Omdat ik deze netbook heb gekozen nadat ik uitgebreid deze round-up review heb bestudeerd:
reviews: Netbook Round-up: Vier laptops vanaf 200 euro vergeleken
en omdat deze variant niet wordt besproken en nog geen reviews heeft, zal ik hem hier even bespreken.
Ik ga er bij wat ik nu ga typen vanuit dat je de round-up waar ik hierboven naar link hebt gelezen.
Ik wil graag 1 ding zeggen over de Lenovo S21 (dus een concurrent van deze), die heb ik in een winkel kort bekeken en inderdaad dat toetsenbord veerde als een gek. Degelijk was voor mij eigenlijk niet zo belangrijk maar dat ging me echt te ver.
Ik wilde graag een netbookje 'voor erbij', eentje die ik makkelijker kon meenemen in de trein dan mijn reguliere laptop (dus klein en licht moest het devies zijn) en onderweg wat kon experimenteer programmeren.
Ik heb vrij uitgebreid rondgekeken, maar uiteindelijk heb ik natuurlijk alleen deze gebruikt, dus ik kan moeilijk vergelijken. Ik weet ook nog steeds niet of ik de juiste keuze heb gemaakt.
Ik heb uiteindelijk voor de HP gekozen omdat a) ik die goedkoop kon kopen, b) deze daadwerkelijk geleverd kon worden, en c) omdat ik het toetsenbord erg belangrijk vond (ik wil er wat op programmeren). Ik was van tevoren n.a.v. de roundup bang voor de helderheid van het scherm.
Deze HP Stream 11 is niet dezelfde als degene uit de roundup, dit is het model van een jaar later die op moment van schrijven net uit is. Verschillen met vorig jaar:
- Deze heeft standaard Windows 10 (bevalt me prima, ook beter dan Windows 8 natuurlijk omdat het een standaard computer is en geen tablet),
- Deze heeft een nieuwere CPU (N3050 vs N2840). Let op: Die N3050 is trager dan de N2840 van vorig jaar (geekbench zegt 842/ 1535 voor N3050 variant vs 946/ 1677 voor de N2840 variant). Het lijkt er echt op dat de CPU gewoon minder is, de grafische prestaties vallen me eigenlijk niks tegen maar houd ook niet over.
- Hij is wat lichter geworden, 1.18 kg die van vorig jaar was 100 gram zwaarder. Maar het gewicht valt me eigenlijk tegen, als ik had geweten dat ik hem nu wel echt voel in mijn rugtas dan had ik gewicht een grotere rol laten spelen.
- Ik zeg hieronder ook nog dat ik vermoed dat het scherm ook anders is, omdat de maximale helderheid in mijn ogen echt gewoon goed is anders dan wat de round-up zegt.
Ik geef hierboven aan dat de CPU minder is geworden. Niet dat de CPU echt veel uitmaakt voor day-to-day performance, want die wordt bepaald door de disk I/O die echt bedroevend is. Blijkbaar is dat zo voor alle apparaten met deze of de Intel Z-architectuur (Ik heb ook een Chinese tablet met een Z3735F, die heeft hetzelfde probleem, I/O bepaalt de traagheid apparaat).
All things being equal zou ik dan trouwens wel eerder voor een apparaat met de Z-serie Intel CPU gaan, die zijn in de regel goedkoper, energiezuiniger, en hebben betere multicore performance terwijl voor day-to-day de CPU dus toch meestal niet het probleem is).
Ik heb voor de cijfer enthausiasten de output van een disk benchmark tool bijgevoegd, maar belangrijkste is dus dat het niet best is, en het hele performance beeld van het apparaat bepaalt. Ook goed om te noemen, ik heb met Wifi geen hogere snelheid dan 2MB/s seconde gezien, ook niet als ik bestanden van mijn LAN aan het kopieren ben.
Het toetsenbord is heel erg goed naar mijn mening. Hij typt lekker, de toetsen gaan best wel diep in, en alles zit op de plek waar je het verwacht (belangrijk voor een apparaat wat ik uiteindelijk niet elke dag ga gebruiken). Eigenlijk alleen de insert toets zit voor mij op een niet handige plaats, ik heb maar wat met autohotkey geknoeid om daar wat aan te verbeteren.
Ik vind zelf de trackpad ook erg goed (ik heb er niet zoveel ervaring mee), maar het werd wel pas bruikbaar nadat ik na een tip van het Internet pinch to zoom en rotate to rotate uit had gezet (zodat de Synaptic software wat minder hoeft te gokken wat je wil doen).
Het scherm valt me alles mee. Ik denk zelf dat de nieuwe revisie dan misschien ook wel een ander scherm heeft dan die uit de round-up, want ik zou het scherm zelf juist als heel helder willen karakteriseren. Ik heb het zelfs nog nooit in de echt helderste stand gebruikt. Het is een mat scherm. Wel is het totaal onbruikbaar als kleurechtheid belangrijk voor je is, alles heeft een blauwige gloed (voor mij geen probleem).
Ik heb inmiddels al heel wat met de harddisk inhoud zitten prutsen, dus weet niet meer hoeveel er origineel beschikbaar was. Een eerste disk cleanup (dus standaard Windows tool) maakte 3 GB aan data vrij. Opmerkenswaardig is dat de herstelpartitie maar 700MB is, ik ben gewend de laatste jaren dat die herstelpartities vele GBs zijn. Maar hier is de hoofdpartitie 28GB (van 29 totaal, dit zijn cijfers uit Schijfbeheer), en daar zal na verwijdering van Office 365 (want geen 1 jaars licensie bij dit apparaat, dus maar verwijderd) en de eerder genoemde disk cleanup actie zo'n 12.5GB vrij zijn. Maar er kan een micro SD card in (dus niet een reguliere SD card, de andere poorten zijn wel full size).
De hoeveelheid crapware is heel beperkt, ik geloof dat ik 3 onzin-dingen heb gedeinstalleerd.
De kleur vind ik erg Fisher Price. Als hij dichtgeklapt is gaat het nog wel, de binnenkant is niet best. Je je moet je niet snel schamen tegenover anderen als je dit ding in publiek tevoorschijn wilt halen (ik begrijp dat niet van HP, dat ze niet ook in ieder geval wat meer pastel achtige kleur aanbieden).
Wat losse puntjes over dit soort apparaten: Zoals alle apparaten in deze klasse is hij volledig stil. Voor mij een voorwaarde voor aankoop, ik heb ook een oude EEE-PC daarvan piept het scherm iets, deze is echt stil stil. De battery life geeft meer dan bij idle 13 uur aan (zeg maar 8 uur video afspelen op 60% scherm-helderheid), daar heb ik het niet echt voor gekocht, maar het is dik in orde. De batterij loopt ook beetje leeg als hij Windows volledig afgesloten is, dat vind ik wel jammer. Uit sleep mode komen duurt maar 3 seconden of zo, heel snel in ieder geval. In sleep mode gaat er zo'n 8% battery life per 24 uur verloren.
Conclusie: Eigenlijk gaat het over dit segment. Deze afmeting, dus 11.6" inch scherm, is echt geweldig, zoveel beter dan 10", die 1.6" maakt het zoveel meer een bruikbare laptop. En ze zijn dan ook nog relatief goedkoop, hoewel je voor 300 euro natuurlijk ook al 15" laptops hebt, dus het is moeilijk om te zeggen dat het echt een koopje is tenzij je iets kleins wilt.
Maar vooral omdat je er echt goed op kan typen ben ik heel tevreden over mijn aankoop, alleen had ik liever een snellere disk gehad, in een saaie zwarte afwerking en 300 gram lichter...