Excuus, ik had hier inderdaad wat duidelijker over mogen zijn.
tvOS lijkt qua interface inderdaad voor een groot deel op die van concurrerende mediacenters. En dat komt met name omdat het concept hetzelfde is: er is een thuisscherm met apps in een raster van een paar kolommen en rijen. Toch is er wel degelijk verschil denk ik. Heb nog nooit daadwerkelijk uitgeprobeerd hoe het bij andere mediacenters is, maar als ik bijvoorbeeld kijk naar Android TV heb ik het idee dat tvOS een net wat consistentere ervaring biedt. En de interface zelf vind ik mooier, maar dat is echt een persoonlijke kwestie.
Los van het interface staat Apple's ecosysteem erom bekend dat er eerder apps voor ontwikkeld wordt. Er is nu al een hele waslijst aan apps voor tvOS en dat zal zo blijven doorgaan. Ik weet niet hoeveel apps er op dit moment zijn voor Android TV, maar ik verwacht dat - als dat al niet zo is - tvOS veel meer apps zal krijgen. Mede omdat iOS-ontwikkelaars hun apps makkelijk voor de Apple TV kunnen maken. Beetje zelfde verhaal als met watchOS, waarbij bepaalde elementen direct over kunnen nemen. Alleen de interface en de functionaliteit is wat anders. Dat eerste is bij tvOS vooral zo. Apps voor de Apple TV hebben in principe allemaal dezelfde layout. Bovenin heb je dan de menuknoppen, content in de app zelf maakt gebruik van parallax enzovoort. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat Apple ontwikkelaars min of meer 'dwingt' consistentie toe te passen in apps. Hiervoor is ook een speciaal document, Human Interface Guidelines genaamd:
Dat zijn de punten waar Apple de concurrentie echt voorbijstreeft in mijn ogen. Hopelijk heb ik hiermee je vraag beantwoord?