Apple MacBook Pro 13,3" Retina (2015) 2,7GHz 256GB Review

WhatsappHack
3 september 2015, laatste update op 3 september 2015, 3.753 views

Apple MacBook Pro 13,3" Retina (2015) 2,7GHz 256GB

Een zeer goede laptop! MacOS is in beginsel wel nogal omslachtig, zelfs als je van Linux afkomt, en gelimiteerd op bepaalde punten. Als power-user moet je de weg kennen in *nix en veilig tweak-apps weten te downloaden om het perfect te krijgen. Voor particulieren is het wel uitgebreid en makkelijk!

Pluspunten

• Super goede accuduur
  • Prachtig scherm
  • Erg degelijke, dunne, en stevige aluminium behuizing
  • Algemeen zeer goede prestaties, prima geschikt voor virtualisatie en dagelijkse taken
  • Mac OS op basis van Unix, dus uitgebreide command line.
  • Voldoende poorten aan boord
  • Touchpad is geniaal
  • Laptop is bijna altijd heel erg stil

Minpunten

• OS X vereist vele tweaks voordat het fijn werkt (noot: voor power users. 'normale' particulieren zullen dit niet (vaak) zo ervaren.)
  • Hapert soms op grafisch gebied en wordt dan ook snel warm
  • Speakers kraken wat bij maximaal volume
  • MagSafe connector kabel slijt snel
  • Prijs voor extra geheugen/opslag is asociaal hoog en niet uitbreidbaar na aankoop.

Noot:
Dit is een eerste uitgebreide review na test-reviews, en geschreven vanuit "what I saw" stijl.
Excuses voor enige fouten, en het wellicht niet zo netjes maken als andere reviewers!
Tevens geen plaatjes, want iedereen weet nu hopelijk wel hoe hij eruit ziet...

INHOUD:
- Inleidend
- Eerste indruk
- Specificaties
- OS X
- Prestaties
- Na een tijdje gebruik
- Conclusie

Inleidend - van Samsung op Linux naar MBP op OS X...

Jarenlang heb ik op Linux gezeten op de faptop.
CentOS in eerste instantie, en later Fedora gezien de libraries op CentOS te oud werden voor the latest and greatest. (En probeer maar eens handmatig glibc te updaten naar een unsupported versie zonder de boel te mollen, mwahaha... Geen tijd voor.)

Na een aantal jaar trouwe dienst van mijn Samsung Series 5 ultrabook, begon het apparaat me te storen.
De behuizing begon lelijk te worden, het piepte en het kraakte, de processor kon je bij lichtgebruik bij wijze van spreken al gebruiken om je peuk aan te steken (bug of feature? ;)) wat ook weer enorme fansnelheden tot resultaat had waardoor je elk moment verwachtte dat de ultrabook opsteeg.
Dat deed ook de prestaties niet zo goed, want tot frustratie toe clockte het secreet zichzelf constant terug.

"Ja maar ehh... WhatsappHack... zou je dan niet eens effe van je luie reet afkomen en hem een schoonmaakbeurtje geven?"
Helaas, een jaar geleden is er nog een nieuw display ingezet waarbij de laptop ook is schoongemaakt en er een nieuwe laag koelpasta op gesmeerd is. Het mocht niet baten...

Afijn, m'n trouwe ultrabookje waar ik tot relatief kort daarvoor nog erg tevreden was genoeg afgezeken: ik moest dus opzoek naar iets nieuws...
Maar what to do, what to do? Samsung zelf was uit de ultrabook business gestapt, Sony ook. Maar ik moet wel een ultrabook hebben, met een maximale schermgrootte van 13" omdat ik veel op reis ben voor m'n IT zaakjes... Na wat zoekwerk kwam ik uit op de volgende merken:
- Apple (Air of Macbook Pro)
- Dell (XPS13)
- HP Spectre (niet leverbaar conform mijn eisen)
- Lenovo (Vergeten, want ik vond ze stuk voor stuk spuuglelijk)

Na lang wikken en wegen, hebben vier dingen dingen me over de schreef gehaald om toch Apple te kiezen:
1.) Specificaties
2.) Aluminium design
3.) Waarde behoud als je hem na een paar jaar wilt doorverkopen
4.) Integratie met m'n iOS apparaten (iPhone + iPad)

En hoe bevalt dat nou, na jarenlang Linux gebruik, om dan over te stappen op OS X?
Jaja, ik kan Linux natuurlijk installeren... Maar waarom zou ik OS X niet eerst een kans geven? Het zou niet de eerste keer zijn dat ik van distro wissel, dus waarom niet gewoon weer eens wat anders? Geen pussy zijn, let's take the plunge! (En anders hadden we altijd nog 14 dagen zichttermijn, muhahaha!)

Voordat ik aan de rest van de review begin moet ik nog wel een opmerking maken:
De quality control bij Apple zuigt volgens mij harder dan het hele redlight district in Amsterdam tijdens piekuren bij elkaar gebundeld... Ik heb m'n Macbook drie keer moeten omruilen voordat ik een model kreeg met een degelijke fan! Elke fan begon enorm te kraken als deze draaide en de laptop lichtjes in een hoek naar links zat. (Naar rechts niet, gek genoeg.) Om knettergek van te worden! En Media Markt deed eerst alsof hun neus bloedde, maar kwam na een milde pissigheid toch over de brug met een nieuwe. Bij de derde was ik het zat, en eiste ik er eentje uit een compleet andere batch met andere serie reeks. Halleluja, dit keer wel een goede fan! Maar kom op zeg... Drie keer naar die grafwinkel... Niet normaal.
Wel een pluim naar het Apple support personeel op de chat, die zeer uitgebreid hebben geholpen, me gebeld hebben om te diagnosticeren, en uiteindelijk ook nog terwijl dit niet nodig was een Smart Cover voor m'n iPad naar me toe hebben gestuurd als dank voor alle details die ik doorgespeeld heb en als compensatie voor het gelazer.

Allereerst zal ik wat veren in de reet van Apple gaan stoppen.
Hou er wel rekening mee bij deze review dat ik dus nieuw was in dit eco-systeem, en misschien wat trucjes nog niet ken/kende. Don't kill me for that, alles moet eens een eerste keer zijn. ;)

- Eerste indruk

Na dus veel wikken en wegen maar eens naar de winkel gegaan om de apparaatjes eens in real life te zien.
Op naar de Media Markt, waar ze een zeer ruime assortiement hebben van allerlei soorten laptops!!!
... Behalve uiteraard de laptops die ik graag wilde vergelijken met elkaar. F*ck!

Afijn, gelukkig hadden ze wel een complete stand voor Apple staan inclusief dedicated Apple fanboys die er als de kippen bij zijn om een belachelijk verkooppraatje aan te smeren over hoe verdomd goed en werkelijk mieters dat hele Apple ecosysteem wel niet is, hoe alles tig keer beter is dan bij alle andere fabrikanten, hoe het status uitstraalt, hoe het ongeevenaarde hardware heeft die je in geen enkele andere laptop zal vinden, een design wat je nog naast je bed legt om er overheen te wrijven tijdens de seks met vrouwlief om het allemaal nog lekkerder te maken en uhhhhhh... Hij kwam nog net niet klaar.

... Niet echt een incentive om het te kopen, want dat soort geleuter is dus precies waarom ik al jaren de schurft heb aan het rondlopen met een Apple product. Het zijn leuke en vaak zeker wel goede producten, maar dat soort zwakzinnig gedoe zit ik niet op te wachten.
Dus vriendelijk verzocht of meneer even op wilde sodemieteren: en de ontdekkingsreis waar ik voor kwam kon beginnen.

Wat me meteen opviel was hoe degelijk het design was. Gewoon een stuk aluminium wat lekker stevig aan voelt. De laptop voelt wel wat zwaar aan, maar het is niet onprettig ofzo. Sterker nog: ik vind het best wel prettig dat hij iets zwaarder is. Dat komt waarschijnlijk omdat hij niet zo asociaal dun is: en je dus een lekker robuuste behuizing hebt waar je zelfs gewoon lekker op kan leunen zonder dat er ook maar een piepje of kraakje vanaf komt. Nice!

Vervolgens even aan de gang met het touchpad... Als je je na een beetje gebruik realiseert dat het touchpad eigenlijk totaal niet beweegt, maar je er wel gewoon mee kan klikken en hem "in kan drukken" (wat dus nooit echt gebeurd), is dat even een heel rare ervaring. Maar wel eentje die een glimlach op m'n gezicht zette. Het is een gimmick, maar ik vond dit echt knap gedaan.

Daarna nog even uitgebreid naar het scherm kijken: wat een mooi beeldscherm!! Even de weergave wat opschalen om de tekst kleiner te maken: en prima!
Het scherm is rijk aan detail, levert enorme scherpe beelden op, en de laptop vond het kennelijk prima om een 4K video af te spelen... Althans voor de eerste paar minuten, maar daar kom ik verderop in dit dagboek-style reviewtje op terug.

Last but not least even een benchmarkje er op loslaten... En ik had m'n keuze gemaakt.
Het leek een zeer degelijke laptop, voor een best redelijke prijs voor de hardware aan boord... Niets op aan te merken. Dit apparaat ging met me mee naar huis. Dat het OS X draaide kon me niet boeien, want als het niet bevalt kon ik altijd nog dual-booten naar m'n geliefde Linux.

De eerste indruk was dus zeker een zeer goede indruk, voornamelijk vanwege de bouwkwaliteit, het scherm en de snelheid die het apparaat leek te vertonen.

- Specificaties

Ik heb het volgende model meegenomen:
- rMBP 13,3" 2015, resolutie: 2560x1600
- 256GB SSD opslag
- 8GB Werkgeheugen
- 2x USB 3.0
- 2x thunderbolt
- 1x MagSafe2 aansluiting
- SD Kaart slotje (waar nu een Nifty drive ingepropt wordt om de opslag uit te breiden)
- Een super deluxe doekje om je scherm mee schoon te maken

Het werkgeheugen is eigenlijk een redelijk opvallende keuze. Ik had m'n zinnen gezet op 16GB.
Waarom? Ik doe best veel met virtualisatie. Toch, dankzij nieuwe technologien, wist ik dat ik makkelijk 4 a 5 virtuele machines kon draaien binnen deze limitaties. 4 sowieso, 5 als ik verder geen ander spul draai.

Helaas was 16GB niet leverbaar op het moment van aankoop, en ik had eigenlijk ook helemaal geen zin om daar op te wachten...
Maar wat me werkelijk over de streep haalde was de prijs die apple rekende voor 8GB extra geheugen. Dat vond ik wel zulke asociale prijzen dat ik heb besloten het bij 8GB te houden: mede omdat ik er gewoon mee uit de voeten kan. Dat zal over 3 jaar wanneer ik een nieuwe laptop ga halen waarschijnlijk wel anders zijn, maar voor nu wil 8GB nog prima m'n taken vervullen.
Ook wilde ik graag 512GB opslag, maar toen ik daar de prijs voor zag kreeg m'n middelvinger spontaan een erectie! Dat heb ik maar overgeslagen, in het achterhoofd houdende dat ik het via SD kon uitbreiden (nifty drive is echt geweldig) voor zaken die geen snelle I/O vereisen.

- OS X

Het eerste dat dus moest gebeuren was het afmaken van de installatie van OS X Antisemite. Ehh... My mistake! OS X Yosemite.
Dat ging redelijk vlot en, zoals ik van Apple wel gewend ben, werd mij eigenlijk niets gevraagd op het ondertekenen van een aantal overeenkomsten en nalezen van licenties na. De installatie verliep redelijk vlot, helemaal prima.

En daar begon mijn reis door OS X. Wat ik meteen kan zeggen:
wat ben ik allejezus blij dat ik nog een Linux laptop had liggen en goed wegwijs ben in de terminal, want kolere... Sommige zaken zijn echt irritant gelimiteerd, en haast bewust gesloopt lijkt wel.

Dat is natuurlijk een kwestie van smaak, maar om even een paar voorbeelden te geven:
1.) OS X weigert om op ongepartioneerde ruimte op een externe harde schijf een extra partitie aan te maken. Het ironische is dat ik hiervoor terug moest met m'n schijfje naar GParted op m'n Fedora bak om een HFS+ (Apple's filesysteem ja...) partitie toe te voegen aan m'n externe schijf. En surprise surprise: de Macbook herkent het gewoon. Waarom kan dat kreng dan niet gewoon meteen die partitie aanmaken? *grom*
2.) In navolging op hierboven: hierna toevallig een nieuwe schijf gekregen, welke ik door OS X liet formatteren met HFS+, journaled, encrypted. Vervolgens wilde ik de schijf opdelen in meerdere partities. KAN NIET! :X Maximaal twee partities, en daarmee basta! Godgloeiendegodddveer*#$&*#$!! 2e deel van de schijf "unpartitioned" gemaakt, en wedeom terug naar GParted om de boel recht te zetten. En voila: 1 encrypted partitie, 1 normale HFS partitie en een FAT32 partitie voor wat drivers en andere zaken.
3.) Finder, het programma waarmee je door al je mappen bladert (zegmaar de Windows verkenner in OS X), is zeer summier aanpasbaar... Wil je bijvoorbeeld dat mappen netjes bovenaan komen te staan: dan moet je perse extra software downloaden uit derde partij die je dan maar weer moet vertrouwen. Ook de zip/tarball verwerking is om te janken zo slecht!
4.) De macbook heeft de neiging om constant in slaap te vallen. Bloedirritant, want dan raak je je verbinding met IRC bijvoorbeeld kwijt. Oplossing biedt de normale instellingen niet. Er is een commandline tooltje (caffeinate) om dit gedrag te stoppen; maar ik wilde een makkelijkere en dynamischere oplossing: op stroom nooit slapen, op accu mag het wel. ... En weer software van derde partij nodig.
5.) De command line an sich is niet al te uitgebreid. Ik heb tig commando's zelf moeten schrijven, een heel scala aan gems en brew applicaties moeten installeren voordat het eindelijk op het niveau van een random out-of-the-box Linux command line was.
Et cetera.

Is dat een groot probleem? Nou... Nee. Maar het viel me nog al tegen. Dat ik extra software moest installeren voor bepaalde command line tooltjes vond ik zo erg nog niet; op elk besturingssysteem moet je wel software bij installeren... Maar toch... Toch knaagde het dat het noodzakelijk was.
Ik hoorde van developers en netwerk beheerders namelijk vaak dat het prima werkt en een leuk OS is, maar als je eerst de boel echt compleet moet verbouwen met third-party extensions voordat het doet wat het, naar mijn mening, moet doen (en dus zelf de instellingen daar NIET voor biedt!): dan is de ervaring niet compleet. Ook dat het partitionerings programma nog achterlijker was dan het achtereind van een varken zat me dwars: want laat ik dat nou net behoorlijk vaak nodig hebben, en dus op zoek moet naar een alternatief...!

Is dat voor de normale consument een probleem? Vast niet. Die kunnen er vast wel mee uit de voeten met normaal gebruik, en zullen dan weinig te klagen hebben. De meeste mensen zullen het vast prima vinden, en misschien zelfs blij zijn dat er maar weinig in te stellen valt. Maar voor iemand die gewend is veel opties te hebben en vele tooltjes standaard bij de hand te hebben bij een normale installatie? Nee, dan valt het vies tegen.

Don't get me wrong: eenmaal de ziekte in getweaked en de halve terminal verbouwd te hebben om de commando's en tools te ondersteunen die ik in een terminal verwacht, is het een prima OS! Het is zeer stabiel, het is snel, er zitten zeer handige functies standaard in (launchpad, de window manager, iCloud integratie voor handoff vanaf je iPhone/iPad, aardig wat diagnostische tooltjes, et cetera.)
Het enige dat me nog stoort is de dock. Maar te lui geweest om te kijken wat, en of, daar (iets) aan te veranderen valt.

Wat wel een groot voordeel is ten opzichte van Linux, en ongeveer gelijk in vergelijking met Windows, is dat veel software boeren apps maken voor OS X; en Linux vaak links laten liggen. Er is veel software gewoon direct beschikbaar vanuit de fabrikant! Browsers, Microsoft Office, sommige games, Spotify, drivers (ook voor je printer!), TomTom MyDrive, et cetera. Dat is wel zo fijn, dan hoef je niet meer zelf enorm te gaan klooien om het allemaal aan het werk te krijgen. :)

Al met al is de conclusie op dit punt dus vooralsnog dat OS X een prima operating systeem is!
Snel, stabiel, relatief veilig op bepaalde vlakken. (Doch verre van onkwetsbaar, en iCloud geeft toch een dubbel gevoel.)
Het enige nadeel is dat het zo weinig aan te passen geeft, bij een default installatie.

- Prestaties

Kort en bondig: Prima!
Weinig op aan te merken, het apparaat doet over het algemeen wat het moet doen, en wat je opdraagt.

Laat ik beginnen met het meest postieve: de accuduur.
Die is echt fenomenaal!. Met zwaar gebruik (incl virtualisatie e.d.) trek ik er makkelijk 7 tot 8 uur uit.
Bij normaal gebruik (wat browsen, e-mail lezen, IRC, Terminal werk) heb ik de 12 uur aangetikt.
Dat is niet alleen netjes, dat is gewoon uitmuntend! Hier ben ik echt heel blij mee, zeker omdat de helderheid er niet perse onder hoeft te leiden om toch een goede accuduur te krijgen. Alles op max qua helderheid, volop geluid en de processor zwaar belasten: boem, toch nog 8 uur. *smile*
Het duurt wel eventjes om van een paar procent naar 100% op te laden (uurtje of 3), maar dat is niet iets om over te klagen.

Dan de CPU. Ja eh... Prima! Hij doet wat hij moet doen, kan behoorlijk wat zware taken aan...
Toch, voor virtualisatie doeleinden mis ik toch een quadcore processor. Maar deze dualcore kan echt zijn mannetje staan, en ondanks dat het "slechts" een dual-core met HT technologie is: ik kan er behoorlijk zware virtualisatie op los laten (Ik gebruik VMWare Fusion 8 Pro, overigens.) en hij hapert geen moment! In geekbench; Single-Core Score: 3250. Multi-Core Score: 6958.

Dan grafisch. Daar wordt het verhaal iets minder rooskleurig.
Ik heb zelf geen zware grafische prestaties nodig, maar het viel me wel op dat het apparaat al snel pissig wordt.
- 4K playback hapert soms een beetje, zeker op YouTube. De CPU gilt het uit en de fan gaat nog meer rondjes draaien dan die jongen met pillen in z'n mik waar elk rondje anders van is.
- Yosemite zelf hapert ook nogal veel bij simpele taken als die window manager naar voren te halen, het lagged als de neten. Dit zou opgelost moeten zijn in El Capitan: maar who gives a f*ck, het gaat om het hier en nu. ;)
- Bij playback van een spel wilde hij ook niet zo heel graag, maar uiteindelijk trok hij dat toch; hetzij met wat fan noise.
... Daar staat dan wel tegenover dat het scherm echt prachtig mooi is, en hij de meeste films, afbeeldingen en dergelijken prachtig weergeeft met verbluffend mooie weergave waardoor alles echt van je scherm afspat! Het enige nadeel is dat het scherm reflecteert.

Het enige nadeel verder is dat de speakers niet zo super zijn. Ze kunnen hard, maar als ze hard staan gaan ze al snel kraken, op de een of andere manier zeker bij hoge tonen.

Dan de harde schijf... Die is ook geweldig! Wat een verbluffende prestaties kakt dat ding uit!
Numbers say more than words, BlackMage:
WRITE: 1198MB/sec
READ: 1244MB/sec
... Daar is echt helemaal NIETS op aan te merken! Het zijn gewoon zeer goede prestaties, en daar ben ik blij om! Alles is snel en vloeiend dankzij deze SSD!

Het force touchpad is ook een leuke toevoeging. Dit apparaatje geeft je de illusie dat je werkelijk het touchpad indrukt, terwijl dat totaal niet zo is.
Je krijgt een geluidje te horen wat net als een echte klik klinkt, en door een slimme trilmotor in te zetten die de klik emuleert krijg je werkelijk het idee dat je de touchpad in kan drukken. En niet 1, maar zelfs 2 keer dankzij het force-touch principe dat ze hebben. Heel erg tof, en heel erg handig; je kan overal op de touchpad drukken voor zowel een normale klik als een "rechtermuisknop" klik! Het is een zeer goed en accuraat touchpad, en dat is wel zo fijn op een laptop!

Verder valt er niets aan te merken op het keyboard met achtergrond verlichting. Het is een fijn toetsenbord, wat goed reageert en ruim voldoende feedback levert per toetsaanslag. Werkelijk een top keyboardje, niets mis mee.

- Na een tijdje gebruik...

Na het worstellen om OS X te laten doen wat ik eis dat het doet (waar ik nog tegen de nodige restricties en beveiligingsgelazer aanliep), wat gelukkig met wat hulp en trucjes op de command line relatief snel klaar was, werkt dit geheel naar behoren en is het een behoorlijk fijn OS.
De integratie met andere iOS apparaten is best handig, doch geen killer feature.
Als je eenmaal gewend bent aan wat limitaties en de eerste obstakels door vernuftig gebruik van third party tools hebt overkomen is het een prima OS wat zichzelf wel wijst op UI gebied, en op de terminal gewoon slikt wat je het te slikken geeft. (okee... dat klinkt fout. Shawshank redemption, hm?)

Het apparaat is nu een maandje in mijn bezit, en nog altijd is het snel, levert hij goede prestaties, blijkt de lak op het apparaat prima bestand tegen invloeden van buitenaf (geen krasje te bekennen!) en is de accuduur nog altijd heel erg fijn.

En dat mag ook wel tegen de prijs die je neer moet tellen voor het apparaat, want goedkoop is hij absoluut niet. Voor een aanschafprijs van 1550 EUR, mag dit alles ook wel degelijk zijn en mogen de prestaties ook absoluut hoog liggen! Zo niet dan mocht ie direct terug voor een ander merk.

Waar ik me wel aan stoor is dat de MagSafe adapter er veels te makkelijk uitdondert. Op de bank liggen met de laptop en hem schuin houden: magsafe raakt je been aan en *plop*, weg is je stroom. Hoewel het natuurlijk geniaal is als iemand er over struikelt oid; had dit van mij net *iets* sterker gemogen... Het gaat nu net iets te makkelijk.

Verder is er nog het Mac opstart geluidje dat niet uit te schakelen valt. (Zelfs nvram aanpassen hielp niet, het enige dat helpt is je geluid muten voordat je de laptop uitschakelt.)
En last but not least: de jack-input voor koptelefoon is nogal eh... Strak. Als je daar je Apple earbuds inpropt, zit dat strakker in de socket dan <voeg random inappropriate vergelijking in>. Niet normaal! Je sloopt er je kabel mee als je niet oppast. Dat is relatief irritant...

Verder is alles wel toppie. :)
Je moet even wennen aan het gebruik van CMD in plaats van CTRL, maar dat heb je snel aangeleerd!

- Conclusie

De Macbook Pro Retina 13" (2015) is gewoon een prima laptop voor een relatief best goede prijs.
Hij heeft voldoende kracht in z'n smalle en compacte behuizing, de accuduur is schokkend goed, het touchpad werkt erg fijn, het scherm is prachtig mooi en de bouwkwaliteit van het aluminium frame: daar is niets op aan te merken.

De Macbook:
- Levert zeer goede prestaties, met als enige minpunt de soms haperende grafische prestaties
- Is prima geschikt voor vele taken, en ondersteunt meer software dan ik had verwacht (thank god for VMWare Fusion en Microsoft Office, overigens!)
- Heeft een zeer goede accuduur
- Heeft een degelijke bouwkaliteit
- Is prima geschikt voor zowel power-users (mits je wat tijd wilt investeren om het naar wens draaiend te krijgen en broodnodige tooltjes die door Apple eruit gesloopt zijn terug in te bouwen...) als particulieren die gewoon een een uitstekende laptop zoeken.

En over dat laatste punt moet ik dan nog zeggen: laat je dus niet afschrikken door de in mijn optiek irritante limitaties van OS X.
Voor normale gebruikers, die gewoon een snelle laptop willen die prestaties levert voor de software die je er op kwijt wil, waarmee je kan browsen, mailen, youtubben, films kijken en bijvoorbeeld gewoon aan school werken: hij is prima geschikt, en OS X is relatief makkelijk en snel onder de knie te krijgen!
Het moet geen belemmering vormen als je Windows gewend bent, en gelukkig heeft Apple een behoorlijk uitgebreide documentatie.

Het enige grove nadeel is dat Apple er werkelijk alles aan heeft gedaan om ervoor te zorgen dat je je laptop niet kan upgraden. Dat zal vast goed voor de omzet zijn, al zullen pre-sale upgrades (eg: 512GB opslag, 16GB geheugen) ook lekker aantikken in de winst: want die zijn belachelijk duur.
Je moet dus heel goed weten wat je nu doet en wat je in de toekomst gaat doen (eg: binnen nu en 2 jaar), want als je eenmaal besloten hebt welke systeem configuratie je wilt: dan is deze met geen mogelijkheid meer aan te passen... Helaas!

Voor de prijs is het dus een prima laptop, maar niet zo bijzonder indrukwekkend als sommige fans je willen doen geloven, want:
Ja, het is een mooi apparaat, met goede prestaties en een prima bouwkwaliteit: maar daar betaal je dan ook grof voor! Met alles waar je maar genoeg geld tegenaan smijt wordt het vanzelf prima; maar dat moet je wel meewegen in je oordeel of het "beter dan anderen is". :) Want make no mistakes, het is gewoon een (iets te) dure laptop; en dan mag je kwaliteit en prestaties eisen ook... Maar dat maakt het merk absoluut niet beter dan anderen.

Enfin, alles resumerend: een zeer goede laptop, voor een relatief goede prijs.
... Tenzij je veel opslag en veel geheugen wilt, dan wordt je helaas imho genaaid. ;)
Blijf je bij de standaard uitvoeringen...? Dan is de laptop wel aan dure kant, maar helemaal nog niet zo gek overpriced voor wat hij biedt.
Het is dus zeker een goede keuze en absoluut het overwegen waard als je iets nieuws zoekt!

Heb jij ook een Apple MacBook Pro 13,3" Retina (2015) 2,7GHz 256GB?

Je hebt kennelijk nergens gezocht naar enige oplossing voor je problemen. De voorbeelden die je geeft getuigen daar van aangezien het prima mogelijk is binnen osx zelf. Ok folders on top dan niet, maar dat is ook iets waar windows ooit mee begonnen is en eigenlijk helemaal niet logisch is. (Terminal ls command doet dat toch ook niet?)

Ik heb overigens geen probleem met terminal. De meeste dingen worden gewoon prima ondersteund en de standaard levering van python is voor mij een enorm pluspunt. Het sluimerstand verhaal is gewoon aan te passen bij energie in de voorkeuren.

Overigens heb ik de 15" en het force trackpad beweegt echt wel. Zij het dan heel licht, maar hij beweegt echt wel. Dat is iets waar ik me over verbaasd heb aangezien iedere review het er over heeft.

Drivers voor printers zijn niet nodig aangezien Apple met een apart printersysteem werkt waardoor alle printers via USB en bonjour standaard worden herkend en gebruikt kunnen worden. Zit je dus ergens zonder internet connectie in het buitenland en moet je je vliegticket printen dan is dat superchili.

Verder heb je een vermakelijke review geschreven en ik vind het leuk dat je er blij mee bent. De prijs is in mijn optiek wel te rechtvaardigen. Ik heb er ook een vermogen voor betaald ja, maar de prestaties die ik daar voor terug krijg maken dat weer goed. Mijn SSD speeds liggen zo rond de 2GB/s en dat krijg je ergens anders nooit.
Ik heb heel uitgebreid gezocht naar oplossingen voor allerlei problemen. :)
Ook de documentatie van Apple gelezen, veel op IRC rondgehangen, met AppleCare chat gesproken (bedoel, je hebt er recht op dus waarom niet!).
Folders on top vind ik wel heel logisch, het is gewoon een slimme keuze. :)

Dat het niet per se hoort, betekend niet dat het daarom opeens een minder goede keuze is of raar is of eigenlijk niet hoort.
Vind het een stuk simpeler, ik heb in de terminal namelijk ook gewoon een alias aangemaakt om Folders on top te krijgen. :)

Voor als het je interesseert hoe dat moet:
ls -la | grep "^d" && ls -la | grep "^-" && ls -la | grep "^l"
Het sluimerstand verhaal is gewoon aan te passen bij energie in de voorkeuren.
Dan mag je mij vertellen waar. :)
Ik heb die optie nergens gezien, zodra het scherm uitgaat of je het lid sluit onderneemt de mac acties waardoor oa verbindingen gesloten worden.
Dit kan ik niet aanpassen in de energie voorkeuren, daar staat niets voor.

Volgens Google en wat documentjes, is dit inderdaad ook niet aanpasbaar. Ik ben dan ook benieuwd waar jij dit hebt aangepast?
Derhalve dus een third party app gepakt. :)
Heeeeeeel erg lichtjes. Je kan hem absoluut niet indrukken ofzo.
Zet je laptop eens uit en ga er dan mee spelen, de beweging die het touchpad heeft zijn zeer minimaal, en heeft er denk ik meer mee te maken dat hij heel lichtjes de behuizing in kan zinken/de electronica lichte speling heeft dan dat het perse noodzakelijk is.

Bij mij beweegt hij in ieder geval nauwelijks, dan heb je 't over milimeter werk. ;)
Ja, dat is wat ik ook zei. ;)
Het is een handige feature dat je dit, in tegenstelling tot Linux met sommige printers, moeiteloos kan doen en de Mac zelf alle drivers direct ophaalt.
Dank voor het compliment, en ook ik ben blij dat ik er blij mee ben :D
De prijs voor het basis model vind ik ook zeker te rechtvaardigen, maar de upgrades voor extra ruimte en geheugen... Poeh, die vind ik echt aso.
Voor de SSD *kan* je misschien nog het een en ander zeggen vanwege de prestaties, maar het geheugen... Ik vind van niet.

Maarrrrr, meningen mogen verschillen natuurlijk! :)

In ieder geval dank voor de feedback!!
De 16GB upgrade is inderdaad vrij prijzig. Als het nou 1866MHz geweest zou zijn net als in de Mac pro dan had ik het nog enigszins begrepen ivm prestaties. Lid dichtdoen is bij een mac nu eenmaal slaapstand activeren. Dit is juist niet aanpasbaar, omdat dit een van de belangrijkste features van MacBooks is. Ding dichtklappen en klaar. Bij energie voorkeuren kan je wel aangeven wanneer de slaapstand ed geactiveerd word. Scherm uit betekent niet automatisch slaapstand gelukkig.

hoewel het milimeter werk is beweegt het toch en dat is iets waarbij ik me irriteer in de reviews. Tweakers heeft het zelfs op film niet kunnen zien zeggen ze.

Overigens vind ik folders on top eigenlijk maar stom. Want je sorteerd op alfabetische volgorde en dus niet op type. Ik had er in het begin ook wel wat geneuzel mee dat ik mappen niet kon vinden enzo, maar ben er heel snel blij van geworden.
Het is een Macbook Pro, en gaat ook om 1866Mhz :P
Maar dan nog vind ik het niet te rechtvaardigen om eerlijk te zijn... Ze vragen dus 240 EUR voor 8GB geheugen.
Gemiddeld kost zo'n stripje RAM zo'n $90 dollar ofzo, dan is dit bijna 3 keer zo duur. :X

En voor zover ik kan zien is er niets super speciaals aan de 8GB stripjes van mac, behalve dat ze vastgesoldeerd worden op het moederbord. (Hetgeen niet bepaald een voordeel is :P). Waarom is het dan te rechtvaardigen? :)
Dat is bij vrijwel elke laptop zo, want ook Windows en Linux vertonen by default het gedrag dat lid close == go to sleep. :P
Maar bij Windows en Linux is dat prima aan te passen, en kan je kiezen voor lid-actions:
- Ga naar standby
- Ga naar hibernate
- Doe helemaal niets
- Doe pas iets na x aantal minuten

En die opties mis ik dus in OS X... Ik vind het ook helemaal geen belangrijke functie, maar een van de meest bloedirritante acties die er maar bestaat.
Vandaar dus dat ik een tweak erop heb geknald om dit vervelende gedrag meteen de nek om te draaien, zolang hij op de stroom hangt. ;)
(En als ik ff snel iets moet doen waarbij de laptop dicht moet maar ik wel alles moet laten draaien: dan zet ik 't ook ff uit voor op accu...)

Het ligt er denk ik aan wat je doet met de laptop of het handig of irritant is, ik kan er slecht tegen als een apparaat voor mij wil gaan bepalen dat het tijd is om naar standby te gaan. Ik vertel het apparaat wat het moet doen, niet andersom. :P
Ik kan het echt niet vinden. ;(
De enige optie die ik heb is de time-out voor het scherm instellen, harde schijven wel of niet in sluimerstand zetten, en Power-Nap activeren.
Verder is niets aan te passen. o0 Als het scherm uitgaat ben ik dikwijls m'n verbindingen kwijt.

Op zich maakt het niet zoveel uit natuurlijk, het prachtige appje NoSleep doet wat het moet doen en lost het probleem op. :P
Maar ben natuurlijk alsnog geinteresseerd waar jij die opties dan terugvindt om het slaapgedrag te beinvloeden. :D
Each to their own! :) Je moet natuurlijk doen wat je zelf het prettigst vindt werken!
Nouja die van mij geeft toch echt 1600MHz aan volgens mij. Mactracker geeft ook gewoon pc3-12800 aan wat 1600 MHz geheugen betreft. Volgens mij staat dit ook vermeld op de website van Apple. Dus het kan aan mij liggen maar als mn machine dat zegt ga ik er wel vanuit. Dat lgt volgens mij aan de gebruikte CPU daar deze tot LPDDR3 1600 ondersteund vziw.

Het idee van het slaap gedrag is dat je de laptop niet gebruikt als het scherm dicht is. En waarom zou je? Je kan er dan helemaal niks mee. Voor gebruik met extern scherm en tobo muis combi is er wel een clamshell mode, maar dit vereist een WOK handeling (wat in jouw geval dus alsnog niet goed zal werken met die verbindingen). Met slaap gedrag bedoel ik dus auto sleep na zoveel min inactiviteit.

Overigens is de videolag software matig gewoon brak. Heb er met de r9 m370X ook wat last van. De komende update lost dit probleem geheel op naar het schijnt.

Als je dan toch bezig bent met installeren van apps en exensies. Kijk dan ook even naar bettertouchtool. Kan je custom gestures en acties instellen
Hebben we 't wel over dezelfde Macbook...? :P
Macbook Pro 13" Retina, 2015 model.

8 GB 1866-MHz LPDDR3-geheugen (Bij 16GB idem dito)
Geekbench bevestigd:
Memory 8192 MB 1867 MHz DDR3
Je kan er heel veel mee. :)
Niet alle taken vereisen dat jij er de hele tijd naar kijkt natuurlijk. ;)

Maar daarnaast: ook als je gewoon even een paar minuten moet lopen met je macbook, dan is het gewoon fijn dat niet je internet verbinding is onderbroken en alle applicaties weer opnieuw moeten verbinden (en vaak ook weer een wachtwoord nodig hebben, al heb ik voor zaken als IRC natuurlijk SASL actief...)
Dan ben je dus je verbinding met IRC kwijt, je verbinding met je servers over de terminal kwijt, VMWare Fusion raakt z'n verbinding met de ESX servers kwijt: dan mag je overal opnieuw gaan inloggen, wat een feest. ;)
Als je iets aan het up-/downloaden bent wordt dat onderbroken, et cetera.

Dat is gewoon zeer irritant. :'(
Dus waarom zou ik? Omdat het zeer hinderlijk is als het apparaat zonder mij dat te vragen zomaar gaat slapen terwijl ik daar geen opdracht toe heb gegeven.
En vandaar dus third party software die dit gedraag stopzet. ;)
Ik denk dat het misschien vreemd lijkt voor jou omdat je de laptop op een andere manier gebruikt dank ik. :)

Op accu is het een iets ander verhaal, daar heb ik uit veiligheid ingesteld dat hij na 30 minuten totaal geen interactie (of ie nu open of dicht zit) toch mag gaan slapen. Als ik dan weg moet lopen verander ik die tijd ff, en voila :P
So i've heard, ik hoop het wel!
Het is best vervelend soms... Dat launchpad geeft ook echt rare strepen aan de zijkanten af en toe. :P Niet storend, wel vaag.
Ik ga eens kijken! Bedankt! :)
Ik heb helaas gewoon 1600Mhz in het topmodel van €2800 :'( Heb het net voor de zekerheid nog maar even gecontroleerd. Dat kan te maken hebben met het feit dat de 13,3" een broadwell CPU heeft (5000 series) en ik nog Haswell (4000 series) omdat er geen mobiele broadwell QuadCores waren. Die zijn van de week pas aangekondigd. Dit is ook de reden dat de laat 2014 zo'n belabberde i7 heeft: een Dualcoretje ;( .

Ik verplaatst mijn Mac tijdens het werken niet (alsie aan staat dus). Dit doe ik al jaren puur alleen omdat HDD. In verticale stand allemaal bochtjes maken is geen pretje met die dingen.

Heb je trouwens een iPhone? Want dan zou ik eens kijken naar Knock to unlock. Dan kan je eventueel ook gebruik maken van vingerprint ID. Je Password kan je dan zo moeilijk maken als je zelf wilt zonder dat je het hoeft te onthouden. Erg handig als er iemand op je vingers mee zit te kijken ;)

edit: Overigens verbaas ik me dat jouw SSD snelheden zo laag zijn. de 256 versie zou makkelijk 1500-1800 aan moeten kunnen tikken. Heb je bij de blackmagic test gekeken naar de meters of naar NTSC overdracht? Daar zit bij namelijk een 250MB/s performance verschil in (wat echt veel is). Ik haal met mijn 512GB versie namelijk 2050 MB/s op NTSC overdacht en ~1800 op het metertje. 2050MB/s komt ook meer overeen met andere benchmark tools.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 24 juli 2024 20:40]

Ahhhh, daar komt de aap inderdaad uit de mouw. :)
Het 15" model heeft inderdaad een net iets lagere rate dan het 13" model.

Of het in performance veel uitmaakt vraag ik me eigenlijk af, volgens mij scoren die 15" modellen op veel vlakken wel sterker... En dan vooral op grafisch gebied. :P
Ahh, ja. De meeste overleven het die paar jaar dat ik ze gebruik wel.
Maar nu met SSD maakt het natuurlijk sowieso niets meer uit. :)
Ik *moet* wel lopen met het ding, vandaar. :P
Jazeker, en hier ga ik ook zeker even naar kijken want dat soort tooltjes vind ik dus zeer interessant! Dank :)
Ja bij mij zit er ook een verschilletje in inderdaad.
WRITE: 1365 MB/s
READ: 1440 MB/s

Wel apart inderdaad, maar aan de andere kant... Je hebt natuurlijk bij normale performance tests ook verschillende zaken he. Random write, sequential, blablabla. Ik denk dat de metertjes in BlackMage dus de werkelijke gemiddelde performance laten zien, ik denk niet dat je zomaar de hoogste values eruit mag pakken om te zeggen: "Dit is z'n werkelijke prestatie".

Maar dan nog... 1364/1440 is natuurlijk ook in de NTSC sectie gewoon een moddervet resultaat. :P
Die meter is volgens mij kompleet de weg kwijt. Met een ramdisk trek ik -1600MB/s 8)7 Volgens de meter. Nstc laat echter absurde waarden zien die ver over de 5GBps gaan.

Maar ik zou het voor de gein eens opzoeken om eens te kijken. Kan zijn dat dit weer zo'n gevalletje toshiba vs samsung is ofzo.

Als we dan toch bezig zijn: airdrop al geprobeert? Sinds yosemite is dat bij gewoon volledig stuk.
Dat lijkt niet helemaal te kloppen nee. :P
Denk dat ie dat niet accuraat kan meten, de stresstest in Blackmage op 1GB zetten kan de normale SSD al niet goed benchmarken, die moet echt minimaal 4GB hebben zo lijkt het...
Ik heb die stress nu standaard op 5GB staan, en daar test ik dan de drives van de Mac mee; of drives die er op aangesloten zitten.
(Wel eens geprobeerd een NTFS drive te benchmarken op een Mac? Je lacht je rot.)

Ik kan me voorstellen dat ie met een ramdisk dan natuurlijk al helemaal nooit toekomt aan de berekeningen die ie probeert uit te voeren :P

Ik vind het sowieso irritant dat die meters steeds opnieuw beginnen, maar dat terzijde. ;)
Jazeker, en het werkt... Hij had alleen de grootste moeite om m'n iPhone te detecteren. Dat had 2 pogingen en aardig wat geduld nodig, vlekkeloos werken deed het niet.

Maar als het werkt, dan is het een best handige feature ja. :)
Ik gebruikte daar op Android andere tooltjes voor, 't is wel grappig dat het hier standaard ingebakken zit.
Is 13 inch niet aan de krappe kant?
Ik vind het prima :) Mis er werkelijk niets aan.
Alles past prima op het scherm, en de formfactor wordt op die manier ook lekker compact.
Het past precies op je schoot, het weegt minder, en als je er veel mee rondzeult is het wel zo fijn dat hij ietsjes lichter en compacter is dan zijn grotere 15" broertje.

Het ligt er een beetje aan wat je met de laptop doet of 13" te krap is, maar voor wat ik ermee doe (voornamelijk mail, terminal, tekstverwerking, wat diagnostische software en virtualisatie) is het zeer toereikend. :)
Volgens mij kan je de werkruimte ook vergroten naar 1440X900 en zelfs 1680X1050. Zo zit ik op mijn 15" nu op 1920X1200 te werken. Dat is 2 stappen omhoog van de standaard 1440X900 en scheelt ongeveer de helft aan extra ruimte.
Die haperingen zijn volgens mij een 'designfeature', want ik ben nog geen MBPr 13 tegen gekomen die het niet heeft. (it's not a bug it's a feature) Dit speelt met name bij het gebruik van gestures/mission control en wanneer er secundaire schermen gekoppeld zijn.
Ikzelf heb de 2014 instapper, maar duurdere en nieuwere 13" hebben er ook last van.

Nette review, maar te veel een wall-of-text om prettig te lezen imo.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 24 juli 2024 20:40]

Het schijnt volgens de mensen op Tweakers en op Google toch een bug te zijn, het gedrag is namelijk niet terug te vinden in El Capitan, en na wat zaakjes te resetten wordt de lag onder Yosemite ook (tijdelijk tot het weer fout gaat) minimaal.
Dat lijkt er op te duiden dat het *toch* een bug is... Maar zeker weten is het lastig te zeggen natuurlijk. :)

Dank voor je feedback!
Zal een volgende review iets minder tekst laten bevatten.
Vooral niet minder tekst, want je inhoud is gewoon goed.
Foto's en sexy gepresenteerde specs, benchmarks & vergelijkingen houden het leuk.
Daarnaast kan je met opmaak nog wat winst behalen op het gebied van leesbaarheid.

offtopic:
sarcasm ;)
Erg, erg leuke review om te lezen :)

Good job!

Weer eens wat anders dan reviews die niet verder kijken dan het logo
Bedankt voor de feedback, ben blij dat je hem leuk vond! :)
Man, wat typ jij lekker weg! Het leest ontzettend fijn, ook de scherpe opmerkingen soms maakt het leuk. En ook mooi om te zien dat je ook het nodige verstand hebt over het onderwerp waar je over schrijft. Ik vind het eigenlijk een heerlijke en natuurlijk geschreven review. :)

Klasse!
Mooi om te horen dat je het fijn vindt lezen. :) ik moet toegeven dat ik niet zeker wist of dit in de smaak zou vallen gezien er aardig wat lange stukjes in staan en het een blend is tussen review en persoonlijke situatie...

Was bang dat het misschien teveel als blog werd gezien in plaats van een review, maar aan de hand van de feedback te zien valt het kennelijk wel mee en is de balans niet overdone. :P

Dank voor de feedback, dat kan ik goed gebruiken voor volgende reviews. :)
Op/aanmerkingen, positief/negatief, zijn altijd welkom!
Prima review, vooral interessant om te lezen vanuit het oogpunt van een Linux gebruiker (zelf voornamelijk debian/ubuntu/freebsd). Wat ik me afvraag wat jij overigens echt mist qua linux cli tools? Ik plemp er gewoon brew op en verbouw mijn bash profile en kom dan best een eind. Ik programmeer overigens zelden op mijn mac, daar heb ik mijn servers voor.

Verder, over het opstart geluid van je mac: da's geen bug, da's een feature. Dat wordt ook gebruikt als diagnose tool (a la pc speaker). Bijvoorbeeld om vast te stellen of je scherm of je mobo stuk en wanneer ie begint met OS X te laden e.d.
Thanks! :)

Jep dat heb ik uiteindelijk ook gedaan; een map toegevoegd met wat applicaties en die in PATH gegooid, een paar aliasjes in profile gegooid om de syntax van Linux naar Mac over te zetten (wat eigenlijk gewoon lui is :P), en een behoorlijk aantal commando's via brew en gems geinstalleerd; plus wat handmatig compile werk. En dan niet alleen voor ondersteuning van tech, maar ik miste ook wat commando's om statistieken van de mac zelf op te vragen ("free" bijvoorbeeld bestaat al niet als commando); dat is ten dele natuurlijk gewoon de Linux users die z'n Linux commando's probeert uit te voeren (en dat zal natuurlijk lang niet altijd lukken), maar ook deels irritatie dat voor sommige relatief voor de hand liggende zaken je perse weer een alias moet aanmaken of third party software moet installeren (of bash scriptje maken) om uberhaupt makkelijk te krijgen wat je wil hebben vanuit de commandline.

... Al moet ik zeggen dat "nyancat" in brew wel echt een toevoeging is en m'n gehele Terminal ervaring compleet maakt. :')
Ja ik had alleen liever gehad dat ie geen geluid maakt tenzij er wat aan de hand is. :P
Als je de speakers mute voordat je afsluit produceert ie ook geen geluid, dus het lijkt er op dat het niet zeer essentieel is dat ie dat geluid uberhaupt maakt. :)
goede review, ook fijn dat je beschrijft hoe je hem persoonlijk ervaart, vind ik altijd wel nuttig om te lezen.
Goed om te horen dat je hem nuttig vond, thanks! ;)
That's what reviews are for, hopelijk draagt ie bij aan de keuze om hem te halen of juist links te laten liggen voor geinteresseerden. :)
Bijzonder vermakelijk review :) Chapeau !