Thermaltake BigWater CL-W0005 Review

UUDIBUUDI
26 augustus 2005, laatste update op 26 augustus 2005, 3.860 views

Thermaltake BigWater CL-W0005

Aanschaf en onderdelen Sinds ruim een maand ben ik eigenaar van dit setje. Ik was op zoek naar een betaalbare, stille en kant en klare waterkoelingsset (ik had nog geen ervaring met waterkoeling), en na het lezen van vele reviews kwam deze op grote afstand op nummer 1, qua prijs en prestaties. Ik had geen zin om te wachten, en heb deze gelijk bij de Norrod in Groningen opgevist. Het setje bestaat hoofdzakelijk uit: - Koelblok voor CPU - Waterpomp - Refill reservoir - Voldoende buis - Radiator met stille 12cm fan Het werd geleverd in een doos met doorzichtige voorzijde waarin alles netjes verpakt was. Er werd ruim voldoende plastic buis bijgeleverd (zelf op maat knippen, erg handig) voor mijn bigtower, genoeg koelvloeistof, een zakje...

Pluspunten

• Koelsetje is fluisterstil, heeft een grote koelcapaciteit, is eenvoudig uitbreidbaar (zie website thermaltake) en is zeker niet duur. Uitstekende bestendigheid tegen lekkage, onderhoudsarm, en het sporadisch noodzakelijke bijvullen is vrij eenvoudig.

Minpunten

• De installatiehandleiding is enigszins beknopt, maar uiteindelijk wel volledig. Het koelblok is vrij groot, en zal alleen in je kast passen als je plek hebt voor een 12 inch fan (plus nog een beetje). Ikzelf kon het koelblok kwijt boven de voeding.

Aanschaf en onderdelen

Het setje bestaat hoofdzakelijk uit:
- Koelblok voor CPU
- Waterpomp
- Refill reservoir
- Voldoende buis
- Radiator met stille 12cm fan

Het werd geleverd in een doos met doorzichtige voorzijde waarin alles netjes verpakt was. Er werd ruim voldoende plastic buis bijgeleverd (zelf op maat knippen, erg handig) voor mijn bigtower, genoeg koelvloeistof, een zakje met termische pasta en alle andere schroefjes en plaatjes waren aanwezig. Er wordt een snelheidsregelaar bijgeleverd (voor in een pci-slot) waarmee je de snelheid van de fan kan instellen, en er wordt een pci-plaatje bijgeleverd met uitsparingen voor buis en regelaarkabel zodat je het koelblok extern kan monteren, mocht het intern niet passen. Erg compleet.

Ook bevindt zich in het koelblok voor de CPU een LED. Sluit deze aan op het moederbord, en je hebt een zeer tof lichteffect in je kast. Dit wordt versterkt omdat de buizen en de koelvloeistof oplicht bij UV-licht. Een leuke extra voor casemodders.

De montage
Ik heb een Intel D865PERL moederbord, en zoals Thermaltake beloofd heeft was het geen probleem het koelblok op mijn processor te monteren. Helaas moet het moederbord wel uit de kast gehaald worden, maar dit zal voor diegenen die aan waterkoeling beginnen geen probleem zijn. De montage verliep verder heel soepel. De handleiding had echter wat duidelijker gekund, maar alle gegevens stonden er wel in. Met gezond verstand geen enkel probleem. Inclusief passen, meten en handleiding lezen kostte het me zo'n anderhalf uur voordat mijn pc weer in de lucht was.

De montage van de buizen was supereenvoudig; de gebruikte schroefsluiting draai je zo vast, en er is tot nu toe nog geen druppel uit gelekt. De bijgeleverde refill tank is ook erg nuttig; je monteert alles in de kast, en je kunt via de refill tank en een extra stukje buis heel eenvoudig het circuit bijvullen. De refill tank kun je zelfs standaard in de pc laten zitten (meer warmtecapaciteit, minder vaak bijvullen), maar dit heb ik maar niet gedaan. De refill tank beschkt nl. over plastic aansluitingen voor de buizen (alle andere onderdelen hebben metalen aansluitingen), en ik wil niet dat ik door een onvoorzichtige beweging de boel sloop en mijn kast vul met een sloot coolant.

Geluidsproductie en temperatuur
De geluidsproductie is laag; de waterpomp hoor je gewoon niet, en de ventilator alleen als je deze op hogere snelheden laat draaien. Ik heb overigens beide binnenin mijn kast gemonteerd, wat dus ook enigszins (maar naar mijn mening slechts minimaal) bijdraagt aan de stilte. Ik slaap drie meter verderop en ik hoor mijn pc vrijwel niet 's nachts; een open raam zorgt voor meer herrie (bladgeruis! ik woon in Drenthe). Kortom, veel stiller krijg je het niet.

Ik heb er vrij snel een VGA waterblock add-on bijgekocht voor mijn Geforce Ti4200 kaart. De temperaturen zijn uiteraard iets omhoog gegaan, maar nog steeds gaat het prima bij doorsnee belasting. Als ik zware games ga spelen (battlefield e.d.) dan loopt de cpu-temperatuur op tot maximaal 55 graden na een lange tijd spelen. Als ik de ventilator op driekwart snelheid zet, dan blijft de temperatuur altijd onder de 50 graden, en dan is de geluidsproductie nog goed te doen (op dat moment zit ik toch te gamen). Tijdens gamen is volle snelheid is ook prima te doen qua geluidsproductie (merk op dat mijn pc onder mijn bureau staat). Zelfs als ik mijn Ti4200 overklok van 250/450 naar 300/550 blijft de temperatuur veel lager dan ik ooit met luchtkoeling zou kunnen behalen.

Modbaarheid
Je kunt het monteren zoals je wilt, binnenin of buiten je kast. Je kunt ook allerlei upgrades krijgen, zoals een extra reservoir, een extra koelblok voor in je 5.25" bay, temperatuursensor en nog een aantal andere hebbedingetjes. Als ik een snellere videokaart zou kopen, dan kan ik heel eenvoudig een extra radiator voor de koelset kopen als dat nodig is. Een duurzame investering!

Levensduur
De waterpomp houdt het 50.000 uren uit, en de ventilator op het koelblok zo'n 30.000 uren. Van de bijgeleverde coolant blijft zo'n 50% over na installatie (ik heb nu nog zo'n 30% over na morsen tijdens installatie van het VGA blok), wat gezien het uitblijven van lekkage voor lange tijd voldoende is.

Uiteindelijk ben ik uitermate tevreden met dit setje. Mijn pc is nu fluisterstil, bevat behalve voeding en de fan van de waterkoeling slechts één 80mm fan voor het koelen van het geheugen en de Northbridge chipset (de luchtverplaatsing van de processorkoeler is er nu niet meer). De temperatuur blijft altijd zo laag dat de hardware er niet onder lijdt, en ik kan later eenvoudig extra koelcapaciteit toevoegen. Ik ben nu van mijn luidruchtige stock pentium 4 cooler af voor een goed prijsje.

Heb jij ook een Thermaltake BigWater CL-W0005?

Bij je negatieve eigenschappen spreek je over een 12" fan maar ik vermoed dat je 12cm bedoelt aangezien 12 inch nogal fors is ;)
Nee, hij heeft gewoon zo'n fan op zn rad gericht:
http://www.htcnetworks.co.uk/12%20Fan%20rs.jpg :) :Y)
Dit zijn 12 echte inches :9
*kuch* ja, 12 cm uiteraard |:( . 12 inch is formaat stoeptegel :). Het zou de koeling wellicht nog meer ten goede komen, maar ik voorzie in dat geval wat problemen bij het inbouwen :)
Anoniem: 106067 25 augustus 2005 23:27
Goed review ;)