Review Panasonic FZ-1000
Ik heb de FZ-1000 in juli 2015 gekocht als vervanger voor mijn 5 jaar oude Fujifilm HS10.
Even mijn situatie schetsen :
Ik ben geen foto-amateur, heb ook nog nooit een fotocursus gevolgd, maar neem wel graag eens een foto. De camera wordt hoofdzakelijk door mezelf gebruikt, bij gelijk welke gelegenheid in ons gezin, maar vooral op reis, bij gezinsuitstappen, bij familiegelegenheden.
Waarom dan niet gewoon de smartphone gebruiken? Om louter wat snapshots op het web te plaatsen, gaat die goed genoeg zijn, maar soms wil je toch een betere kwaliteit van foto’s.
Met deze review hoop ik jullie een eerlijk oordeel over de FZ1000 te kunnen meegeven.
Bouwkwaliteit
De FZ1000 is een groot, zwaar toestel, namelijk 831 gram. Je kan er niet omheen kijken, het toestel ligt lekker in de hand, de greep is groot en handig. De knoppen staan praktisch verspreid, evenals de de draaiknoppen voor fotomode en burstmode.
Het toestel is gemaakt van hoogkwalitatieve plastiek. Zelf vind ik dat het toestel een degelijke uitstraling maakt, misschien ook door zijn gewicht.
Gebruiksgemak
De EVF en het kantelbaar scherm zijn uitstekend van kwaliteit. Ik gebruik bij voorkeur de EVF, samen met de extra’s, zebra, highlighting, tiltindicator, kortom met zoveel mogelijk info vooraleer ik een foto neem.
De achterzijde is uitgerust met vele knoppen, die gemakkelijk bereikbaar zijn.
Bovenop staan er twee draaiknoppen. De linker dient vooral om de “shoot” modes te kiezen, single, burst, bracketing of timer. Eigenlijk heel handig als je weet dat er actie komt en snel wil overschakelen op burstmodus. De burstmodus gaat tot 12fps, mits gebruik van een snelle xd-card.
De rechterdraaiknop dient om te kiezen tussen de verschillende manuele standen (P, A, S, M) of de verschillende presets.
Heel handig is de draaiwielknop, op de rechterzijde, binnen duimbereik. Daar heb ik veelvuldig gebruik van gemaakt, binnen de verschillende keuzemenu’s, bvb. voor het aanpassen van de iso-waardes, lichtgevoeligheid,...
Lens
Imposant. Echt, dit toestel komt met zo een dikke, zware Leika-lens, die gewoon kwaliteit uitstraalt. Het is een F2.8-4 lens, 25-400mm equiv.
Wat mij wel opviel is dat de lens heel snel op F4 staat eenmaal er ingezoomd wordt. De F2.8 is enkel in het 25mm bereik aanwezig.
De zoom tot 400mm, zelfs tot 800mm in iZoom (digitale zoom) is uitstekend qua kleuren en scherpte. Ook door de 5-assige beeldstabilisatie kun je los uit de hand scherpe foto’s maken in volle zoomstand.
Hier heb ik veelvuldig gebruik kunnen van maken, want mijn kinderen zijn het fotogeniekst als ze niet doorhebben dat ze op de gevoelige plaat terecht komen.
Fotokwaliteit
Wat mij betreft, eigenlijk de enige kwaliteit die er echt toe doet. Levert de FZ1000 mooie plaatjes op? Jazeker. De kleuren zijn mooi, kleurecht. De IQ is volgens mij in orde, maar verwacht ook geen full-frame resultaten van een 1 inch sensor. De DOF is aanwezig, maar niet zo als bij een DSLR.
Ik nam het meest mijn foto’s met de one point-focus. Die reageert uitermate snel en is heel accuraat. De FZ1000 is in staat om 12fps te schieten, ook in jpeg+RAW, maar dan raakt de buffer wel vol en duurt het een tijdje voor de camera weer beschikbaar is.
Ik schiet mijn plaatjes in jpeg+RAW. De FZ1000 heeft de neiging om te overbelichten. Ik schiet dan meestal ook met de +/- correctie op enkele stappen negatief.
Videokwaliteit
De FZ1000 werd aangekondigd als eerste consumentencamera met 4K-videokwaliteit. Ik heb echter geen 4K-tv staan, noch ander materiaal die met 4K overweg kan. Is dit dan een voordeel? Volgens de vakpers wel. De 4K-video kan je renderen op 1080p formaat, en die is van een betere kwaliteit dan de standaard fullhd-opname.
Bijkomend voordeel is dat je van de 4K-video een 8MP-foto kan nemen. Er zou blijkbaar slechts een zeer gering kwaliteitsverschil zijn tussen foto’s geschoten in burstmode en een foto afkomstig uit de video-mode.
Ik heb er nog geen ervaring mee, maar ik heb geen reden om aan de bewering te twijfelen.
Waar wel rekening mee moet gehouden worden is het feit dat de FZ1000 een constant gezoem laat horen. Neem je een video met daarin stille momenten, dan zal je het gezoem horen. De oplossing zou dan zijn een externe microfoon te gebruiken, maar die heb ik niet.
Extra’s
- De FZ1000 wordt geleverd met zonnekap. Eenmaal bevestigd, maakt dit het toestel nog imposanter.
- Ik was zo tevreden over de eerste indrukken dat ik de extra protector filter, DMW-LMCH62, heb aangeschaft tijdens onze trip in New York. Ik ben er nu geruster op dat de uitstekende lens beschermd is.
- Wifi in combinatie met de Panasonic camera-app. Eenmaal je dit gebruikt hebt, is het echt poepsimpel om foto’s over te plaatsen naar je smartphone en deze op FB te plaatsen. Deze feature heeft mijn vrouw veelvuldig gebruikt tijdens onze reis om via haar smartphone foto’s op stoefboek te plaatsen. Ze kreeg ‘toevallig’ veel lof over haar foto’s.
Concurrentie?
Eigenlijk heeft de FZ1000 maar één echte concurrent en dat is de 1-inch bridge camera van Sony, de RX10. Deze heeft een kleiner zoombereik, geen 4K-video mogelijkheid, iets betere IQ, een tragere autofocus, maar is wel stof/weerbestendig. De Sony is ook duurder, en de net uitgebrachte RX10-II is eigenlijk te duur om nog vergelijkbaar te zijn met de FZ1000.
Zelf heb ik ook enkele systeemcamera’s bekeken, waaronder de Sony alpha6000, de Olympus EM-10, de Fujifilm X-T10. De FZ1000 staat qua fotokwaliteit zijn mannetje, ondanks de kleinere sensor. Ik heb toch gekozen voor het gebruiksgemak om geen lenzen meer te moeten wisselen.
Minpunten
De FZ1000 is op enkele punten voor verbetering vatbaar:
- De batterijduur mocht wat langer zijn. Ik heb me direct twee reserveaccu’s aangeschaft om dit probleem op te vangen.
- Er is een constant gezoem hoorbaar. Aanvankelijk enerveerde me dit, maar na verloop van tijd viel het me niet meer zo erg op. Hou er rekening mee als je wil filmen. Het gezoem is weldegelijk hoorbaar bij stille fragmenten.
- De FZ1000 is niet stof/weerbestendig.
- De grootte en het gewicht kunnen je parten spelen, maar zorgen er ook voor dat je een stevige greep hebt op de FZ1000.
Praktijkfoto’s
Dit zijn een paar foto’s die ik tijdens onze reis naar de USA gemaakt heb. Het zijn de onbewerkte jpeg’s. De foto’s heb ik steeds genomen in het formaat jpeg+raw, louter om nadien nog bewerkingen te kunnen uitvoeren. De FZ1000 laat ook al een beperkte reeks bewerkingen toe in RAW.
De FZ1000 is een plezier om mee te werken. Waar ik de HS10 vroeger als point-and-shoot gebruikte, benut ik nu veel meer de mogelijkheden van de FZ1000. Het aantal mislukte foto’s was echt minimaal. Het toestel is zijn hogere aankoopprijs zeker waard.
Ben je aan het twijfelen over welke instap-DSLR met kitlens je moet kiezen?
Verruim eens je blik en neem naast de Canonikon-meuk de FZ1000 in je lijstje op.
Je zal verbaasd zijn over wat je krijgt voor 749 euro.
Een 9 op 10 waard en voor mij een reden om dit met deze review duidelijk te maken !!