PRAKTISCHE UEFI BIOS
De Bios geeft veel opties met duidelijke heldere omschrijvingen per optie, in (voor de verandering) goed Engels! Ik ben gewend dat ik alles op mijn X99 RampageV kan instellen zoveel dat ik soms de weg kwijt raak (heerlijk) en op deze bios zijn er geen instellingen die ik mis. Zo kun je bijvoorbeeld in de bios instellen of je de F1-F12 toetsen traditioneel houdt (dus een F5 refresht, Alt+F4 sluit af, F11 zet je browserwindows op fullscreen enzovoort) of zoals de default instelling al deze toetsen aan multimediatoepassingen toekent (Volume uit aan, lager, hoger, schermverlichting lager, hoger enzovoort).
Verrassende derde mogelijkheid is om via Fn+Esc live te switchen tussen de ene modus of de andere. Zulke en vele andere handige prakticshe instellingen vind je in de UEFI bios net als Legacy boot of UEFI boot, helderheid van de toetsenbordverlichting helemaal uit, half of vol enzovoort. Tevreden. Getest met Bios A05. Tot dusver feilloos en bugfree. Voor ik vergeet, er zit nog een gigantisch uitgebreide Diagnostics tool niet via de bios maar via de bootoptions (F12) te benaderen, waarin alle hardware in twintigtal hoofdstukken en 10 minuten tijd getest wordt. Daarnaast biedt het je de mogelijkheid voor een extended test waarin vooral je RAM verder op fouten getest wordt, en waarbij in realtime je de laagste, hoogste en huidige temperaturen te zien krijgt van je ram, je cpu cores 0 t/m 3, je ssd, je wireless kaart ook, je moederbord, je ingebouwde batterij, en zelfs de omgevingstemperatuur en dan vergeet ik nog een of twee temperatuursensoren!
M.2: mSATA vs M.2 PCI-E
Aangekomen bij de belangrijkste item van mijn review jongens en meisjes! En hiermee zit ik filnk in mijn maag dus als je raad weet reageer aub! Een AS SSD test van de ingebouwde LITEON L8H-256V2 2208 mSATA(!!) SSD geeft povere magere 840 punten met hooguit 500 mb/s. Wat? mijn inmiddels prehistorische 840 EVO haalde jaren geleden etterlijke honderden punten meer en voelt ook sneller. Wat doet een trage dynossaurus vintage antiek sata ding in deze XPS 13 2015 model nu we PCI-E m.2 ssd hebben? Daarom overweeg ik om te upgraden naar een SM951 van samsung die vier keer sneller is omwille ook van het benutten van de PCI-E bus. Ik kan mij niet voorstellen dat ik de enige ben.
Wat zal een SM951 upgrade in dell XPS 13 (2015) presteren? Iemand een AS SSD score printscreen om te delen? Zie de mijn waarden verkregen met de fabrieks ssd van Liteon bijgaand. Meest geinteresseerd ben ik in de 4K en de 4K-64th que depth die een realworld windows start emuleert: vele kleine bestanden tegelijk in een que inlezen. De doorvoersnelheid van de SM951 is over de 2150 mb/s maar dat vind ik niet zo interessant want ik wil Firefox/Windows versneld hebben en niet zozeer het overpompen van grote files op de achtergrond. Over PCI-Express gesproken, vraag ik me af of de ingebouwde naamloze dell-branded wifi kaart te verangen is met een Intel AC 7260 zonder biosbootproblemen (bekende jaloezie-euvel van Lenovos).
ALUMINIUM BLINDPREEG
Welke marketing idioot heeft verzonnen dat bij zo een strakke flinterdunne aluminium behuizing (eindelijk geen plastic maar echt metaal!) er een zwarte dell logo zo niet-subtiel op de notebook moet? Geinspireerd op apple zeker? Uggh! Meteen het lelijke ding van mijn notebook weggehaald. Misschien omdat ik architect ben stoort het mij? Neen, andere architecten zijn dol op apple, dus dat is het niet, nee denk meer omdat ik houd van consistentie en subtiliteit en dus een zwart glossy plastic stikker niet vind horen op een strak gepolijst mat aluminium metaal.
Goed een uur verder en wat houd je over? Eén aluminium top met een voelbare blinddruk van het logo... JA dat ziet en voelt goed aan. Nu kan ik over de buitenkant ook tevreden zijn:) don't try this at home want kans bestaat dat je dwars door je flinterdunne aluminium heen je lcd snijdt, en je netbook zo bij het grofvuil kunt zetten. (Vergeet in dat geval niet je M.2 SATA ssd eruit te halen dat is misschien nog wat waard, alhoewel Liteon niet bekend staat om hun snelle noch betrouwbare ssds in tegenstelling tot samsung). Ik ben normaliter wel handig met dit soort dingen maar dit was ronduit een lastige klus! Of mijn beeldscherm nog werkte na deze moeilijke mod operatie, houd ik in het midden

Dat lelijke zwarte glossy plastic logo is gelukkig weg.