Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Bekijk alle reviews

Microsoft Windows 10 Home (alle talen) 32/64bit, Retail Review

+2
Wim-Bart 23 augustus 2015, laatste update op 25 augustus 2015, 14.654 views

Microsoft Windows 10 Home (alle talen) 32/64bit, Retail

Windows 10 is een goede vervanger voor Windows 7 en Windows 8(.1). Het OS lijkt af al zijn er nog een aantal zaken welke Mircosoft moet regelen. Deze review beschrijft mijn ervaring in het upgraden en het eerste gebruik van dit nieuwe NextGen OS.

Pluspunten

  • Stabiel
  • Snel
  • Ondersteund op langere termijn

Minpunten

  • Onedrive oplossing niet goed
  • Cortana nog niet in NL

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Prijs Score: 4
Ondersteuning Score: 4
Installatiegemak Score: 5
Gebruiksvriendelijkheid Score: 4
Systeemeisen Score: 4
Prestaties Score: 5
Functionaliteit Score: 4
Stabiliteit Score: 5
http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-title-review-windows-10.jpg
Windows 10 is nu enkele weken officieel uit en het marktaandeel van Windows 10 begint langzamerhand te groeien. Microsoft positioneert Windows 10 als opvolger voor alle cliŰnt desktop systemen waaronder Windows XP, Vista, 7, 8 en 8.1. Daarnaast zal Windows 10 later dit jaar de opvolger worden voor Windows Phone 8/8.1.

Dit review beschrijft de upgrade naar Windows 10 en de eerste ervaringen met dit OS. Het is moeilijk om een cijfer of waardering te geven op basis van 22 dagen intensief gebruik.

Dit review bevat de volgende hoofdstukken:
1. Upgrade paden
2. 32- en 64-bit Windows 10
3. Downloaden van Windows 10
4. Upgrade Windows XP/Vista naar Windows 10
5. Upgrade Windows 7/8/8.1 naar Windows 10
6. Uitvoeren van een Schone installatie
7. Windows Live
8. Mijn upgrade ervaringen
9. Applicatie compatibiliteit
10. Windows 10 Issues
11. Windows 10 Privacy
12. Verbeteringen
13. Windows Update
14. Conclusie

http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-title-upgradepaden.jpg
Voor Windows 7, 8 en 8.1 beschrijft Microsoft zelf een aantal upgrade paden en de mogelijkheden met betrekking tot de upgrade. Onderstaande figuur geeft aan welke mogelijkheden Microsoft biedt voor de huidige gebruikers:

http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-upgrade-paden.jpg
Daarnaast zijn er nog een aantal N versies en studenten versies beschikbaar. De N versies vallen binnen de bovenstaande range, alleen dien je op te letten dat je de juiste upgrade uit gaat voeren. Bijvoorbeeld kan je Windows 8.1 upgraden naar Windows 10 N, maar dan zit je vast aan Windows 10 N. Windows 8.1 N upgraden naar Windows 10 zonder N zal niet werken (zonder tweaks).

http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-title-32-to-64.jpg
Net zoals in voorgaande versies is het niet mogelijk om van een 32-bit naar een 64-bit te upgraden. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om van 32-bit Windows 8.1 S14 naar 64-bit Windows 10 te gaan tijdens de upgrade. Hiervoor zal ook geen oplossing komen.

Is het daardoor onmogelijk? Nee, het is mogelijk, alleen dien je een schone installatie uit te voeren waarbij je alle gegevens kwijt bent. Er zijn twee mogelijkheden:
1. Voer een schone installatie uit van Windows 8.1 64-bit, let op, zorg dat je al je belangrijke data veilig stelt op bijvoorbeeld een USB disk of ergens anders. Dus nooit op je systeem laten staan. Je bent altijd al je programma’s kwijt en zal je opnieuw moeten installeren. Voer na de schone installatie een upgrade uit naar Windows 10.

2. Upgrade naar Windows 10 32-bit en voer hierna een schone installatie uit van Windows 10 64-bit. Ook hier geldt, zorg dat belangrijke data veilig is gesteld en je moet hierna alles opnieuw installeren en instellen.
Persoonlijk ga ik voor optie 2 omdat je dan maar 1 schone installatie hoeft uit te voeren, in optie 1 zit je altijd met een upgrade en zal je als je het netjes doet alsnog een schone Windows 10 installatie uitvoeren.

Optie 2 heb ik zelf zonder problemen uitgevoerd met een upgrade van Windows 7 naar Windows 8. Het enige verschil met Windows 10 is dat je licentiecode (key) in je live account geregistreerd staat.

http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-title-download.jpg
Er zijn verschillende mogelijkheden om Windows 10 te upgraden. Het kan uitgevoerd worden doormiddel van de “upgrade” melding in Windows en doormiddel van de “Media Creation Tool”.
De keuze is aan de gebruiker, maar zelf ben ik meer voor de optie waarbij ik het gevoel heb dat ik zelf meer controle heb. Overigens heb ik zelf geconstateerd dat je bij gebruik van de Media Creation Tool van Microsoft geen extra diskruimte gebruikt.

Deze tool gebruikt de zelfde twee folders:
  • C:\$Windows.~BT en
  • C:\$Windows.~WS
Afhankelijk van het OS (32- of 64-bit) kan met name de C:\ $Windows.~BT groot worden.
Op de site van Microsoft krijg je twee mogelijkheden:

http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-site-media-creation-tool.jpg
Wanneer je een 32-bit operating systeem hebt, kies dan voor de 32-bit versie, heb je een 64-bit operating systeem versie, kies dan de 64-bit versie.
Na het downloaden kan je de tool starten en heb je een aantal mogelijkheden:

http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-media-creation-tool-start.jpg
Wanneer je de PC nu wilt upgraden dan kan je de eerste keuze kiezen en de instructie volgen. Let wel op dat je de juiste versies kiest. De keuze voor taal in Windows is van invloed op het feit of je je instellingen en applicaties kunt bewaren of niet. Zelf prefereer ik dat niets bewaard blijft en benaderd een schone installatie.
Zoals te zien is kan je ook kiezen voor “Installatiemedia voor een andere pc maken”. “Andere” is relatief, het kan ook de zelfde PC zijn.

http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-media-creation-tool-create-media.jpg
Selecteer de juiste opties en kies hoe je de media wil aanmaken. Zelf kies ik bij Architectuur voor “Beide” zodat ik later de keuze heb tussen 32-bit of 64-bit tijdens installatie/upgrade.

Bij taal is het van belang om te kiezen voor de juiste installatie. Wanneer later een NL Windows 8.1 Home met de gemaakte ISO of USB disk wordt bijgewerkt en je hebt een Engelse Media gemaakt dan kan je geen Applicaties en instellingen migreren. Daar liep ik zelf tegen aan. Let ook goed op of je een N of geen N versie selecteert. Op het forum liepen mensen hier al tegen aan.

http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-title-xp-naar-10.jpg
Gebruikers welke vanaf Windows XP en Windows Vista willen upgraden vallen op het moment buiten de boot. Deze gebruikers hadden de mogelijkheid om gebruik te maken van het Windows Insider Programma, waarna ze “gratis” kunnen blijven beschikken over Windows 10. Ik maak hier zelf gebruik van maar heb niet gekeken of ik nog steeds gebruik kan maken van deze actie, heb zelf geen Windows XP en Vista systemen.

http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-title-7881-naar-10.jpg
Vanaf Windows 7, 8 en 8.1 zijn er drie mogelijkheden om te upgraden:
  • Windows Update;
  • Windows Media Creation Tool Upgrade en
  • Windows Media Creation Tool ISO offline media maken en daarmee upgraden.
Ik heb alle drie de mogelijkheden naar volle tevredenheid kunnen uitvoeren op diverse systemen.

http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-mijn-upgrades-naar-10.jpg
Op bovenstaande systemen ging de upgrade zonder grote problemen maar waren er toch een aantal issues. Hierover later meer.

Hiernaast heb ik in een Virtuele machine ook een schone installatie getest. Dit ging zonder problemen, echter zijn hierbij een aantal kanttekeningen van toepassing.
  • Een nieuwe VM Genereren met/zonder een nieuwe harddisk (vhdx) gaat niet werken, hij wordt niet geactiveerd;
  • De machine naam moet identiek zijn anders wordt hij niet geactiveerd;
  • Bestaande harddisk (vhdx) aan een nieuwe VM koppelen, wordt niet geactiveerd.
Tijdens activeren zijn er dus nog al een aantal criteria. Ik heb zelf kunnen ontdekken dat bij een Gen2 VM er wordt gekeken naar de machine GUID in de BIOS van de VM en het MAC address en nog wat zaken (disk GUID?). Let dus goed op.

Om een schone installatie uit te kunnen voeren dien je wel de volgende stappen hebben uitgevoerd:
1. Upgrade vanaf Windows 7/8/8.1;
2. Windows 8.1 geactiveerd via je “live account”.

Daarnaast is het belangrijk om te weten. Tussen upgrade en Schone installatie moet je “geen” hardware aanpassingen maken. Op het moment dat het systeem geactiveerd is na de schone installatie kan je selectief hardware wisselen. In mijn omgeving zijn een aantal mensen tegen de volgende issues aangelopen welke niet eenvoudig op te lossen zijn:
  • Andere harddisk, wissel deze voordat je gaat upgraden naar Windows 10, of nadat je schone installatie is geactiveerd;
  • Andere CPU, zelfde als bij eerste;
  • UEFI BIOS update, zelfde als bij voorgaande;
  • Netwerk adapter veranderen (als je geen onboard hebt) en geldt niet voor WiFi adapter heb ik gemerkt, geldt als voorgaande.
http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-title-windows-live.jpg
Het is niet anders, maar om voor de “gratis” upgrade in aanmerking te komen heb je een Windows Live account nodig. Hierin worden je licentiesleutels opgeslagen en vindt er een vertaling plaats tussen je oude Windows key en je nieuwe Windows 10 key. Je Windows key wordt vast gepind aan een aantal systeem criteria welke bepalen of het OS bij het systeem “past”.

Zelf heb ik een algemeen account waarmee ik mijn systemen registreer, mijn Office 365 en Onedrive gebruik met 2-factor authenticatie. Hierbij blijkt de Authenticator App een zegen.

Deze App is universeel en werkt met o.a. Microsoft, Dropbox en Facebook.
http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-title-upgrade-ervaringen.jpg
Een review is natuurlijk geen review wanneer de eigen ervaringen er niet in verwerkt zijn.
Mijn eerste upgrade was mijn Game PC. Een paar weken voor de upgrade bleek mijn moederboard defect te zijn dus had ik eerst een upgrade van deze uitgevoerd en gelijk het gehele systeem eens aan een grondige revisie onderworpen. De CPU en Moederboard wat ik gekocht had waren eigenlijk bedoeld voor mijn neefje, maar deze besloot een laptop te kopen, dus dat kwam goed uit.

Zoals eerder beschreven zijn de Windows 10 upgrades op diverse systemen uitgevoerd. Hierbij zijn de volgende tijden geregistreerd:

http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-upgrade-tijden.jpg

Issue 1, Domain joined systemen
Op het systeem stond Windows 8.1 PRO domain joined in mijn eigen Active Directory. Dit bracht het eerste issue naar boven. Domain joined systemen krijgen geen Upgrade naar Windows 10 aangeboden, zelfs met de juiste KB’s ge´nstalleerd. Ik heb diverse scripts van Internet geprobeerd om het alsnog voor elkaar te krijgen, maar de afweging “tijd besteden met uitzoeken” of upgraden via de “Media creation tool” was snel gemaakt.
Mijn ervaring met de Media Creation Tool was goed, alleen was het probleem dat ik NL als primaire UI ge´nstalleerd heb. Hierdoor was het niet mogelijk om Apps en Instellingen te bewaren. Gevolg was dat het systeem kaal was.
De uiteindelijke download van Windows 10 duurde langer dan de installatie, op een SSD (Samsung 850 EVO). De totale upgrade duurde ongeveer 20 minuten.

Issue 2, Nvidia drivers
Na de upgrade had ik op zowel het Windows 7 systeem als op mijn Game PC een issue met de Nvidia driver van Windows 10. Ondanks dat ik 1920x1080 selecteerde kreeg ik aan de zijkanten en boven- en onderkant een grote zwarte balk. Zelfs na herstarten ging dit niet weg. Ik ben niet in Nvidia control panel gedoken en ben direct aan de slag gegaan met de Drivers van Nvidia zelf.

Issue 3, ASUS T100TAM drivers
Op mijn tablet had ik na de upgrade problemen met het spontaan niet meer reageren van mijn touch-scherm en wegvallend Wifi. Dit kon worden opgelost door gebruik te maken van de recente updates voor zowel de touchpad en het ATK pakket.

Issue 4, Diskruimte op mijn ASUS T100TAM
Ik had mijn ASUS netjes bijgewerkt met Windows Update maar kon Windows 10 niet installeren. Het probleem zat in de vrije diskruimte en zelfs met dism “Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase” was dit niet op te lossen. De enige mogelijkheid was om een USB stick te plaatsen welke de Windows Upgrade kon gebruiken voor de recovery image. Aangezien ik niet terug ga naar Windows 8.1 geen issue.

Issue 5, Microsoft account reeds verbonden met andere gebruiker melding
Tijdens de schone installatie van mij twee virtuele machines (beheer PC en Visual Studio PC) moest ik zoals verwacht mijn Windows Live account opgeven. Hierna werd het systeem netjes geactiveerd.

Hierna hing ik de systemen in de Active Directory en logde ik in met mijn domein account. Natuurlijk wilde ik mijn Windows Live ID koppelen aan dit account, maar Windows vertikte dit. De enige mogelijkheid was om in Mail/Agenda, store en OneDrive dit account los toe te voegen.

Issue 6, Installatie taal
Tijdens het upgraden van mijn Game PC liep ik tegen het taal issue aan. Ik had Engels gekozen terwijl mijn OS Nederlands was. Dit was ik helaas vergeten door de geschiedenis. Mijn originele systeem kwam vanaf Windows 7 Home Premium NL, toen upgrade naar Ultimate NL, vervolgens upgrade naar Windows 8 NL en uiteindelijk Windows 8.1 NL.

Om aan te geven hoe goed het Windows 10 Upgrade proces eigenlijk in elkaar zit hierbij een stukje geschiedenis van de Game PC welke zonder issues perfect draait met Windows 10 Pro:
1. Aanschaf systeem medio 2009, originele configuratie: Intel Core i7-860, 8GB, 2x 1,5TB Green in RAID 1, GTX 260, Windows 7 Home Premium OEM;
2. 2010 upgrade naar Windows 7 Ultimate;
3. Medio 2013, upgrade naar 16GB en clone van Windows 7 naar Samsung 830 SSD en vervangen van GTX 260 door een GTX-660Ti;
4. Medio 2013, upgrade naar Windows 8 PRO met de 15 euro actie;
5. Medio 2014, upgrade naar Windows 8.1 PRO;
6. Mei 2015, Samsung 830 vervangen door Samsung 850 EVO met de nodige problemen (clone van SSD -> SSD);
7. Mei 2015, moederboard en CPU vervangen door ASUS P8H67M-EVO met een Core i7-2600 (geen K) en gelijk een andere kast, in theorie is het een totaal ander systeem geworden, maar dat mag de pret niet drukken;
8. Juni een tweede GTX660Ti op de kop getikt en er een SLI van gemaakt;
9. 30 juli 2015 upgrade naar Windows 10.

Een leuke geschiedenis, maar zoals ik zelf voel, heeft Microsoft het goed voor elkaar, ware het niet dat ik nu min of meer doordat ik mijn Apps niet mee kon nemen een verkapte clean install heb.

Op zich zijn de issues allemaal schoonheidsfoutjes en ik verwacht dat dit in de toekomst wel opgelost zal worden. Over het algemeen kan ik concluderen, ondanks de bovenstaande problemen, dat Microsoft het goed heeft gedaan en dat de meeste problemen niet verbonden zijn met het OS zelf maar meer met ondersteuning vanuit de hardware fabrikanten en de drivers.

http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-title-compatibiliteit.jpg
Ik ben een niet veeleisende gebruiker. Zolang mijn systeem snel is, ik geen stabiliteitsissues heb en alles werkt dan is het goed. Er zijn een aantal programma’s welke eigenlijk een must zijn die moeten werken.

Adobe Photoshop CS4.
Waarom CS4 omdat ik dat ooit gekocht heb, het voldoet en ik heb geen behoefte om te upgraden want het voldoet. Installatie ging goed en het werkt zoals het zou moeten;

Steam.
Steam is niets op aan te merken, het werkt en is stabiel.

Office 2013 (64-bit).
Office werkt goed en zit met smart te wachten op Office 2015, deze zal ik wel op zijn tijd binnen krijgen via mijn Office 365.

Command en Conquer Generals (niet Zero Hour).
Dit is mijn Mancave applicatie. Het is oud en heeft de nodige issues in de tijd gehad met Windows 7 en Windows 8/8.1. Onder Windows 10 echter is het een heel ander verhaal. Het werkt gewoon zonder uitgebreide register tweaks. Ik was verbaasd dat het goed werkte en voor mij was het een go-nogo voor Windows 10. Om het aan de praat te krijgen heb ik de volgende acties ondernomen:

1. De juiste config file (meest geback-upte file in mijn omgeving) neer gezet met de load aan custom maps;
2. De installatie folder op de juiste plaats gezet (C:\Program Files (XP)\EA Games\Command and Conquer Generals);
3. DirectDraw feature aan;
4. DirectX installatie uitgevoerd;
5. Een kopie gemaakt van GAME.DAT naar GAME.EXE;
6. Een snelkoppeling naar GAME.EXE in plaats van GENERALS.EXE.

Apple Quicktime.
Wordt gebruikt door Firestorm Viewer. Een must applicatie voor mij om mijn inworld store te kunnen onderhouden in Second Life. Het probleem is, de meest recente versie, 7.7.7 werkt niet onder Windows 10. De oplossing is helaas terug te gaan naar versie 7.7.6.

Overige geteste applicaties zonder problemen:
WinDirStat, Samsung Magician, Geforce Experience, ASUS Update , Logitech Gaming Software 8.70.315, Java, Flash, Firefox, Chrome, Putty, Owncloud client, ASUS AI Suite II, KeyPass 2, Skype, VEEAM Endpoint Backup, Acrobat Reader DC, Code Writer, UltraEdit32 en Sysinternals.

Borland Delphi 6 krijg ik helaas net zoals onder 8/8.1 niet aan de praat.
http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-title-windows-10-issues.jpg
Is alles nu hosanna met Windows 10. Het antwoord is niet eenduidig te geven.

Start menu, algemeen
Ik vraag me af of mensen bij Microsoft zelf werken met het start menu in Windows 10. Het hangt tussen Windows 8 en 7 in, maar is het net niet. Ik denk dat het een kwestie van gewenning is, maar ik houd van overzicht. Ik ben waarschijnlijk 1 van de weinigen die het start menu van Windows 8 fantastisch vond, maar so be it.
http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-start-menu-in-1-opslag.jpg

Start menu, oude interface
Ik was gewend aan de tile interface van het start menu, op de Windows-toets drukken en word typen en Word start. Dit werkt nog steeds, maar niet wanneer ik met de muis eerst op “Start” klik. Vervelend als je het niet weet. Persoonlijk vond ik Windows 8,8.1,2012,2012R2 eigenlijk perfect met het “nieuwe start menu”. Dit heb ik gelijk dan ook weer zo ingesteld.
Met name de overzichtelijkheid van het “oude” Windows 8.1 start menu met de rubrieken die je kon maken sprak mijn zeer aan.
http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-start-menu-volledig-scherm.jpg

Start menu, zoeken
Het Zoek Probleem wat ik had is inmiddels opgelost, waarschijnlijk is er een update geweest. Wanneer ik nu op "Start" druk, met muis, vinger of [Winkey] en ik begin te typen gaat hij zoeken. Dat was eerst niet zo maar zal door een instelling van mij of een hotfix inmiddels zijn verholpen.


Onedrive placeholders
Mijn grootste frustratie (om het te chargeren) zit in OneDrive. In de voorgaande versies werkte het met placeholder files zodat je wel een overzicht hebt van je bestanden, maar je niet alles lokaal had staan. Ideaal op een tablet of telefoon waar je ruimte beperkt is, maar je toch een subset van je data offline wilt hebben. In mijn ogen heeft Microsoft met de nieuwe Onedrive een foute beslissing gemaakt door je te laten synchroniseren wat je wil maar voor de rest geen placefolders aan te bieden. Voor mij persoonlijk werkt de nieuwe methode contra-productief, zeker omdat ik ongeveer 1,1 TB aan Onedrive opslag heb wat ik in de toekomst niet allemaal wil synchroniseren (waarom tenslotte Onedrive). De placeholder functionaliteit was het grote verschil met Dropbox, Google, OwnCloud en andere oplossingen.

http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-het-nieuwe-onedrive.jpg

Onedrive locatie
Een ander issue met Onedrive is dat je niet in staat bent om op bijvoorbeeld een tablet, je Onedrive lokale opslag op een SD-kaart te plaatsen. Zo heb ik in mijn tablet een SD kaart zitten waar ik mijn documenten op heb staan. Onedrive kan helaas geen gebruik maken van een SD kaart. Op een PC/Laptop is het geen probleem om de locatie aan te passen, maar daar is het vaak niet nodig.

Offline kaarten
Het zelfde wat geldt voor Onedrive geldt ook voor de offline kaarten in de Windows kaarten Applicatie. Ik gebruik deze regelmatig op mijn ASUS T100 maar je kan de off-line kaarten niet verplaatsen. Gemiste kans.

Windows.old
Op meerdere systemen gezien dat dit niet netjes wordt opgeruimd na disk cleanup.

Lock scherm
Waar Windows 8(.1) netjes het scherm lockte met wachtwoord/pin doet Windows 10 dat niet.

Notificatiescherm
Een welkome toevoeging, alleen neemt het veel concentratie weg. Voor een ADD gelabeld persoon met concentratieproblemen is zo een notificatiescherm een crime. Gelukkig is dit aardig te aan te passen:

http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-notificatiescherm.jpg
Verder ben ik nog niet tegen rare zaken aangelopen anders dan gewenning dat het net allemaal even anders werkt dan Windows 8/8.1.

Edge Browser
De browser is snel, alleen nog geen plugin’s en meer vervelend is dat er geen “Opslaan als…” in zit.

Cortana
Helaas nog niet in het Nederlands. Maar het komt er aan.

http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-title-privacy.jpg
Omtrent privacy in Windows 10 wordt er veel geschreven. In eerste instantie dacht ik dat het nog al mee viel totdat ik er achter kwam dat het helemaal niet zo mee viel als gedacht.

Met name het delen van je WiFi PSK met Outlook contact personen en Facebook contactpersonen deed mij nogal schrikken. Microsoft zou hier goed aan doen om dit soort instellingen standaard uit te zetten. Mijn Outlook contact personen tot daar aan toe, maar mensen op Facebook is een ander verhaal. Van belang is om te weten wat je allemaal deelt en van groter belang is om te weten dat je een hoop uit moet gaan zetten.

Zelf ben ik niet zo ver gegaan om zelfs services uit te zetten. Je weet maar nooit waar ze voor dienen en je loopt het risico dat er zaken niet meer werken. Maar ik vind zelf dat er een goede balans moet bestaan tussen informatie hebben, delen en de keuzes die je hier in hebt, zonder dat Microsoft dat voor jou beslist. Zelf heb ik op alle systemen een vrij strikt, maar niet te beperkend beleid toegepast. Ik moet nog in AD Group Policies duiken om het thuis op “Enterprise”-niveau te regelen, maar het is belangrijk om te weten dat bepaalde zaken goed verstopt zitten.
Het is dan ook aan te raden om tijdens installatie niet voor “EXPRESS” instellingen te kiezen.

Zelf heb ik de volgende zaken aangepast:
Systeem
  • Meldingen en Acties – Meldingen op vergrendelingsscherm weergeven – UIT
  • Meldingen en Acties – Alarmen ….. op vergrendelingsscherm weergeven – UIT
  • Meldingen en Acties – Meldingen verbergen tijdens presentaties – AAN
  • Meldingen en Acties – Meldingen van deze apps weergeven – Selectief UIT en AAN
Apparaten
  • Typen – Spelfouten automatisch corrigeren – AAN (is een keuze)
  • Typen – Spelfouten markeren – AAN (is een keuze)
  • Automatisch afspelen – UIT (je weet nooit wat een USB stick bevat)
Netwerk en Internet
  • WiFi – Geavanceerde opties – Apparaten en inhoud zoeken – UIT
  • WiFi – WiFi instellingen beheren – Verbinden met …. open hotspots – UIT
  • WiFi – WiFi instellingen beheren – Verbinding maken …. Contactpersonen – UIT
  • WiFi – WiFi instellingen beheren – Netwerken die ik selecteer wil ik delen … - UIT!!!!
Accounts
  • Uw instellingen Synchroniseren – Dit heb ik aan omdat dat heerlijk werkt tussen verschillende systemen
Privacy
  • Algemeen - Reclame ID – UIT
  • Algemeen - SmartScreen – AAN
  • Algemeen – Informatie over de manier waarop ik schrijf – UIT
  • Algemeen – Websites hebben toegang tot mijn lijst met talen – UIT
  • Locatie – Per App ingesteld
  • Camera – Per App ingesteld
  • Microfoon – Per App ingesteld
  • Spraak, Handschrift en typen – Uitgeschakeld
  • Accountgegevens – Selectief AAN
  • Contactpersonen – Selectief AAN
  • Agenda – Selectief AAN
  • Berichten – UIT
  • Radio’s – UIT
  • Overige Apparaten – Selectief AAN
  • Feedback en Diagnose – Laat Windows vragen om mijn Feedback – NOOIT
  • Feedback en Diagnose – Apparaatgegevens verzenden – Basis
  • Achtergrond Apps – Selectief AAN
Mocht je er voor kiezen om toch WiFi te delen, dan is dat per SSID in te stellen.

Windows Updates worden later beschreven.

http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-title-verbeteringen.jpg
Na bijna een maand gebruik zat ik te worstelen met dit punt. Wat doet Windows 10 beter dan Windows 7, 8 en 8.1. Om dit te kunnen beantwoorden kan ik ook kijken naar wat deden de andere Windows versies verkeerd.

Zelf was ik nogal gecharmeerd van het vernieuwde start menu in Windows 8 en zeker dat uit 8.1. Maar dat zit ook in Windows 10. Na enige gewenning is de Windows 10 uitvoering een stuk beter, maar dit is zo persoonlijk. Kom je van Windows 7 af dan is dit een ander verhaal. Het is niet slechter, het is niet beter, het is anders. Is dit een reden om naar Windows 10 te gaan. Voor mij niet en toch ben ik gegaan.

Stabiliteit van het systeem. Onder Windows 7 en Windows 8(.1) had ik nooit problemen welke gerelateerd waren aan het OS. Het bleek altijd een driver te zijn of een kapot device. De laatste keer dat ik een BSOD zag was toen mijn moederboard defect was, maar dat zegt niets over het OS. Windows 10 is gewoon stabiel maar dat waren Windows 7 en 8(.1) ook. Ook geen argument waarmee ik persoonlijk wat kan.

Standaard Windows 10 Apps zoals Mail en Agenda. Ja, dat is voor mij een toevoeging. De Apps werken beter, zijn eenvoudiger te bedienen en benaderen mijn Outlook gevoel. Alleen al vanwege deze Apps zou ik over stappen van Windows 8(.1) naar Windows 10. Maar vanaf Windows 7, waar die Apps er niet waren. Nee geen argument.

Snelheid (gebruik en het subjectieve gevoel daar om heen) zou een reden kunnen zijn. Mijn systeem is redelijk snel, SSD’s, plenty geheugen, Core i7, redelijke grafische kaart. Ik merk geen verschil tussen Windows 8(.1) en Windows 10 op mijn game PC. Het verhaal wordt anders in mijn Visual Studio VM. Daar werkt Windows 10 sneller voor mijn gevoel. Maar ik kan het niet duiden of dat daadwerkelijk ook zo is. Wanneer ik naar het systeem van mijn Moeder kijk, daar is de Upgrade van Windows 7 naar Windows 10 gegaan en is het totaal anders. Ondanks de goede specificaties met een matige CPU lijkt het wel alsof Windows 10 vliegt (zoals ze zelf zegt). Met haar 78 jaar en haar iPad is ze nog blijer van het “blokjes” scherm omdat dat zo intu´tief is.

Applicaties starten sneller op, het systeem start veel sneller, zelfs met SSD merkt ze verschil tussen 7 en 10. Dat lijkt op meer. Dat is dus een verbetering. Om dit te staven heb ik gisteren nog een oude Core2Duo Laptop met conventionele HDD vergeleken met Windows 7, Windows 8.1 en Windows 10. Ik had maar 1GB geheugen liggen, dus veel kon ik er niet van verwachten. Maar uiteindelijk blijkt Windows 10 beter te werken zonder te tweaken. Dus vanuit perfomance overwegingen is een Upgrade in een aantal gevallen gewoon beter.

Onedrive is een verslechtering in mijn opinie. Ik wil hier niet te veel woorden aan vuil maken, want Microsoft komt met een update. Alleen is dit een reden om op Windows 8(.1) te blijven.

Ik had in het verleden problemen met een aantal applicaties om deze lekker werkend te krijgen. Onder Windows 10 werken een aantal niet onder Windows 8(.1) werkende applicaties nu wel zonder problemen. Wat dat betreft is dit voor mij een verbetering gebleken. Daarnaast ondersteund Windows 10 alle door mij gebruikte hardware zonder problemen, zelfs mijn card reader welke niet werkte onder Windows 8(.1). Een verbetering vanuit mijn visie.

Meerdere desktops is een verademing. Ik had daarvoor zelf tooling ge´nstalleerd maar onder Windows 10 is het native aanwezig.
Meerdere desktops is voor mij zeker een reden geweest om naar Windows 10 te gaan.

http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-multiple-desktops.jpg

Het Windows 10 Eco systeem en Universal Apps is voor mij zeker een reden geweest om naar Windows 10 te gaan. En ik merk er ook al zaken van. Als trotse bezitter van een Lumia merk ik dat de integratie tussen Windows 10 en mijn telefoon nog beter is geworden, zeker met uitwisseling van informatie tussen mijn devices (tablet, telefoon en desktop, laptop moet ik nog upgraden). Ik zie ook dat er Apps beschikbaar zijn voor Windows 10 welke er niet waren voor Windows 8(.1) en zijn mijn telefoon, tablet en PC meer “connected”. Voor sommige zaken pak ik nog mijn PC maar ik merk zelf dat ik nu gewoon het device neem wat ik bij de hand heb. Ik zie dat de grenzen dan ook steeds meer vervagen wanneer straks mijn Lumia naar Windows 10 gaat. Een reden om te upgraden.

Schakelen tussen Tablet en PC modus op mijn T100. Soms gebruik ik mijn toetsenbord, maar ik merk dat ik onder Windows 10 steeds makkelijker schakel tussen desktop en tablet modus. Op mijn tablet is Windows 10 een sterke verbetering gebleken in verhouding met Windows 8.1. Ook al heb ik maar 4 dagen met Windows 8.1 gewerkt op dat ding.

Microsoft Edge is een snelle browser en zeker een verademing ten opzichte van Internet Explorer. Internet Explorer 11 was al een goede browser (persoonlijke mening), maar Edge heeft veel potentiaal. Voor mij geen beslissingscriterium om naar Windows 10 te gaan, maar zoals met veel beschreven zaken is het een persoonlijke waarneming en bevinding.

http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-title-windows-update.jpg
Met Windows 10 zijn er ook een aantal zaken veranderd. Voor mij niet zo van belang, maar bijvoorbeeld voor mijn zus haar huishouding wel. Microsoft heeft in Windows 10 een aanpassing gedaan met betrekking tot het ophalen van Windows Updates.
Zelf haalt bij mij ieder systeem zijn updates zelf binnen vanaf Internet. Ik heb dan ook een snelle verbinding. Bij mijn zus echter zitten ze, door de locatie gebonden aan een maximaal 20Mbps VDSL lijn (helaas, maar kan niet sneller). Voor haar biedt Windows 10 een goede oplossing met meerdere Laptops (4 stuks) en 2 PCs.
Wanneer we naar de onderstaande instelling kijken dan is dit eigenlijk wel slim bedacht.

http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-updates-downloaden.jpg
In haar geval zal in het ideale geval minder data worden binnengehaald vanaf Internet wat de lijn ontlast en het gebruikt kan worden voor andere zaken. Persoonlijk zal ik dan ook mensen met meerdere Windows 10 systemen aanraden om dit in te schakelen wanneer ze bijvoorbeeld achter ADSL/VDSL/3G/4G zitten. Wel belangrijk is om te kiezen voor “PC’s in het lokale netwerk” en niet de onderste optie.

http://www.vanderwaals.nl/images/stories/windows10/10-title-conclusie.jpg
Mijn persoonlijke ervaring is dat Windows 10 een geslaagde upgrade is. De vraag blijft of dit voor iedereen zo is en wanneer Microsoft zaken met onder andere Onedrive gaat oplossen. Windows 10 heeft zijn pluspunten (Edge, Mail en Agenda App, Compatibiliteit, Universal Apps, updates voor netwerken achter trage verbindingen, snelheid) maar ook nog wat schoonheidsfoutjes zoals de nieuwe Onedrive.

Wanneer je de keuze hebt om een nieuw systeem in te richten dan zou ik persoonlijk niet meer voor Windows 7 of Windows 8(.1) gaan maar gelijk naar Windows 10, mits de toepassingen het ondersteunen. Het is niet veel beter, maar zeker niet slechter en het voordeel is dat het de komende tijd nog sterk verbeterd zal worden.
Ondanks dat Windows 10 nieuw is, is het uiteindelijke product, zoals nu in de markt gezet voor een groot gedeelte af maar zullen er hier en daar nog wat tweaks plaats moeten vinden vanuit Microsoft. Maar zelfs nu al is het niveau boven Windows 7 en Windows 8(.1).

Wat Microsoft wel moet doen is de standaard privacy opties stricter zetten dan nu omdat voor veel gebruikers dit soort zaken niet vanzelfsprekend zijn.

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Microsoft Windows 10 Home (alle talen) 32/64bit, Retail?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (46)

Wijzig sortering
Start menu, zoeken
Irritant, maar in het nieuwe start menu is niet te zoeken, daarvoor moet je op het vergrootglas klikken. Ik hoop dat ze dat gaan aanpassen, want het is gewoonweg zeer frustrerend.
Vind dit erg bijzonder, bij mij werkt het namelijk gewoon prima: Start -> typen dan begint hij meteen met zoeken. Dit doet hij als er een icoon staat, maar ook als erg geen icoon staat.

Misschien komt het erdoor dat jij het start menu full screen draait?
Goede review.

Windows old wordt na een maand vanzelf verwijderd, volgens Microsoft. Edge biedt aan wachtwoorden op te slaan, maar doet niets als ik inlog op bv nfl gamepass. Mailapp vind ik niets, want je kunt niets aanpassen. Ik wil mail als ik dat open onder en niet naast elkaar. Dit kun je niet aanpassen. Afbeelding kan je niet uitzetten. Startmenu is een verbetering, maar mij bevalt ClassicShell persoonlijk beter. En ik mis kleur op de titelbalk. Gelukkig komt deze optie wel in de volgende uitgave van W10. Dit wordt oktober, volgens de testers op youtube. En ik vind de streepjes onder de icoontjes, die je ziet op programma's die je op dat moment gebruikt op de taakbalk, niet mooi. Verder best tevreden eigenlijk ;)

[Reactie gewijzigd door desalniettemin op 23 augustus 2015 15:40]

Of je doet rechter muisknop op C:\ > Eigenschappen > Disk clean up > En dan staat er onderaan een knop met Clean up system files. Dan verwijder je Windows.old map direct.
Dat zou moeten, maar heb zelf gezien dat dit niet altijd zo is. Op 2 systemen liet Windows hem gewoon staan.
Als je voor 'Systeembestanden opruimen' kiest en alles netjes aanvinkt verwijdert hij de Windows.old. Ik heb dit onderhand op in ieder geval 5 systemen uitgevoert zonder enig probleem dat iets bleef staan.
Heb gisteren mijn Laptop opnieuw gedaan. En hier was de Windows.old ook netjes weg. Ik vermoed dat er een update is geweest ondertussen die dit probleem verhelpt.

Om dit te staven heb ik mijn twee VM's van backup terug gezet. Opnieuw de upgrade uitgevoerd. Wat op viel is dat ze weer gewoon netjes werden geactiveerd en herkend als bestaande systemen.

Beide VM's heb ik gestart, echter 1 met netwerk, de andere zonder netwerk. Daarna de upgrade gedaan (op SSD gaat dat snel).

Het ene systeem zonder updates een cleanup gedaan en het andere systeem met windows updates (zonder = geen setup patches en geen gedownload, met = patches tijdens setup en windows update).

Na het draaien van de cleanup bleek 1 systeem Windows.old vrij (met updates) en de andere stond windows.old er nog.

Nadat ik de originele clean install vhdx-en weer gekoppeld had waren de systemen niet meer geactiveerd. Moest handmatig activeren met slmgr.vbs.
Dit heb ik inderdaad ook geprobeerd op 3 systemen en op alle drie systemen werden de $Windows.~BT en $Windows.~WS mappen wel verwijderd leeggehaald. Maar Windows.old map bleef gewoon nog staan, varierend van 6 tot 15GB.

Je kan de Windows.old map zelf verwijderen, maar je kan deze ook verwijderen in Instellingen -> Bijwerken & Beveiliging -> Backup (geloof ik, kan dit nu niet checken).
Top! Ik kreeg het al niet verwijderd, maar nu wel :)
Goede review.

Windows old wordt na een maand vanzelf verwijderd, volgens Microsoft. Edge biedt aan wachtwoorden op te slaan, maar doet niets als ik inlog op bv nfl gamepass. Mailapp vind ik niets, want je kunt niets aanpassen. Ik wil mail als ik dat open onder en niet naast elkaar. Dit kun je niet aanpassen. Afbeelding kan je niet uitzetten. Startmenu is een verbetering, maar mij bevalt ClassicShell persoonlijk beter. En ik mis kleur op de titelbalk. Gelukkig komt deze optie wel in de volgende uitgave van W10. Dit wordt oktober, volgens de testers op youtube. En ik vind de streepjes onder de icoontjes, die je ziet op programma's die je op dat moment gebruikt op de taakbalk, niet mooi. Verder best tevreden eigenlijk ;)
Ja, dat met die streepjes vind ik ook wat minder geslaagd en ik mis in start menu (als ie in tile-modus staat) de pijl naar beneden voor alle applicaties, dat vond ik persoonlijk een fijne ervaring. Nu is het verwarrend met menu knop links bovenin en alle aps knop die menu links weer geeft.

Edge heb ik nog geen problemen mee ondervonden, behalve dan dat hij niet van iedere site wachtwoorden op slaat. Maar ik denk dat dat ergens een instelling is, want op mijn PC doet hij het wel, maar op mijn Tablet niet.
Ik wacht tot oktober als de volgende update van Edge verschijnt. Dan eindelijk ook extensies. Al die reclame wordt je ook knettergek van.
Leuk stukje nog wel een beetje feedback... In de tekst staat terecht dat stabiel niet echt een pluspunt is omdat Windows 7 dat ook was. Staat vervolgens wel in de samenvatting als pluspunt.

Verder mis ik nog wat puntjes:
-Niet alle software werkt op Windows 10.
Denk aan Samsung Magician geleverd bij Samsung SSD's, Acronis TrueImage home 2014 geleverd bij de Crucial MX100 en games (met securom beveiliging, maar ook anderen).
-Windows 10 heeft een redelijk strikt hardware activatie systeem. Bij meer dan 3 overtredingen ben je niet langer geactiveerd. Hierbij telt een hard disk al dubbel (type en serie nummer), processor hetzelfde. Normaal gesproken kon de user heractiveren via een telefoon nummer. Aangezien de user geen key ontvangt zie ik niet in hoe je dit kunt oplossen

+Weergave van storage informatie zoals latencies en belasting (net als Win8)
+Mogelijkheid om file transfers te pauzeren (net als Win8)
+Kleinere installatie footprint (18 GB)
Ik zie Stabiliteit als een pluspunt. Ondanks dat het "niet onderscheidend" is. Voor stabiliteit hoef je niet te kiezen voor Windows 10, maar het ook niet te laten. Alleen is er een nuance, ik heb vandaag een BSOD gezien met Windows 10 bij een collega. Maar ik wijt dat aan drivers, nog niet iedere fabrikant heeft zijn/haar drivers nog op orde. Een reden dat ik bepaalde merken ook zelf niet meer koop, bijvoorbeeld Creative ben ik in verleden met Windows 2000 en XP al een keer tegen aan gelopen dat ze gewoon geen nieuwe drivers leveren, zo ook slechte ervaring met Promise en HP Scanners.

Samsung Magician werkt bij mij naar volle tevredenheid, alleen zijn er wat nuances bij te plaatsen. RAPIDMODE werkt niet onder Windows 10, maar dat gebruikte ik onder 8.1 ook niet. Ik kan het ook niet inschakelen. Dus is de software goed, maar is er een functionaliteit door Samsung netjes uitgeschakeld onder Windows 10. Het crashed niet.

Installatie footprint is inderdaad klein, maar ik zie dat hij op mijn game pc inmiddels al behoorlijk groot is, met name de Installer folder is al 10GB.
Het viel mij op dat de Realtek Windows 10 drivers op de MSI site stiekem identiek waren aan die voor Vista/Win7 :+.

Mbt die footprint: mijn LAN pc (secundaire game pc voor bezoekers) heeft Windows 10 en daar is de totale Windows folder nu 19,9 GB. Dat is inclusief Steam met 55 games, Office 2013, Adobe Photoshop CS6 en nog wat "meuk" (denk aan TeamSpeak, Norton, VLC player, etc). Het kan overigens kleiner... Een van drivers gestripte Windows 7 op mijn HTPC is na 1 jaar 16,2 GB. Mijn standaard Windows 7 zit ruim over de 35.

Traditioneel gezien blijven al je driver revisies wel bewaard dus wie weet heb jij al meerdere videokaart drivers te pakken gehad?
Ik denk dat het meer komt door software die ik ge´nstalleerd heb. Maar Nvidia is een grote vreter als je het vinkje "perform clean install" niet aan zet :)
Zou best kunnen. Het is ook nog vrij vroeg om heel veel drivers te hebben.

Ik wist overigens niet dat het vinkje "perform clean install" de filerepository opschoonde (C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository). Die is op Windows 7 bij mij nu 2600 MB waarvan 1600MB Nvidia (5 drivers). Een half jaar geleden was deze zelfs 4600 MB.

Ik ga dat morgen eens proberen :).
Wanneer je dat niet doet bij de installatie bewaard hij van ieder component alle histories door tijd heen. Bij mij was hij ooit een 7,5 GB of zo.

Ik installeer ook de 3D Vision zooi niet, gebruik maar 1 scherm :)
Overigens, wanneer je bij NVidia het vinkje niet uit zet dan zie je c:\Program Files\NVidia als een gek groeien iedere update. Bij mij was hij onder Windows 8.1 op het laatst bijna 19GB. Immens dus en dat samen met c:\nvidia er bij en in de windows installer folder.
Wat is dit:

-Windows 10 heeft een redelijk strikt hardware activatie systeem. Bij meer dan 3 overtredingen ben je niet langer geactiveerd. Hierbij telt een hard disk al dubbel (type en serie nummer), processor hetzelfde. Normaal gesproken kon de user heractiveren via een telefoon nummer. Aangezien de user geen key ontvangt zie ik niet in hoe je dit kunt oplossen

Mag je dan helemaal niks meer vervangen aan je eigen computer dan?
Jawel bijvoorbeeld cpu en ram. Of videokaart en harde schijf... Moederbord zou per definitie de-activeren. Maar dat was eigenlijk al zo sinds Vista en misschien zelfs eerder.
[... Start menu, zoeken
Irritant, maar in het nieuwe start menu is niet te zoeken, daarvoor moet je op het vergrootglas klikken. Ik hoop dat ze dat gaan aanpassen, want het is gewoonweg zeer frustrerend....]

Als je met de rechtermuisknop op de taakbalk klikt, naar ZOEKEN gaat en kies voor ZOEKVAK WEERGEVEN dan verwisselt het zoekicoon voor een zoekvak.
Duw je nu op de Windows toets om naar START te gaan dan kan je direct gaan typen om te zoeken.

Op deze manier heb je dezelfde user experience als in Windows 8.1. Het enige nadeel is dat er op je taakbalk een brede zoekvak weergegeven wordt dat eventueel te koste gaat aan de ruimte die je voor taakbalk icoontjes had willen gebruiken.

Verder een goede review!!!
Ik gebruikte w10 3 dagen en ben weer terug naar w8.1.
Maar wat ik mij kan herinneren was als je door start menu wilde zoeken je eerst te openen en dan gelijk begingen met typen.

@wim-bart nice wat je onder privacy hebt gezet, maakt het voor mij een stuk makkelijker om die dingen te vinden.

Wat ik zelf toe voegde aan Windows :
shutdown.exe /s /t 00 om met een link computer uit te zetten en eentje om computer op slot te zetten.
Als je met de rechtermuisknop op de taakbalk klikt, naar ZOEKEN gaat en kies voor ZOEKVAK WEERGEVEN dan verwisselt het zoekicoon voor een zoekvak.
Duw je nu op de Windows toets om naar START te gaan dan kan je direct gaan typen om te zoeken.
Je hebt gelijk, wanneer je in "Klassiek" Start menu werkt zoals Windows 7 dan werkt het niet met Windows toets, maar wanneer je Start menu op full scherm hebt zoals ik dan weer wel. Beetje raar.

Edit....
Ik weet niet wat de oorzaak is, maar het lijkt nu opeens wel goed te werken.

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 25 augustus 2015 00:34]

"Ik ben waarschijnlijk 1 van de weinigen die het start menu van Windows 8 fantastisch vond, maar so be it."
Thanks man, heb hem weer naar 8.1 style gezet. Wie wil er nou niet een startmenu ter grootte van de hele desktop.
Vond het zelf ook niet verkeerd eigenlijk, alleen 8.1 was toch wel beter.
Je hebt geluk gehad met Nvidia drivers. Ik heb dagen lopen kutten met de resoluties en kreeg niet eens de Nvidia Control Panel ge´nstalleerd. Desondanks een heel fijn besturingssysteem. Goeie kruising tussen 7 en 8.
Op Windows 8.1 had ik veel problemen met Nvidia drivers. Onder 10 was het gewoon de installatie aftrappen en binnen 3 minuten stond het er op. Zelfde met Logitech Gaming software. Ging ook rap. Baalde alleen dat ik mijn game profielen niet geŰxporteerd had.
Onedrive locatie
Een ander issue met Onedrive is dat je niet in staat bent om op bijvoorbeeld een tablet, je Onedrive lokale opslag op een SD-kaart te plaatsen. Zo heb ik in mijn tablet een SD kaart zitten waar ik mijn documenten op heb staan. Onedrive kan helaas geen gebruik maken van een SD kaart. Op een PC/Laptop is het geen probleem om de locatie aan te passen, maar daar is het vaak niet nodig.


Op mijn ASUS Eeebook met 32 GB Opslag en 32 GB MicroSD is het gelukt om OneDrive op de MicroSD te zetten. Dit kan je doen door de MicroSD eerst te mounten als map op de C: drive. Dit kan je doen in schijfbeheer. Daar klik je met de rechtermuisknop op je MicroSD. Dan 'stationletter en paden wijzigen'. Dan 'toevoegen' en 'Dit volume aan NTFS-map koppelen'. Je moet dan even een mapje maken op je C: schijf en die toewijzen. Daarna kun je de MicroSD gebruiken voor OneDrive.
Goed om te weten, ga dat zo gelijk doen. Gewoon met mklink of met schijfbeheer, ik probeer beide wel 😃

Exit:
Dank je wel. Geweldige tip. Werkt als een charme dit :-)

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 25 augustus 2015 19:42]

Liep zelf tegen het feit dat mijn geluidskaart Asus Sonar D1 het niet meer deed na een schone installatie, en wat ik heb gelezen werkt de hele Sonar lijn niet meer na een format. Meer Asus zijn probleem omdat die eeuwig traag zijn in het updaten van drivers. Heb nu na het aanpassen van een dll' tje een windows 8.0 driver functionerend gekregen.
Verder heeft mijn T100TA (ook na format, schone installatie) het probleem dat het 10 min duurt voordat die opstart. Hij blijft hangen bij ASUS logo met als keuze: of 10 min wachten, of geforceerd afsluiten en opnieuw opstarten, waarna hij wel meteen opstart |:( Af en toe vraag ik me nog wel eens af waarom ik nog zo'n Asus fetish heb.
Vreemd, bij mij werkt hij als een charm. Heb de T100AM met 32GB/ATOM/2GB. Alleen irritant dat hij niet in sleep gaat als ik klep van mijn hoes dicht doe. En niet locked als ik op powerknop druk.
Ik had ook de keuze tussen Windows 10 N en Windows 10. Maar ik kan nergens vinden wat nou het verschil is behalve de letter N.
N and KN editions

The features in the N and KN Editions are the same as their equivalent full versions, but do not include Windows Media Player or other Windows Media-related technologies, such as Windows Media Center and Windows DVD Maker. The cost of the N and KN Editions are the same as the full versions, as the Media Feature Pack for Windows 7 N or Windows 7 KN can be downloaded without charge from Microsoft.
N versions were created due to a fine/settlement with the European Union
Placeholders voor OneDrive is uitgelegd door Microsoft. Mensen begrepen het niet en kon problemen veroorzaken bij bepaalde software. Daarom is het uitgeschakeld.
Jammer dat MS gewoon niet de keuze laat. Lijkt mij niet zo moeilijk om een vinkje "present offline files as placeholder" te hebben.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*