Een van de nieuwste modellen van SJCAM, de SJ5000X (Limited edition). Niet te verwarren met de SJ5000X Elite*. Deze camera heeft een Novatek NTK96660 chipset en beschikt over een Gyro / stabilisatie. De vorige modellen van SJCAM hebben een Novatek NTK 96655 chip.
[img]zWpYjWh3[/img]
Er komen steeds meer 'goedkope' Chinese Gopro look-a-likes op de markt. Die engineers proppen steeds meer mogelijkheden en functies in een klein en compact cameratje.
In deze review over de SJCAM SJ5000X (@2k resolutie) zal ik je deze mogelijkheden, functies en beeldmateriaal laten zien wat deze camera aankan (en wat niet)

SJCAM is toch wel een van de meest bekende Chinese action camera merken. Xiaomi is ze aan het inhalen met hun Xiaomi Yi camera (
lees mijn review over de Xiaomi Yi Cam hier)
SJCAM begon met hun meest bekende model, de SJ4000. Deze is helaas door de populariteit veel nagemaakt (je leest het goed, een namaak van een namaak inderdaad). Dit heeft voor hun veel negatieve publiciteit veroorzaakt. Daarom hebben ze tegenwoordig hun logo op de camera's geprint + een authenticiteit controle d.m.v. een sticker. Zo koop je dus geen fake SJCAM. Over het checken, door de 'scratch and check' sticker lees je de paragraaf 'authenticiteit'.
Na hun populaire SJ4000 hebben ze nu veel andere modellen uitgebracht:
- SJ4000, SJ4000 Wifi, SJ4000+
- SJ5000, SJ5000 Wifi, SJ5000+, SJ5000X
- M10, M10 Wifi & M10+
Zoals je kan zien hebben goed hun best gedaan. Er is veel keuze voor iedereen, veel of wat basic features. Ik zal nu dieper ingaan op de SJCAM SJ5000X 2K variant.

Bij unboxing zeggen foto's meer dan woorden:
[img]YC7k4AFL[/img]
[img]ZsAfcgNL[/img]
[img]NJnCQzWD[/img]
[img]dF7yap7C[/img]
[img]sYXfIOW1[/img]

Hieronder de specificaties van de SJ5000X 2K editie. De belangrijkste eigenschappen zijn:
- Novatek NTK96660 chip
- 4MP Omnivision (OV4689) sensor
- 2K @ 30fps
- 1080p @ 60fps
- 720p @ 120fps
- 4032px x 3024px foto's
- Ingebouwde Gyro / stabilisatie

Zoals bij de historie te lezen was, heeft SJCAM in het verleden problemen gehad met fake SJCAM's. Hier hebben ze nu stickers voor gemaakt en is op elk product nu te controleren.
[img]Kk5hk20o[/img]
Invoeren van de code:
En succes:

Ik heb wat RAW materiaal op YouTube gezet. Hou in je achterhoofd dat YouTube altijd de kwaliteit omlaag haalt.
[img]srfdNIUM[/img]
Hieronder heb ik een willekeurige greep uit alle foto's gepakt die ik de laatste tijd heb gemaakt. Ik vind de foto's waar veel (zon)licht is echt wel prima. Maar er zijn een hele boel foto's die ik ronduit SLECHT vind. Kijk en oordeel zelf.
(onderaan deze reeks heb ik een foto vergelijking neergezet van de Xiaomi Yi, SJ5000+, SJ4000 en SJ5000x, om het verschil te bekijken)
[img]9xOKa9cz[/img]
Hieronder een fotovergelijking van de Xiaomi Yi, SJ5000x, SJ5000+ en SJ4000 camera, ter vergelijking:

(linksboven - SJ5000x, rechtsboven SJ5000+, linksonder SJ4000, rechtsonder Xiaomi Yi)

In het menu van de camera zijn vele opties te veranderen. De belangrijkste laat ik hier zien met o.a. de beschikbare video resoluties en foto resoluties;

De app die SJCAM gemaakt heeft heet SJCAM Zone. Je kan op bijna alle toestellen de Wifi aanzetten. Op deze manier kan je telefoon verbinden met de camera en kan je instellingen in-app veranderen. Het lijkt heel erg leuk, werkt in de praktijk minder is mijn ervaring.
Het meest handige is het downloaden van de foto's en video's naar je telefoon toe. Op deze manier kan je lekker snel en gemakkelijk je materiaal op Facebook, Instagram of Whatsapp delen.
(let op, als je de Wifi aan hebt staan gaat de batterij ook sneller leeg!)

Je hebt kunnen zien dat deze camera leuken eigenschappen op papier heeft. In de praktijk vind ik het tegenvallen. De 2K resolutie is een leuke bijkomstigheid maar gebruik zelf toch vaker 1080p omdat deze 60fps heeft.
Met een action camera vind ik foto's ook belangrijk. De foto's en kwaliteit van de SJ5000x vind ik tegenvallen. Dit ligt er ook echt aan hoe het licht die dag is, op vakantie zouden de foto's waarschijnlijk beter worden dan in het (nu) grauwe Nederland.
De gyro staat groot op de doos en werkt wel. Maar toch voegt de gyro een soort jelly effect aan je video's. Voor echt goede beeldstabilisatie is een steadycam / stabilizer wel noodzakelijk. Maar dat schiet bij de meeste mensen voorbij het budget, zeker bij een budget action camera.
Voor dit geld (130 USD, 28-11-2015) is het een leuke prijs voor alle accessoires, eigenschappen en features. Voor hetzelfde geld heb je ook een Xiaomi Yi camera + waterproof case, remote en wat extra snufjes) Deze camera vind ik tot nu toe wel de beste uit de hele reeks die ik bezit.
[img]u2Itoe9S[/img]
[img]8nEQIARn[/img]
[img]h61DSL5n[/img]
De SJ5000x (Limited edition of Elite) is te koop bij Banggood. Banggood is erg snel met verzenden en ze hebben ook een EU warehouse waar je vele gadgets ook sneller kan ontvangen. Voor deze camera (en bijv. ook de Xiaomi Yi Cam) heb ik geen douanekosten hoeven betalen. Dit wil wel eens voorkomen, heb het via Banggood nog nooit gehad. Ik heb voor de SJ5000x 135 USD betaald (28-11-2015). De Elite is voor 150 USD te koop.
In de video's en review heb ik de camera ook met andere action camera's vergeleken. De Xiaomi Yi heeft Banggood ook te koop.
Edits & updates:
28 november 2015 - online