Nog even een 2017 update:
Mijn mening over de plus- en minpunten blijft eigenlijk gelijk. Hij doet gewoon probleemloos zijn werk. De laptop wordt dagelijks enkele uren gebruikt en wisselend op accu op netvoeding. Hij wordt zelden vervoerd. Geen slijtage merkbaar, geen extra backlight bleeding.
Natuurlijk ook weer even een accu-status-report gegenereerd om nu, na ruim een jaar gebruik, dit te reviewen.
Volgens Dell is Full capacity: 74mWh
Volgens Battery Report is Full capacity: 73mWh
Volgens Battery Report max bij eerste gebruik: 71mWh
Volgens Battery Report stand na 3 maanden gebruik: 69mWh
Volgens Battery Report stand na 13 maanden gebruik: 62mWh

Goed, na bijna 2 maanden te hebben gewacht, heb ik eindelijk de Dell Inspiron 7000 in mijn bezit. Dit specifieke model wordt ook wel de 7559 genoemd. Er valt bij dit model weinig te configureren - je mag op dit moment enkel kiezen tussen een mat FHD IPS scherm of een glanzend 4K touchscreen. Deze versies kosten respectievelijk €999 en €1150. Ik heb gekozen voor de versie zónder 4K scherm omdat deze een glanzende afwerking heeft waar ik niet blij van wordt.
Er zijn ook al i5 versies opgedoken, en keuze mogelijkheden voor een grijze of volledig rode behuizing. Deze versies zijn vooralsnog niet voor de Nederlandse markt beschikbaar.
Ik zeg specifiek 'op dit moment', want het aanbod van de Inspiron 7000 is de afgelopen maanden vaak gewijzigd. Van keuze uit 4 modellen naar geen enkel model naar nu weer 3 modellen. Dell heeft aangegeven dat er wat leveringsproblemen waren voor componenten.
Mijn gebruik zal vooral neer komen op browsen, films kijken en het wat zwaardere werk: 3D ontwerpen, rendering, foto- en filmbewerkingen. Natuurlijk ook af en toe een game.

Even de officiële specificaties op een rij, aangevuld met mijn details.
Scherm: Full HD IPS mat, fabrikant BOE, max resolutie 1920*1080
Processor: Intel Skylake 6700HQ quad core met 2.8Ghz-3.5Ghz
Video 1: Intel HD 530
Video 2: Geforce GTX 960 4GB GDDR5
Geheugen: 8GB DDR3L (low voltage, 1,35) van Micron
Max geheugen: 16GB, 1 slot is nog vrij
Harde schijf 1: SSHD 1TB 5400rpm, Toshiba MQ02ABD100H (1TB opslag met 8GB SSD hybrid)
Harde schijf 2: ruimte voor een M2 SSD, enkel sata / géén pci, 80mm versie)
Accu: ingebouwd, 11.1v, 74wh
Wifi: Intel dual band 3165 (1x1, geschikt voor 2.4 en 5ghz)
Toetsenbord: verlichting enkel wit, standen UIT - MIDDEL - HOOG

Als je graag de wereld wil laten zien dat je een game-laptop hebt - dan is dit niet de beste keuze. Vergeleken bij bijvoorbeeld de MSI game series (inclusief draak op de deksel) is hij zelfs beschaafd en ingetogen te noemen. Aan de enkele rode accenten is te zien dat dit geen gewone Dell is. Zonder deze accenten zou ik hem zelf omschrijven als een business laptop. Laptops zoals de Acer Aspire V-Nitro geven mij persoonlijk een meer premium gevoel door het gebruik (of imiteren..) van aluminium.
De deksel en de palmrest is gecoat in een soort mat rubber oppervlakte. Dat staat hem zeer goed, zeker in combinatie met de rode accenten. Ook voelt het niet onprettig of koud aan tijdens het gebruik. Mocht je je storen aan vlekken en vingerafdrukken, dan kan ik aanraden om een poetslap bij de hand te houden - hij is er erg gevoelig voor. Nu, na drie maanden veel gebruikt te zijn, is hij nog steeds goed netjes te houden - het effect wordt dus niet groter.
Er zit wat flex in de bodem van het scherm en midden op de deksel, maar niets geeft het gevoel low budget te zijn.

De 7559 is voorzien van 3x USB3 poort, een full size HDMI poort, een LAN poort en SD-card slot. Een optische drive ontbreekt, maar dat is niet ongebruikelijk in deze klasse.
Toetsenbord
Het toetsenbord is snel aan te wennen, er is bijvoorbeeld genoeg feedback. Zodra je een langere tijd aan het typen bent, zoals voor een verslag of brief, dan komt hij naar mijn mening wat travel te kort. De verlichting is in drie standen in te stellen: Hoog - Laag - Uit. Er komt ook redelijk wat licht langs de zijkanten van de toetsen.
Trackpad
De trackpad krijgt overal slechte recenties, maar ik ben er niet uitgesproken negatief over: de zeldzame keer dat ik zonder muis zit, voldoet de trackpad gewoon. Wat mij wel op valt is dat het gebruik van de trackpad vrij luidruchtig is, elke beweging maakt wel een duidelijke doffe *pok*. De trackpads op mijn HP EliteBook 850 én HP ProBook 6570b werken wel fijner, mede door de dedicated toetsen onder het trackpad.
Al met al zijn de trackpad en het toetsenbord niet de sterkste kanten van deze Inspiron, maar ze voldoen zeker.

Op diverse fora is te vinden dat Dell soms een BOE scherm en soms een Samsung scherm plaatst. Geen van beiden schijnen hoogvliegers te zijn.
Mijn type scherm is BOE062F.
Specificaties
Helderheid: 169
sRGB: 63
adobeRGB: 47
NTSC: 45
Calibratie
Out of the box ziet dat er ongeveer zo uit:

(geleende foto)
Schermcalibratie is niet iets waar ik mij normaal veel mee bezig houd, maar out of the box zijn de kleuren behoorlijk afwijkend. Wit is geel, rood lijkt roze, etc. Gewoon iets te warm afgesteld en iets te flets / weinig saturatie. Hiervoor zijn kant en klare calibratieprofielen te downloaden. Samengesteld door mensen die er verstand van hebben én de juiste apparatuur bezitten. Even zo'n profiel downloaden en uitvoeren..en dan heb je dit:
grotere versie
(eigen foto)
Helderheid
Zoals bij de foto's te zien is, is de schermhelderheid redelijk. Naast een wat oudere Samsung R530 is het een enorme stap vooruit. De laptop helemaal links, een HP 6570B ProBook, gaat echter nog een stap verder. Ik had zelf wat meer helderheid gehoopt, en heb hem dan ook standaard op 100% staan.
Kijkhoek
De kijkhoek is top! Nergens zie ik kleuren vervagen of inverten. De matte afwerking draagt daar zeker positief aan bij.
Backlight bleeding
Bij normaal gebruik is mij dit totaal niet opgevallen, de verlichting lijkt netjes verdeeld over het scherm. Na het spelen van een spel waarbij de boven- en onderrand van het scherm standaard zwart blijven, moet ik mijn mening wel wat bijstellen. Onderaan het scherm, zo ongeveer bij het DELL logo, zijn lichtgele vlekken te zien, duidelijk veroorzaakt door de backlight.
Het is duidelijk geen award winning scherm, maar in combinatie met de mooie matte afwerking en de goede kijkhoeken ben ik zelf tevreden. Niet lyrisch, niet blij..maar wel tevreden

Met de grote 74Wh accu zou een uur of 5-7 browsen mogelijk moeten zijn. Na drie maanden heb ik het accu testrapport opgevraagd. .
Accu duur
Accu-gebruik is dus puur browsen of enkele video's bekijken, gamen doe ik namelijk altijd met de netvoeding. Het scherm staat altijd op 100% helderheid.
Gemiddeld: 4uur 35min
Beste: 5uur 58min
Slechtste: 3uur 38min
Accu capaciteit
Volgens Dell is Full capacity: 74Wh
Volgens Battery Report is Full capacity: 73Wh
Volgens Battery Report max bij eerste gebruik: 71Wh
Volgens Battery Report stand na 3 maanden gebruik: 69Wh

Naast een Windows 10 Home 64bit versie, is er ook standaard McAfee LiveSafe meegeleverd, in de vorm van een tweejarig abonnement.
Bloatware
Ik heb een screenshot toegevoegd met de bloatware, plus de lijst met software tools welke Dell zelf meegeleverd heeft. De hoeveelheid bloatware valt mij enorm mee, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Acer.
Eén van de bovenstaande programma's, WiDi, wil ik even apart toelichten. WiDi staat voor Wireless Display en gebruikt Wifi om het beeldsignaal draadloos door te sturen. Dit blijkt in de praktijk best goed te werken: met een druk op de knop, wordt het beeld van de Inspiron gedeeld met onze Samsung 4K TV. Erg handig om even iets te tonen aan vrienden of familie. Enige minpunt hierbij is zo'n seconde lag, gamen kun je in deze vorm dus wel vergeten.
Drivers
Deze Inspiron heeft bij aflevering helaas wat last van niet stabiele drivers.
-De geluidskaart geeft af en toe een *tik* over de speakers. Dit is zomaar na enkele weken gebruik gestart, en enkele weken later uit zichzelf weer gestopt.
-De grafische Intel en Nvidia drivers hebben out of the box ruzie met elkaar over welke videokaart actief dient te zijn. Dit uit zich in vastlopende drivers, welke regelmatig foutmeldingen in Windows tonen. Om dit te verhelpen heb ik redelijk wat acties uit moeten voeren:. Zowel de Intel als de Nvidia drivers heb ik meerdere malen opnieuw geïnstalleerd en geconfigureerd waar mogelijk. Een handige tool hierbij is de Nvidia tray icon, welke onderin de taakbalk weergeeft welke videokaart NU actief is. Na deze acties werkt het perfect! Het systeem merkt zelf wanneer de performance van de GTX960m nodig is. Keer je weer terug naar grafisch minder intensieve zaken, zoals browsen, dan schakelt het systeem weer over naar de veel zuinigere Intel GPU.
-De netwerkkaart kan problemen geven met het vinden en behouden van wifi netwerken. Hier heb ik zelf totaal geen last van gehad.

De balk met speakers tussen scherm en toetsenbord zit op de juiste plek: je luistert rechtstreeks naar de muziek en die is daardoor helder en voldoende luid. Dell promoot ook de speciale 'subwoofer' aan de onderkant. Daar is echter weinig van te merken, want het totale geluidsbeeld blijft, ook na het tweaken met de settings/ equalizer, steken op 'helder'. Een rond en vol geluid is niet aanwezig. Voldoende voor wat achtergrondmuziek tijdens het browsen, maar een goede hoofdtelefoon is zeker aan te raden als je ook wilt genieten van de (game)muziek.
Persoonlijk had ik hier meer van verwacht en ik ga dan ook door met het maximale er uit te halen.

Met één enkele schroef komt de hele onderplaat er af en daarmee komt het interieur in beeld: zowel de sata 2.5" drive, de WLan kaart, het geheugen en de M2 slot zijn eenvoudig bereikbaar. Daarmee is het uitbreiden van de hardware eenvoudig geworden.
HDD / SSD
Zelf heb ik er een m.2 SSD (Samsung 850 Evo, €100) aan toegevoegd - de standaard meegeleverde 'hybride' drive geeft geen snelheidsgevoel, en is daarmee perfect voor het opslaan van foto's, filmpjes, etc. Het overzetten van Windows van de HDD naar de nieuwe SSD kost een uurtje tijd, hierbij clone je de inhoud van de HDD naar de SSD.
Vragen over dit proces? Stuur even een PB - ik heb een handleiding klaar staan.
De aanwezige M2 SSD slot is nog van het type sata, er is geen pci-e ondersteuning op dit moederbord. Jammer, maar ook de sata SSD geeft een enorme snelheidsboost. Opstarten doet hij in zo'n 8 a 9 seconden.
RAM
Het RAM geheugen is van het type DDR3L, oftewel low voltage. Ondanks dat Skylake de mogelijkheid biedt voor DDR4, heeft Dell bij dit model voor gekozen DDR3.
DDR4 wordt dus ook niet ondersteund. Ik heb meerdere merken RAM hierbij getest, zoals Crucial en Adata en allen werken naar behoren. Op dit moment zit er een Kingston HyperX 16GB kit in. Qua snelheid levert deze kit he-le-maal niets extra's op ten opzichte van twee random budgetRAM strookjes, dus daar hoef je het niet voor te doen.

Enkele malen Furmark uitgevoerd, 1920x1080 zonder AA.
Bij gebruik op de accu komt hij op een gemiddelde van 25FPS en de temperatuur schommelt rond de 60c.
Bij gebruik van de adapter gaat de snelheid er verder in en blijft hij eigenlijk heel stabiel hangen op 70c en 35FPS.
Ook Passmark uitgevoerd:
Fans / koeling
De fans kennen voor mijn gevoel drie geluidsstanden: Stil, matig en orkaan-kracht. Bij normaal browsen staan de fans uit, of zijn ze gewoonweg niet te horen.
Zodra de GTX960m goed op gang komt, gaan de twee fans ook over naar de hoogste snelheid. Dit maakt behoorlijk wat geluid. Omdat ik enkel game met een headset, valt het mij niet op, maar het is wel iets om rekenschap mee te houden. Ter referentie: de Playstation4 maakt meer geluid. Op het toetsenbord en de palmrest is er weinig van een verhoogde temperatuur te merken. Alleen op het rooster recht onder het scherm merk je dat hij een aangename (niet hete) temperatuur krijgt. Maar daar heb je je hand nooit, tenzij je de temperatuur wilt meten
Games
De volgende games heb ik gespeeld op deze Inspiron: World of Tanks, World of Warships, Bioshock Infinite en Trackmania. Al deze spellen kunnen gewoon op Ultra settings draaien. Ik gebruik de World of Tanks beta, welke grotere bestanden bevat en overall meer grafisch geweld op het scherm kan brengen. Basis video setting staat op 1920*1080 en Ultra. Daarbij heb ik alle andere opties zoals AA ook op max gezet. Het resultaat daarbij is een gemiddeld FPS van 50-55, uitschieters tussen 45 en 65. Goed speelbaar dus.

Het voorlopige oordeel: Een degelijke laptop, waarbij er veel verstandige keuzes zijn gemaakt (hardware, uitbreidingen), maar waar Dell ook enkele steken laat vallen. Waarom er in deze prijsrange niet een échte SSD in mag zitten, mag Joost weten...
Tip: als je deze laptop koopt, reken er meteen €70 (128GB) of €100 (256GB) bij voor een m.2 SSD. Hierna heb je een laptop welke op alle fronten ruim voldoende kracht en snelheid biedt.