INHOUDSOPGAVEInleiding
En toen lag de nieuwe Microsoft Lumia 950XL dan echt voor me... Na, sinds de release, gebruik te hebben gemaakt van een Nokia Lumia 920, werd het tijd om deze te vervangen voor een nieuw toestel. Toen de geruchtenmolen aangezwengeld werd met specificaties over de nieuwe High-End Lumia's, kon ik niet anders dan wachten totdat deze daadwerkelijk uit zouden komen. En nu is het zover; de Lumia 950 en de Lumia 950XL zijn nu verkrijgbaar. Ik heb voor de XL versie gekozen, omdat ik redelijk grote handen heb en aardig onder de indruk was van het toestel toen ik deze even mocht proberen tijdens de
Microsoft Futureproef dagen in Amsterdam.
Ik heb het toestel besteld bij CoolBlue op 25-11-2015 en de volgende dag werd het toestel al geleverd.
In de doos
In de doos vind je wat je verwacht: naast het toestel is er een lader, een losse USB kabel en een 'Aan de slag' handleiding aanwezig. Opvallend is dat er geen oordopjes meegeleverd worden, zoals bij de Lumia's het geval was die nog onder de Nokia naam werden geleverd. Geen probleem voor mij, want ik gebruik de standaard meegeleverde oordopjes nooit omdat deze domweg kwalitatief niet voldoen voor mij.
Specificaties
Deze zijn al vaak besproken, maar voor de volledigheid plaats ik hieronder de belangrijkste specificaties:
Schermdiagonaal: 5,7"
Resolutie: 2560x1440
Schermtype: Amoled
Geheugengrootte: 3GB
Opslagcapaciteit: 32GB (uitbreidbaar met een microSD, microSDHC of microSDXC kaart tot 200GB)
Versie besturingssysteem: Windows 10 Mobile
CPU/SoC: Qualcomm Snapdragon 810 (Met liquid Cooling)
Aantal Cores: 8
Processor Snelheid: 2Ghz
Intern Geheugen: 3GB
Camera Resolutie: 20MP
Front Camera Resolutie: 5MP
Diafragma: 1.9
Maximaal Ondersteunde videoresolutie: 3840x2160 (Ultra-HD)
Beeldstabilisatietechniek: OIS (Optical Image Stabilization)
Verbinding (wlan): 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n (5Ghz Support)
Bluetooth: Bluetooth 4.1
Accucapaciteit (mAh): 3.340mAh (verwisselbare accu)
Draadloos laden: Ja
Gewicht (gram): 165g
Lengte: 151,9mm
Breedte: 78,4mm
Hoogte / Diepte: 8,1mm
Kleuren: Zwart & Wit (op moment van deze review. Achterkant is vervangbaar door 3rd party backcovers)
De hardware
De Lumia 950XL komt in een polycarbonaat kunststof behuizing die qua design niet meer echt doet denken aan het design van de iconische Lumia 800, 920 en Lumia 930 bijvoorbeeld. De ronde hoeken en lijnen van deze toestellen zijn in de Lumia 950XL vervangen voor een redelijk straightforward kunststof ontworpen behuizing, die niet direct de aandacht trekt. Al zie en voel je dat de Nokia bouwkwaliteit nog wel volop aanwezig is; het toestel voelt degelijk en solide aan en de afwerking is uitstekend. Je hebt niet de indruk dat het gaat om een goedkoop toestel. Wat wel even spannend was, is het openen van de back-cover. Dit gaat namelijk vrij stroef en je hebt het idee dat je snel iets stuk maakt. Dat blijkt uiteindelijk gelukkig reuze mee te vallen.
Na het openen van de back-cover vind je de (enorme) 3.340mAh verwijderbare accu, de SD kaart lezer en de SIM-kaart sleuf. Geen kleine klepjes of sleufjes dus aan de buitenzijde van de behuizing, wat de afwerking weer ten goede komt.
Wat wel opvalt aan de behuizing, is de grote camera aan de achterzijde. Dit onderdeel van het toestel doet vermoeden dat de camera wel iets speciaals moet zijn. En of dat zo is! Daar kom ik verder in de review op terug.
Ook opvallend is de plaatsing van de knopjes aan de zijkant; deze zijn iets anders geplaatst dan je van voorgaande Lumia's gewent bent: De Power Button zit tussen de volumeknoppen in, waar voorheen de powerknop tussen de volumebuttons en de camerabutton zat. Dat zal wennen zijn, maar heel erg lang zal dat niet duren.
OOBE (Out of the Box Experience)
Wat meteen opvalt na het aanzetten van het toestel, is het waanzinnig mooie display. De resolutie is zo hoog, dat geen pixel te zien is en de kleuren spatten van het scherm af. Het Amoled scherm geeft diep zwart weer en dat resulteert in een mooi verloop van scherm naar behuizing. Het contrast is zeer hoog en de kijkhoeken erg groot. Het is persoonlijk het mooiste scherm dat ik ooit op een smartphone gezien heb.
Na het aanzetten van de Lumia 950XL, krijg je de standaard keuze instellingen, zoals het kiezen van de taal en de regio, je Microsoft Account, Express of Custom settings, WiFi netwerk selectie, keuze om een backup terug te zetten etc. Niets speciaals hier, maar het is wel allemaal in de nieuwe Windows 10 stijl. Dit verschilt van Windows Phone 8.1, vooral design wise, maar is vertrouwd als je al gewent bent om met een Windows 10 Pc te werken bijv.
Na de setup doorlopen te hebben, wordt het Start Scherm gepresenteerd, die meteen vertrouwd aanvoelt. Veel standaard apps zijn geinstalleerd, zoals Facebook, News, Mail & Calendar, CandyCrush, OneDrive etc.
Een blik in de Windows Store leert dat er meteen een boel apps worden geupdated. Standaard zijn er 3 rijen LiveTiles aanwezig, maar dit is met de Lumia 950XL aan te passen naar 4 rijen LiveTiles. Dit bied de mogelijkheid om meer Tiles op je scherm te zetten, waardoor je meer info voor je neus krijgt, zodra je je toestel unlocked.
Windows 10 Mobile
Microsoft heeft met de introductie van Windows Phone 7 in 2010 laten zien dat een mobiel OS niet saai en statisch hoeft te zijn zoals met Android en iOS het geval is. Windows Phone heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een volwassen en volwaardig mobiel OS, die gebruiksvriendelijk, persoonlijk, veilig, snel en stabiel is. Windows 10 Mobile is de laatste incarnatie van Windows Phone. Alhoewel, in principe mag je W10M eigenlijk geen opvolger van Windows Phone noemen. Het is de mobiele versie van Windows 10 die een consistente gebruikerservaring biedt zoals je die ook op Windows 10 desktops en tablets vindt. Er zijn echter veel overeenkomsten met WP te vinden. Het Startscherm biedt nog steeds LiveTiles voor een persoonlijk overzicht in één oogopslag. Het notifcatiecentrum is aanwezig, weliswaar een stuk verbeterd. En een groot voordeel van W10M, is dat het Settings Menu nu een stuk overzichtelijker is en een uitstekende zoekfunctie biedt. Ook het persoonlijke Lockscreen en de Glance functie zijn aanwezig. kortom, kom je van een Windows Phone toestel, dan zul je weinig moeite hebben om te wennen aan Windows 10 Mobile. Kom je van iOS of Android, dan kan het 2 kanten op gaan: óf je vindt het geweldig, of je vindt het niks. De ervaring is one of a kind en zeer onderscheidend vergeleken met deze andere twee mobiele OS'en. Windows 10 Mobile combineert imo het beste van alle werelden en maakt het voor mij daarom het beste mobiele OS.
De Lumia 950 en de Lumia 950XL zijn de eerste toestellen met de RTM versie van Windows 10 Mobile. Te weten v.10.0.10586.0. Op mijn Lumia 920 kreeg ik deze update recentlijk aangeboden via het
Windows Insider Program, maar de prestaties van het OS op beide toestellen zijn in geen geval te vergelijken; op de Lumia 950XL komt het OS pas goed tot zijn recht. Geen 'Loading' schermen meer en apps openen in een oogwenk. Dit is het allersnelste Windows toestel tot nu toe. En dat mag ook wel met een octacore en 3GB RAM aan boord.
Mijn ervaring met deze laatste build van Windows 10 Mobile leert dat er nog wel wat ruwe kantjes aan het OS zitten. Er zijn nog wat bugs te ontdekken en op sommige plaatsen in de UI zijn nog wat inconsistenties te vinden. Dit is echter voor mij persoonlijk niet storend. Ik weet wat een werk Microsoft de afgelopen maanden heeft verzet aan het OS en dat is bewonderingswaardig te noemen: de vorige build was nog stroef, langzaam en buggy en deze laatste build voelt degelijk, snel en stabiel aan. En met de snelle update cyclus van W10M vertrouw ik er op dat er snel een update zal verschijnen.
[UPDATE] Inmiddels zijn er een firmware en een OS update (.29) verschenen. Deze updates geven een merkbaar verschil in prestaties, accuduur en stabiliteit.
De camera
De Lumia 950XL heeft, als je de reviews op het internet mag geloven, de allerbeste smartphone camera van dit moment. Het gaat hier om een 20 Megapixel camera met geavanceerde BSI sensor, F1.9 Zeiss optiek, drievoudige-LED flits, 5e-generatie OIS (optical image stabilization), ISO12800, 4K video, en een 5-megapixel groothoek front-facing camera. De OIS techniek is oorspronkelijk ontwikkeld door Nokia en voor het eerst geintroduceerd in de Lumia 920. In feite komt het erop neer dat de camera lens opgehangen is met kleine veertjes, waardoor de hoeveelheid licht die de sensor bereikt veel groter kan zijn dan zonder OIS. Dit resulteert vooral in zeer goede Low-Light foto's, maar in het geval van de Lumia 950XL ook in foto's die niet snel onscherp worden. In de korte tijd dat ik de camera heb kunnen testen, ben ik behoorlijk onder de indruk geraakt. De camera start bovendien erg snel en het nemen van foto's gaat eveneens flitsend (no pun intended

Daarnaast heeft de Lumia 950XL 'Rich Capture. Hiermee maakt de camera in feite 2 foto's: 1 met -en 1 zonder flits. Met een slider kun je dan de juiste hoeveelheid belichting instellen. Dit werkt echt fantastisch. Met Rich Capture heb je volledige controle over de foto als je de flits gebruikt.
De Lumia Camera app biedt ook de optie om 'Live Images' als standaard in te stellen. Hiermee maak je foto's waarmee beweging terug komt als dat van toepassing is. Een foto wordt alleen als Live Image geschoten, als er beweging gedetecteerd wordt. Statische foto's hebben immers geen toegevoegde waarde als Live Image.
Het detail en de kleurechtheid van de foto's zijn werkelijk waanzinnig te noemen. Nog nooit heb ik een smartphone camera zulke gedetailleerde en scherpe foto's zien nemen. Voor meer informatie over de gebruikte technieken, klik je
hier.
Hieronder wat kiekjes (Klik op de foto voor volledige grootte). Deze zal ik z.s.m. aanvullen met wat Low-Light samples.
De onderscheidende features- Om te beginnen: Windows Hello. Windows Hello is een persoonlijkere manier om je aan te melden bij je Windows 10-apparaten met een blik of een aanraking. Je krijgt hiermee beveiliging van bedrijfsklasse zonder dat je een wachtwoord of PIN code hoeft in te typen. Windows Hello op de Lumia 950XL werkt d.m.v. een infrarood irisscanner die je iris leest, zodra je het toestel aanzet. Dit is momenteel nog in een beta stadium, maar het werkt ontzettend goed moet ik zeggen. In mijn geval is dit ook best bijzonder gezien ik maar 1 oog heb (de ander is een prothese) Maar desondanks herkend het toestel mij vrijwel direct en het unlocken met Windows Hello gaat bijzonder vlot. Het is wel noodzakelijk om je gezicht op ongeveer max. 30cm. van het toestel te houden, anders word je niet herkend. Je kunt dan overigens gewoon je PIN-Code invoeren om het toestel te unlocken. Ik ga Windows Hello nog testen in donkere omstandigheden en zal de review aanvullen met mijn bevindingen.
[UPDATE] Ik heb Windows Hello afgelopen dagen getest met zowel een zonnebril op als in donkere omstandigheden (lees: helemaal donker) en zelfs dán werkt het feilloos
:strip_exif()/m/179238/1A1WC8q29WJH0Y4LkKJHUhUZ7kLqWn4fjTfRE4llOZ11xim7z3?f=620xauto)
- Wireless charging. Ja, ook draadloos laden is aan boord. En gezien het geringe gewicht van het toestel, is dat behoorlijk indrukwekkend te noemen. Mijn Lumia 920 was het eerste Windows toestel wat draadloos laden aan boord had en dat is te merken aan het gewicht. Met de Lumia 950XL heb je de voordelen van draadloos laden zonder de toename in gewicht.
- Snel opladen. De 3340 mAh accu laad op tot een capaciteit van 50% in slechts 30 minuten via Qualcomm Quick Charge 2.0. Dit is ontzettend handig als je even snel je toestel moet opladen voordat je de deur uitgaat.
- Lumia Rich Recording met vier microfoons. Dit is een feature die op veel Lumia's te vinden is, maar het is een onderdeel die ik erg onderscheidend vind t.o.v. concurrerende toestellen. Om betere en meer realistische audio opnames te maken, heeft het toestel 4 omnidirectionele microfoons aan boord. Directional stereo recording neemt het geluid op voor de camera en verzwakt de geluiden achter de camera. Het heeft een dynamisch bereik van zo'n 140dB en samen met digitale signaal processing, zorgt dit ervoor dat geluidsopnames van zeer hoge kwaliteit zijn en diepe bassen en kristalheldere hoge tonen zonder vervorming worden opgenomen. In de praktijk betekend dit dat je geen irritante vervormde geluidsopnames zult krijgen zoals met bijv. een Galaxy of een iPhone toestel het geval is. Een goed voorbeeld is dit filmpje op YouTube.
- Glance. Het Glance screen, bekend van voorgaande Lumia modellen is eveneens in dit toestel aanwezig. Echter zijn er wel een aantal wijzigen in de instellingen van Glance te vinden.
:strip_exif()/m/179238/1A3q0r1pJ3DnoIVEi8Y8Jcxr05JsnlBoj7IIiXks1C6a5efVlk?f=620xauto)
De zogenaamde 'Peek' functie is niet meer aanwezig in de hoedanigheid zoals we die in Windows Phone 8.1 kennen. Je hebt nu de keuze om het Glance screen voor een bepaalde tijd te laten zien: 30 seconden, 15 minuten óf altijd aan. Ook werken een aantal apps niet meer samen met Glance waaronder de Weather App, zoals dat met WP8.1 nog wel werkt. Erg jammer, want daarom is de hoeveelheid info die je ziet zonder je toestel aan te zetten een stuk minder.
Echter, wat wel nog goed werkt is bijvoorbeeld WhatsApp instellen in de Lockscreen settings zodat deze app gedetaileerde info laat zien. Erg handig, want daardoor kun je zien of het noodzakelijk is om je telefoon te unlocken als je een WhatsApp bericht krijgt. Meer apps worden daarmee wel ondersteund, zoals Facebook, Twitter, Skype, Messaging, Mail etc.
- Windows Continuum. Waar Continuum op een tablet betekent dat het zich aanpast op Desktop -of Tablet gebruik, betekent Continuum op Windows 10 Mobile dat je je toestel aansluit op een monitor, toetsenbord en muis (via Bluetooth) en je vervolgens kunt werken in een Windows 10 (achtige) desktop omgeving. Deze feature is het ultieme onderscheidende onderdeel, want hiermee brengt Microsoft het begrip "Pocket-Pc" daadwerkelijk tot leven. Ik heb Continuum op de Lumia 950XL mogen ervaren op het Microsoft Futureproef event en het heeft mij positief verbaasd. Het werkt echt zoals je verwacht; je prikt het toestel in het Microsoft Display dock, waar een Monitor aan hangt en je kunt werken alsof je achter een Windows 10 Pc zit. Apps zoals Office, Mail, Calendar en Edge schalen perfect op een groot scherm waardoor je de volledige Windows Desktop ervaring krijgt. Het werkt bovendien soepel en snel - iets wat ik van een versie 1.0 niet snel had verwacht -.
Windows Continuum vereist echter wel nieuw geschreven apps: UWP apps (Universal Windows Platform). Apps dienen geschreven of aangepast en opnieuw gecompileerd te worden om volledig gebruik te maken van Continuum. De User Interface van de app zal zich immers moeten aanpassen aan verschillende schermformaten. Microsoft heeft de ontwikkeltools hiervoor beschikbaar gesteld en de eerste UWP apps zijn al in de Store te vinden. Helaas heb ik zelf geen scherm om dit op te testen, maar Continuum werkt ook draadloos, wat ik wellicht wel binnenkort kan gaan testen. Een aanvulling in deze review zal dan volgen.
:strip_exif()/m/179238/1A1XfkIBdxpu6U8MkKA5T25Fo8mbYlwCok0KdoXuau60MZTm3s?f=620xauto)
Benchmarks
De Lumia 950XL is snel. Heel snel. Het is het snelste Windows toestel ooit gemaakt. Het dagelijks gebruik bewijst dit, maar wat biedt nog meer bewijs? Juist, benchmarks. Hieronder een eerste benchmark die ik gemaakt heb met
PhoneMark.
Zoals te zien is, geeft de Lumia 950XL de concurrentie het nakijken door op de eerste plaats te komen met een vergelijking van de meest populaire toestellen van dit moment.
Dan de benchmark via de app
My Phone
Ook hier eindigt de Lumia 950XL hoog, maar net onder de Lumia 1520. Dit kan echter te maken hebben met het feit dat deze app nog niet volledig aangepast is op Windows 10 Mobile.
Accuduur
Ik heb de Luma 950XL nu een aantal dagen in gebruik en kan nu wat zeggen over de accuduur. Ik krijg een vergelijkbare indruk van de accuduur met mijn Lumia 920. Als ik het toestel 's ochtends van de Draadloze lader afhaal, heb ik 's avond nog voldoende over. Reallife voorbeeld: vanochtend om 07:30 haalde ik het toestel van de lader en nu (16:27) heb ik nog 40%. Ik heb de gehele dag WhatsApp gebruikt, Email, Facebook, Twitter en Edge. Redelijk normaal gebruik dus. Daarmee lijkt de accuduur zich redelijk te meten met andere Lumia's; ongeveer een dag kom ik gemakkelijk door met 1 lading.
[UPDATE] Na de recente firmware update en OS update naar .29 is de accutijd enorm toegenomen. Waar ik voorheen aan het einde van de dag nog zo'n 40% over had, haal ik nu gemakkelijk 60% (met normaal gebruik) Wat nog het vermelden waard is, is dat de accu amper leeg gaat als ik het toestel in 'Airplane Mode' zet 'savonds. De volgende ochtend is er amper 5% gebruikt.
Ondanks dat de specificaties aan de hoge kant zijn, zoals het grote display met de hoge resolutie en de Octacore SoC is de accuduur dus goed tot zeer goed te noemen.
Tot slot
Na een
dag paar dagen de Lumia 950XL in gebruik te hebben, kan ik niet anders concluderen dat het toestel een geweldige aankoop is geweest. Het heeft alles aan boord wat je van een moderne smartphone mag verwachten en meer. Het Amoled display is een genot om naar te kijken, de camera is ongeevenaard en Windows 10 Mobile stelt niet teleur. Tel daarbij alle onderscheidende features zoals Windows Hello, Draadloos laden en Continuum en je hebt een state-of-the-art smartphone in handen.
In mijn optiek is de Lumia 950XL een van de beste, dan niet dé beste smartphone die je op dit moment kunt kopen.
edit:foto links aangepast en aanvullingen zoals Glance en Accuduur