Seagate Archive HDD v2 ST8000AS0002, 8TB Review

mercyfull_fate
23 oktober 2015, laatste update op 3 mei 2016, 1.392 views

Seagate Archive HDD v2 ST8000AS0002, 8TB

Veel opslag voor de prijs.
Ik kon maar 2/4 mountingholes gebruiken in mijn define r4.
De schijf maakt bizar geluid in idle, het klonk als een falende schijf.
Write speed is prima, 2TB data schrijven onder windows7 duurde 4,5 uur.

Pluspunten

• hoge opslagcapaciteit
  • goed voor statische data
  • prijs

Minpunten

• geluid tijdens idle
  • mounting holes
  • write speed vertraagd na 1e 5tb

Ik heb deze schijf vandaag ontvangen.
Ik ontving alleen een schijf geen schroeven o.i.d. maar dat is voor deze prijs ook niet te verwachten.

bevestiging:
Toen ik de schijf in de slede van mijn case wou bevestigen bleek ik maar 2 van de 4 mountingholes te kunnen gebruiken. De schijf heeft aan zowel de zijkant als onderkant alleen de buitenste mountingholes. Hij paste ook niet in mijn 3,5 > 5,25 inch adapter en niet in een oude case.

geluid:
Bij het opstarten viel het geluid van de schijf bij idle gelijk op, het klonk als een falende schijf maar na wat zoekwerk blijken veel mensen dit te ervaren bij na 2 maanden nog goed werkende schijven.
Bij writes en reads lijkt de schijf geen extra geluid te maken, maar dan nog is dit meer lawaai dan ik ooit van overige schijven van diverse merken gehoord heb.
Dit geluid is best iritant, hierdoor overweeg ik de schijf als externe schijf te gaan gebruiken.

Gebruik:
Ik heb reeds een 2TB schijf naar deze schijf gekopieerd en dit duurde slechts 4,5 uur. Dit is wat mij betreft snel zat, zeker voor een archief schijf. De schijf schijnt wel langzaam te zijn bij het aanpassen van data en gefragmenteerde data omdat de schijf data per blok moet schrijven/aanpassen maar ik zal de schijf alleen voor statische data gebruiken.

update:
Na 5 TB geschreven te hebben kopieer ik een aanvullende 2,7TB naar de schijf en wordt de writespeed erg laag, volgens windows7 ben ik na 10 uur halverwege en verwacht hij dat het nog een dag duurt.
Tevens heb ik nog wat bestanden verwijdert en gekopieerd, de writespeed daalde naar ongeveer 13MB/s, latere bestanden waarmee ik de schijf gevult heb gingen wel weer op redelijke snelheid, 33GB in ongeveer 5 min.

update mei 2016:
De schijf werkt nog prima, soms begint hij te ratelen zonder dat ik er iets mee doe, heb de oorzaak niet achterhaalt.
Ik heb geen grote hoeveelheden meer op de schijf gezet maar met lezen blijft hetzelfde geluid weer terugkomen maar stoor me er niet (meer) aan

Heb jij ook een Seagate Archive HDD v2 ST8000AS0002, 8TB?

Interessant. Ik ben benieuwd of je schijf goed blijft werken met dit geluid. Tevens ben ik benieuwd of de schijf trager wordt naarmate je er meer op hebt geschreven en hij oude datablokken moet gaan overschrijven. Ik hoop dat je over een maandje een updatetje van je review zou kunnen doen.

Ik houd je review in de gaten!
Als ik er aan denk zal ik met een maandje een update doen, maar mij kennende grote kans dat ik er niet aan denk (tenzij ik een falende schijf heb o.i.d.).
Ik zal hem voornamelijk voor bestanden gebruiken welke niet echt zullen wijzigen, (video, fotos en games voor langdurige opslag) dus van wijzigingen in schrijfsnelheid zal ik niet veel merken.
Blijkbaar verlaagd de schrijfsnelheid drastisch nu de schijf voller wordt.

[Reactie gewijzigd door mercyfull_fate op 25 juli 2024 18:22]

Toevallig een update? zit zelf ook te denken om deze schijf te halen....
Het verhaal dat jij beschrijft zou verklaard kunnen worden doordat hij in eerste instantie gewoon één datarij per spoort (ipv 3) aanhoudt. Vanaf 2.6 TB zou dat niet meer moeten gaan en wordt het trager omdat je dan het probleem krijgt dat één schrijfkop 3 sporen bedekt.

Deze schijf zou een 20 GB buffer moeten hebben die hij op de achtergrond weer leegt schrijft.

Hoe zijn de snelheden als je +- 10-15 GB kopieert terwijl hij al redelijk vol zit?