KPN WiFi Versterker DualBand Review
Excuses
Allereerst mijn excuses dat deze review wat later online staat dan origineel gepland. Ik kan vertellen dat het aan de drukte op mijn werk ligt en weet ik het allemaal meer. Alleen daar hebben jullie niets aan. Bijkomend voordeel is dat ik wat serieuze tijd heb gehad met de WiFi versterker en een goed beeld heb kunnen vormen. Al moet ik zeggen dat ik na het aansluiten de versterker absoluut niet meer heb aangeraakt. Hij staat er en hij doet zijn werk. Wat eigenlijk een goed iets is.
Inleiding
Het huis waar ik woon is werkelijk magisch. Tenminste, dat denk ik. Het lijkt alle signalen die je telefoon zouden moeten bereiken te blokkeren. 4G werkt best in de woonkamer en de slaapkamer, maar niet in de studeerkamer. WiFi werkt uitstekend in de woonkamer, maar op de daarbuiten kan je al niks meer ontvangen. Kortom, frustratie alom op het WiFi netwerk. Ik gebruik thuis dus voornamelijk mijn mobiele netwerk. Met als gevolg dat ik elke maand mijn 10 Gigabyte internet ruim op maak. Dit is natuurlijk extra frusterend, omdat ik dan nog een week lang aangewezen ben op de langzame snelheid van de bundel, of het onbetrouwbare WiFi netwerk. De GramoFon die ik heb, kon perfect mijn signaal versterken, maar helaas staat de HiFi set, naast de TV waar ook de router staat.
Ergens in mijn zoektochten ben ik toen een Engenius AP tegengekomen, die dienst deed als afzonderlijk netwerk. De verouderde techniek aan boord van de AP was voldoende, maar niet ideaal. De WiFi versterker van KPN bracht dus mooi uitkomst!
Hieronder mijn bevindingen, welke ik voor het overzicht opsplits in een aantal sub-onderwerpen:
- Inhoud van de verpakking
- Eerste impressie
- Aansluiten van de WiFi versterker
- Gebruik
- Conclusie
Inhoud van de verpakking
De WiFi versterker zit in een simpele doos. Deze is duidelijk gebrand en alles zit netjes verpakt in de doos. De inhoud is ook weinig spannend. Er zit bij wat er nodig is om het apparaat in gebruik te nemen. Niet meer en niet minder. In de doos tref je de volgende zaken aan:
- De WiFi versterker
- Adapter
- UTP kabel
- Handleiding
Eerste impressie
Het ontwerp van de versterker is vrij to-the-point. Het ontwerp is mooi afgerond en verder weinig spannend. Het neutrale wit maakt hem ideaal om hem ergens aan de muur te hangen. Sommige mensen prefereren misschien zwart, maar ik denk dat er meer mensen zijn met een witte muur, dan met een zwarte. Aan de achterzijde zitten alle benodigde poorten. LAN, WAN, power, enzovoorts. Met het ophangen zit er gelijk een kleine kink in de kabel. Om het voetje van de versterker af te schroeven moet je direct door de infomatie sticker van KPN heen prikken. Warranty-void dus. Liever zou ik zien dat het voetje er af te klikken is en met de complete informatie in de doos bewaard kan worden of ergens dergelijks. Als alles juist gaat, dan zal de versterker toch de WiFi informatie van het modem overnemen.
[/h2] Aansluiten van de WiFi versterker[/h2]
Voor deze review was het uitdrukkelijke verzoek van KPN om goed de handleiding door te nemen. Aangezien de WiFi versterker voor iedereen bruikbaar moet zijn. Dit is inclusief tante Truus en ome Bob, die niets van dit soort zaken weet. Dus, geheel tegen al mijn principes in, heb ik ook hier de handleiding gelezen. Deze is zonder meer helder te noemen. De verschillende situaties zijn netjes aangegeven door middel van illustraties en je wordt voldoende aan de hand genomen om alles te doorlopen. De initiële verbinding tot stand brengen geschiedt het meest makkelijk met de WPS knop. Ideaal! Geen klooien met instellingen en watmeer. Druk op de knop en klaar. Alles goed en wel aangesloten, zette ik de versterker aan en zocht naar de WPS knop op de router van Ziggo. Die zat er dus niet. Hiermee staat de niet-KPN gebruiker met 1-0 achter en was ik gedwongen alles handmatig in te voeren. Gelukkig ben ik geen atechnisch aardbeitje en heb ik wel vaker met het bijltje gehakt. Na tijdelijk alles aangesloten met de UTP-kabel aangesloten te hebben, dook ik de web-admin in. Hier viel me onmiddellijk op dat dit niet een gebied was, waar mensen horen te komen. Allereerst was het menu in het Engels en terminologie was anders, dan wat ik gewoon was. Ik heb zelf een aantal termen moeten Googlen. Als je eenmaal uit deze terminologie komt, valt op dat de instellingsmogelijkheden zeer beperkt zijn. Zo hoort een eigen DNS range niet tot de mogelijkheden. En ook het instellen van vaste ip-adressen is niet mogelijk. Er was helaas geen mogelijkheid om deze ‘gevorderde’ opties aan te zetten. Voor de gevorderde gebruiker een tegenvaller. Voor tante Truus een gemak.
Hier hebben we ook een discussie over gevoerd tijdens de review avond. In de redenering van KPN kon ik me vinden. Immers vind iedereen zichzelf een gevorderde gebruiker. Net zoals dat jij zelf de beste chauffeur bent en andere mensen gewoon niet op de weg horen. Waar je niet aan kan zitten, kan je ook niet stuk maken, lijkt het devies.
Gebruik
Voordeel is wel dat er geen knipperende lampjes op het apparaat lijken te zitten. Zoals bij sommige andere versterker wel het geval is. Voornamelijk het knipperen tijdens activiteit is rete-irritant. Ik weet dat er data wordt verzonden, dus dat hoef je niet nog eens middels een knipperend ledje te benadrukken. +1 voor KPN! Liefst zou ik een optie zien om de LED uit te schakelen in de instellingen. De status LED voegt na de setup weinig toe. Ik zou liever zien dat bij problemen er een rode led aan gaat, dan dat er constant een blauwe LED brandt. Misschien een puntje voor KPN om mee te nemen. Verder valt er weinig over het gebruik te zeggen. Het is verder aan apparaat dat je dagelijks bewust gebruikt. Als de versterker werkt, dan werkt hij. Geen gedoe, geen geklooi.
Al met al ervaar ik het als een zeer compleet product. De helft van de problemen had niet voorgekomen, wanneer ik gewoon klant bij de KPN was geweest en het betreffende modem in gebruik had. Hierdoor was mijn ervaring met het aansluiten iets minder gebruiksvriendelijk dat dat KPN bedoeld heeft. Dit is uiteraard niets ten nadelen van KPN. Eenmaal aangesloten is het simpelweg een topapparaat dat zijn werk doet. Door het hele huis heb ik meer dan voldoende bereik. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik al een WiFi versterker had liggen van een merk dat ik niet zal noemen. Deze heeft voldoende power om de hele buurt mee te laten genieten van mijn WiFi. Alleen was de techniek hier al van verouderd. Met name de toevoeging van 5ghz tot de bandbreedte is zeer welkom. KPN heeft hier een vast plekje veroverd in de kast.