Beyerdynamic DT 770 PRO 32 Ohm (Grijs, Zwart) Review

striner
3 november 2015, laatste update op 3 november 2015, 4.775 views

Beyerdynamic DT 770 PRO 32 Ohm (Grijs, Zwart)

Erg goed geluid, beetje extra bas en hoge tonen, erg stevig. Gemaakt voor mobiele bronnen. Jammer dat de stoffen oorschelpen niet erbij zitten.

Pluspunten

• Extra bas en hoge tonen, maar niet zoveel dat andere frequenties verdwijnen
  • 32 ohm aanstuurbaar door telefoon of laptop, zonder versterker
  • Erg stevig gebouwd

Minpunten

• Helaas niet met de stoffen oorschelpen meegeleverd maar met leer, met alle gevolgen van dien (sneller warme oren e.d.)
  • Kabel niet verwisselbaar
  • Sommige mensen zullen hem te strak vinden zitten
  • Extra bas en hoge tonen kunnen voor sommige mensen te veel zijn
  • Als je op zoek bent naar een portable hoofdtelefoon, kan deze wat moeilijk zijn

Ik was op zoek naar een gesloten hoofdtelefoon die goed isoleert. Ik werk op een kantoor en wil a) andere mensen niet storen en b) soms even ongestoord kunnen doorwerken.
Ik had een lijstje samengesteld van hoofdtelefoons die ik wilde testen:
- Audio Technica ATH-M50x
- Audio Technica ATH-M40x
- Shure SRH840
- Beyerdynamic Custom One Pro
- Beyerdynamic DT 770 (pro) (onbeslist of ik de 80 of 32 wilde)
- Sennheiser HD6 MIX

Ik ben naar Music Store in Keulen gegaan en heb er een aantal (niet allemaal) kunnen testen.
In het begin twijfelde ik of ik een hoofdtelefoon met U-shape signature (extra bas + treble) wilde of een neutrale (flat), maar gezien ik testliedjes als Massive Attack - Unfinished Sympathy e.d. met bas erin overal aan het proberen was, merkte ik dat ik op zoek was naar dat beetje extra/goede bas.

Ik zag de DT770/32 eerst niet ophangen bij de hoofdtelefoons, maar heb hem toevallig ergens anders (bij de producerspullen) zien liggen en heb hem toen meteen even in mijn telefoon gestopt en getest. Ik was meer onder de indruk van de bas en hoge tonen dan de andere hoofdtelefoons die ik had getest. Vooral de ATH-M50x was ik een beetje underwhelmed van, misschien had ik er teveel van verwacht na alle reviews of was het toch net niet wat ik zocht.
Helaas hing de Custom One Pro niet ertussen, deze had ik ook nog graag willen testen.
Na wat twijfelen tussen de DT770/32 en de Custom One Pro heb ik toch maar de DT770 besteld, omdat ik hier dus eerstehands ervaring mee heb gehad, en de COP volgens de frequency response graph (zie verderop) iets minder hoge tonen heeft, en dat vond ik juist fijn aan de DT770.

Ik vind dat hij een super geluid geeft. Als je online zoekt naar de grafiek van de frequentierespons (hier, in vergelijking met de COP waar ik het eerder over had) zie je dat hij een beetje extra geeft bij lage en hoge tonen. Ik luister van alles van dance tot metal tot klassiek. Ik vind het fijn dat de elektronische muziek wat extra bas geeft en de hoge tonen ook eruit springen. Bij andere genres merk je het natuurlijk iets minder, maar het is nog steeds erg aanwezig. Andere mensen zullen vinden dat de bas wat teveel is, of de hoge tonen te scherp zijn. Persoonlijk vind ik het fijn, meestal zet ik op andere apparaten ook de equalizers op wat meer bas en hoge tonen, dus fijn dat het hier al soort van ingebouwd zit. Op het moment van schrijven heeft de hoofdtelefoon nog niet heel veel uren aan gestaan, en sommigen beweren dat hij na burn-in wel degelijk anders klinkt.
Isolatie is ook erg goed. Als je hem opzet zonder muziek lijkt het meteen alsof je "onder water" bent. Als daar muziek bij komt hoor je al bijna niks meer van buiten. Collega's moeten me al vaak even aantikken als ze me nodig hebben, ik kan ze al niet meer horen (kan er ook aan liggen dat ik het volume niet heel zacht zet, ik wil de muziek een beetje kunnen voelen).

Ik heb specifiek voor de 32 ohm variant gekozen zodat deze op mijn telefoon of op de werklaptop kan worden aangesloten zonder versterker. Voor de 80 en zeker de 250 heb je een versterker nodig (de 80 kan misschien nog net zonder). Het staat ook op de doos:
32 ohm: studio 1-ster, hifi 2-ster, mobile 3-ster.
80 ohm: studio 3-ster, hi-fi 2-ster, mobile 2-ster.
250 ohm: studio 3-ster, hi-fi 3-ster, mobile 1-ster.

Er zijn overigens wel mensen die beweren dat je met een DAC/versterkertje ertussen meer details gaat horen of dat de extra bas en hoge tonen wat gecontroleerder gaan klinken. Hier heb ik zelf geen ervaring mee.

Bij de 32 ohm zitten leren oorschelpen. Ik vind het jammer dat ze niet die fijne stoffen/velours oorschelpen erbij hebben gedaan zoals bij de 80 en 250. In principe is er niet veel mis met de leren uitvoering, maar je merkt inderdaad dat het een beetje warm wordt, maar niet op het vervelende af vind ik, ik kan best een tijdje hiermee op zitten. Voordeel is wel dat de stoffen oorschelpen makkelijk te bestellen en zelf te vervangen zijn. Ik denk dat ik dit in de nabije toekomst ga proberen. Het kan wel ten nadele van de isolatie gaan, maar daar heb ik geen bewijs voor, dit is pure speculatie van mijn kant.

De oorschelpen kunnen minimaal draaien. Ze zitten niet helemaal vast, maar kunnen nog geen 45 graden naar links of rechts draaien. Inklappen kunnen ze ook niet. Voor mij geen probleem aan het bureau, maar maakt het iets lastiger om portable mee te nemen. Het feit dat ze zo bulky zijn komt dat ook niet ten goede. Misschien staat dit een beetje lijnrecht tegenover het idee dat ze met 32 ohm gemaakt zijn voor mobiele bronnen, maar heb er zelf geen last van omdat ik hem alleen bij de laptop gebruik of telefoon die op het bureau ligt.

Sommige mensen vinden hem strak zitten. Hij zit inderdaad minder losjes dan mijn Sennheiser HD 439 en het is even wennen (had in het begin inderdaad beetje hoofd- en kaakpijn), maar ik vind het niet meer vervelend. Natuurlijk voor de mensen die snel last krijgen van warme oren (ook mede door het leer) zal dit wat vervelender zijn. Aan de andere kant draagt het wel bij aan de isolatie omdat de oorschelpen tegen je hoofd worden aangedrukt zodat er geen geluid lekt.

De kabel is "maar" 1,6 meter lang. Lang genoeg voor aan het bureau of naar je telefoon in de broekzak, maar korter dan meeste hoofdtelefoons hebben. De kabel is niet afneembaar, wat reparatie niet ten goede komt (je kan dus niet een nieuwe kabel bestellen als je kabelbreuk hebt, je zal de hele hoofdtelefoon moeten opsturen).
De buitenkant van de oorschelpen zijn van hard plastic, superstevig. De hoofdband is een stuk stevig ijzer omgeven door een stuk gevoerd (nep)leer dat met drukknopjes eraf te halen is. De kabels lopen onder dit stukje leer door en zijn een klein stukje blootgesteld aan de open lucht (ook te zien in de foto's). Voorzichtig omgaan met die kabeltjes dus.
Verder komt er nog een 1/4 inch opzetstukje bij. De standaard aansluiting is 3,5 mm.

Ik ben er erg tevreden mee voor de eisen die ik had gesteld. Hoewel ik meer nadelen dan voordelen heb opgesomd, vind ik hem over het algemeen toch erg positief. Het zijn maar kleine nadeeltjes die ik noem.

(Note: ik heb hieronder aangegeven deze hoofdtelefoon met een HP EliteBook G1 gebruikt te hebben. Dat is het enige dat ik weet, waarschijnlijk klopt de serie letters en cijfers erachter niet, er waren 46 opties, en kon niet snel nakijken welke ik gebruik voor werk).

Heb jij ook een Beyerdynamic DT 770 PRO 32 Ohm (Grijs, Zwart)?

Vraag & Aanbod

Ik heb zelf de 80 Ohm's genomen en ben er erg tevreden mee. Heb m wel flink op moeten rekken, want de druk was behoorlijk hard op het hoofd. Mijn OnPlus One stuurt de 80 Ohm's koptelefoon prima aan, maar ik luister ook niet op hoog volume. Verder luister ik 99% via de laptop.

Volgens mij kun je de kussentjes van de 80 Ohm ook los kopen, ik vind het velour zelf erg fijn in ieder geval. Ook heeft de 80 Ohm een stuk langere kabel.

Veel plezier ermee in ieder geval! :)
Inderdaad Hier kun je velour oorkussens halen. Wel wat prijzig.

[Reactie gewijzigd door Cobra8811 op 23 juli 2024 16:44]

Inderdaad flink prijzig, maar normaal gesproken zul je het ook amper nodig hebben. Hooguit na vele jaren gebruik.
Daar heb jij gelijk aan, MIjn DT770's zijn al 2 jaar oud en de kussentjes zijn nog intact. en lijken ook nog voor een lange tijd zo te blijven. :)
Zoals jullie allemaal misschien wel hebben gelezen in de review ben ik ervan op de hoogte dat de stoffen oorschelpen nog los te bestellen zijn, maar toch bedankt voor het vermelden :)

Bij Bax-shop zijn ze voor 20,90 (excl verzend) en de zwarte voor 32 euro. Inderdaad beetje prijzig, maar misschien leuk kerstcadeautje? :)
Anoniem: 304539 @striner4 november 2015 18:47
Ineens bijbestellen > betaal je geen verzendkosten
Bedankt voor de goede review! Deze staat heel hoog op de verlanglijst namelijk :) Ook het lijstje met andere 'kandidaten' vind ik heel leerrijk!