Vooraf
Inhoudsopgave
Voor het gemak van het lezen is hieronder een inhoudsopgave te vinden.
Tijdlijn
15-12-2015: Ontvangen van de Lumia 640
23-12-2015: Begonnen met de review
03-01-2016: Review online
Hier zal ik vermelden als ik een update doe aan de review. Het plan is deze review te updaten als Windows 10 officieel beschikbaar is voor het toestel.
Externe links
Hieronder staan een links naar andere reviews van de 640 en de productpagina.
Review van Tweakers: Microsoft Lumia 640 - Veel telefoon voor niet al te veel geld
Microsofts productpagina van de Lumia 640
Specificaties op de productpaginaInleiding
De Lumia 640 (LTE) is inmiddels niet het jongste toestel meer, maar toch is het samen met de Lumia 550 op het moment nog steeds dé keuze als je een niet al te dure Windows-telefoon wilt. Voor zo’n € 160,- ben je de eigenaar van dit toestel dat een o.a. een 5” 720p LCD, een Snapdragon 400
soc, 1 GB RAM, 8 GB opslag, een SD-kaartslot en 4G LTE biedt. Op papier een zeer compleet toestel voor een prima prijs. In deze review wordt de oranje versie besproken, welke ik inmiddels twee weken in mijn bezit heb ter vervanging van een Lumia 1520.
Verpakking en inhoud
De 640 arriveerde in een dunne, vierkante doos met daarin het toestel zelf, de batterij van 2500 mAh, de oplader (een exemplaar waarbij de kabel vast zit aan de stekker) en een tweetal quick guides. Er worden dus geen oordopjes meegeleverd en dat is geen schande; zo kan de prijs van het toestel immers laag blijven en veel mensen hebben een eigen koptelefoon of oortjes en dus geen behoefte aan een nieuw paar.

De doos waarin de 640 wordt geleverd. |
Alle vier vijf de objecten die in de doos te vinden zijn. |
Design en bouwkwaliteit
De 640 is een degelijk toestel met een polycarbonaat behuizing, die met enige moeite los te halen is. Van de voorkant is het, zoals zo veel telefoons een afgeronde rechthoek. Aan alle kanten is de (in mijn geval oranje gekleurde) achterkant zichtbaar. In de bovenkant van het toestel zijn de frontcamera, de nabijheidssensor, de luidspreker voor telefoongesprekken en een Microsoft-logo aanwezig. Aan de onderkant van het 5”-scherm bevindt zich alleen de microfoon. De bezels aan de boven- en onderkant zijn ongeveer 15 mm groot terwijl de zijkanten een bezel van 5 mm hebben.
De zijkanten van het toestel zijn zoals bij veel telefoons in gebruik voor de hoofdtelefoonaansluiting, de micro-usbpoort en de volume- en powerknoppen. Eerstgenoemde zit bovenop het toestel wat ervoor zorgde dat ik moest wennen bij het in mijn broekzak stoppen van het toestel met mijn koptelefoon; ik ben gewend het toestel andersom weg te stoppen. De usb-aansluiting zit wel aan de onderkant. Alle knoppen zitten aan de rechterkant van het toestel. Bovenaan zitten de volumeknoppen en ongeveer in het midden de powerknop. Alle knoppen zijn makkelijk met de duim te bedienen en eenvoudig op de tast te vinden. De knoppen zelf zijn stevig en geven goede feedback bij het indrukken.
Aan de achterkant zijn tenslotte de luidspreker van het toestel, een iets groter Microsoft-logo en de camera met single-led flitser te vinden. De luidspreker is onhandig gepositioneerd: bij het in de hand houden van de telefoon wordt het kleine gat van de speaker deels geblokkeerd en als de telefoon op tafel ligt is die bedekking nog een factor erger.
Al met al is het een goed gebouwd toestel dat over het algemeen prettig in de hand ligt en zonder rare vingergymnastiek te bedienen is. Op geen enkel moment heb je het gevoel dat het een slecht gebouwd of fragiel toestel is, ook niet bij het verwijderen van de achterkant. Het is duidelijk dat Microsoft de mensen die bij Nokia verantwoordelijk waren voor de stevige designs weer heeft ingezet bij dit toestel.

De voorkant van het toestel met de frontcamera, de luidspreker, de microfoon en het scherm. |
De achterkant, rechter zijkant en onderkant van het toestel met de camera, luidspreker, knoppen en usb-poort. |
 Hoe het toestel in de hand ligt: Mijn duim rust bij gewoon vasthouden tussen de power- en volumeknoppen. |
Scherm
Het belangrijkste onderdeel van een hedendaagse smartphone is het scherm. Ook bij budgetmodellen doen fabrikanten tegenwoordig moeite om een zo goed mogelijk scherm te kunnen bieden voor de prijs. Bij deze Nokia Microsoft is dat niet anders. Voor de 640 is een IPS-LCD met een resolutie van 1280 bij 720 pixels op een beelddiagonaal van 5 inch (12,7 centimeter) uitgekozen. Dat zorgt voor een pixeldichtheid van 294 ppi en het beeld is dus vrij scherp, al zijn op sommige momenten losse pixels zichtbaar bij iconen waardoor die er wat korrelig uitzien.
Wat betreft kleurweergave is het scherm prima. Wit is op het oog mooi wit en kleuren zijn (voor zover ik dat kan beoordelen) realistisch en duidelijk. Het contrast is niet slecht, maar bij de zwarte achtergronden van de interface is het verschil met de zwarte schermrand wel te zien. Op geen enkel moment heb je het gevoel naar een slecht scherm te kijken.
Een laatste fijne eigenschap van het scherm is dat Glimp (in het Engels Glance) ondersteund wordt. Dat houdt in dat de tijd en notificaties op het scherm getoond kunnen worden terwijl de rest van de telefoon slaapt. Een erg handige feature die ik van mijn 1520 al gewend was en welke ervoor zorgt dat de telefoon een stuk minder aan gaat om even de tijd of notificaties te checken: Glimp wordt automatisch geactiveerd bij het uit de broekzak halen van de telefoon. Enige minpunt is dat agenda-afspraken niet kunnen worden getoond omdat deze Lumia minder display memory heeft dan andere Lumias die Glimp ondersteunen.
Hardware
Naast dat het scherm een vrij belangrijk onderdeel is voor een smartphone zijn natuurlijk andere hardware onmisbaar. Het hart van de 640 is een Snapdragon 400 system-on-chip van Qualcomm welke wordt bijgestaan door 1 GB werkgeheugen. De S400 is een chip die zijn werk goed doet. De toch niet al te zware interface van Windows Phone wordt vloeiend weergegeven en ook is het toestel responsief. Het enige merkbare aan de 1 GB RAM is het feit dat apps eerder uit het werkgeheugen worden gegooid dan bij de dubbele hoeveelheid. Pas bij zware taken zoals het verwerken van tien filmpjes tegelijk die via WhatsApp binnen komen is te merken dat de processor niet zo snel is als de S800 van mijn oude Lumia 1520. Een game als Angry Birds of Bad Piggies is goed speelbaar op het toestel. Ik wilde ook testen of GTA: San Andreas een beetje zou draaien, maar helaas heeft de uitgever besloten dat het niet goed genoeg draait om het ook maar te kunnen testen. Het lijkt voorbehouden aan telefoons met 2 GB aan werkgeheugen.
Wat betreft opslag is 8 GB flashgeheugen aanwezig. Dat is niet veel en heb je vrij snel vol na het installeren van een aantal apps. Gelukkig heeft Microsoft een geheugenslot ingebouwd en kun je een micro-sd-kaart in het toestel stoppen. De meeste apps kunnen ook volledig op de sd-kaart geïnstalleerd worden en daardoor is het geen ramp dat er maar 8 GB opslag aanwezig is, al is de aanschaf van een kaartje wel een extra investering.
Onder het sd-kaartslot bevindt zich de uitsparing voor de simkaart. Het gaat om een microsimkaart, zoals bij veel andere telefoons. Persoonlijk had ik liever een nanosimkaartslot gezien, omdat mijn 1520 dat ook al had en hoe eerder alle fabrikanten dezelfde simkaart gebruiken hoe beter. Gelukkig wordt een nanosimkaart ook door het toestel herkend als die op de juiste plek in de simkaarthouder zit.
Software
De Lumia 640 draait op het moment van schrijven officieel nog Windows Phone 8.1 met de Lumia Denim software release. Op het moment dat Windows 10 officieel beschikbaar is zal ik deze sectie updaten. Ik weet dat er een aantal puntjes van kritiek zullen verdwijnen, dus zie uit naar W10.
De interface is vertrouwd: Maximaal zes kleine live tiles naast elkaar op het startscherm, de welbekende applijst bij een swipe naar rechts en in elke app op dezelfde plaats het menu. Verder is er in het notificatiecentrum ruimte voor vier snelle instellingen. Daar had ik graag wat scherpte ingeleverd om vijf instellingen naast elkaar te kunnen hebben zoals ook op mijn 1520 het geval was. Het instellingenmenu heeft ten opzichte van mijn 1520 wél een verbetering: Instellingen zijn gegroepeerd en daardoor makkelijker te navigeren.

Snelle instellingen in het notificatiescherm |
Het instellingenmenu dat is onderverdeeld in kopjes zodat instellingen sneller te vinden zijn |
Aangezien het toestel geen hardwarematige navigatietoetsen heeft worden die knoppen op het scherm getoond. Dat is enigszins jammer van de schermruimte, al is de balk niet groot. Vervelender is het feit dat de knoppen verdwijnen in sommige apps, zoals de fotogalerij. Althans, het oproepen van de balk met navigatieknoppen vereist even wennen, omdat je vanaf de onderkant van het scherm een kleine swipe naar boven moet uitvoeren. Pas na een week had ik dat zelf goed onder de knie, al komt het af en toe nog voor dat ik in plaats van de navigatiebalk op te roepen op een knop druk waardoor je in een ander scherm terecht komt dan je voor ogen had.
Een laatste bijkomend voordeel van de 640 is dat de Here apps worden meegeleverd
Ondanks wat kleine puntjes is de software van de 640 prima, en dat wordt hopelijk alleen maar beter met Windows 10.
Camera
De camera van de Lumia is een 8 MP model, zonder optische beeldstabilisatie en bijgestaan door een enkele LED voor de flits. Aan de binnenzijde van het toestel zit een camera van 1 MP. De camera-app is de bekende Lumia Camera die Nokia voor de eerste Lumia’s maakte. De interface is erg prettig en biedt veel uitgebreide opties zoals de witbalans, ISO en sluitertijd.
Foto’s hoofdcamera
De camera is in staat redelijke plaatjes af te leveren. Omdat er geen optische beeldstabilisatie is kost het iets meer moeite een scherpe foto te maken, zeker bij slechter licht. Foto's nemen van kleine objecten lukt behoorlijk; kleuren zijn goed en het beeld is scherp genoeg. Buiten heeft de L640 echter moeite de kleuren helemaal juist te krijgen; ze zijn een beetje flets. Achteraf inzoomen en bijsnijden zit er met de 8 MP niet echt in. Bij slechter licht is het nog steeds redelijk mogelijk een plaatje te schieten. Objecten op de achtergrond zijn echter duidelijk verkleurd en het gebrek aan stabilisatie is duidelijk. Dankzij de uitgebreide instellingen van de camera-app kunnen de ISO-waarde en de sluitertijd worden aangepast, waardoor je bij situaties met slechter licht nog steeds redelijke foto’s kunt maken. Hieronder een selectie van een aantal foto’s met daarbij de bijbehorende sluiter- en ISO-waarden en of de foto wel of niet met automatische stand en flits gemaakt is.

Een stuk spoorlijn bij goed licht. Geen flits, ISO 64, 1/283 s sluitertijd |

Een vertreksein bij slecht licht. Geen flits, ISO 800, 1/12 s sluitertijd |

Een detailfoto van een modelbus bij goed licht. Geen flits, ISO 200, 1/50 s sluitertijd |

De modelbus in een donkere ruimte met flits. Geforceerde flits, ISO 64, 1/50s sluitertijd |

De modelbus in een donkere kamer met lange sluitertijd. Geen flits, ISO 800, 1 s sluitertijd |
Foto’s frontcamera
De foto’s die de camera aan de voorkant aflevert zijn niet briljant. Kleuren ogen flets en de resolutie is niet geweldig. Voor een incidentele selfie met een paar mensen is de camera wel geschikt, maar wie graag selfies in hoge kwaliteit neemt is met de Lumia 640 waarschijnlijk niet gelukkig.
Video
De video’s die de L640 aflevert zijn redelijk, maar niet meer dan dat. Het geluid dat opgenomen wordt is accuraat maar niet erg vol. De kleuren ogen een beetje flets. Het beeld is wel scherp. Het toestel kan overigens opnemen in 1080p en 720p met framerates van 24, 25 of 30 Hz. Hieronder is een video te vinden die ik met de 640 heb gemaakt.
Prestaties in dagelijks gebruik
Bellen
De belkwaliteit van de Lumia 640 is prima. Ik en de andere kant van de lijn konden elkaar prima verstaan. Ik heb tot nu toe alleen binnenshuis gebeld en weet dus niet hoe de Lumia omgaat met veel achtergrondgeluid of winderige omstandigheden. Zodra ik dat heb kunnen testen zal ik dit stukje updaten.
Audio
Ik ben een redelijke fan van muziek en luister daar dan ook veel naar met een koptelefoon. Mijn Lumia 1520 had een kapotte audio-uitgang en daardoor gebruikte ik nog een vierde generatie iPod touch. Ten opzichte van dat apparaat is de 640 een grote verbetering: Het geluid is zeer helder en alle tonen van laag tot hoog komen voor mijn gevoel goed door. De hoofdtelefoonaansluiting is bovendien stevig en geeft duidelijke feedback bij het aansluiten van een koptelefoon.
De speaker aan de achterkant van het toestel daarentegen niet geweldig, maar ook niet slecht. Op lage volumes klinkt de speaker prima, maar bij hoge volumes kan de speaker het niet aan en vervormt het geluid. Een groot nadeel van de speaker is dat het maar één klein gat is. Bedek je die, dan is het geluid weg.
Snelheid
In het dagelijks gebruik is de 640 snel, maar geen snelheidsmonster. Simpele zaken als het ontgrendelen van de telefoon en het starten van systeemapps gaan nagenoeg direct, maar bij zwaardere apps is enig geduld vereist. Op geen enkel moment wordt het toestel onwerkbaar traag en ook reageert het altijd op input zoals het indrukken van de homeknop.
Accuduur
Ik ben blij verrast met hoe lang de Lumia 640 met één acculading doet. Op een voor mij normale dag raakt bij relatief intensief gebruik (van 7:00u tot 22:00u) ten hoogste twee derde van de batterij leeg. In het weekend gaat de accu met gemak twee dagen mee, want het gebruik in stand-by is erg laag. Het lage gebruik is mede te danken aan het feit dat de 640 LTE biedt. Ik heb het toestel zowel met 3G als met 4G getest en het verbruik is merkbaar lager bij het laatste, wat logisch is omdat de eerstgenoemde als energieslurper te boek staat. Daarom is het des te mooier dat ook dit budgettoestel met LTE is uitgerust.
Handigheidjes
De Lumia 640 heeft een aantal handigheidjes die in het dagelijks gebruik een toevoeging bieden. Door twee keer op het scherm te tikken maak je het toestel wakker en dat is prettig omdat het ontgrendelen van de telefoon op die manier geen verplaatsing van de duim vereist. De handigste feature is in mijn ogen het eerder besproken Glance – als het scherm ‘uit’ staat wordt er dankzij Glance toch nog informatie op het scherm (namelijk de tijd en notificaties) weergegeven. Het toestel was wat dit betreft af geweest als er ook een fysieke cameraknop aanwezig zou zijn, maar dat is helaas alleen aan de high-end Lumia’s besteed.
Al met al is de Microsoft Lumia 640 een zeer goed toestel en bijna perfect voor de prijs die je ervoor betaalt. Het scherm is mooi, de hardware van het toestel is goed genoeg om mee te kunnen werken. Het nadeel dat er maar 8 GB opslag in het toestel zit wordt enigszins gecompenseerd door de aanwezigheid van een gleuf voor een sd-kaart. Aan de softwarekant is nog een en ander te winnen voor Microsoft, maar die winst is bijna binnen als Windows 10 uit komt. Bijna het enige wat dan overblijft is de app gap, waarvan het einde nog niet in zicht is. De camera van het toestel is niet geweldig, maar levert voor het geld voldoende foto’s als je bereid bent even de tijd te nemen een foto te nemen.
Voor iedereen die een toestel van rond de honderdvijftig euro zoekt van een bekend merk en die niet bang is om een Windows telefoon te nemen is de 640 dé keuze.