Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Prijs
Specificaties Socket 1151 met Intel Z170 chipset - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

ASRock Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac Review

+3
pclinde 3 november 2015, laatste update op 30 mei 2017, 3.675 views

ASRock Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac

Met een tijdloos en schoon design steelt de ASRock Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac de show. Het formaat Mini-ITX mag dan wel klein, er zijn genoeg features te vinden die het moederbord groot maken.

Pluspunten

  • Deftig en tijdloos design.
  • Connectiviteit - zes USB 3.0 poorten, twee USB 3.1 poorten (Type-C en Type-A), twee HDMI poorten.
  • 2T2R Dual Band 802.11ac WiFi/Bluetooth module (2.4GHz en 5.0GHz).
  • Dankzij HDMI 2.0 en HDCP 2.2 kunnen HTPC-gebruikers 4K resoluties op 60Hz hardwarematig afspelen zonder dure videokaart.
  • EZ Overclocking (automatisch overklokken) is lekker stabiel.
  • Voor de prijs van 200 euro krijg je echt een keurig moederbord, waarbij ik wel moet opmerken dat je nog altijd een premium prijs betaalt voor dergelijke kleine afmetingen.

Minpunten

  • Internet Flash en Driver Installer via de UEFI werkt niet lekker.
  • In de verpakking zijn maar twee SATA kabels meegeleverd.
  • Wat duurder als je het vergelijkt met ATX moederborden met een vergelijkbare featureset.

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Featureset Score: 5
Overklokbaarheid Score: 5
Compatibiliteit Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 5
Prestaties Score: 4
Layout Score: 5
Ondersteuning Score: 5
https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/header.jpg

Review: ASRock Fatal1ty Z170 Gaming ITX/ac

- Inleiding
- Specificaties
- Uitpakken
- In de Praktijk + Benchmarks
- UEFI
- Software
- Conclusie

Extra:
Een klein sprongetje naar de reacties

Links:
Asrock Fatal1ty Z170 Gaming ITX/ac productpagina

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/inleiding.png

Het is ongeveer al weer 2 maanden geleden dat ik voor het laatste een moederbord review schreef. Vandaag pak ik maar weer eens de digitale pen op met een moederbord in mijn rechterhand. Dit moederbord past ook letterlijk in mijn rechterhand. Nu heb ik het zeker niet over een E-ATX, zo groot ben ik nu ook weer niet, maar een Mini-ITX. Om precies te zijn: de ASRock Fatal1ty Z170 Gaming ITX/ac. Het moederbord is momenteel voor rond de 200 euro verkrijgbaar.

Snelle en krachtige computers zijn nog steeds ‘hot topic’. Waar we vroeger vooral grote en dikke kasten zagen, is het nu steeds vaker de trend klein en krachtig. De Gaming ITX van ASRock zou hier qua featureset zeker in moeten voldoen. Het kleine Mini-ITX PCB is netjes ingedeeld met de meest belangrijke onderdelen van het Z170 chipset. Natuurlijk is SLI geen optie met één PCIe slot, een single GTX970, 980 of 980Ti maakt dit kleine gevaar een krachtig totaal. Voor de AMD fans onder ons, een Fury gaat vast ook heel mooi samen met de kleursamenstelling van het moederbord.

Terug naar de ASRock Fatal1ty Z170 Gaming ITX/ac. De naam roept suggereert al naar een productspecificatie. Zo is het moederbord voorzien van een 2T2R Dual Band 802.11ac WiFi + Bluetooth v4.0 module. Voor de gebruikers die niet met kabels willen sleuren door hun woning een prima oplossing. Vooral met het Mini-ITX formaat past een Mini-ITX kastje perfect in iedere huiskamer. De verjaardagsvisite zal het nog niet eens merken dat er een Game bakje in de huiskamer staat. Genoeg koffie met gebak, we gaan door naar de productspecificaties.

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/specificaties.png

Een overzicht van de specificaties van de officiële ASRock website:

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/specs.png

Mijn excuses voor een lamme vinger van het scrollen, maar het specificatieoverzicht is een echte lap aan tekst. Voor nu ga ik de belangrijkste onderdelen benoemen, als je wat mist kom je het dadelijk ongetwijfeld tegen in het verloop van deze review.

Het moederbord ondersteund 6e generatie CPU’s beter bekend als de Skylake generatie (socketvoet 1151). Er is ruimte voor een totaal van 32GB aan werkgeheugen verdeeld over twee DDR4 geheugensloten. Met de markering ‘Z’170 gaat het om een moederbord met overklok potentie. Niet alleen is de processor over te klokken, het geheugen kan afhankelijk van de instellingen ook overgeklokt worden tot maximaal 4,000GHz.

Voor het overklokken zijn componenten zoals condensatoren, transistoren en smoorspoelen van belang. Ik bespreek de aanwezige Nichicon condensatoren, 60A smoorspoelen en de dual-stack transistors later in deze review. Zodat je een beter idee krijgt waarom deze onderdelen zijn gehuisvest op een moederbord. Het moederbord is voorzien van een 8-fase powerdesign om de processor op zijn staart te trappen. De bekende regel is dat het overklokken niet alleen bij het moederbord ligt, maar ook een goede chip. Heb je een chip (processor) met veel potentie, dan kun je met een beetje geluk een hoge kloksnelheid halen. Nogmaals het is afwachten of je een goede chip heb, hier dien jezelf achter te komen.

De Gaming ITX is voorzien van een 2T2R 802.11ac WiFi dual-band module. De module ondersteund een 2.4GHz en 5.0GHz WiFi frequentie, vandaar de naam dual-band. Er zit voor de liefhebber ook Bluetooth versie 4.0 op. Als LAN chipset komen we de Giga PHY Intel® I219V tegen met een bijhorende Gigabit LAN poort. De ‘Gaming’ tag heeft de Gaming ITX te danken aan de audio- en netwerkchips. Hier zien we de bekende Realtek ALC1150 audiochip terug.

Met het Z170 platform komen tegen (Type-C en Type-A), een M.2 slot met NVMe ondersteuning en nog wat mooie details. Die details houden jullie van mij tegoed in het volgende hoofdstuk.

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/uitpakken.png

De Gaming ITX maakt gelijk zijn vormfactor waar met de grootte van de verpakking. Het bescheiden doosje met o.a. wat accessoires als inhoud en het Mini-ITX bordje van 17 bij 17cm. De verpakking is voorzien van zwarte en rode tinten, iets wat we dadelijk ook terugzien in de kleursamenstelling van het moederbord. Op de achterkant van de verpakking staan er aanduidingen met belangrijke features, en de algemene specificaties.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7361.JPG

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7367.JPG

Voordat we meteen duiken in de wonderlijke wereld van moederbord treffen we eerst nog wat accessoires. Zo wordt er een antenne meegeleverd die het 2.4GHz en 5.0GHz WiFi signaal kan uitzenden, twee SATA kabels en een I/O schild. Daarnaast bevinden er zich nog twee boekjes met instructies en een Driver CD.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7374.JPG

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7379.JPG

Door naar de ASRock Fatal1ty Z170 Gaming ITX/ac. Om een beter idee van het moederbord, het formaat en de lay-out te krijgen wat foto’s op afstand. De eerste indruk is erg clean, het rood is dan ook echt goed rood. De geheugensloten springen er lekker uit in combinatie met de heatsinks. De condensatoren, smoorspoelen en transistors zijn ook duidelijk aanwezig. Vroeger keek ik hier niet zo nauw naar, maar na wat reviews over moederborden is het een nieuwe hobby geworden. Een vogelaar spot vogels… een ‘condensaar’ spot condensators! Droge humor moet soms kunnen, toch?

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7382.JPG

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7384.JPG

Het enigste wat een doorn in het oog is: de sticker op de WiFi/Bluetooth module. Heb je een zijpaneel met window, dan zou ik dit persoonlijk het snelste afplakken. Jammer genoeg mag ASRock dit niet zelf vormgeven, dit product moet in originele staat behouden blijven. Anders had het PCB van het kaartje ook nog wel zwart mogen zijn. Dit is niet alleen bij ASRock, andere moederbordfabrikanten moeten het ook doen met OEM producten (o.a. ook de WiFi AC kaartjes van Intel).

Laten we stapsgewijs de lay-out van het moederbord bekijken. De 2T2R 802.11ac WiFi dual-band module is vooraf geïnstalleerd op een Mini PCIe slot, en met een enkele schroef te verwijderen.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7390.JPG

Naar de Wifi/Bluetooth module zit de BIOS chip voorzien van een geel stickertje. Dit onderdeel ben ik zelf altijd erg over te spreken bij ASRock moederborden. De BIOS chips zijn veelal niet vast gesoldeerd op ASRock moederborden, wat eventuele vervanging bij een corrupte BIOS chips erg fijn maakt. Het kan iedereen wel eens overkomen. Er is geen sprake van een dual BIOS, de Gaming ITX heeft een enkele BIOS. Op dezelfde hoogte zit het PCH heatsink van het moederbord. Met een overtuigende rode kleur ziet deze er strak uit. Dit zijn kleine details die het verschil maken.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7391.JPG

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7394.JPG

Onder deze componenten zit het PCIe slot 3.0 x16 slot. En daaronder- en tussen zitten de diverse audiocomponenten. Het audio gedeelte is voorzien van Nichicon audio condensatoren, een Realtek ALC1150 audiochip en een TI® NE5532 headset amplifier die tot 600Ohm headsets ondersteund. Met de audiocomponenten wil ASRock de gamers tegemoet komen. Voor een klein Mini-ITX bordje zijn het keurige componenten, en kom de ALC1150 altijd vrijwel erg goed uit de bus.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7416.JPG

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7389.JPG

Op de tegenovergestelde hoek komen we veel pinaansluitingen tegen, zes SATA 3 (6.0Gb/s) poorten met de ondersteuning voor RAID 0, 1, 5 en 10. De Intel Rapid Storage technologie is ook onderdeel van het pakket. Tevens is er een eSATA connector aanwezig, en een Ultra M.2 slot die type 2260 en 2280 M.2 SSDs ondersteund. Wanneer er een M.2 SSD is geïnstalleerd worden SATA 0, 1 en eSATA uitgeschakeld.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7405.JPG

Rondom de socket is er voldoende ruimte om een CPU-koeler te plaatsen. De VRM heatsink is niet super hoog, hoewel de 60A smoorspoelen wel dicht op de socket zitten. Dit kan ook bijna niet anders met een Mini-ITX formaat moederbord. Wel dien je hier rekening mee te houden met het plaatsen van bijvoorbeeld een waterkoeler. De Cooler Master Nepton 240M heeft bijvoorbeeld zijwaartse tubes vanaf de pomp op het koelblok. Normaal is de Nepton 240M op vier manieren monteren, simpelweg door het koelblok een kwartslag te draaien en deze vast te schroeven. Op de Gaming ITX kan het op drie manieren, want aan de kant van het VRM botsen de tubes tegen de smoorspoelen. Nu is het gewoon wel mogelijk om de Nepton 240M op drie andere manieren te plaatsen, dus het maakt niet gek veel uit, maar ik wil enkel benadrukken dat je hier wel even rekening mee moet houden bij de aanschaf van een moederbord.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7395.JPG

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7400.JPG

Gelijk hebben we een goed aanknooppunt om meer te vertellen over de aanwezige condensatoren, transistoren en smoorspoelen. Per moederbordfabrikant zie je hier verschil in, omdat de fabrikant zelf de keuze maakt. Veel fabrikanten gebruiken het daarom ook als USP om stabiliteit en duurzaamheid te claimen. In deze verhalen zitten zeker wel een kern van waarheid. Hetzelfde verhaal geldt voor videokaarten. Waar er weinig aan een Nvidia/AMD GPU of Intel Chipset veranderd kan worden, kunnen fabrikanten wel invloed uitoefenen op overige componenten. Dit kan o.a. door een custom PCB met condensatoren, transistoren en smoorspoelen, en des de beter de kwaliteit, hoe hoger de prijs. Ik zelf zie liever kwalitatieve Japanse condensatoren dan wat Chinese meuk. Het geeft veelal een betere efficiëntie ook met hogere temperaturen, zorgt voor een betere stabiliteit wat te goede komt voor de overklok potentie. Daarnaast zien de onderdelen op dit moederbord er gewoon erg strak uit.

Als laatste hebben we nog de levensduur die gemiddeld een stuk beter zou moeten zijn. Pin mij hier niet op vast, want de één heeft nooit een probleem waar de ander tegen de problemen aanloopt. Daarbij komt ook nog eens kijken dat de gemiddelde hardware fanaat misschien 4 tot 5 jaar doet met een systeem, waar de power-user iedere generatie een upgrade doet. Het kan leuk zijn voor de doorverkoop, of om toch wat meer zekerheid te kunnen krijgen voor een leuke overklok.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7408.JPG

Voor deze review maak ik gebruik van een Intel Core i5 6600K (ES / Engineering Sample). De socket ziet er hongerig uit, dus deze gaan we maar eens eerst voorzien van de 6600K. ‘Fit like a glove!’

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7422.JPG

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7430.JPG

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7434.JPG

Voor deze review zou ik jullie graag blij maken met een M.2 SSD benchmark. Tot mijn grote spijt moet ik mededelen dat ik nog niet in het bezit ben van een M.2 SSD. Wel is er een M.2 slot aanwezig die nog niet in beeld is geweest op de bovenstaande foto’s. Lang verhaal kort: deze zit op de achterzijde van het PCB. Hier was op de voorzijde niet genoeg ruimte voor, zeker niet als je nog verschillende types wilt monteren (2260 of 2080). Zeker ook niet onbelangrijk om te melden is dat het M.2 slot NVMe ondersteund.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7447.JPG

Om dit onderdeel af te sluiten heb ik het I/O paneel voor het laatst bewaard. De Gaming ITX is uitgerust met USB 3.1 in de vorm van een (Type-C en Type-A) connector. De controller is van ASMedia en het gaat hier om ASM1142 chip. Verder komen we nog zes USB 3.0 aansluitingen tegen, een PS/2 poort, twee HDMI poorten, een displaypoort (1.2), één SPIDF poort, een RJ-45 LAN poort met LEDS, de audio ingangen en als laatste een CMOS knop. Ik word persoonlijk altijd erg blij van externe reset knopjes, dan hoef je niet in je kast te klimmen als er iets fout gaat.

De Gaming ITX ondersteund HDMI 2.0 en HDCP 2.2. Met ondersteuning voor 4K resoluties onder een ververs snelheid van 60Hz. Deze feature werkt alleen in combinatie met de geïntegreerde GPU van de Skylake generatie. Toch is het een zeer interessante feature voor HTPC-gebruikers, want een videokaart is dankzij deze optie overbodig.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7409.JPG

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7412.JPG

Met een vogelvlucht zijn we over het domein ASRock Fatal1ty Z170 Gaming ITX/ac gevlogen. Een veelzijdig, volledig en uitgebreid moederbord is het zeker voor een Mini-ITX. Nu maar eens afwachten wat de Gaming ITX doet op de pijntafel, door naar de benchmarks!

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/praktijk.png

De benchmarks zijn gedraaid onder Windows 8.1 x64. Voor gebruikers die nog Windows 7 draaien: met Skylake is er geen ondersteuning meer voor EHCI (Enhanced Host Controller Interface). Zonder te veel technische zaken te betrekken: zodra de Windows 7 installatie begint kan je geen USB-apparaten gebruiken. Je kunt wel voor een PS/2 muis of toetsenbord kiezen of een installatie via de Windows 7 installatie disc. Heb je geen van beide en alleen een ISO bestand op een USB stick? Dan kun je de USB stick laten patchen op de volgende website voor een moeiteloze installatie.

De benchmark setup:
  • Processor Intel Core i5 6600K
  • Moederbord ASRock Fatal1ty Z170 Gaming ITX/ac
  • Geheugen Kingston HyperX Fury HX426C15FBK2/8
  • Videokaart Inno3d GTX 770 iChill HerculeZ X3 ultra 2GB
  • SSD Samsung 850 EVO 250GB
  • Voeding Cooler Master V850
  • Processorkoeler Cooler Master Nepton 240M
  • Behuizing Cooler master Test Bench V1.0
De i5 6600K draait standaard 3.5GHz met Turbo Boost 3.9GHz. De standaard BLCK waarde (100) wijkt wat af op de ASRock Fatal1ty Z170 Gaming ITX/ac, wat stout ASRock! De hoogste waarde die ik heb gemeten is 100,90 wat een afwijking is van 0,90 punten boven de standaard BLCK-waarde van 100. Dit kan per moederbord en fabrikant verschillen en geeft een klein beetje extra performance. Je zult om die reden bij sommige moederborden wat meer punten zien in benchmarks. Wat voor de tabellen in verschillende reviews erg leuk oogt, maar of het echt helemaal eerlijk is. Als consument zul je er weinig van merken in de praktijk.

De benchmarks zijn gedraaid op 3.5GHz (stock), 3.9GHz (Turbo Boost) en 4.4GHz met EZ Overclocking. EZ Overclocking is een overklok functie die je kunt benaderen in de UEFI of via meegeleverd software. Ik heb de voorkeur om alles te regelen via de UEFI. Vorige week kwam ASRock uit met de DDR4 OC optie wat het mogelijk maakt om sommige geheugenmodules te overklokken. Ik was eigenlijk net te laat want de benchmarks had ik al gedraaid. Ondertussen is het moederbord inclusief processor ook alweer terug naar ASRock, dus we moeten het maar doen met BIOS 1.20 van 25 oktober 2015. De EZ Overclocking functie is in verschillende gradaties in te stellen. De basis overklok is 4.0GHz gevolgd door 4.2GHz, 4.4GHz, 4.6GHz en 4.8GHz. Het is willekeurig of dit out-of-the-box gaat lukken met je processor. Ik kon stabiel de 4.4GHz behalen die ik ook gebruikt heb voor de benchmarks. Tijdens de synthetische benchmarks, dagelijks gebruiken en een potje League of Legends was het systeem volledig stabiel. Wel is er een kleine verschuiving in core voltage wat in de CPU-Z afbeeldingen hieronder zichtbaar is. De core voltage op 4.4GHz is met een goede aftermarket koeler gewoon veilig en zal het systeem geen schade oplopen.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/IMG_7437.JPG

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/6600k-stock.png

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/6600k-turbo-3.9.png

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/6600k-EZOC-4.4.png

Cinebench 11.5

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/cinebench11.5.png

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/cinebench11.5open.png

Cinebench 15

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/cinebench15.png

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/cinebench15open.png

Passmark 8 – CPU Mark

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/cpumark.png

Super PI – 1M – lager is beter

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/superpi.png

3DMark 11

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/3dmark.png

3DMark – Fire Strike 1.1

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/firestrike.png

Valley Benchmark

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/valley.png

Heaven

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/heaven.png

Hieronder nog een overzicht van het stijgingspercentage per benchmark.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/stijging.png

De EZ Overclocking functie laat positieve resultaten zien wat al te verwachten was. Voor de gebruiker die een 6600K en een ASRock Fatal1ty Z170 Gaming ITX/ac direct uit de verpakking vist is dit een leuke bijkomstigheid. Met een degelijke aftermarket koeler pak je gewoon een goede winst in prestaties.

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/uefi.png

De UEFI van de ASRock Fatal1ty Z170 Gaming ITX/ac laat als eerste het easy modus scherm zien. Hier kan je on-the-fly instellingen snel aanpassen in een single page overzicht. Wat een handig overzicht is voor de onervaren gebruiker, maar veel verder kom je er niet echt. Wil je instellingen aanpassen dan moet je echt in de advanced modus zijn.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/151023143127.BMP

De advanced modus heeft wat meer weg van de bekende oude BIOS. De menustructuur zit bovenin met de verschillende submenu’s om aanpassingen te maken. Deze komt standaard op het ‘main scherm’ waar een kort overzicht staat. Dit overzicht is nu niet echt bijzonder en zou meer informatie mogen bevatten.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/151023143212.BMP

Het OC Tweaker menu bevat alle overklok functies van het moederbord. Het gaat hier natuurlijk om een Z170 moederbord met overklok mogelijkheden. Heb je een Skylake ‘K-processor’ dan kan je direct gaan spelen. Je kunt in dit menu ook profielen aanmaken om bijvoorbeeld verschillende overklok profielen klaar te hebben staan. In het OC Tweaker menu zit de EZ Overclocking functie om automatisch je processor over te klokken. Voor de gebruiker die niet handmatig wil overklokken is dit een optie als je toch wilt genieten van extra prestaties.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/151023143219.BMP

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/151023143247.BMP

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/151023143303.BMP

In het advanced menu zitten de basale instellingen van het moederbord. Hier zit veel weggewerkt aan opties die je door de gehele UEFI vindt. De SATA controller aanpassen is hier een voorbeeld van.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/151023143224.BMP

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/151023143332.BMP

Het tool scherm is voorzien van wat leuke opties. Je kunt hier bijvoorbeeld online de BIOS flashen of drivers ophalen. Je systeem moet wel goed ingesteld staan en verbonden met het internet zijn. Er waren wat kleine hiccups die het proces niet vlekkeloos maakte. Zo kreeg ik vaak foutmeldingen tijdens het verbinden. Je kunt vanuit dit scherm direct contact opnemen met de tech support van ASRock, OMG!!!!! Instellen en de ‘FAN-Tastic Tuning’ voor fans die aangesloten zijn op het moederbord kan vanuit hier beheren. Je lees hier dadelijk nog meer over in het hoofdstuk software.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/151023143228.BMP

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/151023143429.BMP

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/151023143437.BMP

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/151023143448.BMP

Het H/W monitor, security, boot en exit scherm spreken voor zich. Dit is een stukje ‘heritage’ van de gouden oude BIOS. Je vindt hier ook opties terug die in easy modus te beheren zijn. Mocht je nog vragen hebben met betrekking tot de UEFI, dan hoor ik dat graag.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/151023143231.BMP

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/151023143237.BMP

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/software.png

De ASRock Fatal1ty Z170 Gaming ITX/ac komt standaard met een softwarepakket. Deze software staat ook op de meegeleverde driver CD, maar je kunt beter de website raadplegen. Nog handiger is de gecombineerde ASRock Live Update en APP Shop. In deze shop staan leuke voordelen voor ASRock gebruikers, de meest recente drivers en overige software. Je kunt via de shop ook een BIOS update uitvoeren, wat ik je overigens niet aanraad. Doe dit gewoon op de veilige manier via de BIOS USB flash optie. Ik deel dit puur uit negatieve praktijkervaringen, en dan heb ik het niet specifiek over ASRock maar ook bij andere fabrikanten.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/asrockappshop.png

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/asrockappshop1.png

De F-Stream software is een soort van beheercentrum voor je moederbord. Bij het opstarten krijg je direct een overzicht met drie knoppen om de computer in een andere modus te zetten. De energiebesparing modus zorgt ervoor dat de processor niet kan throttlen (snelheid verhogen en verlagen afhankelijk van taken), met als resultaat lagere voltages en temperaturen. Hier heb je dan ook direct je voordeel dat het energiebesparend is. Tijdens het tekstverwerken is het zeker een aanrader.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/Fstream.png

Gelukkig zijn er mee opties in F-Stream. Een volledig overzicht van de moederbordinstellingen, het overklokken vanuit de software en een tech service voor vragen en eventuele problemen.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/Fstream1.png

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/Fstream3.png

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/Fstream4.png

Dankzij de ‘FAN-Tastic Tuning’ feature worden je fans nog loyaler. Want jij bent immers een fan-tastische tuner! Op de Gaming-ITX zitten drie 4-pin fan headers. Waarvan één een CPU_FAN header is en de overige twee zijn chassis fan headers. De aangesloten fans kun je handmatig afstellen, maar kunnen ook worden afgestemd met een FAN-Tastic Turning functie. De temperatuur van de processor wordt dan uitgelezen, wanneer de processor in warmte toeneemt, zal de fan automatisch sneller gaan draaien om de temperatuur van de processor terug te dringen. Dit noemen ze ook wel PWM (pulse width modulation). Het moederbord geeft in dit geval een signaal om langzamer of sneller te draaien.

Je kunt zelf schema’s instellen voor de gewenste snelheid bij lagere en hogere temperaturen. Dit is heel gemakkelijk in te stellen door de punten te verplaatsen binnen de grafiek. Op de verticale as speel je met de snelheid en op de horizontale as met de temperatuur.

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/Fstream2.png

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/conclusie.png

We zijn aangekomen bij het laatste en afsluitende onderdeel: de conclusie. Kunnen we het volgende stellen: ‘kleine moederborden worden ook groot?’ Laten we het samen ondervinden!

De ASRock Fatal1ty Z170 Gaming ITX/ac is een lekker vol Mini-ITX moederbord die wat features betreft echt in de buurt komt van veel ATX borden. Uiteraard ontbreken er dan extra PCIe sloten of nog een M.2 slot in vergelijking met een ATX moederbord, maar alsnog is de featureset van de Gaming ITX verassend compleet. Het is een bord waar de veeleisende HTPC-gebruiker of gamer zeker van kan smullen.

Er is meer dan genoeg connectiviteit te vinden op de Gaming ITX. Met zes USB 3.0 poorten, twee USB 3.1 poorten (Zowel Type-C en Type-A), twee HDMI poorten en nog twee antenne aansluitingen voor de 2T2R Dual Band 802.11ac WiFi/Bluetooth module. De WiFi module ondersteund een 2.4GHz en 5.0GHz frequentie. Dan komen we op het bord zelf nog zes SATA 3.0 (6.0 GB/s), wat zeker luxe is voor een ITX bord, en een M.2 slot tegen. Genoeg paardenkracht om een aardig compact ‘bakbeest’ neer te zetten.

We zien op het moederbord een mooie combinatie condensatoren, transistoren en smoorspoelen terug, kwalitatief oogt en klinkt het in elk geval gewoon keurig. Het 8-fase powerdesign heeft ook zeker potentie om leuk te kunnen overklokken. Als je niet echt van het overklokken bent, dan kun je altijd voor EZ Overclocking kiezen wat je zonder moeite een flinke boost geeft. Waar ik voorheen altijd lacherig deed over ‘automatisch overklokken’ is het de afgelopen generaties (Z87/Z97/Z170) echt wel prima op orde. Voor de reviews vind ik het automatisch overklokken ook beter toepasbaar, omdat je thuis precies hetzelfde trucje kan uitvoeren. De 4.4GHz overklok met behulp van EZ Overclocking bleek ook stabiel in de praktijk. Ik raad je gewoon wel aan om dit lekker via de UEFI te doen in plaats van de software. Misschien is dit ook een beetje ouderwets, maar het instellen via de UEFI geeft je veel meer kennis over functies en features van een moederbord.

De verwende HTPC-gebruiker heeft ook zeker baat bij de ASRock Fatal1ty Z170 Gaming ITX/ac. Dankzij HDMI 2.0 en HDCP 2.2 i.c.m. een Skylake processor (Intel HD530 graphics) is er ondersteuning voor 4K resoluties onder een ververs snelheid van 60Hz. Een zeer interessante feature voor HTPC-gebruikers, want een relatief dure videokaart is dankzij deze optie overbodig geworden, althans voor high-def high-fps media, niet voor gaming.

De UEFI van de ASRock Fatal1ty Z170 Gaming ITX/ac ziet er ook prima uit. De gebruiker kan zelf kiezen tussen de easy en advanced modus. Wil je echt instellingen aanpassen dan zul je al snel kiezen voor de advanced modus. Er zitten in de UEFI ook wat leuke tool opties zoals Internet Flash en Easy Driver Installer. Beide kunnen via het internet raadplegen naar BIOS versies of nieuwe drivers. Jammer genoeg ging dit nog niet helemaal vlekkeloos en kreeg ik vaak een foutmelding. Hopelijk lossen ze dit bij ASRock in de toekomst nog op, en gelukkig staat het verdere functioneren niet in de weg.

De ASRock Fatal1ty Z170 Gaming ITX/ac heeft een tijdloze en schone uitstraling. Zonder een schreeuwerig design te hebben oogt het moederbord zeer degelijk. De connectiviteit, het overklokken, de HDMI 2.0 en HDCP 2.2 ondersteuning en een nette UEFI maken het moederbord een goede basis. Niet alleen voor de gamer, maar zeker ook voor de HTPC-gebruiker. Voor de prijs van 200 euro krijg je echt een keurig moederbord, waarbij ik wel moet opmerken dat je nog altijd een premium prijs betaalt voor dergelijke kleine afmetingen. Met dit soort moederborden begint het bouwen van kleine systeempjes wel steeds meer te kriebelen, want van beperkingen vanwege de kleine vormfactor is bijna geen sprake meer en dit bord doet je echt afvragen waarom je groot zou doen als het ook klein kan. Hoe dan ook: met de Fatal1ty Z1790 Gaming ITX/ac zet ASRock een mooi, keurig en compleet moederbord op de markt welke inhoudelijk weinig te wensen over laat.

Hieronder nog een aantal hoge resolutie foto's voor nog meer beeldplezier! Klikken om de foto's uit te vergroten:

https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/low1.JPG https://www.techtesters.eu/pic/Asrock-Fatal1ty-Z170-Gaming-ITX-ac/low2.JPG

Heb jij ook een ASRock Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (24)

Wijzig sortering
Bedankt voor de review! Ziet er goed uit :)
Ik zelf zie liever kwalitatieve Japanse condensatoren dan wat Chinese meuk
Hier maak je echt een goed punt. Deze 'krengetjes' zijn zo gevoelig voor temperatuur en bepalen voor een groot deel de 'levensduur' van (een deel van) het board.
ja het is mijn baan; condensatoren verkopen
Jep, zijn etters. Ooit Nichicon gebruikt in mn buizenbak. Waren 105c rated.
Ze hielden het maar liefst 48u vol! :|

Toen maar weer netjes voor de zo 3 cent duurdere Nippon gegaan. Ze werken nog steeds prima. In iedergeval al 9 maanden terwijl de condities best zwaar zijn in mn buizenbak.

Nichicon, van belang dus om een deugdelijke airflow te hebben. Ook al zijn ze ruimschots rated op hoge temps.
En dat is dan weer bijzonder. Alhoewel....
Nippon Chemi Con is nummer 1 van de wereld met ongeveer 11% (geschat) marktaandeel. Daarna volgt Nichicon met bijna 11% (eveneens weer geschat). Beide staan bekend als zeer goed in kwaliteit. Maar er zijn zoveel verschillende series met elk hun eigen 'kwaliteiten' (specificaties). Het vervelende is dat je niet alle specificaties van jouw toepassing kent (wat loopt er qua (rimpel)stroom (pieken)? bij welke frequenties? bij welke temperatuur? etc...) zo kan ik nog wel wat vragen bedenken. Dus daarom is het voor de eindgebruiker beter om voor safe te gaan en een paar cent meer uit te geven.

Als ik een aanbeveling zou moeten doen voor welke merken je moet gaan:
Nippon Chemi Con (ook wel NCC genoemd)
Nichicon
Rubycon
Panasonic
TDK/Epcos
Vishay (voorheen Philips / BC components)
Hitachi

Waar je voor moet uitkijken:
alle onbekende Chinezen
Yageo
Jianghai
Samwha
Elna
Lelon
Kendeil
Itelcond
CapXon
Cornell Dubilier Electronics (CDE)

Ik zeg niet dat dat laatste lijstje per definitie slecht is, maar uit mijn werkervaring is gebleken dat ze niet (altijd) voldoen aan hun eigen specificaties en dat er per product variatie in zit (de ene is goed, de ander niet). Daarom kun je beter voor een vertrouwd merk gaan.

Misschien een beetje off topic... maar ach ja... dan maar een 0 beoordeling ;-)
Zeer interessant verhaal! Thanks voor het delen van dit lijstje. Heb je geen losse sample kitjes liggen :9 . Durft te vragen. :p

[Reactie gewijzigd door pclinde op 5 november 2015 15:39]

haha als je een keer een bepaalde waarde nodig hebt, mag je altijd een PM sturen. Ik zal dan eens kijken.

Een willekeurige sample kit (van een enkele serie) heeft m.i. niet zoveel zin om te hebben. Of heb je er een leuk idee voor?
Ja, veelal zien we flashy marketingtermen om deze onderdelen te benoemen. Als we even even verder kijken dan gekke termen, dan zien we echt mooie onderdelen op moederborden. Vaak zie je dat de gebruiker dit volledig skipt.

ja het is mijn baan; condensatoren verkopen > Oehhh tof! :D Bedankt voor het compliment.

[Reactie gewijzigd door pclinde op 3 november 2015 11:32]

Pimmy, het leest weer heerlijk weg. Vooral de tekst in dit plaatje :D
Je hebt mijn secret note gevonden! Jij mag binnenkort iets uitkiezen uit de grabbelton. :D
Mooie review, en wat een beest van een bord(je)!

Kriebelt toch wel om eens een ITX of mini-ITX gamesysteem te bouwen. Hopen dat een kennis zich een keer aanstelt om zoiets neer te zetten, want ik kan het niet meer betalen :P

KUTGW, +3, je kent het :)
s/ondersteund/ondersteunt/g ; #stam+t net als bij alle andere vervoegingen 3sg
s/welke/wat/ ;

Verbazingwekkend dat incompatibiliteit met Windows 7 hier is ingebouwd.

En ook dat sommige benchmarks geen verschil zien tussen standaard en fors OC.

[Reactie gewijzigd door avdr2 op 7 november 2015 02:18]

Maakt dit MB gebruikt van Intel® Thunderbolt™ 3? Of hoe gaat dit om met hdmi 2.0
Hoi devin,

Sorry, ik heb je reactie over het hoofd gezien! Nee, er is geen Intel® Thunderbolt™ 3 aanwezig. Er is een controller chip + een extra HDMI ingang voor HDMI 2.0 en HDCP 2.2. Deze werkt alleen met de geïntegreerde Intel GPU op de Skylake processor. Het gaat dus hardwarematig. :)
Ik vroeg mij af hoe dit bordje t.o.v. het Gigabyte GA-Z170N-WIFI verschild. Want qua specificaties kan ik namelijk geen verschil vinden. Is het echt puur het uiterlijk (dat voor mij geen interesse heeft) en de overclock mogelijkheden? Dan vind ik de bijna 70 euro prijs verschil namelijk niet echt verantwoorden in mijn ogen.
Hoi Pollore,

Er zit duidelijk wat verschil in de heatsinks voor de warmte afvoer van het VRM. De maximale frequentie van het geheugen op de Gaming ITX is 4000 t.o.v. 3200 op de Z10N-WIFI. De Gaming ITX heeft USB 3.1, de Z10N-WIFI niet. De Gaming ITX heeft een 8-fase powerdesign t.o.v. een 5-fase powerdesign op de Z10N-WIFI. De Z10N-WIFI heeft geen headset amplifier (op de Gaming ITX wel aanwezig, IT® NE5532 headset amplifier). Je geeft aan dat het design niet belangrijk is. Als we echt gaan vergelijken, dan ben ik zelf van mening dat de Gaming ITX strakker is. Om de bovenstaande eigenschappen betaal je voor dit moederbord zeker wat meer.

Groetjes,
Pim
.

[Reactie gewijzigd door NxCPU op 22 januari 2016 03:12]

Hah, bedankt. Alhoewel die verbindingen me niet heel veel uitmaken aangezien ik een externe gpu erin gooi als ik een bordje koop. Ik ben gewoon lekker aan het oriënteren en langzaam sparen zodat ik een complete pc kan gaan maken.
.

[Reactie gewijzigd door NxCPU op 22 januari 2016 03:12]

Goede review en leuk om te lezen. Iets waar echter welk rekening mee moet worden gehouden is dat de HDMI 2.0 poort geen HD audio (DTS-MA, Dolby TrueHD) passthrough ondersteund.

Zit er aan te denken om dit bord aan te schaffen ipv de Z10N-WIFI. De Z10N heeft schijnbaar last van throttling omdat de boel niet voldoende word gekoeld en omdat de sata poorten haaks zijn geplaatst gaat dit niet passen ipv een Fractal Design Node 304.

Nadeel van de Asrock is dan weer dat je geen m.2 sata kan gebruiken zonder 2 sata poorten op te offeren. Betekent toch weer 1 3.5 disk minder in je HTPC/NAS omdat je die moet opofferen voor een SSD.

Hoe hoog, en hoe ver van de socket zitten de heatsinks trouwens? Ivm de het formaat van een bequit dark rock 3 (niet de pro).
Bedankt en goede opmerking. Een Dark Rock 3 zou moeten passen. Ik heb het moederbord niet meer bij de hand. :(
Dat HD audio (DTS-MA, Dolby TrueHD) niet wordt ondersteund is een Windows dingetje. Onder Linux (LibreELEC/openelec/etc) werkt het wel allemaal.
Top review. Hoogstwaarschijnlijk wordt dit de mobo voor mijn Skylake Hackintosh systeem.
Mr. Pclinde! Help. Ik heb deze mobo gekocht maar heb last van Coil Whine.

Ik heb een draadje geopend.

Kan jij wellicht testen of je met de onboard GPU last hebt van Coil Whine?
Hoi goodfella,

Ik heb et moederbord niet meer (was een sample van ASRock en moet terug). Misschien handig om even een berichtje te sturen naar de heren van ASRock?

Ciao!


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*