Trust KB-2950 Vista Remote Keyboard Review

31 mei 2009, laatste update op 31 mei 2009, 5.474 views Rapporteer

Aanschaf Ik was een jaar geleden het geklooi met een draadloze muis en dito toetsenbord op de bank zat. Er zou een toetsenbord met muis in één komen om de HTPC met 1366x768 scherm te bedienen. Mijn wens was om vanaf de bank redelijk comfortabel een email te kunnen typen, te kunnen internetten en mediabestanden te kunnen afspelen. Destijds waren er weinig alternatieven: Verkrijgbare concurrenten Logitech Dinovo Mini Duur, te klein voor het typen van een email en comfortabel te kunnen surfen. Logitech Dinovo Edge Duur, mooi, scrolfunctie werkt niet optimaal...

Pluspunten

• Veel functionaliteit
  • Prijs ten op zichte van concurrentie
  • Fijne trackball
  • Prettig scrollwiel
  • Lange levensduur van batterijen
  • 2 jaar garantie

Minpunten

• Laat in de layout een paar steken vallen
  • 2x ingezakt scrollwiel, vervangende exemplaren onder garantie

Aanschaf

Verkrijgbare concurrenten
Logitech Dinovo Edge Duur, mooi, scrolfunctie werkt niet optimaal
Microsoft Remote keyboard Goedkoop, slechte muis functie, inmiddels niet meer/moeilijk verkrijgbaar
Inmiddels ook op de markt:
Logitech-cordless-mediaboard-pro Goedkoop, touchpad ipv trackball, goede toetsenbord layout.

Vanwege de slechte reviews van het Microsoft exemplaar en de hoge aanschafprijs voor de Logitech Dinovo varianten koos ik voor de wisselend beoordeelde Trust exemplaar.

Verpakking open en aansluiten maar
Het toetsenbord komt in een nette doos en wordt geleverd met handleiding, ontvanger en batterijen. Het aansluiten is kwestie van de usb ontvanger inpluggen en het werkt. Geen gedoe met software die vervolgens om de zoveel tijd wil updaten. Prima. Het werkt bij mij onder Windows XP x64 en Windows 7.

Ontvangst
Je computer behuizing kan een blokkade zijn voor het RF-signaal. Logisch want de pc is, als je de roosters hebt laten zitten en er geen aquarium van hebt gemaakt, redelijk dicht voor elektromagnetische straling. Het kan dan voorkomen dat de kleine ontvanger dan een minder goede ontvangst heeft. Ik heb dat opgelost door een usb-verlengkabel te gebruiken. (Wordt niet mee geleverd) Daarmee heb ik voldoende ontvangst, tot zo'n 5meter. In andere reviews wordt het insteken van de ontvanger in het front van de kast ook als voldoende ervaren.
Let op: de ontvangers zijn niet uitwisselbaar! Mocht je het toetsenbord omruilen, ruil dan ook de ontvanger om, anders zal je nieuwe toetsenbord mogelijk niet werken.

Vormgeving
Zo strak als de Dinovo serie is het bord niet, maar het bord is fraai genoeg om bij niet-gebruik niet meteen verborgen te worden. Het gedeelte met de trackball is zelfs erg fraai te noemen. Een minder mooi detail is het oppervlak van het zwarte spuitgegoten kunststof dat als gevolg van samenvloeien van het kunststof plaatselijk strepen vertoont.
De rubber voetjes aan de onderkant zijn degelijk en blijven ook na verloop van tijd zitten. Daarnaast is het bord ook voorzien van twee opklapbare pootjes, maar die gebruik je in de praktijk niet.
Doordat je het toetsenbord in de hand hebt heb je de neiging het op tordatie te testen. Het tordeert behoorlijk, maar blijft wel degelijk aanvoelen. Ter vergelijking heb ik een basic Dell en MS toetsenbord in de hand genomen, daar schrik je van, in negatieve zin.

Ergonomie
Ergonomisch is het bord aan de ene kant goed doordacht. De bediening van de 'muis' is na een (korte) leerperiode aangenaam. Het de positionering van de knoppen is ongeveer als een PSP, alleen ligt het wél goed in de hand. Het scrollwiel is uitstekend geplaatst. Deze gebruik ik erg veel, vanwege het geringe aantal pixels in de hoogte van de breedbeeld TV. (Daarnaast zoom ik vaak op websites in, om ze van een afstand ook leesbaar te maken. Sneltoets: CTRL+scrollwiel)
De toetsen reizen 3.5mm bij indrukking. Voor een e-mail of review typt het ruim voldoende prettig.
Aan de andere kant zijn er wat steken laten vallen. De indeling van de toetsen scoort bij mij een onvoldoende.
– De backspace is te klein.
– Er zijn twee Windows toetsen, maar slechts één CTRL-toets.
– De sneltoetsen voor de audio bediening is zeer onlogisch ingedeeld. (zie afbeelding)
– Wat mij betreft had men beter de rij mediacenter sneltoetsen kunnen laten vervallen en daarvoor in de plaats de F-toetsen één cm hoger geplaatst, waardoor er meer ruimte rond de toetsen komt. Deze sneltoetsen zijn niet te programmeren. Gebruik je media center niet, dan zijn ze vrij waardeloos.

Gebruik
De aan-uit knop is erg handig. Het product is meteen aan en bruikbaar. Vroeger wilde het mij met een draadloze muis wel eens gebeuren dat tijdens een film per ongeluk de muis werd bewogen waardoor een menubalk verscheen, nu kan het dus eenvoudig uit. Een auto off functie had het wel afgemaakt, maar is geen groot gemis want het is vrij duidelijk als het aan staat. De ring rond de trackball licht op als een draadloze optische muis. Inclusief het knipperen bij geen gebruik, maar ik ervaar dat niet als hinderlijk.
De batterij duur is zeer goed. Met oplaadbare 700mAh AAA B-merk batterijen doe ik ruim een maand bij gemiddeld +/-30 minuten intensief gebruik per dag. Een verminderde respons geeft aan dat de batterijen vervangen moeten worden.
Er zitten geen indicatoren voor Caps Lock en Num Lock. Voor mij is dat 'opgelost' door de geluiden voor deze knoppen in Windows aan te zetten.

Slijtage, robuustheid en problemen
Slijtage punten zijn de lak van het scrollwiel, en het oppervlak van de veelgebruikte toetsen welke in plaats van de licht ruwe structuur glanzend beginnen te worden. De (waarschijnlijk) opgeplakte aanduidingen vertonen nog geen slijtage.
De gebruiker pakt het toetsenbord regelmatig op en legt het weer neer. Daarbij bevindt het zich vaak in de woonkamer, waar toch eerder gebruikt zal worden als überramellaar of letterlijk ram-plank door een kind, dan wanneer het stationeer op een bureau zou liggen. Daarom is meer robuustheid noodzakelijk. Een val van 1,5meter op laminaat heeft het bord al een aantal maal 'overleeft'. Tegenwoordig komt de zware massieve trackball wel los van het toetsenbord samen met de zwarte kunststof borgring, maar dit zou te verhelpen zijn met een beetje lijm. Het geeft wel de mogelijkheid om het verzamelde stof te verwijderen. De zwarte ring zit met drie nokjes vast en blijft bij mij bij normaal gebruik zitten nadat het eruit is geweest.
Door het gevoel van degelijkheid en de mindere mate van krasgevoeligheid ga je lomper met het bord om als met bijvoorbeeld een Dinovo verwacht ik.
Ik ben nu bezig met mijn 3e toetsenbord. Het probleem was tweemaal een ingezakt scrolwiel. Het leek alsof een as van het scrolwiel het begeven had. Bij mijn huidige exemplaar, nu ruim een half jaar in gebruik, is het euvel gelukkig nog niet opgedoken. Ik ga er van uit dat het om een productiefout gaat. Omruilen leverde geen problemen op. (Vobis)

Het aanbod in HTPC toetsenborden is (te) klein. Het Trust 2950 toetsenbord levert prestaties die je nergens anders vindt voor deze prijs. Óf je bent overgeleverd aan hoogglanzende toetsenborden met touchpad óf je moet ergens een exotisch exemplaar vandaan zien te krijgen.
De duurzaamheid is gezien het gebruik redelijk. Ook al zijn er opmerkingen te maken bij de indeling, overall waardeer ik de ergonomie en vormgeving als zeer goed, omdat de opmerkingen niet opwegen tegen het gebruiksgemak.

Edit: Afbeelding van bord zonder trackball toegevoegd, plus informatie over keytravel.

Heb jij ook een Trust KB-2950 Vista Remote Keyboard?

Goede review! Had ik deze maar eerder gelezen.

"Het probleem was tweemaal een ingezakt scrolwiel. Het leek alsof een as van het scrolwiel het begeven had. Bij mijn huidige exemplaar, nu ruim een half jaar in gebruik, is het euvel gelukkig nog niet opgedoken. Ik ga er van uit dat het om een productiefout gaat. Omruilen leverde geen problemen op. (Vobis)
"

Had hetzelfde. Het gezeik dat ik heb gehad bij MM Utrecht om 'm om te ruilen...

[Reactie gewijzigd door Verwijderd op 25 juli 2024 20:08]

"Het gezeik dat ik heb gehad bij MM Utrecht om 'm om te ruilen..."
laat me raden; een erg lange collega van mij die dacht dat je geen garantie meer had omdat je er te ruw mee om gegaan zou zijn? ;) .

nee mooie review, maar als je dit toetsenbord haalt raak dan niet je bonnetje kwijt; je hebt 2 jaar "omruil/credit=geld retour" garantie, en die zul je nodig hebben ook.
MM (utrecht) verkoopt hem ook niet meer, wat op zich wel jammer is want er is niet echt een alternatief...
Ikzelf zit nog te dubben tussen dit tobo en http://tweakers.net/price...28qwerty%29.html#tab:info.
die andere heeft het probleem dat het BT is en dus niet pre-windows werkt en deze heeft kwaliteitsproblemen...
Kleine aanvulling:
Vandaag de trackball schoongemaakt, 16 schroefjes los waarvan 1 onder een rubber voetje.
Daarna nog 4 kleintjes.
Er zat wat stof tussen. De bal werkt optisch, het glimmende oppervlak is kennelijk genoeg om te zien dat het beweegt. De muispijl is weer wat soepeler in gebruik.
De batterijen gaan best lang mee. Gebruik het toetsenbord niet zo vaak.
De degelijkheid is dus slecht als dit al je derde is. Zijn we overigens gewend van Trust. Zelf heb ik ook dit bord voor dezelfde toepassing, want er is inderdaad geen echte concurrent. Bij de mijne is de trackball op sterven na dood. Ik heb al een (zelfde) vervanger gekocht, omdat het bord gewoon prettig is, maar degelijk ho maar. Hij is gelukkig niet zo belachelijk duur.
Ik ben het probleem niet vaker tegengekomen in andere reviews, dus durf niet te zeggen of het veel voorkomend is. Helaas is de prijs wel ca. 20% gestegen de laatste tijd.

Heb je de trackball ook wel eens schoongemaakt? Dat vereist wel dat je het zwarte ringetje eraf haalt dat kan met een mesje o.i.d.. (of het bord laat vallen van ca1.5meter :9 ) Daar kan een beetje stof bij komen in de loop van de tijd, net als bij die oude bal-muizen. Misschien dat het daar aan ligt.
Ik heb dit tikplankje zelf ook bij mijn mediacenter... en bevalt uitstekend, moet ik zeggen.

Heb hem nu sinds juli 2008 in gebruik, en heeft me nog niet in de steek gelaten. Ik vind de kwaliteit van dit plankje dan ook Trust onwaardig...het is nl. goed ;)

Ik vind de muisknoppen ergonomisch geplaatst...TENZIJ je ergens op wil klikken met CTRL of SHIFT ingedrukt... dat is niet te doen eigenlijk 8)7 Maar ja, het is dan ook geen fully fledged keyboard zoals ik bij mijn workstation heb. (MS Natural 4000) Maar dat is ook helemaal niet nodig, want een mediacenter bedien je met een remote control, en voor het config werk gebruik je dan een keyboardje.
Ik heb er ook een om de zelfde reden, de prijs viel mee (in verhouding tot de concurrentie) en er zit een trackball in.
Ik heb in het begin wel problemen gehad dat de trackball soms niet lekker liep, pogingen om schoon te maken zijn niet gelukt, krijg dat ding niet open.

Het grootste probleem bleek de verbinding, de usb receiver is erg dun, in de front usb aansluitingen van de htpc kast maakt hij slecht contact, achter op het moederbord
ging het wel goed maar daar was de ontvangst niet geweldig. Sinds ik de receiver met een korte usb verlengkabel (cadeau bij usbstick) heb aangesloten en naast de htpc in de kast ligt, heb ik eigenlijk geen problemen meer met het ding gehad.
Ik heb het exact zelfde keyboard maar dan met een het duitse merk Typhoon. Ik dacht serieus handig om aan mijn Mac Mini te hangen die als Media Center(tje) dient. Waardeloos. Het bereik van dit keyboard leek elke keer verder af te nemen. Dan wel reageren en dan weer niet. En ook begon de ellende dat het toetsenbord soms niet eens herkent werd door het OS. usb-reciever in en uit en dan werkte het wel weer. Het ding ligt nu stof te happen. Nu ben ik helemaal niet zo'n fan fan wireless toetsenborden. Er zit altijd een 'lag' in...
Dit is wel een hele goeie. Dit zal ik ook zeker gaan proberen.

Ik heb dit keyboardje gekocht in Hong Kong voor 7 euro dus het maakt me niet zoveel uit. Kep een keyboard-fetish! hehehehehe.

[Reactie gewijzigd door Verwijderd op 25 juli 2024 20:08]

Mag ik vragen op welke website je hem gekocht hebt voor 7 euro? Ik kijk op DealExtreme, en daar staat hij toch voor $47.90 (http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15368)

Een kameraad had er eentje gekocht bij de lokale PC-boer en heb er zelf ook enkele uurtjes aan het pielen geweest. Aan de trackball moet je gewoon wennen. Maar het lijkt me zeker een fijn toetsenbordje om vanuit je bed filmpjes aan te klikken op mijn LCD-TV.
Goede review,
Zelf gebruik ik het microsoft mce keybord en dit heeft een zeer mooie layout met verlichte toetsen en is van zeer goede kwaliteit, alleen de muisfunctie/pointer is zodanig slecht dat het het hele toetsenbord devalueert. Echt een gemiste kans van MS.
Ik heb dit keyboard gekocht en gebruik het i.c.m. een Wise Terminal.
Helaas zorgt 't toetsenbord er zelf blijkbaar voor dat het opstart met de numlock aan.

Effect?
Als je een beetje wil gaan typen komen er bij het invoeren van de toetsen "uiojklm,." de karakters "789456123" in beeld.

't volgende geprobeerd:
Registry settings

1. Start the Registry Editor
2. Go to HKEY_CURRENT_USER \ Control Panel \ Keyboard \
3. Double-click the value InitialKeyboardIndicators, and enter 0 as it's Value data
4. Close the registry editor
5. Log off, or restart Windows for the changes to take effect

Numlocker

Uiteindelijk lijkt 't in het toetsenbord zelf te zitten.
Iemand enige soldeer ervaring met dit apparaat zodat dit mogelijk uit gezet kan worden?
Fijne keyboard. Die van ons is ook al bijna 2 jaar :) Wordt zelfs mee gegooid als iemand anders hem nodig heeft. Me vriendin gaat er wel is op zitten en de knoppen zijn er wel is af gevlogen. Beetje puzelen en hij zit weer in elkaar. Hij overleeft bij ons alles en heeft veel te lijden.

ps: Hij wordt nu wel lekker oud hoor als ik er nu naar kijk hehe

[Reactie gewijzigd door StormRider op 25 juli 2024 20:08]

Hallo allemaal,

Ik heb dus nu ook het keybord maar wat ik ook doe, ik krijg hem niet aan de praat :(. Ik heb hem uitgeprobeerd op mijn laptop en op mijn tv, maar niets helaas. Kan iemand mij adviseren?

Thx