Inleiding
Het sloomste onderdeel van een computer is de hardeschijf. Waarom ik destijds bij de aankoop van mijn Dell Vostro 1510 laptop heb gekozen voor een 5200rpm hardeschijf had dan ook meer te maken met het energieverbruik dan met de prestaties.
Maar goed, ik merkte toch dat mijn laptop zijn werk niet optimaal kon doen met de door Dell geleverde Hitachi 5200rpm. Een snellere schijf zou en moest er komen. De nieuwe Momentus 7200.4 lijn van Seagate bood uitkomst.
Keuze
Bij het zoeken naar een snellere hardeschijf kom je uit bij een SSD of een 7200rpm 2.5" medium uit. SSD's zijn per gb duurder dan conventionele hardeschijven en bovendien zijn de capaciteiten te gering. Voor mij werd het dus een een reguliere, ronddraaiende plaat in een behuizing.
Er zijn genoeg 7200rpm's voor laptops op de markt. Mijn belangrijkste criterium was energieconsumptie. Ik heb een laptop om wille van de draagbaarheid zonder een snoer eraan. En elke watt is er toch een

Western Ditigal, Samsung, etc schijven verbruikten toch significant meer watt. Zo ook de oude Momentus 7200.3 lijn. De nieuwe 7200.4 echter niet: het energieverbruik zou slechts 0,05% hoger liggen dan een 5200rpm schijf. Dus, hop, naar de Hardwareshop van Ome Tom op de hoek. En allememachies, Seagate overdrijft het natuurlijk, maar niet veel! Energieconsumptie lag beneden alle andere 7200rpm's. En bovendien prijkte deze vriend bovenaan vele testbanken van Tommy's Harde Waren - average + max write/read throughput lagen 10% hoger dan de nummer 2. Op de latentie moest ik wel wat inleveren (17ms), maar ik had een nieuwe buddy!
De prijzen van deze Seagate waren vergelijkbaar met andere schijven en dus werd het voor mij de Seagate Momentus 7200.4 2,5" 320GB 16MB. Ik heb er GBP 55,49 voor neergelegd (een euro of 62).
Eerste kennismaking
De Zeepoort werd geleverd in een uiterst kale en schrale doos met schuim. Geen handleiding of andere zaken werden meegeleverd. De doos waarin-ie geleverd werd was overigens wel aan de grote kant: 45x30x15cm. En dat voor een metalen plaat van 10x6x1cm
Schijf in 'n laptop gestopt, mijn oude hdd aan een usb kabeltje gehangen, Acronis TrueImage opgestart en de alles naar de nieuwe gekopieerd. Een klein uurtje later draaide Windows 7 weer alsof er niets was gebeurd. Thans, op de prestaties na dan...
Prestaties
Tom's Hardware is één, maar Astronaut's Hardware is een ander. Tijd om HDTune erbij te halen. Even geen woorden, maar harde MB's:
Ik heb drie 512KB lees-testen gedraaid en daarvan het gemiddelde genomen:
Min: 39,3 MB/s
Max: 89,4 MB/s
Gemiddeld: 71,85 MB/s
Access time: 16,05 ms
Burst rate: 58 MB/s
CPU Usage: 8,85%
Een screenshot is bijgevoegd.
Vrij prima al zeg ik het zelf. Let wel, Windows draait op deze schijf en dat beïnvloed mogelijk de resultaten negatief. Helaas kan ik het energieverbruik niet meten. Wat ook opvalt is de lage burstrate. De schrijfprestaties heb ik niet kunnen meten, aangezien je daarvoor een lege hdd moet gebruiken.
Vergeleken met mijn oude Hitachi 5200rpm is dit een snelheidswinst van bijna 30% op het gebied van lezen en 25% bij de random access times.
Tot zover de cijfers, nu het gevoel erbij. Ik had niet verwacht dat het verschil zo goed te merken zijn. Naar mijn gevoel start Windows 7 een stuk sneller op (zal ik later vandaag nog testen), maar met name in windows gaat het een stuk vlotter. MS Outlook start gevoelsmatig veel sneller op en Photoshop heeft .psd bestanden sneller ingeladen. Het inlezen van mappen gaat sneller en ook vele andere programma's voelen de vibe.
De buitenkant van het kastje
Het rond laten draaien van de platter gaat dus erg goed. Maar hoe zit het met de warmte- en geluidsproductie? Tja, het is niet alleen maar rozegeur en maneschijn.
De warmteproductie is prima. De temperatuur ligt rond 39 graden en is aan de buitenkant van de laptop nauwelijks voelbaar. Vergeleken met m'n oude Hitachi scheelt het niks, noppes, nada.
Ik ben minder te spreken over de geluiden die geproduceerd worden. Je hoort 'm eigenlijk nagenoeg continue zoemen. Heel zachtjes wel en dit is eigenlijk op afstand met achtergrondruis moeilijk waarneembaar. Echter, van tijd tot tijd (een enkele keer minuut) hoor ik wel een redelijk harde tik eruit komen. Hoe hard? Probeer maar eens zo zacht mogelijk met een pen op een houten tafel te tikken en je heb het! Dit lijkt verband te houden met het gebruik van de schijf, oftewel de overgang van idle naar actief. Vermoedelijk wordt de leeskop dan ingeschakeld? Na een dag of wat valt het je al niet meer op.
Deze Momentus heeft zeker mijn waardering kunnen verdienen. Wie kan leven met een redelijke geluidsproductie, heeft hier een goede aan. De snelheid is zeer positief en de warmteproductie is laag. Helaas kan ik mijn voornaamste aankoopcriterium niet testen, en daarom zal ik dus maar moeten geloven dat dit de zuinigste ("groenste") schijf op de markt is. Aangezien ik tot nu toe geen significant verschil heb gemerkt in de accuduur, heb ik geen reden om aan te nemen dat het omgekeerde waar is. Wat mij op is gevallen, is dat de burstrate erg laag uitvalt.
Al met al, van mij krijgt hij een dikke 8!
Linkjes
Seagate Momentus 7200.4 Series website