Autovision AV-606 Zwart Review

elleP
13 november 2015, laatste update op 6 december 2020, 2.833 views Product gekregen

Autovision AV-606 Zwart

Leuke e-reader voor weinig, mijne was zelfs gratis. Weegt weinig, maar heeft behoorlijke nadelen tov een high-end e-reader

Pluspunten

• lichtgewicht
  • lange werkduur
  • gratis gekregen

Minpunten

• coating kan niet tegen zonnebrand
  • crasht soms
  • soldeerverbindingen pcb laten los

3 van 5 sterren (Voldoende)
Ik heb net een nieuwe Kobo Glo HD gekregen, om mijn Autovision AV-606 te vervangen.
Deze review is dan ook meer een afscheidsbrief dan een aankoopadvies.

Ik heb deze e-reader sinds maart 2013 in gebruik, ik heb hem gratis gekregen bij een abonnement op de Volkskrant. Ik heb de reader dus ongeveer 2.5 jaar gebruikt, met name op vakantie. Ik lees vrij veel, zeker op vakantie, dus de afname in gewicht tov dode bomen is met deze e-reader fenomenaal. Maar ook in vergelijking met zijn vervanger, de Kobo Glo HD is het geen enorm bulky apparaat.

De vorm houd lekker vast, hoewel voor mij de 'volgende pagina' knop beter aan de bovenkant van de side buttons had kunnen zitten.

De reader heeft 4gb on-board, ruim voldoende maar voor de echte die-hards uitbreidbaar met een micro-sd kaart.

Opladen gaat met een (inmiddels wat onhandige) mini-usb aansluiting. De accuduur is echter zo goed dat dit apparaat zelden aan de lader heeft gehangen. In drie weken een stuk of 5 boeken lezen lukt zonder opladen. Dat deze reader geen functies als wifi en verlichting heeft komt dat natuurlijk ten goede.

De user-interface is niet heel bijzonder maar wel bruikbaar, hoewel het bij sommige boeken lastig is om de default lettergrootte en marges op een leesbare stand te krijgen en soms zelfs onmogelijk bleek.

Het organiseren van boeken is simpel, het in mappen plaatsen op de e-reader volstaat. Het nadeel is dat de reader zelf maar heel beperkt kan zoeken op auteur of titel.

Tot zover de goede punten.

Op een zonnige strandvakantie begon de buitenste coating van de e-reader af te bladderen. Op zich geen ramp, het plastic eronder ziet er best goed uit, behalve dat het me nooit is gelukt dit proces te versnellen en er dus nog steeds stukken met coating op de behuizing zitten.

In het laatste jaar begonnen de 'home' en 'settings' knoppen het niet meer goed te doen. Na een beetje puzzelen blijkt dat het pcb met de processor op een pcb met de knoppen gesoldeerd te zijn, en door mechanische en thermische stress zijn de soldeerverbindingen van deze twee knoppen gebroken. Nadat een eerste reparatie met alleen een druppel soldeer niet duurzaam bleek heb ik er een heel klein stukje draad in meegesoldeerd. Dit heeft het tot nu toe goed gehouden.

Als laatste punt nog de stabiliteit van de software. Het is me een aantal keer gelukt om de reader te laten crashen, waardoor de batterij na een nacht wel echt leeg was. Gelukkig had ik altijd een lader en een stopcontact bij de hand, als dit op een wandeltocht in de bergen gebeurt is het knap onhandig.

Als tweaker is het wellicht ook nog leuk om te weten dat de reader op linux draait, op een rockchip RK2818. Het is mogelijk het root-image uit te lezen met de standaard rockchip tools maar ik heb verder nooit geprobeerd er iets 'anders' mee te doen. De behuizing zit met welgeteld een schroefje vast, dus openmaken is een eitje

Heb jij ook een Autovision AV-606 Zwart?

Wat leuk om nog een review te vinden van deze reader, heb hem zelf ook van het kranten abonnement.
Vastlopen heb ik zelf niet meegemaakt, dezelfde 2 knoppen zijn bij mijn exemplaar ook kapot.
Mooi! Mocht je de knoppen nog willen repareren, het is een eitje als je een soldeerbout hebt ;)
Hoi Elle, ik zou graag de home en settings knoppen weer aan de praat krijgen, maar heb geen ervaring met het solderen van dergelijke verbindingen, zou het mogelijk zijn mij uit te leggen hoe ik dit zou moeten aanpakken? Alvast heel erg bedankt :)
Ik krijg mijn oude av-606 binnenkort terug, dan zal ik even een fotorapportage maken over de reparatie. Ik denk dat een prima klus is voor een onervaren soldeerder.

spoiler
Als je rechtsboven op de foto van de binnenkant kijkt kan je de reparatie al zien zitten

[Reactie gewijzigd door elleP op 23 juli 2024 04:29]

Een jaar later: ik heb hem nog steeds niet terug, mocht iemand een kapotte hebben wil ik hem graag repareren en een foto rapportage maken.