Bose SoundTrue Ultra (voor Android) (Grafiet, Zwart) Review

RJVG
12 november 2015, laatste update op 10 mei 2016, 1.596 views

Bose SoundTrue Ultra (voor Android) (Grafiet, Zwart)

Prima geluid met volle klanken en een goede bass alleen je moet wel stil blijven zitten. Zodra je beweegt, heb je het zogenaamde stethoscoop effect waardoor er te veel bij geluiden te horen zijn. Ik heb dit product terug gebracht.

Pluspunten

• Goed vol geluid
  • Prettige pasvorm
  • Omgevingsgeluid minimaal

Minpunten

• Bijgeluiden bij bewegen

1 van 5 sterren (Waardeloos)
De oude Bose
Ongeveer 4 jaar geleden kocht ik een Bose Soundtrue headset. Mijn keuze viel toen op Bose vanwege de tips die ze bij de in-ears leverde. De pasvorm van de tips waren zeker voor die tijd vrij uniek en ideaal voor mij. Traditionele in-ears blijven bij mij nooit zitten.

Hoewel ik vrij zuinig met deze in-ears ben omgegaan, waren ze aan vervanging toe. De kabel vertoonde duidelijke slijtage en een draadbreuk zou spoedig volgen. Eigenlijk verwacht ik een langere levensduur voor een dergelijk product van rond de 140 euro maar goed, ik heb er voldoende plezier van gehad om een nieuwe set te kunnen verantwoorden naar mijzelf.

Een nieuwe Bose
Zonder eerst even onderzoek te doen ben ik de eerste beste Mediamarkt binnen gelopen om "even" een nieuw Bose setje te kopen. Eenmaal voor het schap blijken er ineens diverse soorten en smaken te zijn en niemand die je duidelijk kan vertellen wat het verschil is. De verkoper kon me niet meer vertellen dat dat de Sport versie waterproof is, maar ook andere type zijn dat volgens de verpakking. Qua geluid of bouw kwaliteit viel er weinig verschil te vinden. Het geluid kun je niet in Mediamarkt testen dus daar valt sowieso niets over te zeggen. Tussen een Android en een Apple type zit natuurlijk wel het verschil in de remote en de NC (Noise Canceling) type zijn natuurlijk ook duidelijk onderscheidend.

Wat ook anders kan zijn is de tip van de in-ear. Het rubbertje wat je dus in je oor propt. Laat dit nu een enorm effect hebben op de gehele beleving van het product...

Tips aka rubbertjes
Mijn eerste Soundtrue in-ears van Bose hadden een tip die uitmonden in een tuitje die als het ware los in het oor zitten. Door de schelp aan de tip, blijft het oortje wel uitstekend zitten. De nieuwe tips van de Soundtrue Ultra hebben een andere vorm waarbij een soort van paraplu je oor geheel afsluit van de buitenwereld. Hierdoor wordt de omgevingsgeluid verminderd wat volgens Bose een betere geluidsbeleving geeft. Met deze tips lijkt het inderdaad of je wordt afgesloten van de buiten wereld.

Wat ze echter niet vermelden is het bijkomende effect. Elke beweging die je maakt is hoorbaar. Wanneer het koord tegen je kleding schuurt dan hoor je dit overduidelijk. Nog erger wanneer het koord tegen je rits tikt. Op het internet wordt dit als het stethoscoop effect aangeduid. Bose Nederland wist echter nergens wat van. Bellen met dit setje is hierdoor ook belachelijk. Je krijgt een verstoorde feedback van je eigen stem. Vergelijk het met praten met je vingers in je oren.

Ik dacht slim te zijn en mijn oude Soundtrue tips over te zetten. Hoewel dit paste, is de vorm toch iets anders waardoor de geluidskwaliteit onacceptabel slecht wordt. Volgens Bose Nederland passen enkel de Soundstrue Ultra tips op de Soundtrue Ultra in-ears. Op het internet zijn er mensen die Soundtrue Sport tips als alternatief gebruiken. De Sport tips zijn als mijn oude Soundtrue tips maar met een vernieuwde pasvorm. Ik heb dit niet kunnen proberen.

Bose levert overigens 3 maten tips. Small, Medium en Large. Uitwisselen van maat had bij mij geen enkel positief effect op de beschreven problemen.

Bose (Nederland) service
Dit was niet de eerste keer dat ik contact zocht met Bose Nederland. Positief is dat Bose bijzonder makkelijk bereikbaar is. Bellen of emailen gaat heel eenvoudig en je krijgt snel een reactie. Daar kunnen sommige andere bedrijven nog wat van leren. De kwaliteit was voor mij steeds teleurstellend. Beide keren werd mijn probleem ontkend, genegeerd of genuanceerd.

Vreemd was dat mijn probleem met de in-ears als unieke melding werd beschouwd terwijl er op het internet andere gebruikers ook hierover klagen en wel van Bose een bevestigende reactie kregen. Dit was overigens niet van Bose Nederland.

Lang verhaal kort, Bose Nederland liet mij volledig zitten maar Mediamarkt deed dit niet! Ondanks dat dit een hygiëne product is, wat normaal gezien niet retour wordt genomen, aanvaarde Mediamarkt het product terug. Ik hoefde niet eens naar dezelfde filiaal!

Update: Inmiddels heb ik de set "omgeruild" bij Mediamarkt voor een andere Bose inear set. Praktisch dezelfde type als ik voorheen had met tips die het oor niet volkomen afsluiten. Bij deze set heb ik totaal geen last van het stethoscoop effect en ben er dan ook blij mee.

Heb jij ook een Bose SoundTrue Ultra (voor Android) (Grafiet, Zwart)?

Wel erg overdreven om 1 ster te geven door de bijgeluiden. Heb zelf ook in ears van sony die dat effect hebben, maar ik heb ze dan ook niet gekocht om heftig mee te gaan bewegen.
De bijgeluiden zijn dermate storend -bij minimaal bewegen- dat het product voor mij volkomen nutteloos is. Hetzelfde geldt voor de handsfree funtie. Vandaar dat ik de 1 ster -nog steeds- een terrechte waardering vind.
Dat is heel normaal bij dergelijk in-ear oortjes, ik heb zeker 5-6 paar van dat soort versleten (andere merken). Dus eigenlijk slaat een ster nergens op.