JBL Flip 2 Zwart Review
3 januari 2016, laatste update op 3 januari 2016, 1.020 views
Rapporteer
Een goede evenwicht tussen prijs, kwaliteit en doel.
Pluspunten
- Portability
- Equalized geluid indrukwekkend (Bass reflex doet goed haar werk)
- Prijs
- Kwaliteit; oogt en voelt duurzaam
- Snel opgeladen
- NFC
- Tasje meegeleverd
Minpunten
- Geen audio over USB
- Out of package kalibratie; zonder equalizing mids veel te overheersend
- Batterijduur
- Bluetooth werkt niet met Windows 10 (Dell XPS 13)
- In het tasje geen ruimte voor de oplader (had wel handig geweest gezien de batterijduur)
Reden van aanschaf
Ik was op zoek naar een betaalbare draagbare speaker voor klussen, kantoor, buiten (in de tuin), in de boot, etc, die een zo goed en warm mogelijk geluid kan produceren. Na het filteren op prijsklasse (rond 70 euro) en het lezen van vele reviews ging het tussen deze JBL Flip 2 en de Jabra Solemate. Beiden vallen ongeveer in dezelfde prijsklasse. Uiteindelijk ben ik door de vele goede reviews voor de JBL Flip 2 gegaan. Dit is nu mijn eerste en enige portable speaker.Wat was mijn verwachting?
Grotere drivers en een ruime behuizing zijn theoretisch vereisten voor een vol en diep geluid. Uitgaande van de grootte van de drivers en de behuizing van de Flip 2 was mijn verwachting wat getemperd, maar hoopte ik dat het JBL was gelukt om mede door gebruik van de bass reflex poort de traditionele vereisten te overwinnen.Uitkomst “out of package”
Voor het luisteren van muziek maak ik gebruik van Spotify (Premium max quality) op mijn Galaxy S5. Het soort muziek dat ik luister is uiteenlopend; pop, rock, dance, drum and bass, etc. Out of package is direct merkbaar dat de bass standaard niet mee kan komen met de mids, waardoor de mids in verhouding tot de bass op een willekeurig volume veel te overheersend zijn. Hierdoor mist het apparaat out of package die gewenste diepte/warme kleur in het geluid waar ik op hoopte. Het apparaatje klinkt out of package vooral hard (niet schel gelukkig) en door de kleine drivers en gebrek aan bass om dit te maskeren ook enigszins “blikkerig”. Deze geluidskleur komt met name naar voren bij snare drums. Wel is opvallend hoe luidt dit apparaatje kan, er komt goed volume uit.Na het tweaken
Na wat spelen met de equalizer is het resultaat nu dat softwarematig de bass op een willekeurig volume feitelijk gelijk blijft (de bass kan simpelweg niet harder/dieper), maar dat mids en highs flink zijn teruggeschroefd om de verhouding aangenaam te maken.
Met deze setting ben ik zeer tevreden, en is het geluid zelfs behoorlijk indrukwekkend voor zo’n klein apparaatje met kleine drivers. De bass reflex poort doet goed haar werk waardoor de bass na afstelling met de equalizer duidelijk hoorbaar is; een kamer vullend geluid met goed hoorbare bass die niet overstemd wordt door overheersende mids. Het is uiteraard nog geen boekenplank speaker geluid waarbij ook sub bass al hoorbaar/voelbaar wordt, maar gezien het formaat toch echt heel indrukwekkend.
De keerzijde blijft dat deze setting via mijn telefoon is ingesteld. Equalizers zijn lang niet altijd op ieder apparaatje aanwezig en werken niet altijd goed. Indien de Flip 2 dus met een willekeurige andere non-equalized apparaat wordt verbonden is het geluid naar mijn mening weer ondermaats. Daarnaast is het storend dat bij het gebruik maken van de playback functionaliteit de equalizer voor een split second niet werkt waardoor voor een moment de mids eruit barsten waarna de equalizer er weer inschakeld en de mids weer worden gedrukt. Ik vermoed dat dit een gevolg is van de bluetooth functionaliteit. Ten slotte is door het terugschroeven van de mids en highs meer versterking via het apparaat zelf nodig om de overall volume op het gewenste niveau te krijgen, waardoor in stille omgevingen een lichte ruis hoorbaar wordt. De ruis is op een standaard dag zonder een oor tegen de speaker aan te zetten niet merkbaar, maar in een stille omgeving bij een lage volume weer wel. In een dergelijke setting dient er dan (weer) met het volume gespeeld te worden om de ruis uit het apparaat te werken (versterker Flip 2 minimaal, volume telefoon maximaal).Conclusie
Het is duidelijk dat JBL met de Flip 2 een portable speaker puur sang met indrukwekkend geluid neer wilde zetten. Daarin is JBL in mijn optiek deels geslaagd.
Geluid is uiteraard een voorkeur, maar in mijn optiek is de afstemming low, mid, high out of package echt niet goed; de mids zijn veel te overheersend. Een equalizer op het apparaatje zelf, of een betere fabriek-af kalibratie van de versterker hadden oplossingen kunnen bieden. Daarnaast valt de batterijduur tegen voor een portable speaker, is het apparaatje niet via bluetooth te koppelen met een Windows apparaat (althans mij lukt het niet met een Dell XPS 13 2015 fall edition, en ook vele anderen op het internet klagen erover) en is het tot slot niet mogelijk om dan vervolgens het geluid via USB te laten lopen. Dit betekent dat beiden een USB en Aux kabel met de laptop verbonden moeten worden indien het apparaatje weer leeg is door de tegenvallende batterijduur. Daarentegen, eenmaal equalized komt er een indrukwekkend geluid uit een perfect handzaam apparaatje, is de NFC functionaliteit erg makkelijk (hoewel ik liever audio over USB heb dan NFC) en heeft het apparaatje een premium feel.
De Flip 2 laat duidelijk wat steken vallen, maar dit wordt sterk gecompenseerd door de capaciteit (na afstemming indrukwekkend geluid), bouwkwaliteit, handzaamheid en vooral de daarbij komende prijs van het apparaat. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal wat betreft andere portable speakers. Wel heb ik veel andere audio apparaten: HT systeem, audio installatie in de auto en vele IEM’s en headphones. Uitgaande van die ervaring kan ik slechts concluderen dat in verhouding tot die producten de geboden kwaliteit en features maken dat de Flip 2 van mij in deze prijsklasse 4 sterren krijgt. Netto één ster aftrek door een voor mij te groot gebrek die niet gecompenseerd kan worden; geen audio over USB.Tot slot
Gezien het feit dat dit de enige portable speaker is die ik heb kan ik niet zeggen hoe het zich verhoudt tegenover andere portable speakers. Wel weet ik dat het aanbod rond de prijsklasse van 75 euro wat schaars lijkt, waardoor in mijn optiek de enige waardige tegenstander de Jabra Solemate is. De Jabra heeft grotere drivers dan de JBL Flip 2, ondersteunt in tegenstelling tot de Flip 2 wel audio over USB en krijgt als kers op de taart ook nog een afstandbediening meegeleverd. De JBL Flip 3 is ook al verkrijgbaar, maar valt ook weer in een hogere prijsklasse. Gezien de grootte van de Flip 3 kan ik mij ook niet voorstellen dat het geluid dermate veel beter is dat het de meerprijs waard is, maar dat is uiteraard een afweging van features.
Ben je op zoek naar een getrouw 2.0 stereo geluid, dan adviseer ik in de hogere prijsklassen naar portables met grotere drivers en behuizingen te kijken, bijvoorbeeld de Cambridge Audio Minx Go v2. Houdt er dan uiteraard ook rekening mee dat een getrouw 2.0 portable veel minder handzaam is als een Flip 2.