WD Velociraptor WD3000HLFS, 300GB Review

Cruz
21 mei 2009, laatste update op 21 mei 2009, 4.104 views

WD Velociraptor WD3000HLFS, 300GB

Duur, maar dan heb je ook wat! Introductie 6 maanden geleden... Na enkele jaren een RAID0 van 2 WD 160 GB's te hebben gebruikt, kreeg ik last van schijffouten. Dat is wel een tijdje vol te houden maar je voelt je niet echt op je gemak als je op elk moment een schijfcrash of OS reinstall kan verwachten. Dus op zoek naar een alternatief. Dat is de Velociraptor 300G geworden! (gelukkig maar anders wat dit een beetje een suffe review ) Eisen Eerste stap: Behoeftestelling. Wat heb ik eigenlijk nodig? Wat waren mijn ervaringen? • RAID 0 is wel leuk, maar beetje lastig bij installatie (USB stick met RAID drivers @ Vista, floppy @ XP) • RAID 0 is wel leuk, maar dubbele kans op fouten door 2...

Pluspunten

• Alles! Het is natuurlijk geen SSD qua access tijden maar dat is dan ook het enige.

Minpunten

• De prijs is natuurlijk wel aan de hoge kant.

Duur, maar dan heb je ook wat!

Introductie
6 maanden geleden...

Dat is de Velociraptor 300G geworden! (gelukkig maar anders wat dit een beetje een suffe review :P)

Eisen
  • RAID 0 is wel leuk, maar dubbele kans op fouten door 2 harddisks
  • RAID 0 heeft eigenlijk maar 1 voordeel; hogere doorvoersnelheid, handig voor booten, bestanden kopieeren en maps laden in spellen
  • Mijn ervaringen qua harddisks en betrouwbaarheid zijn bedroevend, normaal crasht bij mij een schijf gemiddeld na een jaar of 5 (en als je 5 schijven hebt is dat dus ~ 1x per jaar ja :P)
Dus wat wil ik? Het budget was niet zo'n probleem, ik hou van kwaliteit (Goedkoop is Duurkoop), ik wilde iets snels, ik wilde een hoge betrouwbaarheid, en ik wilde minimaal 200G ruimte.
Dan kan je kiezen voor een SSD maar die zijn duur en niet zo heel goed in performance (of je praat over >2000 euro), of je kijkt wat het beste is wat de ouderwetse HD's te bieden heeft. En dat was de Velociraptor 300g (toen iets van 233 euro)! De hoogste doorvoersnelheid, een garantie van 5 jaar en een 'mean time before failure' van 1400000 uur (160 jaar). Kijk dat lijkt er meer op!

Details volgens fabrikant:
* Search Time read/write: 4,2/4,7 ms
* Noise Level : 29 dB idle mode , 36 dB load
* Energy consumption: 0,42-6,08 W

Het ding
Hij heeft het formaat van een laptopschijf, maar voor vaste PC's wordt hij met een koelblok geleverd waar hij in past. Het koelblok heeft het formaat van een 'normale' harde schijf en is dus eenvoudig te installeren.

Qua geluid is hij relatief stil. Je hoort hem wel als hij schrijft, maar dat is niet storend (je moet echt je best doen om het te horen). Warmteproductie is er wel, maar ik heb net mijn hand erop gelegd en hij is 'warm'. Schat iets van 35 graden. Nu dus een half jaar in gebruik, geen probleem mee gehad. Loopt als een zonnetje. :D

Zie de resultaten van HD Tune in het bijgevoegde plaatje. De spikes naar beneden toe komen omdat ik nog wat andere applicaties had draaien maar het geeft een beeld van de prestaties. De temperatuur was iets lager dan ik had ingeschat, namelijk 34 graden celsius ;)

Details volgens test:

* Reading speed : up to 123.1 MB./ s
* Average reading speed : 99.3 MB./ s
* Average access time: 7,4 ms

Zoals te zien is in het 2e plaatje worden alle hd-features ondersteund.

Perfecte aankoop geweest, nog geen moment spijt gehad. Ja, 233 euro voor 300G is veel als je voor hetzelfde geld ook wel 3TB kan krijgen. Maar dan heb je niet de performance, de stabiliteit, de garantie en wees eerlijk, ook wel een beetje het nerd gevoel wat je bij de Velociraptor krijgt.

Heb jij ook een WD Velociraptor WD3000HLFS, 300GB?

Anoniem: 286689 13 augustus 2009 00:03
Popijopi review. MBTF is louter een statistisch getal. Het wordt nu gebracht alsof je 160 jaar garantie hebt of dat de schijf na 160 jaar kapot gaat.
Anoniem: 326340 11 november 2009 14:31
Ik ben als beginneling op zoek naar een snelle HDD. Met de HCC-dagen voor de deur wordt het hoog tijd om me te orienteren :9

Na wat gegoogle kom je dan toch uit bij de WD Velociraptor of een SSD van OCZ of Intel. Deze laatste blijkt de snelste en vooral duurste waarvan de betrouwbaarheid op de wat langere termijn nog moet blijken.

Via de diverse site's is erg veel informatie te vinden over de prestaties van veel harde schijven. Ik vond er zelfs eentje waarbij er 31 met elkaar vergeleken werden. Prachtig. Maar het vergt veel studie wil je iets van die benchmarks begrijpen. :?

Deze review van Cruz vind ik een verademing. Een stukje over de eigen ervaringen vóór de aanschaf (incl. iets over een mogelijke Raid opstelling; een afweging die je vaak in de reviews tegen komt), de overwegingen bij de aanschaf en de ervaringen na de aanschaf.

Misschien in sommige ogen wat simplistisch en incompleet, ik heb er wat aan _/-\o_
Anoniem: 326395 8 september 2010 20:36
Jongens voor mij ook prima review, wil alleen even vlug heel korte informatie over deze HDD daar ik er een stuk of 20 aan het vergelijken ben. En 20 x een review van 10 pagina's door moeten spitten hiertoe is dan te veel werk. Dus gelukkig hier een korte review met voornamelijk iemands persoonlijke ervaringen ipv een heleboel grafieken. Prima voor de korte indruk die ik nu slechts nodig heb.

Greetzz and thanx!

Darkpig
Je hand erop gelegd..?

Die cijfers komen rechtstreeks van de WD website zeker? Ga je gauw schamen voor deze review, foei!
als je even zijn first blogpost leest weet je waarom de review zo summier is.

helaas hebben sommige mensen nog niet door dat een degelijke review meer is dan dit.
Als je zo aan het karma hunten bent, waarom maak je dan niet een basis review zonder tekst? dat heeft namelijk net zoveel inhoud als dit.

Voor een HDD verwach ik toch minstens:
- HD benchmark test
- subjectieve beoordeling over geluidsproductie bij volledig bedrijf/idle
- warmte productie dmv SMART
- welke combinatie mobo/raid cotnroller etc

Dus succes met aanpassen
En sommige mensen vinden het leuk om een review af te zeiken omdat het niet een professionele review is.

Ten eerste staat nergens dat een review 100% perfect moet zijn, ten tweede: als je echt alle details wil weten en vergelijkingen met andere gelijkwaardige producten moet je naar een website gaan die daarin is gespecialiseerd zoals tomshardware.

Mijn review voldoet aan de eisen die aan reviews gesteld worden, er is een waarderingssysteem waarbij je als gebruiker feedback kan leveren. Niet iedereen hoeft 5 sterren te scoren.

Een subjectieve beoordeling over de geluidsproductie zit erin, warmteproductie heb ik aangegeven, zoals ik zei gebruik ik geen RAID, wat voor nut heeft het om het moederbord te weten. Heb je uberhaupt de review gelezen of denk je 'ah hij moest karma punten hebben dus heeft hij een crappy review geschreven'? Zoals de waard is...

Omdat ik helemaal de slechtste niet ben heb ik hdtune gedraaid en toegevoegd aan de review. Niet omdat het moet, want mijn benodigde karma punten heb ik al, maar omdat ik mijn best probeer te doen.

'Dus bedankt voor het afzeiken.'
zoals de waard is?

lees anders even mijn review.....

Ik geef aan wat ik vind ontbreken bij jouw review, zeggen dat een goede review voorbehouden is aan sites als tomshardware is onzin, de review zoals jij hem geschreven hebt past meer op een consumenten site dan op tweakers.

Voor een review lijkt het me dat je zelf ene klein beetje moeite doet, anders plaats je, zoals ik zei, een beperkte reviee/beoordeling zonder begeleidende tekst

blijkbaar zorgde het commentaar wel voor een uitbreiding van de review, wat ook een directe bedoeling was

verder heeft de informatie over welk moederbord/controller je gebruikt wel degelijk meerwaarde, als namelijk een andere tweaker een heel andere performance krijgt met een identieke schijf kun je kijken of de hostadapter/controller hier invloed op heeft
Anoniem: 295388 20 mei 2009 21:23
ook wel een beetje het nerd gevoel wat je bij de Velociraptor krijgt.

dat was werkelijk de kers op de taart van deze review ;-) voor de rest, was wel leuk geweest met een screentje van hdtune pro of iets dergelijks .. :)
ps ondertussen is de prijs blijkbaar gedaald tot een goe 200€ :)
Ik zou nu eerder een Seagate Momentus XT verkiezen boven een WD Velociraptor. De Velociraptor scoort wel beter in benchmarks, maar is ook een stuk duurder per GB, terwijl de Momentus XT in 2,5" formaat komt en dus ideaal voor je laptop is.