Doet wat je ervan verwacht: muziek voor in de auto, veel mogelijkheden, eigenzinnige bediening.
Minpunten
- afwijkende bediening
- geen topmodel gevoel
- af en toe een software hapering
Een jaartje terug besloot ik om een de radio in mijn auto van destijds te vervangen door een nieuwe die twee zaken aan de bestaande configuratie toe voegde: carkit en DAB+. De Kenwood KDC-BT73DAB heeft een aantal maanden in die auto gezeten waarna ik de unit heb overgezet naar mijn huidige dagdagelijkse auto.
Unboxing:
Tja dat kan ik je niet meer laten zien. wel zat er bijna alles wat je nodig hebt in de doos, met uitzondering natuurlijk van de connectors om de stuurbediening aan te sluiten. Die zijn echt gerelateerd aan de specifieke auto (en duur! 70 euro ben je hier zo voor kwijt)
Mogelijkheden
De unit heeft een groot aantal mogelijkheden, een aantal daarvan gebruik ik, andere zijn voor andere mensen.
DAB+ is voor mij een hele verbetering tov FM. Gewoonweg omdat het aanbod aan zenders groter is. Hoor ik geluidtechnisch verschil? Nou dat valt wel mee, je hebt alleen geen storingen. Dat is al heel wat waard. Als DAB+ wegvalt dat gaat de radio gewoon met dezelfde zender, maar dan in FM (als het kan) verder. Soms zit er een kleine lag in een van de signalen zodat je de overschakeling merkt, soms merk je geen overgang.
De laatste maanden is de ontvangst van DAB+ wel een heel stuk stabieler geworden maar helaas in steden met veel hoge gebouwen valt het signaal nog steeds met enige regelmaat weg.
Radiozenders kun je in een aantal voorkeuzelijsten vastzetten, 6 DB+, 6 AM/FM en 6 gemixte zenders. Praktisch, alleen het terugvinden van een zender in deze lijst dwingt je wel tot het kijken naar het scherm, hier voldoen 6 knopjes op een rij echt beter! zeker als deze 3+3 zijn opgedeeld zodat je met je vingers eenvoudig de juiste zender blindelings vindt.\
FM
Zie hierboven.
AM
laat me niet lachten, geen idee wie daar nog naar luistert.
CD speler
Die zal het best wel doen, de tijd van schijfjes in een auto is voor mij toch wel een beetje voorbij. Maar fijn als een bijrijder even iets wil laten horen.
USB aansluiting aan de voorzijde
Werkt. Af en toe sluit ik hier een telefoon op aan (Apple / Android) muziek van ieder apparaat met USB aansluiting is hierop af te spelen. Wil je nooit gebruik maken van deze aansluiting dan kun je deze in het menu laten skippen.
Ideaal om je telefoon mee op te laden. (IPAD inet getest, dus ik weet niet of er voldoende vermogen beschikbaar is, ik verwacht het niet)
Ook kun je via een 3,5 mm koptelefoon aansluiting een geluidsbron op de KDC-BT73DAB aansluiten, het zal wel....
USB aansluiting aan de achterzijde
Werkt, hier zit meestal mijn Ipod op aangesloten, zo een met 30 GB aan ruimte waarvan tochwel een groot deel is volgeschreven. Dat heeft wel wat consequenties: muziek zoeken op album, op artiest e.d. kan een langdurige zaak worden omdat er telkens maar 3 titels op het scherm staan. enige tientallen artiesten doorzoeken gaat dan nog, maar als het er meer worden heb je wat meer moeite.
In de software die ik in mijn apparaat heb zitten, zit een vreemde bug. Zo nu en dan heeft het apparaat een duidelijke voorkeur om bij het starten de muziek vanaf de IPod af te spelen, terwijk ik toch zeker het apparaat uitgezet heb en dat op dat moment de radio speelde. Vreemd: ja, storend: ja toch wel een beetje.
Telefoon via Bluetooth
Ideaal om als carkit in te zetten. Meerdere apparaten zijn gelijktijdig te koppelen, meerdere telefoons komen in een prioriteitenlijst waarmee je uiteindelijk ook aangeeft met welke telefoon je zelf belt en van welke telefoon je het adressenboek in het display kunt zien.
Instellingen
De unit heeft een grote hoeveelheid aan instelmogelijkheden, per bron zijn er specifieke mogelijkheden, uitgebreide geluidsinstellingen, aanpassingen naar de auto en naar de overige componenten in de geluidskring. maar ook hoe het apparaat eruit moet zien. kleur van het display en keuze van de input is goed in te stellen. dit gaat via een apart menu item wat in alle toepassingen van het apparaat in te stellen zijn. Hiermee kun je je echt dagenlang vermaken, maar pas op dat je dit niet gelijktijdig met autorijden doet!
Bediening.
Een van de redenen waarom ik voor deze Kenwood ben gegaan, is dat dit ding NIET vol met priegelige knopjes zit, die paar die erop zitten ken je in 2 minuten. Daarmee kun je de hoofdfuncties van de unit in no time blindelings vinden en gebruiken. dat vind ik wel erg belangrijk aan een "autoradio". Moeilijkere functies zijn lastiger, dan moet je dus echt wel op het display kijken. daar ben ik dan minder van gecharmeerd. Het is niet anders.
De volumeknop daar kom ik op terug.
Display en werking in een cabrio
Voor mensen die in een auto met metalen dak rijden zijn de meeste autoradio's als een no-brainer in te zetten. heb je een cabrio dan moet je echt even verder denken: deze unit voldoet tot op heden voor de volgende punten: ja hij kan tegen een drupje water en Ja het display is ook in de volle zon goed af te lezen. Tja met een zonnebril met polariserende glazen is het dan wel weer wat lastiger.
Motivatie van de keuze
Toen ik de unit kocht werd deze in een normale auto geplaatst, reden was dat ik behoefte had aan een goed werkende Carkit en dat ik nieuwsgierig was naar de mogelijkheden van DAB+. met name de bredere keuze aan muziekbronnen was een trigger. De carkit werkte in de eerste auto boven verwachting, een zeer goede geluidskwaliteit en een stabiele verbinding. DAB+ was aanvankelijk alleen op de autosnelweg bruikbaar waardoor ik de aanvullende muziekbronnen niet als positieve aanvulling kon ervaren.
Ook heeft deze unit een draaiknop voor het volume, weliswaar geen echte, maar zo'n electronisch doordraaiend ding maar alles is beter dan drukknoppen voor meer of minder volume.
Nu, een jaar later, is de unit overgezet naar een andere, open, auto, die de eerste auto vervangt. Als jarenlange bestuurder van open auto's weet ik dat er daarvoor aanvullende eisen zijn.
Uitstraling
Tja, dan kom ik toch echt aan een puntje van twijfel. 20 jaar terug kocht je een autoradio, top of the range, voor ongeveer 800 - 900 gulden. Nu koop je deze Kenwood KDC-BT73DAB voor nog geen 200 euro. Daarvoor heb je een berg van nieuwe mogelijkheden, toeters en bellen extra. Dingen die toen nog niet eens bestonden (alleen FM en CD)
Zo'n oud apparaat heb ik nog steeds in een andere auto zitten. Hij werkt nog en heeft nog steeds een uitstraling van degelijkheid en kwaliteit. Hier valt de KDC-BT73DAB duidelijk door de mand. Daarbij zeg ik niet dat dit apparaat over 20 jaar niet meer zou werken maar de uitstraling is duidelijk een stuk "goedkoper". De kwaliteit van het plastic is anders. Je denkt dat het display het volledige front beslaat, dat suggereert de reclamefoto, dat is in het realisteit anders. Knopjes: een beetje wiebelig. klepje van de CD, mmmm, niet echt top. die van de USB is dat dan weer wel.
Ook jammer, ik ben van een iets oudere generatie: de bonte verkleuring van het display bij het inschakelen. echt Japans: Bah, goedkoop.
Geluidservaringen:
Carkit is bij open rijden niet echt bruikbaar tenzij je langzamer dan 60 kmh rijdt. maar eerlijk gezegd dat mag je natuurlijk niet echt verwachten, daar kan de Carkit niets aan doen.
Geluidsproductie, is met de opgegeven 50Watt (?) voldoende om de aanwezige 6 speakers aan te drijven. met het volume halverwege heb je een vol geluid en hoor je ook bij 120 km/h ook nog voldoende "muziek". Muziek zet ik hierbij duidelijk tussen aanhalingstekens: ik ben van mening dat je geluiden in een auto kunt horen maar plastisch gezegd: stille passages in de 5e van Beethoven, dat komt niet echt over in een auto, zeker niet in een cabrio.
Een goed product wat ik vooal om de combinatie van mogelijkheden heb gekocht. Op het moment van aanschaf was er voor mij geen Europeese leverancier die een vergelijkbare combinatie kon leveren (Blaupunkt, Becker oid) vandaar dat de keuze op deze Kenwood KDC-BT73DAB is gevallen. In technisch opzicht naar tevredenheid, softwarematig redelijlk goed, uitstraling, te Japans voor mij. Maar hij voldoet en over smaak moet je niet twisten.
Gebuikt in combinatie met:
Apple IPod Classic 30GB