Het is misschien ongebruikelijk een review schrijven over een fan maar ik vind dat het ook interessant kan zijn voor mensen die een nieuwe fan nodig hebben. Dus hier gaat ie dan!
Inleiding
Ik had mij onlangs een nieuwe case aangeschaft, namelijk de Antec p182 (zie mijn
review).
Nadat ik alle onderdelen had gemonteerd en de pc had aangezet vond ik toch dat hij meer lawaai produceerde dan verwacht. De stock fans (
Antec Tricool 120mm) had ik eerst op medium staan maar aangezien het meer als een straaljager klonk die opsteeg probeerde ik ze maar eens op low. Maar ook op die stand maakten ze nog teveel lawaai naar mijn mening, ik had dit al gelezen in enkele reviews maar ik dacht dat het wel zou meevallen. Niet dus, daarom ging ik op zoek naar nieuwe stillere casefans en kwam ik op deze Noctua fans uit.
Featureset
De fan beschikt niet over LED's wat ikzelf een voordeel vind omdat ik liever geen kerstboom wil maken van mijn pc

In de verpakking zit:
- de fan (dhu
) - schroefjes
- shock absorbers
- adapters (5V, 7V, 12V)
De fan bestaat uit 9 bladen wat meer is dan de meeste fans die maar 7 bladen hebben, dit zorgt volgens Noctua voor een superieure druk en airflow.
De bladen zelf zijn nog eens voorzien van "verterx control notches" die volgens Noctua zorgen voor minder geluidsproductie en ook de turbulente luchtstroom verminderen.
De fan beschikt ook nog over "Noctua's will proven SSO-Bearing technology" wat volgens mij gewoon een veredelde naam is voor dual fan bearing.
Luchtverplaatsing
De opgegeven waarden zijn bij:
- 5V: 12,6 dB(A)
- 7V: 16,9 dB(A)
- 12V: 19,8 dB(A)
Ik heb ze zelf op elk van deze spanningen getest en ik moet er uit concluderen dat ze in werkelijkheid hoger moeten zijn want ze zijn natuurlijk niet muisstil. Zie onderstaande tabel ter referentie.
Op 12V hoor je natuurlijk wel wat lawaai maar dit komt volgens mij meer door de luchtverplaatsing dan dat er iets aan de fan trilt.
Op 7V hoor je al veel minder de lucht stromen en op 5V hoor je ze al helemaal niet meer (dit altijd bij een afstand van ongeveer een meter van mijn pc weg.
Ik heb zelf de bijgeleverde shock absorbers gebruikt, deze nemen de trillingen weg omdat ze van rubber zijn en ze zorgen er ook voor dat er geen rechtstreeks contact is tussen de case en de fan.
In vergelijking met de Antec Tricool 120 op low zijn de Noctua een stuk stiller op 5V als zowel op 7V. Op 12V produceren de Noctua's wel weer meer geluid dan de tricool op low/medium. Op high daarintegen maken de tricool fans weer meer lawaai dan de Noctua's op high (12V).
Prijs
Met een prijs van om en bij de € 19 zijn ze niet van de goedkoopste maar daarvoor krijg je wel heel goede kwaliteit in de plaats. Al denk ik dat menig fan voor € 10 wel een betere prijs/kwaliteit verhouding heeft.
Zeer goede fans al kun je voor iets meer als € 10 ook wel bijna even stille fans krijgen. Dus tenzij je een echt stille kast wil zoals mij, ben je beter af met iets goedkopere fans.
Update 24/06/2009 17:04: Vergelijking tussen Antec Tricool en Noctua p12 toegevoegd.
(Schrijffouten mag je altijd melden via DM