In deze review bespreek ik twee producten, de bovenstaande samenvatting is van toepassing op het in de prijsvergelijker gekoppelde product, Voor de samenvatting en het overzicht van de plus- en minpunten van het andere product zie de review die daar aan is gekoppeld
Review: NZXT S340 Special Edition & Hue+ review
- Inleiding
- Verlichting
- Conclusie
Productpagina NZXT S340 Special Edition
Productpagina NZXT Hue+
De review van vandaag krijgt een speciaal kleurtje, of eigenlijk: heel veel kleurtjes. We gaan namelijk een behuizing review, in dit geval van de NZXT S340 Special Edition, combineren met een review van het nieuwe LED pakket van NZXT, de Hue+.
Special Edition in de naam staat in dit geval voor de Razer uitvoering van NZXT hun inmiddels zeer bekende en populaire S340 uitvoering. De Hue+ van NZXT is een pakket met vier RGB LED strips, een controller en een software pakket om tal van LED effecten mogelijk te maken. NZXT plus Razer plus een RGB LED kit? Dat zou toch een kleurrijke review met visueel geweld moeten worden.
De NZXT S340 Special Edition is verkrijgbaar vanaf een tientje of acht, een relatief bescheiden meerprijs van ca 15 a 20 euro boven de S340 modellen in andere kleurtjes. De NZXT Hue+ is verkrijgbaar voor ca 60 euro.
We beginnen met de specificaties van de NZXT S340 Special Edition:
De S340 is een ATX behuizing, maar kijken we naar de afmetingen aan de buitenkant dan is het eigenlijk een bescheiden afgemeten kast. Het gewicht van iets meer dan 7 Kilo is gezien die afmetingen nog best aardig en tevens een indicatie van een niet geringe hoeveelheid staal.
NZXT lijkt een duidelijke keuze te hebben gemaakt dat externe 5.25” bays verleden tijd zijn, deze zien we niet meer terug op de S340 en tal van andere recente behuizingen. Een NAS bak zal je er ook niet van willen maken gezien je wat HDD’s beperkt bent tot drie 3.5” HDD’s en een paar SSD’s. Meer dan genoeg natuurlijk voor de meeste systemen. Die categorie lijkt NZXT ook op te richten want er is maar liefst 364mm ruimte voor je grafische kaart (min de ruimte die je waterkoeling in beslag neemt) en ook 161mm ruimte voor je processorkoeler is niet verkeerd.
Koelmogelijkheden zijn niet extreem, maar gezien de beperkte afmetingen zeker niet verkeerd. Er is ruimte voor vier ventilatoren, en je krijgt er standaard twee bij. Voor liefhebbers van waterkoeling biedt deze kast precies genoeg ruimte aan een NZXT Kraken X61 aan de voorzijde, en een 120mm model zoals de Kraken X31 aan de achterkant. De S340 is voorzien van stoffilters aan de onderzijde en aan de voorzijde.
De specificaties van de Hue+
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=4ittFz72CnA]
In eerste instantie zou je denken dat 60 euro voor een LED set best fors is, echter zodra je de specificaties bekijkt dan snap je dat er flink wat in het pakketje zit. We zien een controller, 4 RGB LED strips van 30cm per stuk en vier verlengkabels in verschillende lengtes. De LED strips zelf zijn zowel magnetisch als voorzien van 3M tape in het geval dat je ze echt vast wilt plakken. Het is dus echt een kant en klaar pakketje.
Aansluiten vereist een molex adapter om de controller en strips van prik te voorzien, en een vrij USB 2.0 header op je moederbord om de controller op je systeem aan te sluiten.
Laten we wederom met de behuizing beginnen, de Hue+ gaat daar tenslotte straks in. De verpakking is voor een ATX behuizing opvallend compact, maar ziet er visueel wel aantrekkelijk uit, zeker voor een behuizing in de prijsklasse waar bruine dozen nog vrij gebruikelijk zijn. In de verpakking zien we een handleiding en wat schroefjes in losse zakjes; netjes maar niet spectaculair.
Net als de H630 en H440 is deze S340 een hele strakke vertoning, de standaard S340 heeft zelfs een geheel vlak voorpaneel zonder ook maar iets van een ‘vormpje’, maar bij deze Razer uitvoering is daar uiteraard wel een logootje aan toegevoegd. Het resultaat is er niet minder om, want het Razer logo is nog best bescheiden tenzij je er echt flink licht op zet. De basisvorm is eigenlijk zo recht-toe-recht-aan als maar kan en veel strakker kan haast niet: Geen gekke hoeken, geen opvallende vormen, gewoon strak-strak-strak, maar wel met een venstertje. De voetjes zijn netjes en stevig, maar eigenlijk ook vooral onopvallend. Kwalitatief voelt en oogt het allemaal erg netjes als we ons oog op de prijs houden. Gezien het feit dat de standaard S340 nog een stukje goedkoper is en de materialen daar hetzelfde zijn was mijn eerste ingeving dat de prijs-kwaliteitverhouding van het basismodel S340 erg sterk moet zijn.
Aan de bovenkant is het enige wat de strak zwarte (of eigenlijk, diep donker grijze) constructie opbreekt de ruimte voor een 120mm of 140mm ventilator waar we tevens reeds een voor geïnstalleerde 120mm ventilator in zien. Aan de voorzijde zien we een flinke lichtinlaat en de frontpanel aansluitingen. Voor deze special edition zijn de USB poorten groen uitgevoerd, en tevens zal de ronde ring van de power knop groen oplichten. In de close-ups zie je goed hoe keurig het spuitwerk van de S340 is, niet alleen gezien het prijspunt, maar ook geheel op eigen beentjes verdient deze NZXT hier een dikke pluim.
De achterzijde is een indicatie van een vrij typische ATX toren. Zeven expansie sloten, een ATX voeding onderin, en een 120mm ventilator aan de bovenkant. Positief is dat overal duimschroeven zijn gebruikt. Aan de onderkant zien we dat er een flink stoffilter onder ziet voor de voeding (Deze mis helaas een schuifmechanisme), wederom een flink gat voor luchtstroom aan de voorzijde, en tevens twee LED-strips. Deze LED-strips zijn enkel aanwezig op de special edition, de goedkopere standaard S340 moet deze missen.
De weg naar het interieur beginnen we met het verwijderen van de zijpanelen, deze zijn voorzien van duimschroeven die blijven hangen, lekker praktisch. Afwerking van het zijpaneel ziet er ook keurig uit. Ook het voorpaneel klikt eenvoudig los en dit brengt ons bij het grote stoffilter aan de voorzijde. Deze zit met magneten vasten laat zich dus eenvoudig onderhouden.
Het binnenwerk is keurig, en je ziet direct dat alles stuurt naar een strakke, mooi afgewerkte build. Een no nonsens primaire ruimte, een grote afdekking van je voeding en 3.5” HDDs, en daarbij een directe front-to-back airflow. Aan de voorzijde is ruimte voor twee ventilatoren of een 240mm of 280mm radiator, uiteraard past de NZXT Kraken X61 hier precies in. Achter de uitsparing met het Razer logo zien we aardig ruimte voor kabels. Geen rubberen grommets of iets dergelijks, maar gezien de constructie is dat ook niet nodig.
De grote PSU cover is niet alleen strak voor het oog, maar ook verdomd praktisch. Geen modulaire voeding? Of een minder aantrekkelijke voeding? Hoppa, weg. (Nou ja, je ziet de uiteindes van de kabels natuurlijk nog, maar het kan zo maar een paar tientjes schelen). Op die cover vinden we twee 2.5” bays met gaten er achter waar de kabels direct kunnen verdwijnen. Aan de voorzijde van de cover zien we wat ventilatieroosters. Alles lijkt er op te richten dat je eenvoudig een ‘nette’ build kan maken.
Intern vinden we de twee standaard aanwezige ventilatoren, ééntje achterin, en ééntje bovenin. Als je niet van plan bent waterkoeling toe te voegen, of extra ventilatoren, doe je er vermoedelijk verstandig aan één van die twee naar de voorzijde te verplaatsen als intake.
De achterkant van het binnenwerk is niet minder indrukwekkend dan de primaire ruimte: Strak, meer dan zat ruimte voor kabels, en een flink aantal plekken om je tie-wraps aan te binden. Onderin zien we ruimte voor twee 3.5” drives.
Normaliter zou ik nu naar het ingebouwde systeem gaan, maar we leggen de aandacht vandaag natuurlijk op de Hue+, en laten we wel wezen: het inbouwen van een ATX toren stap voor stap beschrijven worden we een beetje te oud voor. Geen zorgen overigens want er komen zo echt meer dan genoeg foto’s van het ingebouwde systeem waar uit je alles op kan maken. De Hue+ komt in een relatief compacte verpakking, een 5.25” drive past er niet eens in. Intern vinden we een net doosje met een flink aantal kabels. Drie verlengkabels in verschillende lengtes, een interne USB 2.0 kabel om de Hue+ op je moederbord aan te sluiten, een kabel om de Hue+ via een molex aansluiting te voeden.
Die collectie aan kabels maakt het mogelijk om de maar liefst 4 LED-strips van 30cm per stuk (en 10 LEDs/30cm) op tal van manieren aan te sluiten, de LED-strips zijn zowel magnetisch als van 3M tape voorzien, dus je kan zelf kiezen voor de wijze van ‘plakken’. Het aansluiten doe je via de controller, een compact kastje wat precies in een 2.5” bay past (mits die ruimte genoeg biedt in de hoogte). Deze controller is wat opvallend vormgegeven met een glimmend en een mat deel, en een witte LED-streep daar tussen in. Om het glanzende deel goed te tonen een fototje toegevoegd met overdreven licht er op, zoals je straks ziet is hij gewoon zwart. De controller vereist wat prik (via een molex), USB verbinding, en heeft vervolgens twee uitgangen. Je kan zelf kiezen of je vier strips aan één kanaal hangt, twee-twee doet, of ze anders verdeeld. Ik heb nog geen optionele extra strips op de markt gezien maar het is aannemelijk dat deze binnenkort zullen komen. In dat geval zou je tot acht strips kunnen gaan.
Mijn nieuwe ATX setup voor behuizingen reviews bestaat uit een MSI Z97 Gaming 9 AC moederbord, een setje Corsair Vengeance Pro DDR3 geheugen (al heb ik hier gekozen voor standaard zwart Vengeance geheugen), en een Cooler Master V850 Modulaire voeding. Welke processorkoeler er in komt hangt van de behuizing af, en in dit geval heb ik uiteraard de NZXT Kraken X61 280mm AIO waterkoeling gebruikt. Dat de S340 daar precies genoeg ruimte voor biedt is natuurlijk niet heel vreemd. De behuizing is overduidelijk gemaakt voor een full-size ATX moederbord in combinatie met deze koeler, niet alleen past het precies, maar het wegwerken van de kabels is ook praktisch automatisch opgelost. Hoewel kleinere moederborden zoals mATX of smallere ATX borden wel passen doe je er gezien de kabelmanagement opties beter aan een full size model te kopen.
NZXT stapt geheel af van 5.25” bays, waardoor hun vorige Hue systeem en fan controllers niet passen in de nieuwe behuizingen. Net als de Kraken past ook de Hue+ ‘precies’ in de S340, in dit geval aan de onderzijde. In dit geval kost het je een 2.5” plekje, al kan je dat kastje natuurlijk ook prima elders verbergen als je meer SSD’s hebt en ook twee 3.5” drives kwijt wilt. De LED-strips laten we in een rondje gaan.
De S340 is niet de behuizing voor je als je een doe-het-zelf NAS wilt bouwen met tig harde schijven, maar met een mooi full-size bord, een Hue+ set, een SSD of twee, een 3.5” HDD of twee, een grafische kaart (of twee), heb je je systeem zo in elkaar en netjes afgewerkt. Een vijfde HDD plek is beschikbaar onder de twee 3.5” sledes, echter gezien dat een bodemmontage is zou ik daar enkel een SSD overwegen, niet een mechanische 3.5” drive. Compacte behuizingen kosten vaak wat meer tijd om te bouwen, maar in dit geval laat NZXT je echt niets te wensen over.
Nee, we zijn nog niet klaar met de NZXT product spam! Ook nog even een kijkje naar de nieuwe Grid+ V2 fan controller. De eerste versie paste ik toe in de NZXT Phantom 820 NZXT-mega-build, en inmiddels is de tweede versie uitgebracht. Het doel is eenvoudig: je sluit de Grid+ v2 intern op je moederbord aan, verbergt hem ergens in je case, en vervolgens kan je er zes ventilatoren mee 'beheersen'. De Grid+ v2 sluit je aan op een interne USB 2.0 header, dus een PWM header zoals bij de ingebouwde fan hub van de NZXT H440 is niet nodig.
De verpakking is compact, keurig, en in intern vinden we klein schattig kastje, een stapeltje tie-wraps, en 2 verlengkabels voor fans. Ook prettig is de aanwezigheid van wat 3M 'dual lock' tape, om de Grid+ v2 met stevig klittenband vast te zetten, maar om hem toch tijdelijk er even uit te kunnen halen indien gewenst. Het kastje zelf is schattig compact, weinig opvallend, en voorzien van zes 3-pin aansluitingen met ruimte genoeg om eventueel 4-pin ventilatoren er in te prikken indien gewenst; de meeste 4-pin fans kunnen tenslotte ook met DC-control worden gecontroleerd.
Heel goedkoop is de Grid+ v2 niet, met een prijskaartje van ca vier tientjes. Op zich niet overdreven veel voor een fan controller, zeker niet ééntje met een degelijke software aansturing, maar in de praktijk voldoet een degelijke PWM hub veelal ook, en als je ziet dat een S340 plus een Grid+ v2 tezamen richting de 100 euro gaat dan wordt een H440 met ingebouwde fan hub, meer fans, en een stevigere kwaliteit toch wel verdacht interessant. Heb je echter al een behuizing en zoek je een (verborgen) fan controller dan is de Grid+ v2 echter best interessant. Hou wel rekening dat je zes ventilatoren maximaal 30W samen mogen gebruiken, zat voor de meeste gangbare ventilatoren, maar er zijn genoeg aftermarket modellen die meer dan 5W trekken.
Zowel de NZXT Kraken, de NZXT Hue+, als de NZXT Grid+ v2 maken gebruik van de CAM software en worden via USB 2.0 aangesloten op je moederbord. Dat houdt wel in dat je voldoende USB headers moet hebben natuurlijk, nu zal een combinatie van twee zelden een probleem zijn, maar hou er wel altijd even rekening mee.
CAM software is een kwestie van installeren, en vervolgens krijg je wat informatie over je systeem te zien: huidige temperaturen, kloksnelheden, CPU belasting in grafiekjes, en als je de 'advanced' opties volgt nog tal van andere informatie over je grafische kaart, moederbord, etcetera.
Gezien er een Grid+ v2 is aangesloten wordt de Grid feature geactiveerd in de software. We zien dat ik drie ventilatoren heb gekoppeld van de zes maximaal mogelijke, en wat de RPM en het verbruik is van elke fan. Ook kan je per ventilator instellen hoe hij zich moet gedragen. Dit kan met standaard 'silent', 'performance', en dergelijke profielen, maar ook automatisch naar de CPU of GPU temp, of geheel handmatig ingesteld.
Ook de Hue+ verschijnt vanzelf in CAM nadat je deze aansluit. De software is rijkelijk voorzien van LED opties, al mag er nog wel wat gepoetst worden aan hoe intuïtief het is evenals hoe het opslaan en gebruiken van je eigen presets verloopt. Het werkt, maar het is af en toe gewoon wat houterig. Dat terzijde, wat je allemaal met de verlichting kan doen ging mijn verwachtingen ruim te boven. Tal van standaard presets zijn aanwezig, waarbij je afhankelijk van het effect uiteraard wat specifieke kleuren kan kiezen. Vooral ‘spectrum wave’ bleek zeer geliefd en zal je straks in het videotje zien.
Als je echt los wilt heb je de optie om elke individuele LED zelf aan te passen, maar dan zal je echt flink tijd willen investeren. Leuker, en praktischer, zijn de aanwezige opties om de verlichting naar je GPU of CPU temperatuur aan te passen, of van je FPS af te laten hangen. Wordt je behuizing opeens rood als hij te warm wordt. Er zit ook een audio feature in, om de verlichting met je muziek mee te laten kleuren. De naam ‘beta’ lijkt wel op z’n plek gezien het mij in korte tijd in elk geval niet helemaal duidelijk werd hoe ik dat echt naar wens in zou moeten stellen, maar goed, ga lekker los zou ik zeggen.
Goed, Ik had het over visueel geweld. Laat ik het simpel stellen: De NZXT S340 Special Edition geeft je weliswaar de optie om de verlichting uit te schakelen, maar moet het natuurlijk hebben van zijn groen verlichte Razer logo en de LED-strips aan de onderzijde. Wat je in deze drie foto's ziet is onderdeel enkel van de S340 Special Edition, niet de Hue+.
En de Hue+, wat ik er ook over kan zeggen, ik kan beter wat plaatjes laten spreken. Met tal van opties, die ook nog eens super vloeiend over de strips heen vliegen, een flinke helderheid en een breed kleurspectrum, is de Hue+ gewoon genieten. Oordeel zelf zou ik zeggen. Excuses voor de foto-spam, maar nadat ik met pijn in mijn hart het aantal plaatjes van 400 terug bracht naar 100, en dat ik zelfs met tranen in mijn ogen de laatste keren op de ‘delete’ knop drukte, gaf ik het uiteindelijk toch op met alsnog een iets te grote selectie. Sue me.
Uiteraard staat niets je in de weg om de Hue+ gewoon geheel groen te stellen. Eventueel aangevuld met breathing of pulse effecten als je dat wilt, of kleine kleurnuances om toch iets extra leven in te blazen. Alhoewel, gewoon static groen mag er zeker zijn. Groene moederborden zijn zeldzaam, maar als je serieus in de markt bent voor een Razer build zou ik aanraden grotendeels zwarte hardware te overwegen, de Hue+ doet de rest.
En omdat het kan, nog een afsluitertje:
Bij NZXT hebben ze een aantal jaar geleden een duidelijk pad uitgestippeld, een pad versierd met strakke behuizingen en daarbij passende accessoires. De H630 was mijn eerste (indrukwekkende) ervaring op dat pad, en inmiddels staan hier nieuwe H440 modellen in huis enkel omdat die strakke toon hier goed bevalt maar ik toch iets compacter wilde. De S340 wederom is wederom een praktisch perfect voorbeeld van een no-nonsense uitstraling, want veel strakker komen behuizingen niet. Dat de speciale Razer uitvoering daar uiteraard een verlicht Razer logootje, groene LED-strips (beide overigens uit te schakelen), en groene USB poorten aan toe voegt past natuurlijk uitstekend bij Razer fanaten en zelfs met die details is het niet lastig in te schatten hoe de standaard S340 er uit zou zien. Strak, en compact, gaat in dit geval wel ten koste van externe bays, optische stations of cardreaders kan je vergeten. Voor de meerderheid tegenwoordig een prima keuze, al had NZXT best een SD kaart lezertje in het frontpaneel mogen verwerken.
Met ‘passende accessoires’ praat ik uiteraard in eerste instantie over de Hue+ kit die we hier uitvoerig hebben laten zien en die je voor een tientje of zes maar liefst vier RGB LED-strips, een zak kabels, en een hippe controller geeft. Gezien de prijs van een losse (enkele kleur) LED-strip al snel richting de 15 a 20 euro gaat, zeker als je correcte alternatieven bekijkt die magnetisch en 3M tape beplakt zijn, is het totaalpakket m.i. niet te duur. Chinese alternatieven zijn goedkoper, maar deze NZXT controller geeft je tal van toffe standaard effecten die vloeiend door de strips vliegen en eindeloze mogelijkheden alles naar eigen smaak in te richten, en laat alle strips in elke opstelling/combinatie ook nog eens perfect samenwerken. Ze snappen in elk geval dat ze meerwaarde moeten creëren, en het niet enkel op basis features en prijs moeten spelen als het op accessoires aan komt. Het resultaat is uiteindelijk gewoon heel erg tof, en hoewel de software zeker nog wel wat intuïtiever mag werkt het gewoon en blijft de Hue+ één van de leukste case accessoires die ik heb ervaren. Je systeem wordt er niet sneller van, maar dit is echt een aanradertje voor (RGB) LED liefhebbers.
Toch gaat de NZXT product synergie verder dan kleine kastjes die precies in de 2.5” bays passen, want we zien dat deze zeer compacte toren gewoon op de millimeter ruimte biedt aan de NZXT Kraken X61 280mm AIO waterkoeler. Niets weerhoudt je dus om in een klein kastje ‘high-end’ te gaan, mits je binnen de specs blijft van wat past. Dat wil zeggen: twee SSD’s, twee 3.5” HDD’s (drie kan evt wel, vereist dat je die op de bodem schroeft) en een dikke grafische kaart of twee, eventueel aangevuld met een dikke Hue+ kit of een Grid+ V2 fan controller. In dat geval kan je in een kwestie van minuten een systeem neerzetten wat er heel strak uit ziet, en je kan gerust zeggen dat ‘intern strak’ net zo’n prioriteit is voor NZXT als ‘extern strak’. Mijn enige kritiek bij dit NZXT-totaalpakket wat ze voor ogen hebben is eigenlijk de prijs van de Grid+ v2, welke samen met een S340 bijna op het prijsniveau komt van een H440 die standaard is voorzien van PWM hub, vier stock ventilatoren (t.o.v. 2 in de S340), meer HDD plekken, en kwalitatief nog een stapje hoger zit, in dat geval is de H440 toch echt de sterkere koop. De H440 is wel wat groter, en de charme van de S340 zijn nou net die compacte afmetingen: zelden zien we ATX behuizingen van dit formaat waar je eenvoudig zo’n tof ogende game pc in kan bouwen.
Kijken we naar de prijsvergelijkers zien we dat de standaard S340 voor ca 63-70 euro te krijgen is, en in die prijsklasse biedt de NZXT S340 naast iets unieks ook één van de scherpste prijs-prestatieverhoudingen. Over de kwaliteit en afwerking van de S340 geen slecht woord vergeleken met de concurrentie, en hoewel er behuizingen zijn met meer ruimte is het lastig een alternatief te bedenken die een dusdanig strakke uitstraling biedt of een dusdanig strak interieur waarin het kinderlijk eenvoudig is om een chique ogende build neer te zetten. Lang niet iedereen zal de iets opvallendere special edition waarderen, maar als je Razer in je hart hebt zal een meerprijs van ca 15 euro voor wat groene details en twee LED-strips is zo gek niet klinken.
Al met al is de NZXT S340 een ijzersterke behuizing voor weinig centjes, en de Hue+ een complete en aantrekkelijke RGB LED kit om welke behuizing dan ook mee op te fleuren. Twee producten waar ik echt heel enthousiast van ben geworden, en ik begreep dat ik de Hue+ ook al mocht overhandigen aan vrouwlief die haar witte H440 van roze verlichting wil gaan voorzien. Oftewel: To be continued...
Als laatste enkel nog even een kusje voor mijn lieftallige dame die zo lief was dit allemaal in elkaar te zetten en in beeld te brengen. We sluiten af met een filmpje van de Hue+ in de S340 'in actie' om nog één keer te tonen dat dit spul gewoon heel erg tof is.
Enkele hogere res foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Vind je deze review leuk dan zou ik een leuke reactie hieronder natuurlijk erg waarderen, dit geeft de motivatie om door te gaan met deze reviews, maar uiteraard is kritisch commentaar ook zeer welkom. Kijk anders ook eens bij mijn andere reviews; ik vind het leuk ze te maken, maar natuurlijk ook om ze te delen!
Terug naar boven