6 juni 2009, laatste update op 6 juni 2009, 1.175 views
Rapporteer
Sinds een paar maanden heb ik een computer met deze kast, het is mijn eerste compleet zelfgebouwde PC, ik heb mijn review herzien en post hem nu dus opnieuw.
In de doos
De kast is ingesloten met piepschuim aan de boven en onderkant, en kan daarin niet bewegen, schade tijdens transport gebeurt dus niet. In de kast zit een doosje met een paar opplakbare tie-wraps en afstandsbusjes natuurlijk. Extra schroefjes vind je voorin de kast, op de plek waar je 5 ¼ drives worden geinstalleerd, dit zijn een stuk of 15 schroefjes, die je over het algemeen weinig nodig hebt, want er kan best veel schroefloos worden geinstallleerd.
Installatie
Pluspunten
- Mooi
- Niet duur
- Veel ventilatoren die bijna allemaal 140mm mogen zijn
- Schroefloos drives en PCI-kaarten inbouwen
- Ruime kast
- Gaten voor waterkoeling
- eSATA en Firewire frontaansluitingen
Minpunten
- Stofzuiger!
- Resonerende zijventilator
- Dunne zijpanelen
- LED ventilator geeft nauwelijks licht
- HDD LED werkt niet
- Voorpaneel is lastig er weer recht op te krijgen
- Hardeschijfbevestigingen zijn nogal fragiel
- CPU voedingskabel past maar net
In de doos
Installatie
In principe gaat het installeren van het moederbord net zoals iedere pc, je schroeft gewoon het moederbord in de kast met bijgeleverde afstandsbusjes ertussen. Bij de drives zitten extra schroeven, dus zoeken is niet nodig. Ruimte is er genoeg, dit is echt een grote kast! Er passen meer dan genoeg drives in, 5 harde schijven en 5 optische drives (4 als je een kaartlezer of floppy-drive wilt), 7 PCI-sloten zijn er beschikbaar, en zo als je verder in de review leest passen er gigantisch veel ventilatoren in.
Harde schijven doe je eerst in de plastic bevestiging, die je vervolgens in de kast schuift. Deze dingen zijn wel erg slap, en als je ze er verkeerd uit haalt, komen er waarschijnlijk krassen op je drives. De beste manier om dit te doen is eerst de achterkant er uit te halen (lekker makkelijk, dat stukje buigt makkelijk om), en dan de harde schijf naar achteren te klikken, Doe het echt zo, want ik heb ook al een bracket gesloopt, om maar over fragiel te spreken. Soms kan de bracket vast blijven haken in de kast, met voldoende grof geweld los je dit op, maar handig is het zeker niet. Ik heb een plaatje van zo'n ding aan de review toegevoegd.
Optische drives schuif je er vanaf de voorkant in (voorpaneel eraf dus), en die klik je dan gewoon vast met een schuifje, zo simpel is het.
PCI- sloten zijn ook schroevendraaiervrij, en het werkt goed, niks op aan te merken.
Nu gebruik ik de boxed koeler, als ik straks een nieuwe koeler installeer, dan ben ik zuur want er zit geen uitsparing voor een bracket op de moederbordtray, het hele ding zal eruit moeten.
Koelingsmogelijkheden
Deze kast is op dit gebied gewoon geweldig, dit kan je er allemaal inbouwen:
Voor: 1x120mm, standaard, met stoffilter
Zij: 2x140mm (ook gaten voor 120mm, 92mm en 80mm), 1x120mm standaard
Boven: 2x140mm (ook hier gaten voor andere ventilatoren)
Achter: 1x 120mm, standaard
Gaten voor waterkoeling
Onder:1x120mm, met stoffilter
Dit is dus flink wat airflow, en je kan ook altijd drie 5 1/4 “ bays opgeven als je een mount wilt voor nog een 120mm fan, zoek voor zo'n ding in een willekeurige webshop.
Kabels zijn goed weg te werken, Ongebruikte kabels kun je in het hardeschijfrack proppen, of je leidt ze achter de moederbordtray, wat best veel gepruts is. Ook zitten er langs het moederbord klemmetjes waar je kabels in kunt hangen. Waar je wel mee moet oppassen, is de stroomvoorziening van je processor. Als de 4/8-pins aansluiting boven aan je moederbord zit, en de kabels van je voeding zijn niet al te lang, dan gaat dat niet werken, met een Antec Earthwatts EA650 op een P5Q-SE (4-Pins bovenaan) kan het maar net.
Het is echter alweer niet helemaal perfect, de zijventilator maakt veel lawaai, waarschijnlijk doordat ie het zijpaneel laat trillen. De voorste ventilator heeft weinig zin, deze blaast tegen een hardeschijfrack aan, en daar komt vrij weinig lucht door, vooral als je voeding niet modulair is (Even een stuk of 10 regeltjes terug als je niet begrijpt wat ik bedoel.) . Ook is dit ding echt een stofnest, vooral die zijventilator pikt veel op.
Vormgeving
Puur eigen mening, maar ik vind ‘m er geweldig uit zien. Hij ziet er stoer uit, vooral naast die oude Compaq, die echt veel kleiner is. Het uiterlijk ziet er niet overdreven uit, zoals bijvoorbeeld de Aerocool Syclone, die ik er vreselijk uit vind zien. Vreselijk. Afschuwelijk. Mag ik al op houden met kijken, ik heb die ogen nog nodig. De CM 690 ziet er niet overdreven uit, maar ook zeker niet saai, door alle mesh die compleet van onder naar achter loopt, zilverkleurig glimplastic ernaast, en goedgeplaatste frontconnectors.
Het enige wat ik zou verbeteren is het verplaatsen van de aan-uit knop. Op het frontpanel zit aan de rechterkant alleen maar een eSATA connector, veel loze ruimte dus. Ook is het me opgevallen dat bijna iedereen zijn pc kast rechts van zich heeft staan , op de grond. Waarom zit die knop dan alsnog rechts, en helemaal beneden? Doe ‘m dan links, dan staan er minder muren in de weg, of bovenop, is die loze ruimte meteen ook opgevuld.
Hier weer doelloos gezeik, door het stoffilter komt er niet echt veel licht van de LED ventilator, de muur waarnaast mijn pc staat wordt meer verlicht door de power LED dan door de ventilator, en je ziet het licht bijna alleen recht van voren.
Bouwkwaliteit/Afwerking
Tja, dit is uiteindelijk toch wel een beetje de achilleshiel van deze kast.
• Trillende zijventilator
• Fragiele hardeschijfbrackets
• Zwakke LED in ventilator
• Voorpaneel krijg je er lastig weer recht op, er af krijgen is ook al een hel
• Zilverplasticdinges dat naast het mesh zit is ziet er van dichtbij wel erg goedkoop uit.
• Dunne zijpanelen
Scherpe randen zijn er gelukkig niet echt, op veel plekken is het metaal omgebogen zodat je je er niet aan kunt verwonden, de scherpe randjes zitten vooral achter de moederbordtray, maar daar zit je sowieso niet veel achter.
Natuurlijk moet je wel onthouden dat deze kast redelijk goedkoop is, ik heb nog niet een kast met zoveel ruimte en koeling en zo’n vormgeving voor zo’n prijs gevonden.
Modden heb ik niet met deze kast gedaan, ik zou ook niet weten hoe ik dat op deze zou moeten doen, dat laat ik maar aan de creatieve geesten over. Voeding zit er niet in, en om nu te beginnen over de Antec voeding die er in zit, is wat off-topic.