Ik heb deze gisteren ook in huis gehaald, omdat ik niet blij was met de performance van de Devolo dLAN 1200+ en eens wilde zien hoe deze (iets goedkopere) presteren:
- Design is even lomp. Ze zijn zelfs iets breder dan die Devolo's. Als je hem dus in een stopcontact met 2 aansluitingen prikt, kun je die andere niet meer gebruiken. Andere kant... dit wordt afgeraden.
- Ik vind de software echt brak. Er is alleen een Windows tooltje en het installeert Winpcap (soort Winshark ?). Werkt soms wel, soms niet met Wifi.. anders krijg je meldingen dat het "local device" niet gevonden is. Via vast ethernet heb je meer succes. Er is ook geen OS X versie van de SW.
- De software biedt ook de mogelijkheid om QoS aan te zetten (via 802.1p) en zelfs vlan's. Neem aan dat de zender en ontvanger dit dan moet ondersteunen in je netwerk en je bv. je managed switch iets met vlan's moet doen. Mij niet duidelijk wat de profielen (internet, audio/video, streaming) doen. Zag wel dat de verbinding opnieuw gaat intrainen (gereset) als dat aanpast.
- Je schijnt ook de firmware te kunnen updaten. Ik vond een firmware release op de Europese website (niet de NL site) van TP-Link met versie 20141031. Dit bleek er al op te staan. Op de US site stond een nieuwere (Juni 2015), maar kan me voorstellen dat er verschillen zijn (dus niet geinstalleerd). Ik ga er dus vanuit dat je niets hoeft te upgraden en de set plug en play is.
- Qua snelheden lijkt het wel beter dan Devolo. Ik zie 60-70 Mbps met deze TP-Links vs. 50-60 Mbps voor de Devolo's. Die 1200 Mbps haal je echt niet, zelfs niet binnen een groep. Mijn interesse is vooral om de maximale snelheid van m'n VDSL in de meterkast over te houden. Snoer trekken via een loze leiding is (nog) geen optie. VDSL is ~90 Mbps, dus ik verlies toch zo'n 25%.
- Net als die Devolo's kun je zien dat de snelheid toeneemt naarmate ze langer gepaired zijn. Blijkbaar moet er toch e.a. ingetraind worden. Voor wat het waard is, die Devolo's geven zo'n 950-1008 Mbps aan in mijn geval. Die TP-Link's zo rond de 1000 Mbps na toch wel een 15 minuten.
Ik houd het een paar dagen op die TP-Links, anders gaan ze weer terug.
Update 1:
Het viel me al op dat de OS X 10.11 update snel ging, maar deze TP-Links zijn echt beter. Ik zie nu ~80 Mbps piek, gemiddeld 76 Mbps. Leuke verbetering dus, denk dat deze blijvertjes zijn.
Update 2:
Deze review begint op een soort blog te lijken, maar ik ben de random drop-outs zat. Je ziet niets aan de 3 status LEDs, maar de verbinding klapt er wel even uit.
Via deze link:
lijkt het erop dat deze TP-Link net als bv. Devolo's last hebben van random dropouts Dit lijkt een euvel te zijn van Qualcomm Homeplug AV2 chipset. Een workaround is door bv. de router constant te pingen, bv. met een interval van 1 seconde.
AV2 homeplugs met een Broadcom chipset hebben hier minder last van. Echter volgens deze link:
zou de firmware van 16 maart e.a. oplossen. Dit is dus een andere firmware die ik laatst in mijn PA8010P gezet heb (Februari 2016).
Inmiddels verschijnen er ook AV2000 modellen op de markt, ook van TP-Link. Bv. de PA9020P. Deze gebruiken een Broadcom chipset.
Enfin, ik ga morgen een proefje doen met:
- PA8030P met laatste firmware
- TP-Link TL-PA9020P
- D-Link AV701 (ook Broadcom, maar geen passthrough.. minder voor mij)
Wordt vervolgd. Hopelijk is het lek boven.
Update 3 (8/31/2016):
Gisteren TL-PA9020Ps binnen gekregen. Ondanks dat deze "AV2000" zijn, dus max. 2000 Mbps throughput qua link snelheid (let op dit is duplex, dus bv. 1000 Mbps up and 1000 Mbps down) is de snelheid niet beter dan mijn "oude" PA8010Ps. Dus nog steeds zo'n 50-60 Mbps met uitschieters. Dit is dus de snelheid naar buiten (VDSL modem => PA9020P => electra => PA9020P => switch => iMac), De flash applet die XS4ALL gebruikt presteert onder Windows beter, dus tel er nog maar 10% bij op.
Die applet zegt zo'n 50-60 Mbps down en 30 Mbps up.
Die 2000 Mbps kan je dus echt nooit halen, maar dat is bekend.
Qua stabiliteit, nog geen conclusies. Kon gisteren wel 2 uur naar Netflix kijken zonder dropouts. Laatste tijd was het gemiddel 1 a 2x per uur raak.
Update 4 (9/5/2016)
Link speed: bijna 1500 Mbps. Echter, de netwerk snelheid (gemeten met Ookla) is rond de 55 Mbps.
Volgende experiment is met MOCA (multimedia over coax).