Beste Gerko,
Ik heb de calculator op de site van Optoma niet gebruikt, (dom, wist niet dat hij er was). Ik heb mijn eigen berekening op basis van de specificaties van Optoma (PDF) gebruikt, daarna heb ik deze berekening gecontroleerd met de calculator van
http://projectorcentral.net, die op precies dezelfde waarden uit kwam.
In praktijk was de afwijking groter dan wat te verklaren was door meetfout of ander referentiepunt (sommige metingen meten van projector (intern) tot scherm, sommigen van lens tot scherm, en sommigen van het ophangpunt tot het scherm.) Optoma geeft in hun cijfers namelijk niet van af waar ze meten. Het lijkt alsof ze van een punt in de lucht voor de lens meten.
Het beste advies wat ik je kan geven is dat je de afstand tussen scherm en lens (dat had ik als maat genomen) ongeveer 20-50 cm groter moet rekenen dan wat
http://projectorcentral.net wordt gegeven als afstand. Zorg dat je daar ruimte voor hebt, en zet de beamer gewoon neer en ga meten hoe het goed valt.
De beamer is behoorlijk lawaaierig. Het licht aan je gebruiksscenario of dit een probleem is. Bijvoorbeeld: Voor actiefilms is het geen issue zijn, maar voor klassieke muziek is het zeer hoorbaar tijdens de zachte stukken.
EDIT: Hier is een filmpje dat het illustreert.
https://www.youtube.com/watch?v=oufSSij2vR4 Met name als tijdens een donkere scene de lamp minder fel heeft gebrand en daarna komt weer een lichter beeld waar de lamp vol vermogen trekt, valt het op omdat de ventilator dan gaat versnellen en de toon verandert.
[Reactie gewijzigd door Ghostbird op 25 juli 2024 00:22]