Besteld op 9-12-2015; nu binnen op 13-1-2016. De levertijden zoals we die van DELL gewend zijn. Meteen uitgepakt, Windows verder opgezet en dan spelen.
Verpakking
Verpakking is gewoon keurig. Er is weinig plastic anders dan nodig is. Niets op aan te merken. Installatie bij eerste opstart verloopt ook netjes; enige toevoeging is een DELL wizard van slechts 3 stappen waarin je mag activeren en kiezen welke 'deals' je wilt hebben.
Bouw
De XPS 15 is zeker mooi gebouwd. Het voelt solide aan en ziet er robuust uit. Een leuk detail is dat ze de support codes hebben weggewerkt achter een magnetisch dekseltje aan de onderkant. De Intel sticker kan je er verder makkelijk afpulken zodat je een mooie machine overhoudt.
Bovenkant:
[img]HLMiOmah[/img]
Onderkant:
[img]X5fBZH2G[/img]
Harddisk
Het eerste dat ik altijd doe op een kale laptop is ATTO disk benchmark even draaien.

In dit geval zeker, omdat ik erg nieuwsgierig was naar de performance van de nieuwe Samsung PM951 nvme harddisk (e.g. Samsung 950 EVO, OEM versie). Dit viel zeker niet tegen:
- Snelheid op 0.5K chunks: 200 MB/s write, 200 MB/s read
- Snelheid op 1024K chunks: 900 MB/s write, 1800 MB/s read
[img]KwBijf6M[/img]
De laptop start in ongeveer 10 seconden op, waarvan ruim de helft in de BIOS zit. De 16 GB geheugen, quad-core Intel i7 en de best goede NVidia 960M videokaart maken het af.
Spamware
Bijna alle nieuwe laptops installeer ik gewoon opnieuw om de spamware eraf te gooien. Dit is de uitzondering. De laptop is zo goed als kaal, behalve dan de dingen die we met elkaar hadden afgesproken. Nice.
Toetsenbord
Het toetsenbord had van mij groter gemogen; hiervoor was ik een full-width toetsenbord gewend op mijn Sony SE, wat erg prettig is. Helaas heeft DELL ervoor gekozen om hun 13" toetsenbord ook op hun 15" laptop te stoppen. Dat is vooral jammer omdat nu de 'home', 'end', 'pgdn' en 'pgup' onder de pijltjestoetsen verstopt zitten, terwijl dit m.i. eigenlijk niet nodig was geweest.
[img]LWlfFsZ5[/img]
Ctrl-Esc is een truukje dat je even moet weten. Standaard zitten de functietoetsen hier onder de 'ctrl' toets in plaats van onder de 'fn' toets. Met Ctrl-esc zet je dat weer terug naar waar het hoort.

Verder zitten er alle nuttige dingen op, zoals volume, schermhelderheid en keuze van beeldscherm.
Backlight op het toetsenbord is aanwezig (kan je evt. uitzetten) en de toetsen zelf zijn prima. Wat noemenswaardig is, is dat je polsen liggen op een carbon plaatje, wat een beetje rubberachtig aanvoelt. Daardoor voelt het wat warmer en fijner aan dan ik van andere laptops gewend ben.
Muis
De muis is "wennen". Ik heb het touch-screen gekozen, wat ik merk veel te gebruiken. Ik vraag me echter af of ik het veel gebruik vanwege het fijn zijn van het touch screen of omdat ik de muis niet fijn vind... ik denk het tweede.
Windows lijkt vaak een 'klik' niet te pakken (terwijl je 'm wel hoort). Gewoon met je vinger klikken op het touchpad werkt wel...
Accuduur
Rating van 17 uur?
Yeah right.
6-7 uur is realistischer als je gaat browsen, 2,5 uur als je zware toepassingen gaat draaien.
Aan de zijkant van de laptop zit een klein knopje met 5 piepkleine ledjes. Hiermee kan je zien hoeveel accu er nog in je laptop zit.
[img]8pSAZXfC[/img]
Beeldscherm
In 1 woord:
awesome. Noem het "infinityedge"... die dunne randjes maken de laptop erg mooi. Bovendien is daardoor de laptop ook iets kleiner dan de meeste 15" laptops, waardoor je bij je mooie 15" laptop ook een mooie 15" laptoptas in de Apple store kan kopen
Het scherm zelf is haarscherp en -zodra je in de beelscherminstelling de gamuts herstelt- kloppen de kleuren met de werkelijkheid.
Het touch-screen zelf werkt goed en is heel erg nauwkeurig. Ook rechtermuisklikken werken daardoor gewoon prima.
De helderheid van het scherm is gewoon fantastisch. Zelfs op de laagste brightness setting is alles goed leesbaar. Aangezien het winter is heb ik het nog niet in de volle zon geprobeerd, maar ik vermoed dat dit gewoon gaat werken.
Het enige minpunt van het scherm is dat als je 'm op 0% brightness zet, hij heel subtiel gaat knipperen.
Adapter
De adapter is een nette adapter. In vergelijking met andere adapters die ik hier heb is hij vrij klein, maar uiteraard is nog kleiner altijd beter. De power kabel had wat langer van mij gemogen (gewoon een universeel ding), maar daar staat tegenover dat de stroomkabel naar de laptop lekker lang is. Er zit daarnaast een klein clipje op deze kabel, waarmee je de kabel kan vastzetten zonder 'm te beschadigen als gevolg van opvouwen (zo wordt hij ook afgeleverd).
VGA/HDMI/Ethernet/USB doosje
Als optionele feature heb ik de VGA/HDMI/Ethernet/USB optie gekozen. Daarvoor krijg je een klein, netjes doosje dat je aan de linkerkant kan aansluiten op je laptop. De kabel zit in de onderkant verwerkt, waardoor je niet zit te rommelen daarmee.
[img]gqNqTj9P[/img]
Zoals je kan zien op de foto is het ding lekker klein, waardoor je er verder geen omkijken meer naar hebt in je tas.
Andere dingen
Rechts is ruimte gelaten voor een SD card reader en een lock. Links is ruimte gelaten voor een koptelefoon, HDMI, USB 3 en een USB type C. De power button zit tot slot netjes verwerkt in het design.
Vwb. warmte lijkt het design te werken. Als je gewone dingen doet zoals wat windows updates, browsen, installeren, etc - dan blijft de ventilator gewoon uit. Ik heb het ding een paar uur op mijn schoot gehad, tot nu toe zonder enige problemen; de laptop blijft mooi koel.
[img]1Q4qVqgq[/img]
Meer lezen
Uitgebreidere review en meer foto's zijn te vinden op:
http://laptopmedia.com/re...very-designers-wet-dream/ .