Scan en print mogelijkheid over WIFI en prima ondersteund onder linux!
Pluspunten
Ondersteuning in Linux is (bijna) uitstekend!
Prima bouwkwaliteit
Prima scan/print kwaliteit
Printen/scannen over netwerk
Minpunten
Functie "scan naar computer" werkt niet onder linux
Bouwkwaliteit:
De bouwkwaliteit is gewoon goed. Het is natuurlijk geen industriele printerkwaliteit, maar ik ben aangenaam verrast door de kwaliteit. Mijn vergelijkingsmateriaal is een simpele 30 euro printer. De Envy 4500 voelt aanzienlijk steviger en robuster aan dan de goedkopere printers. Het gewicht is gemiddeld, de lid's en scharnieren zijn stevig, wiebelen weinig en voelen robuust aan.
Print-/scan kwaliteit:
Ik heb geen specifieke eisen aan de print/scan kwaliteit gesteld bij het kiezen van een printer/scanner, zolang deze maar goed genoeg is voor dagelijks gebruik en studie-toepassingen. Indien je hoge zeer hoge kwaliteit foto's of tekst geprint wil hebben zit je natuurlijk verkeerd bij deze (en de meeste consumenten-)printer(s), maar dan dien je ook veel dieper in de buidel te tasten. Al met al ben ik zeer tevreden met de print/scan kwaliteit van deze printer en naar mijn mening voldoet de kwaliteit hiervan voor het gros van de gebruikers (het is absoluut niet zo dat de kwaliteit zichtbaar slecht is).
Gebruiksgemak:
De printer installeren gaat zeer gemakkelijk mbv de quickstart guide. Het instellen van de wifi spreekt voor zich als je de aanwijzingen op het LCD-schermpje volgt.
Eenmaal geinstalleerd kun je printen/scannen zoals je dat altijd gewend bent.
Ondersteuning onder Linux (Ubuntu 14.04 LTS):
Hier kan ik heel kort over zijn: de printer wordt out of the box ondersteund, maar niet 100%. Wat niet ondersteund wordt is de mogelijkheid om een document te scannen vanaf de HP Envy zelf. Je kunt op het LCD-scherm een optie "scan" selecteren; hiermee zou je een document direct naar de computer kunnen scannen zonder een scanopdracht vanaf de computer te geven. Deze functie is niet werkzaam onder linux, omdat HPLIPopensource dit niet ondersteund. Een klein gemis, maar zeker geen ramp daar je vanaf de computer uitstekend een scanopdracht kunt sturen (zowel vanaf terminal mbv de command "hp-scan" of door middel van een GUI-client/-programma, bijv "Simpel Scan". Het programma "Simpel Scan" zit standaard bij Ubuntu).
Inktverbruik:
Ik heb de printer nog te kort om hier een zinnig oordeel over te vellen. Na verloop van tijd zou moeten blijken hoe het inktgebruik is. Te zijner tijd zal ik deze review updaten. **update: 05-12-2015**
Helaas kan ik op het moment nog niet veel zeggen over het inktverbruik, ondanks dat ik inmiddels enkele maanden de printer tot mijn beschikking heb. De reden is simpelweg dat ik erg weinig print en daardoor niet voldoende weet over het inktverbruik.
**/update**
Prijs/kwaliteit-verhouding:
Ik heb 65 euro betaald voor deze printer, maar deze is nu voor 50 euro te koop. Voor 50 euro raad ik deze printer sterk aan! Goedkoper gaan betekent dat je compromissen moet sluiten (bijv. geen mogelijkheid scannen/printen over wifi, matige bouwkwaliteit, geen scan/print combinatie, etc.).
Conclusie:
Ik raad deze printer sterk aan voor personen die simpelweg een scanner/printer willen hebben zonder teveel fratsen en met het gemak van 'printen-over-wifi'. Natuurlijk zijn er snellere printers/scanners aanwezig die ook een hogere kwaliteit van het print/scan-materiaal bieden, maar daar betaal je ook voor en zulke hoge kwaliteit heb je in het dagelijks leven niet nodig. Voor studie- of werktoepassingen voldoet de HP Envy 4500 naar mijn mening zeer goed!
Ik zag echter nog een tikfout volgens mij:
Conclusie:
Ik raad deze laptop sterk aan voor personen die simpelweg een scanner/printer willen hebben zonder teveel fratsen en met het gemak van 'printen-over-wifi'.
Tot nu toe heb ik erg weinig geprint (hooguit 10-20 pagina's in de afgelopen 3 maanden). Ik kan er dus nog geen oordeel over vellen. Met mijn huidig printgedrag gaat het waarschijnlijk best lang duren alvorens ik enig inzicht in het printverbruik heb.
Ik hoop hiermee een passend antwoord op je vraag gegeven te hebben.
[Reactie gewijzigd door 8x4 op 24 juli 2024 00:18]