Opletten: De review betreft de HP Compaq Presario
CQ60-310ED. Als je echter in de pricewatch kijkt naar de HP Compaq Presario
CQ60-300, dan zul je ook links in de webwinkel tegenkomen die de 310ED beschrijven. Let op, want de 310ED komt met een dual core (amd 64 X2) CPU. Terwijl de 300 met een Sempron geleverd is!
De specificaties
van de CQ60-310ED kun je hier vinden.
Let op, de codes (NP791EA) komen wel overeen. Let dus goed op wat je aanschaft.
Review
Verpakking
Over de verpakking zal ik weinig woorden vuil maken: Een simpele doos met de 3 basis eenheden die je zou verwachten: accu (met bijbehorende stroomkabel), boekjes en de laptop zelf.
Eerste indruk
De laptop ziet er goed uit. Als eerste valt op: de gladde bovenkant met een glimmend logo van Compaq. De sluiting van de deksel lijkt op een Macbook van Apple, echter is deze niet magnetisch gesloten. Het geheel geeft een solide indruk. De laptop voelt degelijk aan, het kraakt niet, de behuizing ziet er afgewerkt uit.
Toetsenbord
Wanneer je de laptop opent zul je een volledig toetsenbord tot je beschikking hebben. Wel moet gezegd worden dat de toetsen van de numpad kleiner zijn. Ik gebruik zelf de numpad niet vaak, dus ik heb er weinig last van. Toch is het een mooie aanvulling. Je hoeft nu niet moeilijk te doen met de FN toets, als je die al gebruikte op een laptop in combinatie met de numpad. Voor de rest is het toetsenbord prima. Zachte toetsaanslagen, kleine ruimtes tussen de toetsen en het typt goed. Mooi detail is dat de toetsen in de 4 hoeken van het bord afgerond worden, een uiterlijke kenmerk (functioneel voegt het niets toe), maar geeft wel aan in hoeverre er op details gelet wordt.
Beeldscherm
Omdat het scherm een 15.6" widescreen is, is de laptop vooral breed (en niet zo hoog). De resolutie is met 1366 bij 768 pixels vooral breed. Als je van een 1280x800 scherm komt dan valt dit nauwelijks op. Vooral valt de extra ruimte op die je nu aan de zijkanten hebt. Zelfs met de windows sidebar is het nog prima lezen.
Beeldkwaliteit is goed. Glanzende toplaag, mooi contrast. Leuk detail is dat de laptop vrij veel standen van helderheid kent. Ik ben normaal 4 a 5 standen gewend. Deze kent er wel tig. Soms zal je de FN-Dim/Helder toets in moeten houden om uberhaupt wat te merken.
De GPU & Games
Qua grafische kracht valt het me reuze mee. Er zit een Nvidia 8200M in. Ik speel geen spellen als Crysis en heb deze ook niet geprobeerd. Ik heb wel Command & Conquer 3 geprobeerd. Je kunt dit spel spelen maar je moet aardig tweaken aan de graphics. Verwacht geen shaders op volle toeren, maar meer in bescheide mate. Daarbij moet wel vermeld worden dat dit per spel verschilt! Counter-Strike : Source speelt namelijk perfect, alles op hoge stand. Half-Life 2 speelt nog iets soepeler. Unreal Tournament 2004 speelt goed. Het valt me mee omdat deze laptop geen dedicated video geheugen kent. Met dedicated video geheugen zul je nog een veel hogere performance hebben. Voor mensen die af en toe nog deze spellen willen spelen is deze laptop uitermate geschikt.
CPU
De dual core (AMD Athlon 64X2) CPU werkt goed. Zoals verwacht mag worden van een dergelijke CPU draai je moeiteloos meerdere applicaties naast elkaar.
Warmte productie
De hitte productie van de laptop is soms hoog. Zeker als je spellen speelt die wat vragen van de GPU zul je merken dat het niet heel prettig op de schoot houden is. Wat wel positief is , is dat het toetsenbord zelf niet erg warm wordt. Vooral waar de speakers (meer naar achteren) zitten wordt het warm. De warme lucht wordt ook achter het scherm weg geblazen.
Geluidsproductie
Qua geluidsproductie ben ik erg tevreden. Zelfs met de fans aan, met een spelletje vind ik het niet storend. Zodra je wat rustiger aan doet (e-mail kijken, surfen) is de laptop nagenoeg muisstil.
Geluid is degelijk. Het klinkt niet vol, de bas ontbreekt vooral. Dit is te verwachten bij laptops.
Batterij / energie consumptie
Ik heb een kleine test gedaan om te zien hoe lang je met de laptop kan werken zonder netstroom. Gebruikmakend van het profiel "gebalanceerd" in Windows Vista, met het scherm 2 stappen lichter (= meer energie consumptie) heb ik ruim 1.5 uur (94 minuten) kunnen werken. Dit is bij 'normaal' gebruik. Dit houdt in een windows update installeren, even mail kijken, surfen. Na een uurtje heb ik iTunes aangezet met muziek aan en syncen met de iPod. Het verbruik nam daarmee merkbaar toe.
Ik zou meer tests moeten doen (bijvoorbeeld met meer gebruik, of juist minder) om te zien of je nog langer met de batterij kunt doen, en hoe dit presteert bij hoge consumptie.
Overig
Verdere uitbreidingen: 1 HDMI uitgang. 3X USB 2.0. 1 Ethernet aansluiting. CD/DVD (Dual layer) brander met Litescribe. 5 in 1 Cardreader aanwezig. Hardeschijf 250GB.
Herstel-dvd's
Er worden geen herstel-dvd's meegeleverd, voordat je dus iets met de laptop zou willen doen, moet je zelf herstel-dvd's aanmaken. Dit kan maar eenmalig. Het proces duurt erg lang naar mijn mening, zeker omdat je maar 2 DVD's hoeft te maken en het 'voorbereiden' ervan langer dan een kwartier al duurt. Vervolgens met het branden erbij (wat hij niet op full-speed doet) ben je zeker bijna een uur kwijt aan het maken van de dvd's.
Slot
Tot slot; heb je een krap budget; je surft, e-mailt en af en toe wil je een (wat ouder) spelletje spelen? Dan is deze laptop uitermate geschikt!
Historie:
- foutieve enter weggehaald
- inleiding aangepast.
- kopjes bijgevoegd
- herstel-dvd's kopje toegevoegd
- batterij / energie consumptie toegevoegd
- bij "overig" de hardeschijf toegevoegd