Dell Inspiron 3531-9986 Review

MartijnGP
21 september 2015, laatste update op 23 september 2015, 501 views

Dell Inspiron 3531-9986

Ik zat niet op te letten bij het posten. Deze review slaat op de Inspiron 15-3551. Enige verschil is een quadcore Pentium, in plaats van de dualcore Celeron. -- Gekocht omdat er weer officewerk gedaan moest worden en ik alleen een HTPC had. Eisen: goedkoop, lange accuduur en goede Linuxondersteuning.

Pluspunten

• Goedkoop
  • Lange accuduur
  • Prima Linux ondersteuning
  • Prettig toetsenbord

Minpunten

• Slechte kijkhoek
  • Behuizing scherm geeft nogal mee

Reden van aankoop

Deze laptop heb ik aangeschaft omdat ik voor een nieuwe studie weer wat officewerk moest doen. Met een draadloos toetsenbordje op de bank via de HTPC kleine
werkzaamheden uitvoeren is te doen, grote lande verslagen schrijven absoluut niet. De eisen waren niet bijzonder talrijk, wel duidelijk:

- Genoeg batterij voor een volle collegedag (6 uur)
- Goede driverondersteuning voor Linux
- Goedkoop, want opnieuw gaan studeren is al duur genoeg

Aanschaf

Wat mij betreft een punt waard, aangezien ik aanvankelijk voor een Dell gekozen heb gezien de goede ervaringen met hun service enkele jaren geleden. Het gedonder begon echter al vanaf het moment van bestellen. De order op zondag geplaatst, en er werd geadverteerd met verzending binnen drie dagen. Na vijf dagen nog niks gehoord en maar eens naar de telefoon gegrepen. Uiteindelijk wist de dame aan de telefoon me te vertellen dat de order geännuleerd was en dat de laptop niet geleverd ging worden. Ik had inmiddels al betaald en van het annuleren niks meer gehoord. Zeer slecht! En zeker van een bedrijf als Dell. Mevrouw ging kijken 'of er nog iets gedaan kon worden'. En bedankt. Die laptop? Ach, ik kon toch nog wel even wachten?!

Uiteindelijk na een dag of drie een mailtje gekregen dat de bestelling toch weer ingeboekt was, en wederom binnen drie dagen verzonden zou worden. Echter bleek dat je daar vervolgens nog twee weken bij op mag tellen: de laptops worden verzonden uit China. Op zich niks mis mee, maar de website spreekt vol enthousiasme over verzending binnen drie dagen. Dat klopt, in essentie, maar 'levering over drie weken' is accurater. Zet dat er dan neer, in plaats van mensen blij te maken met een dooie mus.

Doet allemaal niets af aan de laptop, maar al bij al toch zéér irritant.

Linux ondersteuning

Mijn voorkeur gaat sterk uit naar Linux boven Windows. De laptop uit de Inspiron 15-3000 serie wordt ook geleverd met Ubuntu voorgeinstalleerd. Echter, in Nederland alleen te krijgen met dualcore celeron processor, en dat was me net een stapje te langzaam. Wat Googlen leerde echter dat de 3551, dus met Pentium N3540 quadcore, hetzelfde moederbord heeft, en mijn redenatie was dat het met drivers dan ook wel goed moet zitten. Helaas dus ook extra kosten voor een Windows licentie, maar het is niet anders.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Linux Mint 17.2 distro, omdat ik Cinnamon stukken fijner vind werken dan dat gedrocht van een Unity. Installatie ging moeiteloos, enige puntje is het trackpad dat verdomd het aanvankelijk compleet. Fix is hier te vinden en na deze wijziging werkt het touchpad ook volledig, inclusief multitouch gestures.

De battery-life op Linux is vergelijkbaar met Windows. Ik heb de laptop volledig opgehalen en even in Windows geboot om te kijken of de hardware in orde was, en heb daarbij gezien dat Windows 6,5 uur rapporteerde. Linux Mint weet in sommige gevallen zelfs 8 uur uit de batterij te persen, al draait die in tegenstelling tot Windows wel van een SSD. Wat mij betreft een zéér grote plus, maar da's natuurlijk alleen relevant voor de mensen onder ons die ook Linux op hun laptop willen :)

Prestaties

Hier is wel belangrijk om te vermelden dat ik 8GB RAM in de laptop geprikt heb (let op: slechts één DDR3L SODIMM slot! Dus 4GB bijprikken gaat niet) en de hardeschijf heb vervangen door een Crucial MX100 250GB SSD. Ik heb de laptop niet gebruikt met originele hardware, maar voor zover ik zo kan beoordelen is zeker de SSD wel een must.

Het is natuurlijk maar een low-end laptop. Gaming hoef je niet te proberen met alles van na 2010. Desalniettemin werkt de laptop met gewoon officewerk op prima snelheid. Ik ervaar met Mint en Cinnamon geen lag en heb toch redelijk wat tegelijk draaien. Perfect is het niet, maar langzaam is het zéker niet. Applicaties openen snel, boot duurt een kleine 10 seconden, wat wilt u nog meer voor een officelaptop.

Een nadeel zie ik wel in het scherm. Dat is duidelijk hetgeen op bezuinigd is. Het is prima scherp en lekker helder, maar de kijkhoek komt erg nauw. Zwart wordt al heel snel grijs en bewegingen door het typen op schoot hebben al duidelijk hun invloed op deze zwartwaarden. En da's toch jammer, het ziet er allemaal net wat minder levendig uit en de Intel IGP biedt, in ieder geval onder Linux, weinig mogelijkheid tot compenseren hiervoor. Daarnaast is de behuizing van het scherm vrij zwak. Dichtgeklapt is de laptop in het midden een aardig stukje in te drukken.

Uiterlijk

Prima. De laptop is lekker dun. Natuurlijk gezien de prijs allemaal plastic, maar dat heeft een mooie fijne texture waardoor het niet al te goedkoop aanvoelt, met als uitzondering de zwakte in het midden van de schermbeuizing. De uitvoering is simpel dus valt er niet veel over te vertellen. Ik heb in ieder geval absoluut geen klachten over het uiterlijk van de laptop.

Absolute aanrader als je een goedkoper office laptop zoekt met nog genoeg power om wat zaken naast elkaar te laten draaien zonder dat het geheel langzaam aan gaat voelen. :) Upgrade naar SSD is wel een stevige aanrader, en naar mijn bescheiden mening is het wegdonderen van Windows om ruimte te maken voor Linux Mint dat ook, maar da's natuurlijk geheel persoonlijk en wil ik verder niet op ingaan. De matige kijkhoeken beeldscherm zul je voor lief moeten nemen, maar daar is de prijs naar.

En let tenslotte op de misleidende meuk die Dell op hun website plaatst, en bel achter de order aan als je er niks meer van hoort.

Heb jij ook een Dell Inspiron 3531-9986?