Inleiding
In het huishouden ben ik vrij normaal actief, ik maak wekelijks goed schoon en hoef dus geen intensieve schoonmaakbeurten uit te voeren. Toch vind ik elke week weer genoeg stof op plekken in het huis, maar ik heb geen zin om elke dag te gaan stofzuigen. Daarom viel al snel mijn oog op de robotstofzuigers, ik vond ze echter zo duur voor vaak 300 tot 600 euro. De goedkope varianten, zoals de Spider, leken mij dan weer typisch een geval van goedkoop, duurkoop. De vele positieve reviews gaven mij echter genoeg twijfel om het toch te proberen!
Dagelijks gebruik
De Spider staat bij mij om de dag ongeveer aan, nadat ik thuis ben gekomen maak ik de Spider, genaamd 'Stoffie' leeg en geef ik hem weer energie. De volgende ochtend dat ik het wil gebruiken zet ik die aan bij zijn oplader of plaats in het de kamer waarvan ik vind dat die de meeste aandacht nodig heeft. Vervolgens gaat Stoffie lekker bezig en staat vaak in een compleet andere kamer met een volle buik. Dit verbaasde mij initieel behoorlijk gezien de Spider officieel 'dom' is en maar wel drie verschillende patronen kent. Deze patronen zijn als volgt:
- Bump en de kleinst mogelijke bocht naar rechts vinden tot de volgende bump
- Hierna gaat die over in de 'hoekmodus' en zal om elke plint, tafelpoot en object heengaan
- Ten slotte zal die een tijdje rechtdoor gaan en na enkele seconden van geen contact overgaan in de grotere cirkelmodus.
Hierna zal die weer opnieuw beginnen met deze patronen. Verassend genoeg is de willekeurige kans dat hij een kamer ontsnapt groot genoeg in mijn appartement. Ik kan mij goed voorstellen dat het wel afhankelijk is van de inrichting van het huis. Ik merk dat als Stoffie de keuken probeert uit te komen dit vaak wordt geblokkeerd door de tafel + stoelenpoten, waardoor de hoek net goed moet zijn. Uiteindelijk vind het ding altijd wel zijn weg. Het kan echter aan te raden om de Spider af en toe in een andere kamer te starten zodat je zeker weet dat die wat extra aandacht krijgt.
Ik merk voornamelijk dat de Spider uitblinkt in het schoonmaken in lastige hoeken en langs randen. Waar je gemakshalve met een stofzuiger net een kleine cm van de plint stofzuigt, pakt de Spider elk hoekje en maakt ook net schoon onder de rand van het tapijt. Hierdoor weet de Spider verrassend veel stof te vinden, zelfs nadat je net hebt gestofzuigd.
Geluid
Vooral in het begin wilde ik goed controleren of de Spider niks kapot zou maken en/of vast zou komen te zitten bij zijn schoonmaakrondes. Daarom heb ik deze in het begin een paar keer aangezet terwijl ik thuis was. Hierbij viel het mij onmiddellijk op dat de Spider eigenlijk geen vervelend geluid maakt. Het is zeker niet volkomen stil, en een serie in de zelfde ruimte kijken is mogelijk net enigszins vervelend, maar daar is ook wel alles mee gezegd. Het geluidsniveau is meer dan acceptabel voor gebruik indien personen thuis zijn.
Realiteitszin
De spider is met zijn €90,- fors aan de goedkope kant in vergelijking tot zijn concurrenten. Dat verschil is voornamelijk te vinden in de eigenschappenlijst. Waar sommige varianten adverteren met camera's, remote control, room mapping en automatisch opladen heeft de Spider simpelweg geen van deze functies. De Spider is slechts een vrolijke robot die domweg zuigt totdat die er bij neervalt. Dat kan midden in de kamer zijn, maar ook net onder een stoel, dan moet je soms even zoeken. Jammer genoeg heb ik Stoffie nog niet kunnen laten apporteren…
Zonder gekheid, de Spider mist best een hoop handige functies, vooral het room mapping kan een gemis zijn in grotere appartementen of kamers met veel tafel & stoelpoten. Daar staat tegenover, dat bij kleinere en normale appartementen het echter meer dan goed genoeg werkt. Als referentiekader: mijn Spider maakt zo’n 60m2 schoon.
Duurzaamheid
De spider draait sinds half september mee in het huishouden en draait in principe meerdere keren per week. Tot nu toe houden alle onderdelen zich goed en werkt het naar behoren, zoals ook verwacht mag worden van een product van slechts enkele maanden oud. Wel merk ik dat de sensor die meet of de bak vol is, soms onterecht denkt dat die vol is. Dit komt vaak door wat langere of grotere resten die de zuigingang blokkeren. Maar omdat je er verder geen omkijken naar hebt vind ik dit nauwelijks een minpunt. Je zet het de volgende morgen gewoon weer aan zonder er echt over na te denken.
Wel is een waarschuwing op zijn plek voor mensen die niet graag hun handen vies maken. Zelf ben ik erg blij dat het een 'zakloze' stofzuiger is, je kunt de bak dus leeg en schoonmaken om het weer zonder problemen opnieuw te gebruiken. Dat is mijn ogen een stuk milieuvriendelijker en op de lange termijn ook voordeliger. Het zorgt er echter wel voor dat je zelf de resten uit de bak moet halen als het er niet helemaal uitkomt. Vaak is dit gewoon stof en wat kleine deeltjes, maar je moet dit dus niet als te veel moeite beschouwen.
Al met al ben ik bijzonder tevreden met de Spider, ik had expres vrij weinig verwachtingen toen het apparaat werd aangeschaft en die verwachtingen zijn dan ook zondermeer allemaal waargemaakt. Voor een kleine 90,- heb je een handige schoonmaakhulp die net dat kleine beetje extra stof verwijderd uit de plekken waar je met de stofzuiger vaak net niet komt. Ook zorgt het ervoor dat je ten tijde van de drukke werkweek net wat minder hoeft na te denken over het schoonmaken. Voor mij een uitkomst!