gebruiksvriendelijk uit. Hetzelfde valt te zeggen over de meegeleverde Smart WiFi app. Met oog voor detail, want alles gaat in het blauw met zwart. De widgets waar je snel kleine instellingen mee kunt aanpassen voelen slechts beperkt zinvol, en dan heb ik het vooral over de widgets in de app. Ik schat de kans klein dat je deze echt zult gebruiken, en ze lijken vooral leuk om te zien. Het overzicht per menu in de software, de overgang animaties en workflow zijn wel prettig. Zelf ben ik ook een fan van media prioriteit om apparaten, applicaties of games een hogere prioriteit te geven. Standaard zijn de lijsten van applicaties en games al aangevuld in de router. Voor de gamers zijn Steam, Origin en TeamSpeak bijvoorbeeld al aanwezig. Wat betreft gebruiksvriendelijkheid is er direct uit de verpakking dus weinig klagen.

OpenWrt, en dan vooral de DD-WRT ondersteuning, zal voor de enthousiasteling zeker iets zijn om tot in het verste detail te gaan sleutelen aan de 1900ACS. Dat is tenslotte waar de WRT54G ooit groot mee werd, en die optie bestaat vandaag de dag wederom in de moderne vorm van deze WRT1900ACS. Er zijn meerdere builds te vinden op www.openwrt.org om aan de slag te gaan, en uiteraard de bekende DD-WRT zelf. Ik zelf ben nog een beetje rustig aan het oriënteren na mijn verhuizing, maar interessante ontwikkelingen zijn er constant en een WRT implementatie gaat natuurlijk binnenkort een keertje gebeuren. Dus na de eenvoudige ‘uit de doos ‘ ervaring blinkt de 1900ACS ook uit als mogelijkheden-beest voor de echte liefhebber.

De resultaten mogen zeker niet ontbreken in mijn conclusie. Als je het hoofdstuk ‘in de praktijk’ hebt gelezen, doe ik een vergelijking tussen de standaard meegeleverde en high-gain antennes. De resultaten van het WiFi bereik binnenshuis zijn erg goed bij beide antennes. Zodra ik via de achterdeur 10 meter verwijderd vanaf de router naar buiten loop zijn de 5GHz resultaten gemiddeld boven de 120Mbps. Aan het uiteinde van mijn tuin, op een afstand van 23 meter verwijderd vanaf de router, moet ik het toch echt hebben van de 2.4GHz frequentie. Dit was ook het punt dat de standaard meegeleverde antennes hun limiet bereikte. Vanaf dit punt waren de high-gain antennes een duidelijke winnaar. De high gain antennes halen de beloofde 100% verbetering niet, maar ook 40-50% extra ‘oomph’ is toch niet verkeerd, al is de meerprijs voor deze mooi antennes die het WRT gevoel nog verder versterker wel stevig.

Vooral ook de testresultaten van de USB 3.0 doorvoersnelheid zijn geweldig. Zo snel heb ik ze bij een router nog nooit gezien. Vergelijkbaar en soms sneller als sommige NAS-oplossingen met 111,1MB/s lezen en 108,1MB/s schrijven, waarmee deze router serieuze opties geeft op gebied van netwerkopslag. Hier laat de WRT1900ACS wederom ook zien dat deze router een echte krachtpatser is.

In de inleiding had ik het al over een vrij stevig prijskaartje van circa 229 euro. Na uitgebreid testen, spelen en feesten met de WRT1900ACS van Linksys, is deze router niet alleen op papier, maar ook in levende lijven indrukwekkend. De vele mogelijkheden, snelheid en de standaard dekking van de meegeleverde antennes zijn dik in orde. Daarbij doen de high-gain antennes zeker wat ze moeten doen, maar voor een meerprijs van circa 90 tot 100 op deze 229 euro is het een beetje te veel van het goede op een router die al aan de dure kant is. De standaard antennes leveren voor het ‘normale’ huishouden een prima resultaat. Ben je ondertussen al een paar keer in MTV Cribs geweest met je villa, dan raad ik je de high-gain antennes wel aan gezien het bereik wel zeker wordt vergroot. Ook als je grote of diepe achtertuin hebt en je mooie zithoek aan je zwembad net niet haalt, en niet met WiFi extender wil aankloten, dan is deze prijs wellicht nog geoorloofd.

Één ding is zeker: Zoek je een stevige router die geen steken laat vallen op gebied van WiFi en USB prestaties, eenvoudig te gebruiken is vanuit de doos, maar met OpenWRT / DD-WRT ondersteuning zo uitgebreid of complex kan worden als je zelf wilt, dan zit je bij de WRT1900ACS aan het juiste adres. De prijs is fors, maar een beetje bijbetalen voor dat ‘goede oude tijd’ gevoel wat deze router weet te brengen kunnen we wel vergeven.

tweakers - nomineer voor review van de maand

Heb jij ook een Linksys WRT1900ACS Ultra Smart Wi-Fi Router AC1900?

Anoniem: 372172 14 januari 2016 15:36
Wat een klapper van een review wederom! Dikke +3 verdiend .Keep up the good work :)
Dank u! Een beest van een router. I like! :D
Wat een beest van een router en een beest van een review! Erg gedetailleerd! +3
Bedankt! ^ Ja, een USB 3.0 beestje. :3
Mooi werk weer Pim. Beest van een ding joh, ik heb zelf nog hele warme herinneringen aan de WRT54G. Die mega antennes zijn ook echt ongelofelijk tof! Ik had ze wel gezien, maar ik wist niet dat ze zo veel groter waren dan de originele.

As always, +3 :>
Dank u Stephanos! :D Ode aan een klassiekerT! :) Ja, het zijn echte biljartstokken. ;)

Je vergeet de internet of WAN aansluiting, ik heb jouw foto's goed bekeken maar die zit er echt op zoals je later zelf ook opmerk: Op de achterkant zitten zoals gebruikelijk de aansluitingen. Vier g poorten, een Wan poort

Ook een opmerking over de opmerking:Linksys geeft zelf aan dat de high-gain antennes tot 2x zoveel bereik zouden moeten behalen Dit klopt ongeveer als je uitgaat van het aantal vierkante meter wat er mee afgedekt wordt.
uitgaande van een exact ronde cirkel:
Standaard antenne 25x25x3.14 = 1962,5 m2
High gain antenne 38x38x3.14 = 4534,16 m2

verder wederom een mooie tuin review, ook van mij +3
Hoi Niels, bedankt voor je opmerking! Die is mij even ontgaan in het lijstje. :) Wat betreft je opmerking over de antennes; klopt helemaal. Nu is de Beam-Forming technologie ook nog aanwezig. Misschien wel interessant om dit in de toekomst nog te bespreken in een andere review. Bedankt voor de +3, de tuin ga ik dit voorjaar opknappen. ;)

En weer een dikke +3 review! Nice. _O_
"Ben je ondertussen al een paar keer in MTV Cribs geweest met je villa"

Geweldig! _/-\o_
Je weet zelf! :D De goede oude tijd van MTV. :P

[Reactie gewijzigd door pclinde op 23 juli 2024 23:41]

bedankt, ik ga hem gelijk bestellen...super, bedankt..
Geen dank! Mocht je achteraf vragen hebben een hoor ik het wel. :)

[Reactie gewijzigd door pclinde op 23 juli 2024 23:41]

Mag verwijderd worden (had een reactie moeten zijn op NetWave ^).

[Reactie gewijzigd door pclinde op 23 juli 2024 23:41]

Ik lees op internet veel over problemen van wegvallende wifi netwerken, en problemen met de network map en algehele buggy firmware. Zelf zou ik graag deze router aanschaffen maar dit maakt me toch een beetje nerveus bij een product van deze prijs. Heb jij al enig probleem ondervonden met de router? Bij voorbaat dank.
Hoi Freedox,

Ik heb dit sinds kort ook gemerkt. Tijdens mijn testperiode is het niet echt opgevallen, maar nu heb ik soms last van wegvallende WiFi, wat niet zou mogen. Dit heeft hoogst waarschijnlijk te maken met de fimware. Voor nu wacht ik even af op een zet van Linksys.
Ik lees dat openwrt de problemen kan verhelpen. Vind het echter wel belachelijk dat ze steeds weer gigantische bugs hebben in de nieuwe firmware bij hun top model. Ik lees dit trouwens over zo goed als elk merk bij AC routers. Kinderziektes zullen we dan maar zeggen.
Bedankt voor je reactie!
Allereerst bedankt voor de super goede review, daardoor zit ik ook te denken aan het aanschaffen van deze router. Maar hoe zit het op dit moment met wegvallende WiFi? Is het al verholpen? Ben net als Freedox wat huiverig om deze aan te schaffen. En is OpenWRT lastig te installeren en in te stellen? Ik ben geen beginner maar ook zeker geen pro en Linux kenner. Bij voorbaat dank.

[Reactie gewijzigd door jogo25 op 23 juli 2024 23:41]

Sinds een week of wat heb ik de WRT1900ACS in gebruik en wel met DD-WRT. Ik heb slechts kort gekeken naar de stock firmware want vond het een rommeltje en en de moeite van het proberen niet waard.

Met DD-WRT is de WRT1900ACS zeer stabiel en geeft functionaliteit die de standaard firmware ontbeert, of in iets andere vorm toch wel heeft. Momenteel gebruik ik hem als eenvoudige NAS door gebruik te maken van de SAMBA service, Mini DLNA, draait er een torrent client en heb ik PRIVOXY draaien om verkeer te blokkeren waar ik geen behoefte aan heb zoals advertenties en notoire malware sites. Daarnaast draait ook OpenVPN op de router. De package manager zoals je die hebt bij OpenWRT heb ik nog niet gebruikt maar ik ben van plan nog een en ander toe te voegen.

DD-WRT is out of the box zeer compleet en werkt zonder enige problemen op deze router. Je kunt hem gewoon flashen vanuit de Linksys GUI en een paar minuten later heb je er een bak aan functionaliteit bij.

Ik vind deze router een ontzettende aanrader. Hij heeft een stevige processor draaien en met DD-WRT en alle geavanceerde filters die ik heb draaien met PRIVOXY heb ik nog een krappe 500Mb aan geheugen over. Flink wat overkill, eerlijk gezegd maar dat is lekker. Buiten de ruime hoeveelheden aan mogelijkheden in DD-WRT is hij ook snel door het hele huis. De bandbreedte van mijn ISP haal ik ruimschoots (155MB van Ziggo). Ik moet nog kijken wat hij over het lokale netwerk weg kan zetten.
Hoi,

Een hele mooie en complete review, complimenten.

Ik ben zelf ook me aan het orienteren op een nieuwe router, waarbij vooral bereik en stabiliteit ( moet nu om de haverklap mijn router resetten) belangrijk zijn.

Bereik is, zoals ik uit je review begrijp, dik in orde, maar hoe staat het, na een flinkeperiode die je de router in gebruik hebt, met de stabiliteit/ betrouwbaarheid van de wifi verbinding?

Router komt bij mij in de kamer, of in de kast onder de trap, zodat signaal ook nog redelijk naar boven kan, achter de connect box van Ziggo, welke in bridge staat. Ik hoop er mijn 300 mb/s goed meet te kunnen gaan benutten en er een future proof apparaat aan te kunnen kopen. Heb je misschien ook al ervaring met de WRT3200ACS?

Is open wrt echt een toevoeging, heb er nooit iets mee gedaan, als de standaard software ook goed werkt is dat ook prima.

Alvast bedankt voor je reactie, en nogmaals, een hele goede review.

Peter