Sharkoon Rebel12 Value Black
Mijn vorige kast was een
MS-Tech LC 182 welke niet meer echt voldeed aan mijn eisen:
- Te weinig HDD ruimte
- Slechte koelingsmogelijkheden
- Weinig ruimte voor insteekkaarten
- Past geen Mugen in
Daarom had ik een nieuwe kast nodig, waarvan de grote erg belangrijk was. Natuurlijk moesten alle andere problemen ook weg maar deze waren minder belangrijk.
Mijn eisen:
- Minstens 6 HDD erin
- 120mm of meer aan de achterkant
- Veel ruimte
- Breed
- Zwart
- Geen deurtje
- Stoffilters
- Goedkoop (Dus geen Lian Li)
Na lang zoeken kwam ik bij de volgende kasten uit:
Hier heb ik uiteindelijk deze voor gekozen, vooral omdat deze goedkoop was in tegenstelling tot de andere kasten.
Eigenschappen:- BigTower case (compatible with E-ATX)
- 11x 5.25" drive bays (external)
- 1x 3.5" drive bay (external)
- 6x 3.5" bays for HDDs (internal)
- Screwless mounting system (HDD/ODD/add-on cards)
- Front I/O with 4x USB2.0, headphone and microphone ports
- 7 Slots for add-on cards
- Dimensions: 215 x 535 x 540 mm (W x H x D)
- Color: black
Koeling mogelijkheden:- Front panel: 140 mm fan (pre-installed)
- Side panel: 250 mm fan (pre-installed), 2x 80 mm fans (optional)
- Rear panel: 1x 140 mm fan (optional)
- 2 openings for water cooling tubing
Inhoud:- Rebel12 Value edition
- Manual (8 languages)
- Accessory kit
Bouwkwaliteit & afwerking
Voor een goedkope kast kan je hier natuurlijk niet al te veel van verwachten. toch was ik aangenaam verrast over de kwaliteit van deze kast, ik had het vele malen slechter verwacht

Buitenkant
Voorkant
De voorkant van de kast:
[img=620]CmY2in9z[/img]
voorkant
Sloten
De voorkant van de kast geeft ruimte voor 11 5.25" apparaten, en nog 1 plek voor 1 3.5" apparaat. Ook wordt er een speciale bracket meegegeven waarmee 1 5.25" slot kan worden omgebouwd tot 1 3.5" slot.
Hiermee is deze kast zeer groot en kan er veel in, ik ben maar 1 andere kast tegen gekomen die dit kan huisvesten. Dit was voor mij zeer belangrijk omdat ik veel opticals wil plaatsen en ook ruimte wil hebben om HDD brackets te kunnen plaatsen.
Poorten
Deze kast heeft aan de voorkant de volgende poorten:
- 4 USB 2.0 poorten
- 2 Jack aansluitingen (headset AND microphone)
Hiermee voldoet deze kast aan 'de standaard gebruiker', toch had ik graag een Firewire en een eSata aansluiting gezien. De USB poorten voelen solide aan en klemmen niet wanneer je een USB stick erin probeerd te steken. De Jack poorten voelen ook goed aan maar klemmen helaas wel een beetje (maar dit ligt denk ik ook aan de Jack standaard zelf).
Knoppen
Zoals elke kast heeft ook deze kast een power en een reset button. Al vinden veel mensen dit niet belangrijk, zie ik hier toch een belangrijk punt.
De knoppen zijn zilver en hebben hun functie ingegraveerd, hierdoor weet je meteen waar ze voor dienen en slijt het plaatje er niet vanaf. Dit had mijn vorige kast niet, waarbij ik dus soms ook de verkeerde knop in drukte

De power button is (normaal) het meest gebruikt en is dus ook groter. Deze kan je met gewoon met elke vinger indrukken en is dus niet priggel werk, een klap ertegen aan geven werkt ook

De reset button is ook voorzien van een plaatje en is kleiner. deze kan je het makkelijkste met een pink indrukken. Ik vind het prettig dat de knop wat kleiner is, zo is het duidelijk dat je deze niet moet indrukken (tenzij je moet resetten natuurlijk

De knoppen voelen solide aan en bieden voldoende weerstand om te voelen dat je een knop indrukt. ook moet je deze echt indrukken ipv aantikken, dit vind ik prettig aangezien ik al een paar keer per ongeluk een knop heb ingedrukt op deze manier.
LEDs
Over de LEDs ben ik minder te spreken, bij Sharkoon hadden ze kennelijk niet door dat niet iedereen hun computer wilt laten dienen als kamerverlichting. De powerled is dan ook echt vreselijk fel en houd me s'nachts wakker. Ik gebruik deze dus ook niet meer

. Ik raad iedereen ook aan om niet in de powerled te kijken aangezien je dan zo'n mooie vlek op je oog krijgt

De HDD led is dan weer net iets te zacht (vooral als je de powerled aan hebt) en valt iets te weinig op. Deze moest dan ook iets feller zijn

Achterkant
De achterkant van de kast:
[img=620]2O6c5KEO[/img]
achterkant
De standaard zaken
Deze kast is uiteraard net als alle andere kasten voorzien van een i/o ruimte, expansion sloten en een mooi gat voor de PSU.
De i/o ruimte zit helemaal bovenin de kast, er zit dan ook geen PSU meer boven. Dit heeft als voordeel dat er niet meer een lege ruimte boven het moederbord is waar warme lucht zich kan ophopen. Ook heeft dit als voordeel dat er geen warme voeding meer bovenin je kast hangt waardoor het moederbord en de CPU gespaard blijven. Een nadeel echter is dat sommige koeling niet meer passen (deze komen dan tegen de bovenkant aan).
De expansion slots zitten zoals altijd onder het i/o ruimte. Deze kasten heeft 7 expansion slots waarmee het voor de meeste mensen het wel mee zal ophouden, echter voor de die-hard game fanaten die zichzelf een quad SLI/CrossFire permiteren hebben hier niet genoeg aan

De expansion kaarten kunnen schoefloos worden gemonteerd dmv een kliksysteem. Naar mijn mening werkt dit systeem goed en zitten de kaarten stabiel op hun plaats. Mensen die echter liever alles met de oude betrouwbare schoef doen kunnen gelukkig de kaarten ook met schroef bevestigen

Onder de expansion slots zit het gat voor de voeding, de voeding zit dus onderin de kast, dit heeft als voordeel dat de voeding minder warme lucht hapt afkomstig van het moederbord en de CPU waardoor de levensverwachting omhoog gaat. Een nadeel is wel dat kabels hierdoor snel tekort worden.
Wat merkwaardis is dat de voeding ondersteboven wordt geplaatst, hierdoor is geen speciale voeding nodig waarbij de fan aan de bovenkant van de voeding.
Overige zaken
Deze kast heeft een doorgang voor 2 waterkoeling slangen waardoor eenvoudig een externe radiator kon worden aangesloten.
Zijkanten
De zijkant van de kast:
[img=620]OJ2TrxRH[/img]
zijkant (en voorkant)
Fanruimten
Een van de major kenmerken van deze kast is de grote fan in het linker zijpaneel. Deze is 250mm groot en kan veel lucht verplaatsen.
Verder zitten op beide zijpanelen onderin nog 2 plaatsen voor 80mm fans voor het koel houden van de HDD.
Loskoppellen
De zijpanelen kunnen worden losgekoppeld door het losschroeven van 2 vingerschroeven. Deze vingerschroeven zijn speciaal ontworpen om gemakkelijk met de hand te worden geschroefd zonder gebruik van schroevendraaier.
Verder zit er op de zijpanelen een klein handvat waarmee de panelen los kunnen worden getrokken. Helaas hebben deze bij mij de reis niet overleeft

Deze kast kan worden vergrendeld dmv een hangslot, zodat mensen op een LAN-Party niet stieken je kast leegroven terwijl jij op de WC zit

Binnenkant
De binnenkant van de kast:
Binnenkant (leeg)
Voorstuk
Voorin de kast zit natuurlijk de ruimte voor de 5.25" apparaten. De hoeken zijn afgebogen en kan is eigenlijk helemaal prima. Het voelt ook solide aan en buigt niet. Ook zijn er een paar gaten voor kabels geboord waardoor je kabels van de 5.25" apparaten hier in kan wegwerken.
Helemaal bovenin zitten extra beugels voor de 3.5" apparaat. Deze zitten goed gemonteerd en voldoen aan mijn verwachtingen. Ook zijn er extra gaten geboord zodat je extra makkelijk kan schroeven.
Moederbord Tray
De moederbord tray zit vast op het frame van de kast waardoor het stevig aanvoelt, echter is hierdoor de tray niet verwijderbaar.
De randen zijn niet afgerond maar eigenlijk ook nauwelijks bereikbaar waardoor dit niet echt een groot probleem vormt.
Deze kast kan E-ATX huisvesten, waardoor de moederbord tray aanzienlijk groter is dan de meeste kasten, hierdoor heb je eigenlijk nooit last met overlapping van videokaart VS HDD of RAM VS dvd drive.
HDD Tray
De HDD tray zit onderin de kast en kan 6 HDD huisvesten. De HDD tray bestaat eigenlijk uit 2 trays geschikt voor 3 HDD. De zitten aan elkaar dmv van een kleine metalen plaat.
De HDD tray is verwijderbaar nadat er 8 schroeven zijn verwijderd, dit is helaas wel een klus.
De bouwkwaliteit van de HDD tray vind ik ondermaats. Als je hem lost hebt geschroefd merk je dat het los schiet en dus eigenlijk constant onder spanning staat. ook voelt het allemaal wat buigzaam en gammel aan. Toch voel doet het voor mij wel voor het ophangen van 6 schijven.
Inbouw- mogelijkheden
De inbouw mogelijkheden zie ik als een groot pluspunt. Dit was mijn belangrijkste eis en hier voldoet deze kast dan ook volledig aan. De mogelijkheden qua inbouwen zijn in deze kast toch wel de max die je kan krijgen.
Ik heb altijd veel HDD in mijn kast, en deze kast bied standaard ondersteuning voor 6 HDD. Als je dan nog trays aanschaft kan je in totaal uitkomen op 22 HDD, zie hier maar een controller voor te halen

Alternatief kan je er voor kiezen om 11 dvd drives te installeren waarmee je een grote brandfabriek kan creëren.
De mogelijkheden zijn erg vrij in deze kast en heeft niet een voor gedefineerde plek voor items (wat erg veel kasten hebben)
Koelings- mogelijkheden
Ook koeling mogelijkheden zijn erg uitgebreid, zo is er standaard al mogelijkheid voor het aansluiten van een externe radiator en wordt er een 250mm fan geïnstalleerd.
Luchtkoeling
Fans
De luchtkoeling mogelijkheden zijn aardig uitgebreid. aan de voorkant kunnen 3 140mm fans geïnstalleerd worden.
Standaard kan er in de voorkant maar 1 140mm fan (met blue leds) worden geinstalleerd, maar in de
Sharkoon shop
kunnen extra fan-frames worden besteld.
Helaas heeft do voorfan geen sensor.
Aan de achterkant kan 1 140mm fan geïnstalleerd worden. In de zijpanelen kunnen nog 2 80mm fans geïnstalleerd worden, zowel aan de linker kant als aan de rechterkant. Allebei de kanten is echter niet mogelijk ivm met ruimte tekort.
Doordat de 250mm fan aan de zijkant altijd op intake staat en er aan de achterkant maar 1 outtake kan zitten, kan er worden gekozen voor een reverse airflow (lucht van achter naar voren).
Stoffilters
De kast heeft veel stoffilters, maar niet genoeg. Aan de voorkant zijn alle sloten bedekt met een stoffilers welk aanzienlijk wat stof tegen houden. Helaas heeft de zijkant deze luxe niet (terwijl daar een 250mm fan zit) waardoor je alsnog stof binnenkrijgt.
Dit zie ik als een grote tekortkoming in het ontwerp van de kast.
De stoffilers zijn verwijderbaar alleen krijg ik dit niet voor elkaar, makkelijk zijn ze dus niet. Ik haal ze uit de kast met frame eromheen en zuig ze uit. Daarna geef ik ze nog een badje in mijn wastafel

Waterkoeling
Ookal heb ik totaal geen ervaring met waterkoeling, denk ik toch dat deze kast hiervoor zeer geschikt is. Er is veel ruimte in de kast voor de materialen van waterkoeling (radiator, reservoir, pomp enz...) .
Door het verwijderen van de HDD tray komt hier ineens ontzettend veel ruimte vrij waar een grote radiator kan worden geplaatst. Als de radiator niet al te breed is, kan je aan beide kanten nog 80mm fans plaatsen waardoor warme lucht meteen de kast uit kan.
In de voorkant kan je nog een verticaal radiator plaatsen tussen de 5.25" apparaten, welke je ook nog kan koelen met de 140mm fans.
Tenslotte is er ook nog mogelijkheid voor externe radiators, waarmee het totaal aantal radiators neerkomt op 3.
Vormgeving
Over smaak is niet te twisten en ik denk dat er veel mensen vinden dat dit een saai blok staal is. Ookal kan ik hier niet omheen (het is een aardig vierkante kast), vind ik dit juist erg mooi. Ik vind overhypte en bekladde kasten totaal niet mooi. Als je gaat bekladden, doe het dan zelf maar niet een lelijk voorgeproduceerd printje. Voor je het weet loopt er iemand anders al rond met zo'n ding en dan voel je je rot, want dan is je mooie 'orginele' kast niet meer orgineel.
maar genoeg over mijn mening van smaak, back to the topic. Deze kast is mat zwart. De verf is aardig kras bestendig, maar krasvast is hij niet. Ook het gebruik van schroevendraaiers wordt snel opgemerkt. Toch vind ik het voor de prijs het hem wel doen, tuurlijk kan je niet top lak en verf verwachten.
Iets waar ik snel achterkwam is dat de kast totaal niet vingenproof is, elke vinger afdruk blijft je voor altijd aangrijnzen.
De voorkant heeft een blauwe fan wat de kast wel weer wat meer karakter geeft, maar sommige mensen vinden dit dan weer totaal niks (kan ik ook wel wat in vinden). De fan zelf is erg fel, maar door de stoffilters en het gaas wordt dit voldoende gedempt. Ik gebruik deze fan als mijn power led aangezien de led zelf veelste fel is (helaas knipperd deze niet in stand-by

Op het zijpaneel zit een grote 250mm fan, deze heeft ook gaas maar dit is veel grover. ook zit hier een soort plastic rand omheen welke dan wel weer hoogglans is. Hiermee vind ik het hele karakter van de kast funest gaan en vind ik dus ook een design fout.
Al met al vind ik de kast erg groot en dominant ogen maar ook rustig ogen, iets wat ik erg prettig vind.
Installatie- gemak
Moederbord
Het installeren van het moederbord gaat zoals anders, niet beter niet slechter. De moederbord tray kan niet worden verwijderd waardoor je het moederbord moet installeren in de kast zelf. Dit kan tot ergernissen lijden, vooral wanneer er zich een grote koeler bevind op het moederbord.
Het indraaien van de afstandbuisjes ging bij mij prima, terwijl ik hier vaak problemen mee heb
HDD
Het installeren van HDD kan met een speciaal ontworpen rails waarmee HDD in ong 10 sec kunnen worden geplaatst.
Op de HDD moeten met 2 rails worden geplaatst, deze moeten goed worden klem gehouden omdat ze anders er zo afvallen (en je HDD valt en niks meer waard is

, bijna gehad

). De HDD met rails plaats je in de HDD tray en duw hem net zolang door tot hij klik zegt. Hierna zit hij bevestigd en komt hij er niet meer uit.
Een nadeel is wel dat de HDD flink kan spelen, daarom raad ik ook aan om HDD niet te unpluggen wanneer de PC aanstaat (je trekt de HDD een stukje mee).
5.25"
De kast komt met 6 'snelsluitingen'. Dit zijn plastic dingetjes waarmee je je apparaten kan bevestigen. Per snelsluiting kunnen 2 apparaten worden bevestigd (maar dan wel aan 1 kant).
Deze snelsluitingen prik je in het frame waarna je aan de knop draait, hiermee klemt de snelsluiting zich aan het frame en zitten de apparaten vast.
Expansion cards
Expansion sloten kunnen worden vast geklikt met speciale plastic klemmetjes. Hiermee worden de kaarten voldoende vast gezet, maar bij zwaardere kaarten (met extra koeling of veel kabels eraan) raad ik toch aan om te schroeven.
Modbaarheid
Ook al heb ik hier nog niets aan gedaan denk ik toch dat deze kast hier geschikt voor is. De kast is grotendeels van metaal en dus gewoon zaag/dremelbaar, hij is ook erg kaal waardoor er nog veel invulling kan worden gegeven
Geluid productie
Resonantie
Dit is een van de grotere tekortkomingen van deze kast. Het bied vrijwel geen bescherming tegen resonantie. De meeste kasten worden utigerust met rubberen houdertjes, vooral bij de fans en HDD. Deze kast heeft dat niet en dat kan je merken.
Zo zijn de rails voor de HDD van plastic en is de HDD tray direct verbonden met de onderkant van de kast. Hierdoor kan de hele kast meetrillen, wat ook te voelen is.
Ook de fans zijn niet van rubber voorzien en trillen vrolijk mee.
De voeding is echter wel van rubber voorzien, alleen dan op de verkeerde plaats. De voeding hangt boven de HDD tray en wordt daar met een rubberen blokje ondersteunt. Dit is vrijwel zinloos voor de geluidsproductie en is alleen bedoeld voor ondersteuning van de voeding zelf, niet tegen het geluid.
Ook de 250mm fan is niet voorzien van rubber waardoor het zijpaneel meetrilt. Toch valt dit nog wel mee aangezien de toerental van de fan en de ophanging.
Fans
Standaard wordt de kast geleverd met 2 fans: 250mm zijfan en 140mm voorfan (blue leds)
Zijfan
De zijfan is 250mm groot en draait op een laag toerental. Je hoort hem dan ook niet heel erg en produceert nog wel aardig wat airflow. Helaas heeft deze fan (waarschijnlijk door zijn grote) een soort ronkel behoefte. Je hoort hem vooral tijdens het aanzetten een beetje zeuren, maar dit gaat na 20 sec wel weer weg.
De fan hangt in een soort buigbare ophanging, de spaken die van het midden van de fan naar de buitenkant gaat zien buigbaar en voorkomen waarschijnlijk resonantie.
Voorfan
De voorfan is 140mm groot en heeft LEDs. Deze draait naar schatting op zo'n 1500 toeren. Helaas kan deze fan niet op het moederbord worden gemonteerd, waardoor deze altijd op volle snelheid draait.
De fan geeft naar mijn idee weinig airflow, maar dit komt denk ik door de stoffilters. Lawaai maken doet hij wel en geeft een constante zoem (ook een aardig hoge).
Voor mensen die het graag stil willen hebben raad ik aan om de fan te vervangen.
Isolatie
Op het vlak van isolatie scoord deze kast niet hoog, de hele voorkant is open en alles wat er gebeurd hoor je dan ook buiten. Daarom is het belangrijk om het productie van geluid vooral tegen te gaan ipv het isoleren.
Daar schiet deze kast dan ook wel echt in te kort en kan een keuze zijn om deze kast over te slaan.
Prijs
Deze kast vind ik erg goedkoop voor zijn mogelijkheden. Dit is een grote kast en dus veel grondstoffen, toch slaagt Sharkoon deze kast voor een goede prijs neer te zetten (in tegenstelling tot Lian Li). Helaas zie je de bezuinigingen wel terug in bepaalde onderdelen van de kast, maar dat is ook wel te verwachten van een goedkope kast.
Zelf denk ik dat dit een hele redelijke kast is en vooral door de prijs naar voren kan komen. Voor mensen met beperkt budget (zoals ik) is dit een goede weg om in te slaan. Voor de kwaliteit en stilte fanaten is dit misschien een mindere keuze.
Extra's
Tweaktown (engels)
Foto's
Google bulk
Fabriek foto's
Hopelijk hebben jullie kunnen 'genieten' van mijn review
. Voor vragen en opmerkingen kan je altijd reageren en zal ik ze beantwoorden. Kritiek graag fatsoenlijk en onderbouwd, anders kan ik er zo weinig mee
(ja ik weet dat hij lang is en nee dat laat ik zo