Review: Cherry MX Board 6.0
- Verlichting
- In de Praktijk
- Conclusie
Productpagina @ Cherry
In de laatste maanden heb ik een flink aantal toetsenborden met Cherry MX switches voorbij zien komen, het Duitse Cherry is simpelweg niet weg te denken uit de markt voor mechanische (gaming) toetsenborden. Een toetsenbord vanuit de fabrieken van Cherry zelf ontbrak echter nog, maar daar komt nu verandering in. Ik kwam het Cherry MX Board 6.0 voor het eerst tegen op Computex, waar ze onder andere vertelden over hun nieuwe RealKey technologie wat het toetsenbord nog sneller moest maken dan voorheen mogelijk was. Oftewel dit is niet alleen een eerste ervaring met een ‘echte’ Cherry, maar tevens een ervaring met een stukje techniek wat zijn weg naar de partners van Cherry zal gaan vinden de komende tijd.
Het Cherry MX Board 6.0 kent een adviesprijs van 189,-- euro inclusief BTW. Verkrijgbaarheid is echter wel beperkt, dus bij interesse zal je vermoedelijk richting de Duitse markt moeten kijken.
Bij deze wil ik ook mijn fantastische dame bedanken voor de mooie plaatjes die zij heeft geschoten van dit bord
Als je al bekend bent met deze switches kan je dit deel gerust over slaan, dit is bedoeld als zeer korte introductie voor gebruikers zonder, of met beperkte, ervaring met mechanische toetsenborden.
Cherry, de maker van dit bord, maar vooral ook van de switches die een cruciaal onderdeel vormen van dit toetsenbord, kan je toch wel –het- merk noemen als het op deze mechanische switches aan komt. Je kunt het zo zien: Een fabrikant kan zelf de toetsen maken, of het frame waar de toetsen in zitten, maar bij een mechanisch toetsenbord wordt zeer frequent gebruik gemaakt van de producten van Cherry aan de binnenzijde van het toetsenbord: onder het daadwerkelijke kunststof (of soms staal) van iedere toets vindt je een mechanische schakelaar die bepaalt hoe het indrukken van de toets aanvoelt.
Deze switches zijn zeer geliefd bij een grote groep gebruikers, en ik ben er zelf ook een groot voorstander van, sterker nog ik wil eigenlijk nooit meer terug. Toch is het te kort door de bocht om te stellen dat deze toetsenborden per se beter is dan de niet-mechanische toetsenborden, die in de meeste gevallen gebruik maken van de veelvuldig gebruikte “rubber domes” die vooral goedkoop zijn om te maken. Smaken verschillen nu eenmaal, en ondanks dat de rubberen domes technisch inferieur zijn zijn er uiteraard ook mensen die ze fijn vinden werken. Buiten discussie staat echter dat Cherry MX switches een flink langere levensduur hebben, en ook hun unieke “feel” op de lange termijn vasthouden in tegenstelling tot de goedkopere domes die al snel voelbaar slijten en dan anders aanvoelen. Ook ken ik zelf geen mensen die na de overstap naar mechanische borden hebben gekozen terug te keren naar de rubber dome bordjes, een leuke indicatie dat deze toetsenborden echte aanraders zijn. Opvallend is ook dat deze mechanische switches bij zowel gamers als echte-niet-gamers populair zijn, want de prettige manier van toetsen indrukken leent zich zowel voor serieus gamen als fanatieke schrijvers.
Mechanische switches hebben uiteraard een prijskaartje. Toetsenborden met deze switches beginnen rond de 70,-- en lopen vervolgens op tot dik over de 100 euro, terwijl een rubber dome bordje vaak maar een tientje of twee hoeft te kosten. Toch stel ik regelmatig dat de zaken waar je fysiek mee zit te werken, zoals je toetsenbord, muis, of monitor, niet minder aandacht verdienen dan de onderdelen die je pc sneller maken. Een degelijk toetsenbord kan al snel de schrijfsnelheid en nauwkeurigheid verbeteren, net als dat een nauwkeurige muis een ontwerper meer tijd kan uitsparen dan een iets snellere processor.
Deze mechanische switches worden normaliter genoemd in combinatie met een kleur, de kleur switch zorgt hoe het bord aan voelt. Zo kan een switch zwaarder of lichter zijn, of kunnen er bepaalde unieke elementen aan zitten: Zo kan een switch geheel lineair zijn, oftewel de vereiste druk is van boven tot onder aan exact gelijk, maar er kan ook een “bump” inzitten, waarbij je na een paar millimeter indrukken een beetje extra weerstand voelt, of bij sommige kleuren zelfs een “click” hoort, welke duidelijk aangeeft wanneer de aanslag is gemaakt. Die klik switch is voor sommige gebruikers ook weer een punt van ergernis, wat bijvoorbeeld de blauwe switch voor omgevingen met andere mensen in de buurt weinig populair maakt. Uiteindelijk komt het er op neer dat er bijna altijd wel een kleur switch is die een individuele gebruiker kan bekoren, en het gevolg is vele discussies over welke kleur nou “de beste” is. De truuk is m.i. juist om te ervaren welke het beste bij jou past, en je niet blind te staren op de theorie van anderen. Juist omdat dat laatste lastig is met beperkte beschikbaarheid in fysieke winkels, is “welke switch past bij mij” de meest voorkomende vraag met betrekking tot mechanische toetsenborden, een vraag met zelden een 100% duidelijk antwoord.
Ik heb helaas niet de ruimte om inhoudelijk alle mogelijkheden te bespreken, en leesvoer kan dus eigenlijk niet op tegen een product echt te ervaren, maar mocht je niet weten waar te beginnen kunnen de volgende twee links van enige waarde zijn. In deze topics vindt je heel veel gedetailleerde informatie over de vele switches en de voor- en nadelen ervan:
Het grote mechanische toetsenborden topic @ GoT
De specificaties en features van de Cherry website:
Als je op de productpagina kijkt is het eerste focuspunt wat je ziet de snelheid: “The first in its class”, “Uncompromisingly fast”. Ze praten daar over Cherry hun nieuwe RealKey technologie, waar Cherry MX borden traditioneel digitaal de switchpunten scannen zit er bij RealKey tech simpelweg een analoge controller bij elke switch. Hierdoor wordt de activatie real-time doorgegeven, en is er sprake van een snellere response. Cherry claimt dat winsten tot ca 20ms haalbaar zijn, al spreken ze dan over een ‘ordinary keyboard’ en is het lastig te bepalen hoe de verschillen zijn met bijvoorbeeld een concurrerend bord met Cherry MX switches aan de basis. Wel prettig, al zien we dit bij de meeste Cherry MX based borden is een full n-key rollover en het ontbreken van enige vorm van ghosting.
Het tweede focuspunt van Cherry is de constructiekwaliteit. Er is gekozen voor aluminium, echter als je vervolgens ziet dat het toetsenbord totaal 1350 gram weegt (exclusief polssteun) terwijl aluminium een licht materiaal is dan kan je begrijpen dat er sprake is van stevige onderdelen. Het toetsenbord is full-size, maar gezien zaken als macro-toetsen ontbreken is er geen sprake van een overdreven groot model.
Dit toetsenbord is voorzien van een rode backlight, met een extra blauwe LED in de knoppen met een status indicatie; caps lock e.d. Vanwege de LED feature zien we ABS keycaps, met laser-inscripted keycaps. Als onderdeel van de industriële lijn van Cherry zien we dat het toetsenbord in koude en warme klimaten te gebruiken is, een langer-dan-gebruikelijke kabellengte (200cm), en een software vrij werking oftewel “plug & play” .
Hoewel Cherry vele soorten MX switches maakt is het MX Board 6.0 (Vooralsnog) enkel verkrijgbaar met Cherry MX Red switches. Het bord komt met een garantieperiode van 2 jaar.
De eerste indruk telt zwaar, en de eerste indruk bij dit bord is gelukkig ook niet verkeerd. We zien een chique verpakking; grotendeels zwart, weinig geblaat. Gewoon lekker strak. Intern vinden we een rode binnen doos met een grote kers, deze binnendoos is hooguit ‘average’ overigens. Het bord zelf zit vervolgens weer in een nette zwarte sleeve.
Van accessoires is praktisch geen sprake. We krijgen een beknopte handleiding, that’s it. De 200cm lange kabel is wel netjes, net als de gold-plated USB aansluiting.
Het MX Board 6.0 zelf was ook direct een bijzondere ervaring. Je ziet het er misschien niet direct aan af, maar zodra je hem in je handen hebt dan snap je heel goed dat je met een toetsenbord in het hogere segment te maken hebt. De constructiekwaliteit is echt uitstekend. Geen kunststof, gewoon een bijzonder solide aluminium constructie. Je zou haast denken dat het een geheel stalen frame is met enkel een aluminium finish, zo solide is het. Verder is het design opvallend onopvallend. We zien wat chique elementen, maar in de basis is het vrij recht-toe-recht aan met enkel de degelijkheid als opvallend element. Het bescheiden Cherry logo aan de voorzijde bracht ons wel een kleine glimlach, zo ook de toets met de kers er op.
Deze indeling is gangbaar, met o.a. een brede linker shift en een brede maar ‘lage’ enter. Het lettertype is vrij strak, wederom niet te overdreven wat dit model ook goed staat. Als full-size toetsenbord ontbreekt een numpad deel uiteraard niet.
Onder enkele F-keys zien we wat extra functies. Zo zitten de volume functies onder F1-F3, LED functies onder F5-F9, maar vervolgens hebben de skip en play/pause features hun eigen knop. De exacte redenering is mij onbekend, ik zou verwachten dat een losse volume knop juist handiger zou zijn.
De onderzijde van het Cherry MX Board 6.0 oogt ook vooral degelijk, een plank zo hard dat je dit bord tevens als schild of zelfs als (zelfverdedigings)wapen zou kunnen gebruiken. We zien weer een kersje, en een aparte constructie voor de USB aansluiting. Op deze manier zit de kabel wel goed stevig, maar is hij toch te vervangen mocht je er wat geks mee doen. We zien ook dat je de kabel optioneel naar de zijkant kan voeren met de kleine gootjes, deze gootjes hebben weer kleine hobbeltjes om de kabel vast te houden, wat uitstekend werkt.
Er zitten rubberen strips onder op het bord zelf, en op de optionele voetjes om het toetsenbord wat te verhogen. Kijken we vanaf de zijkant dan zien we tevens een leuk stukje ‘design’ in het aluminium.
Net als het bord zelf maakt ook de polssteun een bijzondere indruk. Minstens zo stevig als het toetsenbord zelf, en met keurige details zoals het Cherry logo en de MX inscriptie in de rubber coating aan de bovenzijde. De steun klemt zich magnetisch aan het bord vast, hierdoor zit hij zowel goed stevig in gebruik, als is hij eenvoudig te verwijderen indien gewenst. Perfect is de steun echter niet, maar daar kom ik onder het praktijk hoofdstuk op terug.
Één van de opvallende elementen aan een ‘echt’ Cherry toetsenbord is de vormgeving van de key caps, net even anders dan anders. Ook het stukje rondom de pijltjestoetsen ziet er aantrekkelijk uit. Verwijderen we de key caps dan zien we de bekende Cherry MX switches, in dit geval de rode variant, voorzien van de LED verlichting.
Het Cherry MX Board 6.0 komt zonder software, en als zakelijk bord is er ook geen sprake van lichteffecten. Zagen we onlangs nog een toetsenbord waar je gewoon Snake op kan spelen moeten we het hier toch echt stellen met recht-toe-recht-aan rode LED verlichting. Wat je wel opvallend kan fine-tunen is de helderheid, welke je in vele minuscule stapjes kan aanpassen. Het enige andere wat opvalt is dat de toetsen met een status indicatie ook van een blauwe LED zijn voorzien. Staat caps lock aan? Dan is die knop blauw verlicht, hetzelfde gaat voor scroll lock, num lock de windows key en de fn key. Een praktische oplossing, en zeker ook een opvallende keuze. De positionering van de LED boven de switch geeft wel het bekende beeld waarbij de onderste tekst op de key caps niet verlicht is, wat je bijvoorbeeld op de pause / break knop goed ziet.
Zoals vaker hou ik de uitleg bij de verlichting kort, en laat ik de plaatjes het werk doen. Geen licht effecten dus geen videotje, maar simpelweg wat plaatjes.
Met elke review over een Cherry MX toetsenbord wordt het lastiger om dit praktijk onderdeel in te vullen. De Cherry MX switch bepaalt het gevoel, en voor de rest kan de fabrikant zich eigenlijk enkel richten op de vorm van het bord, de uitstraling, en de featureset. Dat is niet anders wanneer het toetsenbord geheel uit de Cherry fabriek komt, want de basis type-ervaring is niet anders dan bij de partners van Cherry.
De grote vraag voor mij voorafgaand aan deze review was in hoeverre de RealKey technologie nu echt zou schelen. De claims van winsten tot 20ms klinken interessant, maar het is niet duidelijk waar ze precies mee vergeleken, en ik kan ook niet stellen dat ik met alle eerdere (bekabelde) mechanische borden ooit iets had gemerkt van vertraging. Gezien 20ms best een verschil is had ik er een hard hoofd in. Het zal misschien dan ook geen verrassing zijn dat ik eigenlijk geen verschil kon waarnemen, zowel bij kantoorwerk als bij gaming had ik niet het –gevoel- dat er iets was veranderd. Om toch verschillen zichtbaar te maken heb ik enkele andere mechanische borden gelijktijdig aangesloten, en door op hetzelfde moment een toets op zowel het Cherry MX Board 6.0 als een alternatief in te tikken hoopte ik vervolgens enig verschil waar te kunnen nemen. Hoewel er nog altijd geen merkbaar verschil was, was het toch de aanslag van het Cherry MX Board 6.0 welke vrij consistent als eerste werd geregistreerd. Hoewel dit uiteraard slechts pseudo-science is lijkt het een indicatie dat er wel degelijk een minimaal verschil zal zijn. Hoewel de te behalen inkomsten met o.a. professioneel CS:GO een serieus aantal cijfertjes in beslag begint te nemen en het niveau dusdanig hoog is dat zelfs 1ms het verschil tussen winst en verlies kan zijn, vrees ik dat de praktische voordelen van de RealKey technologie enkel in een dergelijke extreme niche relevant zullen zijn.
Wat wel duidelijk anders is vergeleken met de meeste ‘gaming’ toetsenborden is de bouwkwaliteit. Dit is geen gevalletje ‘we doen er een laagje alu op voor een luxere uitstraling’, dit is echt een ultra solide blok metaal waar je geen slecht woord over kwijt kan. Wat dat betreft is het niet te vergelijken met de bekendere bordjes op de markt, ook niet als je gaat kijken naar borden in deze prijsklasse. Nu is er weinig mis met de meeste mechanische borden op de markt, dit is gewoon een overtreffende trap. Dit gaat op voor de constructie van het frame zelf, maar ook de polssteun. Duitse degelijkheid allemaal, wat de werkervaring vervolgens lekker luxe maakt. Tikt lekker, voelt zeker high-end aan in de hand, en het bord ligt als een huis op tafel. Geen slecht woord over te zeggen.
...totdat je naar beneden kijkt, want al na enkele uren gebruik viel op dat de polssteun heel gevoelig is voor vuil en stof. Nu maak ik er een gewoonte van om, zeker bij nieuwe producten die ik review, enkel met goed gewassen handen aan de slag te gaan, maar het mocht bij dit bord nauwelijks baten. Het patroon met de vele MX’jes op de rubber coating van de polssteun maakt het simpelweg onmogelijk om het bord in ‘pristine’ staat te houden; vuil en stof blijft in die gaatjes hangen. Dat is op zich geen groot probleem, ware het niet dat het schoonmaken ervan ook een grote uitdaging is, zeg maar gerust onmogelijk vanwege de rubber coating waar alles ook aan blijft plakken. Als gevolg moet je dus of heeeeel veel poetsen, of genoegen nemen met een polssteun die er na enkele uren al uit ziet alsof hij weken in gebruik is. Of je kan de polssteun natuurlijk achterwege laten, dan merk je er echt niets van, maar om dat nou een oplossing te noemen. Bij een chique toetsenbord van 189 euro weeg ik dat minpunt toch heel erg zwaar, het gaat te veel ten koste van de totale uitstraling als je de polssteun gebruikt.
Cherry heeft een bijzondere reputatie, niet alleen zijn hun switches –de- techniek als het op mechanische toetsenborden aan komt, maar hun Duitse degelijkheid zou je terug moeten vinden in elk onderdeel wat van hun band komt rollen. Die reputatie kan ik ook enkel beamen, want op gebied van bouwkwaliteit en afwerking is het Cherry MX Board 6.0 werkelijk uitstekend, zelfs als je de niet geringe prijs van 189 euro in de overweging mee neemt.
Hoewel er op de constructie geen woord aan te merken valt betekent het niet dat alles even slim is doordacht. Het grootste pijnpunt is hoe vuil- en stofgevoelig de rubber coating op de polssteun is. Zachte rubber coatings zijn altijd wat gevoelig voor aanraking, maar de keuze om er eindeloos vaak de letters MX in te drukken wat vervolgens alle kleine vuiltjes vast houdt is lastig te verklaren, zeker omdat het schoonmaken vanwege de diepere stukjes bijzonder lastig is. Die MX indrukken zien er in schone staat weliswaar fantastisch uit, je houdt een polssteun die er constant uit ziet alsof hij wel een schoonmaakbeurtje kan gebruiken, zelfs direct nadat je het zit te poetsen. Wel een pluspunt is dat de bouwkwaliteit van de polssteun werkelijk niets te wensen over laat, die is echt top.
Wat featureset betreft is het wat behelpen. Software ontbreekt, wat begrijpelijk is voor een zakelijk bord, maar daardoor moet je ook o.a. macro functies missen. Enkele media knoppen hebben hun eigen fysieke knop, echter zitten volume opties weer onder F-keys verborgen. Ook niet bijster high-end is de verlichting: het is positief dat je deze praktisch traploos in helderheid kan verstellen, maar dit bord ontbreekt enige vorm van LED personalisatie; geen effecten, geen per-key instellingen, het is gewoon alles rood, of niets rood. De blauwe indicatie-LEDs van o.a. caps lock zijn nog wel prettig, maar het is meer praktisch dan visueel aantrekkelijk. De gehele rode verlichting uitschakelen, en dan enkel de blauwe indicatielichtjes gebruiken is overigens geen slecht idee wat uitstraling betreft.
Het maakt het Cherry MX Board 6.0 een wat lastig te positioneren bord, gamers zullen de macro features of hippe LED features missen (of schrikken van de prijs), en hoewel zakelijk gebruik logischer lijkt schat ik de markt voor 189 euro kostende zakelijke toetsenborden met rode LED verlichting niet heel groot. Wat resteert is dan een kleine groep liefhebbers die echt een super degelijk aluminium bord wil ongeacht de prijs, en zich aangetrokken voelen tot dit design. Ik heb vaker gezegd: een kleine doelgroep mag nimmer een minpunt zijn in een review. Mijn gevoel zegt dat het voor een groot deel een showproduct is van Cherry om te laten zien hoe absurd degelijk een toetsenbord zij kunnen bouwen, en hun nieuwe RealKey technologie te demonstreren. Deze nieuwste ontwikkeling van Cherry zou voor nog snellere toetsenborden moeten zorgen, al is het bijzonder lastig om de werkelijke verschillen daadwerkelijk aan te tonen. Hoewel er wel enig bewijs was voor een betere prestatie zijn de ervaren verschillen, althans met andere mechanische borden, dusdanig klein dat eventuele voordelen slechts in de meest extreme gevallen een rol kunnen spelen.
Hoewel ik dus wel wat kanttekeningen bij het bord heb wil dat niet zeggen dat het geen interessante is. De materiaalkeuze en afwerking is werkelijk top, en de combinatie van de stevigheid die je gerust ‘ultiem’ mag noemen, de Cherry MX switches met bijbehorende ‘nieuwste’ technologie, de vormgeving van het bord zelf en de vormgeving van de polssteun (lees: ergonomie) maakt het een werkelijk fantastisch bord om op te werken. Dat de prestaties verder subliem zijn is vanzelfsprekend. Niet het bord voor iedereen, maar het is wel een bord waar we echt van kunnen leren, en wat tevens Cherry hun eigen toetsenborden (en ze hebben er veel) weer wat in de schijnwerpers zet.
Nog een leuk detail: Via Sketchfab is er een 3D model beschikbaar gesteld van dit toetsenbord. Best leuk om mee te spelen: Cherry MX Board 6.0 Model @ Sketchfab
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Vind je deze review leuk dan zou ik een leuke reactie hieronder natuurlijk erg waarderen, dit geeft de motivatie om door te gaan met deze reviews, maar uiteraard is kritisch commentaar ook zeer welkom. Kijk anders ook eens bij mijn andere reviews; ik vind het leuk ze te maken, maar natuurlijk ook om ze te delen!
Terug naar boven