Gebruiksgemak
Prive heb ik voor de Sony Xperia Z reeks altijd een HTC gehad. Lekker light en niet zoals vele Samsungs bloated. Echter op een gegeven moment bleef HTC wat hangen en was de Xperia Z net uit.
Sindsdien eigenlijk wil ik niet meer terug. De standaard Sony layout is erg gebruikersvriendelijk.
Zelfs mijn moeder heb ik niets hoeven uit te leggen toen zij een Z1 compact kreeg na een oude HTC.
En tsja Android, hoe raar het ook klinkt als iOS developer, ik vind Android gewoon net iets prettiger werken prive. Net iets meer in te stellen. Meer vrijheid.
Voor het in gebruik nemen heeft Sony een handige applicatie ontwikkelt, waarmee je snel je data kan overzetten van je oude telefoon.
Bij mijn z3 compact had ik daarvoor ook een speciaal kabeltje gehad, deze miste ik wel bij de Z5 helaas, maar gelukkig had ik die oude nog.
Dat en het feit dat ik alle contacten en andere zaken via mijn Google account had lopen, zorgde ervoor dat ik binnen een mum van tijd ook weer met de Z5 verder kon.
Oh en eindelijk de USB poort niet meer achter een klepje. Thank god....
Featureset
Naast een geweldige camera, waarvan jullie al wat beelden hebben kunnen zien via Tweakers zelf, bezit het apparaat natuurlijk alle "standaard" goodies van heden ten dagen high end smartphones.
Maar ook nog steeds het spatwaterdichte en hoe simpel het ook klinkt, soms is het toch wel makkelijk. Niet bang zijn om een telefoon op te nemen als het buiten regent en je daardoor je garantie zou kunnen verliezen...
En eindelijk 32 GB ruimte. Mijn Z en Z3 zaten toch redelijk snel vol zonder een extern SD kaartje te gebruiken. Nu kan ik eindelijk wat meer apps installeren.
Verder bevat het toestel een vingerafdruk scanner. Hoewel zeer handig, gebruik ik het toch nog niet echt. Dit is namelijk niet te combineren met mijn oude vertrouwde pattern lock.
Wel heb ik het even kort geprobeerd en moet zeggen dat hij in de tijd dat ik het aan had staan hij wel vlot reageerde en altijd mijn vinger pakte.
Camera
Ik ben al wel een tijdje tevreden over de camera en ondanks dat ik een spiegelreflex heb, maak ik toch vrij vaak foto's met mijn mobiele telefoon. Het is natuurlijk niet hetzelfde en voor mijn trip naar het Kruger Park zal ik ook echt wel de andere camera pakken. Maar voor de vlotte foto is hij voor mij perfect.
Zal nadat ik terug ben van een congres in Barcelona nog wel even wat foto's toevoegen gemaakt met dit toestel. En hopelijk kan ik ook nog een mooie zonsopgang boven de skyline van Delft / Rotterdam binnenkort schieten.
Verder zal ik binnenkort nog even een vergelijking opzetten met een iPhone 6s.
Bereik
Voor mij is het bereik prima. In ieder geval beter dan de iPhone 5 die ik ook heb (en beide op T-Mobile). Bijna altijd 4g waar mogelijk en sneller geswitcht naar 4g dan de iPhone.
Accuduur
Over de accuduur viel ik soms nog wel met de eerste Z, maar de Z3 compact was gelukkig al wat beter en nu leg ik de Z5 eigenlijk pas na zo'n 48 uur aan de lader. Ik gebruik hem regelmatig voor toch even wat opzoeken, maar niet heel intensief.
En als je de Stamina mode zou gebruiken dan verdubbel je al snel de batterijduur.
Scherm
In de Tweakers review las ik dat het scherm wat manco's zou hebben. Eerlijk gezegd is mij dat niet opgevallen en ik vind het scherm er erg goed uit zien. Met een hoge helderheid indien nodig, maar meestal heb ik hem redelijk gedimt.
Niet iedereen hoeft ook makkelijk mee te kunnen kijken wat anders wel het geval is
Verder is het toch wel weer fijn een iets groter scherm. De keuze naar een compact was een keuze toendertijd, maar stiekem miste ik het soms wel. En nu ik weer terug ben op een groter scherm wil ik echt niet meer terug.
Design
Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van het design. De matte achterkant ten opzichte van de oude glazen serie is wel beter. Je zag op de glazen achterkant snel krasjes en vlekjes en dat heb je nu gelukkig niet meer.
Bouwkwaliteit
Liefst laat ik mijn telefoon niet vallen, dus hoe stevig hij daadwerkelijk is, dat weet ik niet. Maar hij zal in ieder geval niet snel buigen

Voor de rest is de achterkant nu naar mijn mening dus ook wel degelijker dan de oude serie.
Stabiliteit
Bij het opstarten van 4k filmen geeft hij netjes de melding, dat dat toch wel een intensief proces is en dat als het voor de telefoon beter is om dat proces af te sluiten, hij dat ook zal doen. Persoonlijk heb ik het echter nog niet meegemaakt.
Ja hij kan wat warm worden en in de volle zon, is dat misschien inderdaad te warm.
Bij mij draait hij erg stabiel en ook gewoon vlot, hoeveel je ook "open" laat staan.
Prijs
Eigenlijk het puntje waar hij wel het kwetsbaarst is. Het blijft geen goedkoop toestel, maar dat weet je als je een mainstream high end toestel wilt. En dat is dit toestel ook wel echt.
Conclusie?
Naar mijn mening heeft Sony weer een uitstekend high end toestel afgeleverd, die zich zeker kan meten met de rest.
Vanwaar dan het vraagteken? Binnenkort ontvang ik van werk een iPhone 6s, dus dan kan ik daar nog verder mee vergelijken. Zodra dit gebeurd is, zal ik dan ook deze review nog verder uitbreiden.
Mochten er verder nog zaken zijn die jullie over het toestel zouden willen weten, schroom niet en stel gewoon vragen. Ik zal deze dan binnenkort zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.