Introductie
Al sinds de release van Android Wear op 18 maart 2014 leek het mij leuk om ook zo'n horloge aan te schaffen. De specificaties waren echter niet speciaal, Android Wear bood nog niet veel mogelijkheden, er waren nog niet veel apps en qua design kon er ook nog een hoop verbeterd worden.
Ongeveer een jaar later, op 1 maart 2015, werd de Huawei Watch gepresenteerd op het Mobile World Congress. Geen 'flat tire' zoals de Moto 360 maar een volledig rond scherm en dunne bezels. Dit horloge leek me wel wat!
Een half jaar later, op 2 september 2015, kwam de Huawei Watch beschikbaar in de VS. Op 6 september volgde de Nederlandse webshops, waarna ik direct een pre-order heb geplaatst. Na iets meer dan 3 weken wachten werd mijn Huawei Watch bezorgd, op 29 september 2015.
Inmiddels gebruik ik hem dus zo'n 100 dagen: een mooi moment om een review te schrijven.
Unboxing
Alle objecten
[img]irNaElFY[/img]
Opladers onderin de doos
[img]m1ZB1DwM[/img]
Onderkant van horloge: hartslagmeter & oplaadpinnen
[img]AgN4Q5Pt[/img]
Voorkant van horloge: scherm & knop
[img]jNgotWec[/img]
Afmetingen
Lengte: 42mm
Hoogte: 42mm
Dikte: 12mm
Gewicht: 61 gram (leren bandje)
Scherm
1.4" AMOLED scherm
400*400 resolutie (286 ppi)
Saffierglas
Connectiviteit
Bluetooth 4.1 Low Energy
WiFi
Sensoren
6 Axis motion sensor (Gyroscoop + Accelerometer)
Hartslagmeter (PPG)
Barometer
Vibratie motor
Geluid
Microfoon
Speaker (uitgeschakeld)
Behuizing
Gemaakt van 316L Stainless Steel.
De accu heeft een capaciteit van 300mAh.
Ervaring
Allereerst complimenten aan Huawei voor de manier hoe het horloge aan je gepresenteerd wordt in het doosje. De afgelopen jaren heb ik geen horloge gedragen, dus het was even wennen om weer een horloge te dragen. Het gewicht valt met 61 gram echter erg mee.
Dagelijks gebruik
Het blijft een horloge en het vaakst gebruik ik de Huawei Watch dan ook om te kijken hoe laat het is. Toch handig om niet telkens je telefoon uit je zak te hoeven halen. Een nadeel is echter dat er vaak een notificatie onderin klaar staat: afleiding.
Het is handig dat notificaties op je horloge komen. Vooral BuienAlarm is erg handig, al een aantal keer een bui door ontlopen. Je kunt irritante apps ook uitzetten, alleen WhatsApp kan alsnog vervelend zijn.. Zelf zit ik in een aantal groepen waar erg veel berichten worden verstuurd.
Eigenlijk wil ik deze berichten helemaal niet op mijn horloge hebben: de enige oplossing (voor zo ver ik weet) is om het gesprek te dempen op je telefoon. Maar dan krijg je op je telefoon ook geen notificaties meer.
Een andere app die ik dagelijks gebruik is Google Fit: inzicht in je activiteit op een dag. Elke dag haal ik het uur eigenlijk wel omdat ik veel heen en weer fiets. Ik meet mijn hartslag ook af en toe. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal: maar ik zit eigenlijk altijd tussen de 55-80. Volgens mij klopt dat wel.
Google Maps is ook handig wanneer ik ergens voor de eerste keer naar toe fiets. Geen telefoon in de hand maar gewoon op m'n horloge kijken. Alleen niet handig in combinatie met handschoenen..
De notificaties van tekstberichten zijn ook handig. Ik zit zelf bij ING, dus de TAN codes ontvang ik per sms. Ik hoef mijn telefoon niet meer te pakken, gewoon de notificatie uitklappen en ik kan direct de TAN-code aflezen en invoeren.
Apps
De apps die hierboven beschreven zijn gebruik ik vrijwel dagelijks. Apps die ik af en toe gebruik:
KLM: inchecken vanaf je horloge (1x gedaan)
Kenteken Check: deze app heb ik zelf gemaakt. Spreek een kenteken in en de gegevens worden getoond!
Wear Audio Recorder: geluid opnemen met je horloge.
Watch faces
Het leukste is eigenlijk nog wel de mogelijkheid om elke dag een 'ander' horloge te dragen. Er zijn duizenden horlogeplaten beschikbaar op de Playstore. Ik wissel zelf ook om de paar dagen van Watchface.
Een aantal leuke watchfaces:
Facer: maak zelf een watch face en deel hem met de rest van de wereld
InstaWeather: weet altijd wat het weer is
Skymaster: een zogenaamde piloten horlogeplaat
LED Watch Face: een klassieke LED horlogeplaat
De Huawei Watch komt standaard met 40 watch faces, waarvan je een aantal ook zelf kan aanpassen.
Audio feedback
Na een teardown werd het duidelijk dat de Huawei Watch stiekem ook een speaker heeft ingebouwd.
Deze speaker zal geactiveerd worden met de update naar Android Wear 1.4 (Marshmallow)
Op 31 december 2015 dook al een filmpje op:
Wat is er mogelijk met een speaker? Onder andere audio feedback:
Al je notificaties kunnen dus voorgelezen worden. Maar je kunt ook muziek luisteren en apps kunnen audio feedback geven (bijvoorbeeld Google Maps).
Een Android Wear horloge is leuk om te hebben, en soms best nuttig. Het blijft echter een verlengstuk van je telefoon. De Huawei Watch gaat met gemak een dag mee op de accu. Je kan hem ook snel opladen: maar let op dat je de accupinnen goed op het oplaadstation legt. Dit gaat helaas regelmatig mis..
Op dit moment is de Huawei Watch vanaf 350 euro te verkrijgen via Amazon. Zelf heb ik er bij de release 400 euro voor betaald. Meer dan mijn huidige telefoon (Motorola Moto X 2014). Was het het geld waard? Ja, voor mij wel omdat ik zelf ook apps ontwikkel.
Al met al is het een leuke apparaatje en ik ben benieuwd naar de toekomst van wearables!
[img]3UAgGDKN[/img]