Eind 2011 heb ik al eens geprobeerd om een Full HD scherm en een SSD in een laptop te willen kopen voor ongeveer 500 euro. Dat is toen niet gelukt en het werd een laptop met 1366*768 scherm (met losse SSD). Tot mijn verbazing is het 4 jaar later nog steeds lastig om deze combi voor ongeveer 500 euro te kopen.
Deze laptop nadert echter het ideaal beeld: het scherm is super. En als je de matige HD vervangt voor een SSD heb je een ultra stille, super snelle, sjieke laptop.
Als je de HD erin laat zitten, heb je een prima laptop die in ongeveer 30 sec. opstart (bij aanschaf, maar je moet in het gebruik wel af en toe wachten op de HD).
CPU
De CPU is een 3825u. Dus de laptop staat verkeerd vermeld op de Peaq website en Tweakers, maar correct bij MM. De CPU is geen snelheidsmonster, maar wat mij betreft goed genoeg. Volgens notebookcheck sneller dan de meeste Celerons die je nog steeds ziet en ook sneller dan de 3805u.
Scherm
Mooi mat IPS scherm met een resolutie van 1920*1080.
Dus net wat extra regels bij het internetten. Bij NU.nl moet je ongeveer aan een regel of 5 onderin extra denken. Kijkhoeken zijn prima. Scherm is zeker voor deze prijs een echt pluspunt.
Geheugen
6GB, voor de meeste van ons genoeg. Voor zover ik dat kan zien lijkt het op het Mobo gesoldeerd te zijn (of in ieder geval niet makkelijk benaderbaar).
Harddisk
Toshiba MQ01ABD100 1TB (2,5'' / SATA II / 5400rpm / 8MB).
dit is de bottleneck van de laptop. Ik heb het gevoel alsof ik met een oude bak aan het werk ben. Je moet vrij geregeld wachten op het geratel zeg maar. Opstarttijd is richting de 30 sec. Aangezien ik van een SSD afkom, ben ik dat niet gewend. De HD maakt ook het meeste herrie in de laptop (getik en ruis).
Als je de HD vervangt voor een SSD heb je een absolute top laptop. Dan is ie ultra stil (geen ventilatoren) en super snel. Mijn advies is de HD dus te vervangen.
Opstarttijd gaat dan naar 8 sec.
DVD
Deze ontbreekt. Gek genoeg klopt de foto's wel: er is een soort laatje.
Ik ga de laptop dus openschroeven en hoop dat ik een SSD in de DVD bracket kan inbouwen (256 Gb SSD met 1 TB HD, mooie combi lijkt me). Een externe DVD brander heb ik inmiddels al besteld.
update: het DVD laatje kun je loshalen als je het middelste schroefje eruit draait. Wat blijkt: het is een SSD cradle! Oftewel: je kunt vrij eenvoudig een DVD speler of in mijn geval een SSD inbouwen. Ik heb nu een oude schijf gemount.
Gelijk wel een nadeel: meestal haal ik de stroom + de accu uit een laptop als ik ga sleutelen. Omdat de accu is ingebouwd kun je wat lastiger de stroom ervanaf halen.
Toetsenbord.
prima toetsenbord. Toetsen zitten ook op een logische plaats. Alleen de page up/down toets hebben ze geen plaats kunnen geven en ook de 4e rij bij het numerieke deel is weggevallen (en dat is vreemd gezien de breedte van de laptop).
Touchpad
fijn werkend, zonder fysieke knoppen onderin. Doet zijn werk echt prima en heeft een luxe uitstraling.
Wel een klein nadeel gevonden. Ik was gewend om met 2 vingers te klikken en dat dat gelijk is aan een rechtermuisknop (bijvoorbeeld nieuw tabblad openen). Dit lijkt nog niet te werken, waarschijnlijk een driver probleempje.
USB
volgens de specs zouden er 2x USB en 1xUSB3.0 zijn. Ik zie toch echt 2 blauwe usb sloten (volgens mij dus USB 3.0), dat zou dus een bonus zijn.
Installatie
Moet ik nog allemaal langslopen. Het is Win 10 en dat is even wennen.
Op de D schijf staan 20 Gb aan recovery bestanden. Dit is inclusief een los mapje met drivers voor de diverse onderdelen en dat is netjes.
UEFI Bios
Voor zover ik zie zit er geen legacy optie in de BIOS. Dus bereidt je voor op UEFI en GPT gedoe (was nieuw en een verrassing voor mij, maar weer wat geleerd. Wat websites die mij geholpen hebben:
Geluid
De boxen zitten aan de onderkant. Verwacht geen boemende bas uit je boxjes, sterker nog verwacht gewoon geen bas en dan heb je het geluid ongeveer te pakken. Je kunt het ook een badkuip noemen, dus zeker geen plusje.
Snoer
Het trafo blokje is fijn klein en licht. Het snoer is behoorlijk lang. Dat is dan wel weer een plusje.
Accuduur
Kan ik nog weinig over zeggen, maar ongeveer 5 uur moet je wel kunnen halen op de laptop.
Bouw
Laptop voelt redelijk stevig aan. De laptop is gemaakt van plastic met een soort geborsteld aluminium uistraling. Ik vind 'm wel mooi. Je ziet niet veel vlekken. Als je de stickers weghaalt is het een mooie, zakelijke laptop.
Al met al is met name het scherm en de uitstraling van de laptop (aluminium plastic) en pluspunt. Als je 'm optilt lijkt het alsof je met een Macbook Air aan het werk bent (relatief licht en dun). De gevoelsmatige snelheid valt tegen, waarschijnlijk met name door de langzame en relatief luidruchtige HD (nog steeds amper hoorbaar, maar ja helemaal stil is beter).
Zodra je de harde schijf vervangt voor een SSD heb je echt een topper in huis.
Mooi scherm, snel, ultra stil, en sjieke uitstraling. Aanrader voor een tweaker dus. Mensen die liever geen gedoe hebben zou ik zeker de variant met 128 Gb SSD en 500 Gb HD aanraden. Die is in principe hetzelfde als de I2N3 maar met SSD dus sneller.
Mensen die op zoek zijn naar een goede laptop die niet al te snel hoeft te zijn kunnen de HD laten zitten en die hebben een laptop met 4 sterren (mede gezien de prijs van 470 standaard en 399 bij aanbiedingen). Vervang je de HD voor een SSD heb je wat mij betreft een laptop met 5 sterren.
Bijgaand foto's van de binnenkant.