Ik heb hiervoor een Artic Freezer 64 gehad, maar kon door een gelukje een Thermaltake Sonic Tower overkopen voor een prikkie. Ik ben persoonlijk geen aanhanger van Thermaltake, was dus uitermate benieuwd wat deze nieuwe cpu cooler van thermaltake me zou brengen.
Laat ik beginnen met... hij is groot, erg groot! Ik had net een nieuwe Antec SLK300B kast gekocht, en nu ging ik wel twijfelen of hij zou passen... Ik vond de Artic Freezer al groot (vergeleken met een Boxed cooler), nu zette ik de Sonic Tower ernaast, moest even slikken

Koelvermogen
Als je de cooler vasthebt voel je al dat het gaat om kwaliteit. Hij werkt volgens hetzelfde principe als de Freezer, maar dan met nog meer koeloppervlak en dissipatievermogen. Hij bestaat uit een koperen bodemplaat waar 3 grote U-vormige heatpipes doorheengaan die de warmte opnemen. De gassen stijgen op in de heatpipes, waar de hitte wordt verspreid in de zilveren aluminium finnen (zijn er heel veel!).
Als klapper op de vuurpijl kan men ook nog kiezen om er een 120mm fan op te bouwen (dmv meegeleverde brackets). Met een beetje kundigheid kan je er zelfs 2 op bouwen voor een zogenaamde push/pull setup. Ik heb die van mij op "zuigen gezet". Ik heb een MSI K8N Neo2 Platinum, dus bij mij blaast hij naar boven richting de voeding. Ik heb er een Papst 4412 FG/L op gebouwd, die op 7v onhoorbaar zn werk verricht (ook nog ontkoppeld door een Revoltec Anti vibratie rubberen ring). Ik kon de onderste bracket niet gebruiken, het geheugen in Bank1 kwam tegen de bracket aan. Mocht je een moederbord hebben waar de socket 90 graden gedraaid zit, dan heb je op zich niet eens een fan erop nodig als de outtake maar goed is.
Van MSI heb ik vernomen dat de lage temperatuur die de temperatuur sensoren doorgeven de juiste temperatuur is. Zelf geloof ik dit niet zo, het gaat dan om temps onder de 20graden idle en +-26 graden load. Nu kan ik in Speedfan kiezen wat voor soort sensor er gemeten wordt. Een PII Diode levert het volgende beeld op:
PII Diode Temps (Stock Speeds, (Case) Fans @ 12v)
Idle: +-45 graden
Load: +-50 graden
PII 2N3904 Diode Temps (Stock Speeds, (case) fans @ 12v)
Idle: +-20 graden
Load: +-25 graden
De onderste meetresultaten zouden volgens MSI dan de juiste zijn. Ik heb geen Cool&Quiet aan, dus betwijfel het eigenlijk.
De Artic Freezer 64 zat er op zowel idle als load zo'n 3 a 4 graden boven in dezelfde omstandigheden. Niet gek voor een coolertje die onhoorbaar zn werk doet en maar 19 euro kost
Geluidsproductie
Hier kan ik op zich kort over zijn. Je kan het zo gek maken als je wil. Deze cooler is gemaakt uit het oogpunt van stilte, dus zonder extra fan erop. Je kan er een Delta fan of Vantec Tornado op schroeven en kijken wat dat teweeg brengt

. Zonder fan is de cooler natuurlijk doodstil, met stille fan geruisloos tot onhoorbaar.
Installatiegemak
Dit beestje weegt 692 gram, iets waar je wel rekening moet houden, sinds het de specificaties van onder andere AMD overschrijdt wat betreft maximale gewicht op een socket. Ik zou deze cooler niet aanraden als je jouw pc vaak versleept.
Hij is geschikt voor zowel de oude als nieuwe platformen namelijk:
Intel P4 LGA775
Intel P4 478 Prescott FMB1.5
AMD Athlon 64 / Athlon 64 FX
AMD Athlon XP up to 3400+
AMD Sempron up to 3400+
Ik heb de Sonic Tower dus gebruikt op het Socket 939 platform op een 3500+ Winchester. Ik moest een clipje vastschroeven met een tweetal schroeven. Sinds de cooler erg groot is, was dit niet zo makkelijk te realiseren. Het is dat mijn kast geen moederbord tray heeft, dit had het installatiegemak vele malen vergroot! Je kan het haast niet fout doen, Thermaltake heeft zelfs flash filmpjes online die laten zien hoe de cooler correct geïnstalleerd dient te worden.
Modbaarheid
Er valt op zich niet zoveel te veranderen aan deze cooler, met een beetje handigheid kan je zelf nog een extra 120mm fan erop monteren. Er zijn helaas maar een tweetal brackets meegeleverd, zodat je een enkele 120mm kwijtkan. Misschien was het beter geweest als Thermaltake een viertal brackets meeleverde. Mooie is wel dat je zelf kan kiezen welke fan je erop schroeft. Ik heb in dit geval een stille Papst erop gemonteerd. De casemodders onder ons met een raampje in hun kast kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een Led fan, de die hard OC-ers kiezen een Delta fan, ga zo maar door.
Prijs
Ik heb de cooler hier en daar gezien voor rond de 30euro. Vind ik persoonlijk niet veel, voor een cooler die heel goed zn werk doet.! Wat je wel moet bedenken is dat er over het algemeen nog minstens 10euro (gangbare prijs) bijkomt voor een 120mm fan. Ik heb het geluk gehad dat ik nog een 120mm had liggen en dat ik deze cooler goedkoop kon overkopen. Mijn houding tov Thermaltake begint langzaam aan te veranderen

. De cooler die ik nog wel zou willen proberen is de Big typhoon, komt maybe nog wel!
Links/Reviews