Ik maak hier niet een al te lange review van. Als je de volledige review wil lezen, kijk hier dan eens even:
Prolimatech Megahalems Review @ CoqTail.nl
Inleiding
Prolimatech is een nieuw merk in de wereld van koeling. Hun enigste product is ook de Megahalems: Een high-end CPU-koeler die voornamelijjk bedoeld is voor het Intel i7 (Ne
halem) platform. Bij verscheidene websites behaalt hij al uitstekende resultaten. Hij is daarom ook wel een T.net productreview waardig.
Verpakking + inhoud
De verpakking is simpel, maar komt professioneel over. Er zijn geen felle kleuren gebruikt. Vooral de kleuren die in het logo van Prolimatech voorkomen komen ook bij de doos voor. Dat is dus lichtblauw en verscheidene grijstinten.
Naast de koeler krijg je fanclips, een tube koelpasta, een S775 backplate en S1366 backplate erbij. Ook ontbreken de aluminium balken niet voor de bevestiging van de koeler op het moederbord en/of CPU.
Een fan zit er dus nog niet bij! Deze moet je zelf aanschaffen. Elke 120*120*25 mm fan zal wel moeten passen. Ook kan je nog extra fanclips bij bestellen. Hier betaal je dan weer ~4,50 euro voor.
Misschien had je het al opgemerkt, maar bevestiginsmateriaal voor AM2 en AM3 zit er niet bij. Tot voor kort was deze koeler dan ook niet geschikt voor die sockets. Echter heeft Prolimatech nu een retention kit uigebracht wat de compabiliteit wel toevoegt. Let op: je moet hier weer ongeveer 10 euro voor betalen.
De Koeler
De koeler laat je misschien denken aan de TRUE, welke ook erg bekend is om zijn koelingsmogelijkheden. Nu zit er alleen een spleet tussen de twee delen. Ook staan de heatpipes nu op één lijn. De opdruk op de bovenkant van de koeler ziet er ook erg mooi uit. Over het uiterlijk dus nog niets te klagen. Hij is wel erg groot, groter dan mijn Scythe Mugen (in de hoogte).
Installatie
De installatie verliep redelijk goed. Hoogstwaarschijnlijk moet je wel je moederbord uit je behuizing halen om de backplate te installeren. Bij sommige behuizingen hoeft dit echter niet. Ik neem Prolimatech dit niet echt kwalijk omdat dit bij haast elke high-end koeler nodig is. Het geeft mij ook meer vertrouwen dan push-pins, dus je kan het ook positief opvatten.
Je hebt dus enkel met metaal te maken, plastic komt niet aan bod bij de installatie. Ik houd daar eerlijk gezegd wel van. Je kan nu veel kracht zetten op de bevestiging zodat deze extra goed vast zit.
Bij de installatie had ik nergens last van. Alles ging haast vlekkeloos. Afbeeldingen zeggen meer dan woorden:
Je kan bij de site van Prolimatech uitstekend zien hoe de installatie gaat:
Klik.
De koeler is wel erg hoog, daarom kon ik de bovenste zijkant fan van de CM690 niet meer laten zitten.
Resultaten
De resultaten zijn in één woord uitstekend. Ik heb de koeler gebruikt in combinatie met een E7300, Asus P5Q een een Coolermaster CM690.
Zoals ik al eerder zei, als je meer over de koeler wil lezen, ga dan naar de Techzine review.
Een kleine indruk:
De geluidsproductie hangt grotendeels af van de gebruikte ventilator. Ik gebruikte een Scythe 120mm PWM fan (die reageert op belasting van het sysyteem). De koeler was zo erg stil, ik had nergens last van. De standaard fans van de CM 690 en de videokaart maakten meer geluid.
De Prolimatech Megahalems is een uitstekende koeler. De prestaties waren top en de installatie was simpel. De prijs kan dit gebeuren wel een beetje verpesten; deze ligt namelijk rond de 55 euro. Hierbij wordt nog niet eens een fan geleverd. Als je dan ook nog eens een AMD retention kit erbij neemt een en extra paar fanclips (= extra fan) dan kom je al bijna op de 90 euro uit. (55+10+4.50 + (2*10)). Dat is niet mals voor een CPU-koeler. Maarja, bij kwaliteit hoort een prijs zullen we maar zeggen.