Sony Bravia KDL-40W705C Zwart Review

Matedeor
6 november 2015, laatste update op 9 november 2015, 8.153 views

Sony Bravia KDL-40W705C Zwart

Voor circa 480 euro krijg je een 40 inch tv die goed presteert wat betreft beeldkwaliteit. Ook het geluid is goed te noemen. De tv is al met al een goede allrounder, en laat nergens grote 'steken' vallen, en dat voor een aantrekkelijke prijs.

Pluspunten

• Beeldkwaliteit
  • Geluidskwaliteit
  • Dunne zwarte bezels
  • Input lag
  • Prijs-kwaliteitsverhouding

Minpunten

• Interface heeft even nodig om op te starten en zit niet altijd even logisch in elkaar
  • Externe voeding
  • Donkere hoekjes

Aanleiding
Een ruim 8 jaar oude, 32 inch televisie, was wel aan vervanging toe. De wens was om een grotere televisie als de huidige te kopen, want op een afstand van circa 2,5 meter was de huidige 32 inch tv eigenlijk wel te klein. Als bijna afgestudeerde student was het budget echter niet heel groot, maximaal 500 euro.

De televisie moest een goede allrounder zijn, want hij wordt gebruik voor het kijken van: films, series, sport en de standaard tv-programma’s. Daarnaast is het de bedoeling dat er later nog een playstation 4 bijkomt, dus ook zaken als input lag en motion blur zijn belangrijk. Smart functies zijn mooi meegenomen, maar uiteindelijk niet bepalend in de keuze. Ook in 4k en 3d was ik niet geïnteresseerd.

Vooral input lag bleek een beperkende factor te zijn bij de keuze voor een tv. Uiteindelijk bleven er twee tv’s over de: Samsung UE43J5500 en de Sony 40w705c (beide ook gereviewd door tweakers). Het grote voordeel van de Samsung UEJ5500 was dat die 3 inch (7.62 cm) groter was dan de Sony. Naarmate ik meer informatie ging inwinnen over de televisies, kreeg ik echter het idee dat de Sony qua beeldkwaliteit beter was. Zo ondersteunt de ue43j5500 geen 24p en heeft die meer motion blur. Ook het contrast is bij de Sony hoger. Daarom is uiteindelijk besloten om, ondanks de 3 inch verschil, de Sony 40w705c te bestellen.

Vormgeving
De tv en de bezels aan de voorkant van de tv zijn dun, ondanks de plastic afwerking van deze bezels, oogt het geheel chique. Aan de bovenkant is de tv wel afgewerkt met een chroomstrip, en aan de onderkant is een led-strip geplaatst. De led-strip is een leuke toevoeging, die standaard wit is bij tv kijken, maar ook andere kleuren kan tonen. Verder zit er een externe voeding bij de tv, die ik liever in de tv zelf had zien worden weggewerkt, maar aan de andere kant verdwijnt die in mijn geval (en ik denk ook bij de meeste andere) gewoon achter een kast.

Geluid
Het geluid komt van de onderkant van de tv vandaan, waar aan alle twee de zijde de speakers zijn weggewerkt. Mijn vergelijkingsmateriaal van het geluid, zijn mijn vorige tv’s, en tv’s die ik bij andere mensen heb zien staan. Voor een tv geeft dit apparaat mijn inziens heel behoorlijk geluid. Het geluid kan redelijk hard, klinkt vol en spraak is goed te verstaan.

Beeld
De tv heeft een 50hz beeldscherm en is van het type edge-lit. Het beeld is mat, maar bij felle lichtval zijn er toch vlekken op te zien. Deze vlekken en krassen zaten er bij aankomst van mijn model al behoorlijk wat op, en zijn er moeilijk af te krijgen. Gezegd moet worden dat door het mate scherm, ze niet direct opvallen en tijdens het tv kijken zie je ze niet meer.

Over de beeldkwaliteit ben ik tevreden. Contrast is op het oog heel goed voor een tv uit deze prijsklasse. Het zwart is natuurlijk niet zo diep als ik van een plasma gewend ben, maar beter als ik van te voren had verwacht. De helderheid van de tv is goed, en ook in een lichte kamer, is tv kijken geen probleem (mede door het mate scherm). Ook de kleuren worden op het oog mooi weergeven.

Aan de zijkanten is er wat blacklight clouding te zien, maar niet abnormaal. Bij een wit scherm valt vooral een donker plekje rechtsboven en rechtsonder in de hoek op, die ook zichtbaar zijn tijdens het tv kijken, maar ook in dit geval voor de rest geen noemenswaardige helderheidsverschillen voor een led televisie.

Waar ik vooraf het meest bang voor was, was dat snelle beelden niet vloeiend zouden worden weergegeven. Bij snelle bewegende beelden tijdens voetbal is er inderdaad zogenaamde 'motion blur' te zien, en vervaagd het beeld. Iets waar alle led tv's last van hebben, maar omdat deze tv een 50hz beeldscherm heeft, zijn er geen effectieve software matige hulpmiddelen (die ook hun nadelen hebben) die bewegingen er scherper uit kunnen laten zien. In hoeverre de 'motion blur' bij deze tv goed of slecht voor een led scherm is, is voor mij moeilijk te oordelen, omdat ik weinig vergelijkingsmateriaal heb. Mij valt het in ieder geval direct op, omdat ik plasma gewend bent, waar voetbal veel scherper wordt weergegeven. Bij snelle scenes in films vallen mij niet direct vervagingen op, mede omdat deze tv mogelijk 24p ondersteunt.

Input lag
De input lag met consolegaming heb ik nog niet kunnen testen, ik verwacht dat deze rond de 31ms ligt van de door tweakers geteste 48w705c, een prima score dus. De tv is wel aangesloten geweest op een pc, en daarbij heb ik geen merkbare input lag kunnen waarnemen.

Interface & smart functies
Deze tv heeft nog hetzelfde smart gedeelte als de 2014 tv’s van Sony, en niet het nieuwere ‘android tv’. Wat op zich geen probleem is, omdat er nogal veel bugs in android tv zitten, als je de forums bekijkt. De tv kan zowel bedraad als draadloos met internet worden verbonden, draadloos zowel met de 2.4ghz band als wel de 5ghz band. De interface van smart tv en ook van de instellingen vind ik niet altijd even logisch eruitzien, en heb ik dan ook weleens beter gezien. Het is in het begin dan ook soms even zoeken waar een bepaalde functie of instelling zit. De snelheid waarmee dit alles zich laat bedien is oké, maar niet bijzonder snel. Ook heeft de tv ongeveer een 30 tal seconde nodig totdat de interface zich op de normale snelheid laat bedienen.

Nu is het voor mij persoonlijk zo dat ik wat betreft het ‘smart’ gedeelte verwacht vooral Netflix te gebruiken (waar wel een rechtstreekse knop voor op de afstandsbediening zit, en dezelfde ‘mooie’ interface heeft als de ps4 app) en voor de rest minimaal gebruik zal maken van de verschillende smart functies, dus is dit gedeelte voor mij minder belangrijk.

De Sony 40w705c voldoet aan de verwachtingen. Voor circa 480 euro krijg je een 40 inch tv die wat betreft beeldkwaliteit op elk gebied redelijk tot goed presteert en er ondanks zijn plastice bezels netjes uit ziet. Ook het geluid van de sony 40w705c is heel behoorlijk. Je zou deze tv dus een goede allrounder kunnen noemen. De interface van de tv doet wel wat rommelig aan, en is niet heel snel, maar werkt op zich prima. Zet je het geheel al met al af tegen de prijs af, dan kan geconcludeerd worden dat deze tv veel waar voor zijn geld biedt.

Heb jij ook een Sony Bravia KDL-40W705C Zwart?

Niet slecht dus voor een budget tv 8) Veel kijkplezier ermee ;)
Hoe bevalt de TV na een klein maandje?

Zag je topic op tweakers en zit een beetje in het zelfde rijtje.
43' inch TV. Lage input lag voor PS4. Goed beeld. Etc.

Heb zelf ook lopen kijken voor deze, de samsung J5500 en de iets duurdere Sony 805c.
De 805 sprong er voor mij echt uit. Net een iets meer premium look dan de 705c. 40' inch was mij misschien toch net weer te klein (al lijkt het verschil allemaal wat groter in een TV winkel). En een scherper/helderder beeld. De samsung heb ik een beetje mixed feelings bij. Ook o.a door dat automatic backlight gedoe. Maar hij oogt naar mijn menig ook gewoon minder mooi. Alleen is deze wel scherp geprijsd. Dilemma's! :+
Hoe bevalt de TV na een klein maandje?

Zag je topic op tweakers en zit een beetje in het zelfde rijtje.
43' inch TV. Lage input lag voor PS4. Goed beeld. Etc.

Het is een prima tv voor films/series, alleen bij snelle bewegingen met sport/voetbal vind ik dat het wat wazig wordt weergegeven. Kan alleen niet oordelen of andere 100hz tv's het op dit gebied zo veel beter doen, zonder nadelen. Omdat ik veel voetbal kijk en plasma was gewend, was dit wel een nadeel.

Persoonlijk denk ik dat de Samsung wel weer iets minder is, schijnt ook wat meer moeite te hebben met films, omdat die niet goed overweg kan met 24p. In de winkel is het vaak moeilijk oordelen, maar geloof wel dat 805c een iets mooier beeld heeft, en die is inderdaad meer premium. Als je niks om 3d geeft, zou je ook voor de 755c kunnen gaan.

[Reactie gewijzigd door Matedeor op 24 juli 2024 04:05]

Deze tv laatst bij de Expert gehaald tijdens hun actie dagen voor 439, jammer dat je net telaat bent
Nette prijs!, voor de rest is de prijs niet veel gezakt de laatste tijd.
De snelheid van de interface, geldt dat alleen voor wanneer je gebruikt maakt van de SMART opties, of zit je ook een tijdje te wachten tot je bijvoorbeeld van input kunt wisselen? Ik zit op dit moment met een Toshiba die zo'n 20 seconden nodig heeft voordat 'ie beeld geeft en dan kun je pas van input wisselen, wat wel lichtelijk storend is. Veel reviews hebben het over de trage interface bij deze Sony, maar hier en daar lees ik wel dat het voornamelijk voor de modernere grappen lijkt te zijn, en niet zozeer voor zappen, volume veranderen of andere basisdingen.
Je hebt bij deze tv wel vrij snel beeld en ook het volume kan je direct veranderen. Maar het duurt over algemeen wel zo'n 30 seconde voordat die normaal reageert op bijvoorbeeld input wisselen of zappen.