Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Specificaties PCI 2.2 geluidskaart met 7.1 geluid - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Auzentech X-FI Prelude 7.1 Review

+2
Perkouw 21 mei 2009, laatste update op 21 mei 2009, 2.544 views

Auzentech X-FI Prelude 7.1

Pluspunten

  • vele aansluit mogelijkheden
  • kwaliteit, geluid is echt bizar goed helemaal als ik het vergelijk met mijn OnBoard geluid experience
  • veel instel mogelijkheden in het Control Panel

Minpunten

  • prijs
  • werkt niet volledig naar behoren in Windows Vista Business 64bit

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Weergavekwaliteit Score: 5
Aansluitingen Score: 5
Featureset Score: 4
Prijs Score: 3
Drivers en support Score: 4
CPU-belasting Score: 4
Wat is het
Een 7.1 geluidskaart van het merk Auzentech, het is wel gelijk n van de duurdere geluidskaarten namelijk 159,95 (21-05-2009)

Note: ikzelf ben geen audiofiel dus ik heb niet speciaal deze kaart gekozen omdat hij een "chipnaam" chip zou hebben o.i.d. Ik kon er voor een leuk prijsje aan komen en ik wilde ook wel eens een geluidskaart uitproberen en dan wel het geluid via Toslink. Ik heb dan ook alleen van de glasvezel OUTPUT gebruik gemaakt!

Auzentech Logo

Reden van aanschaf
Ik ben nu al een geruime tijd de trotse bezitter van een Logitech Z5500 alleen heb ik altijd gebruik gemaakt van onboard geluid d.w.z. de bekende 3 tulpjes :) na mijn P5K een paar jaar geleden gebruik gemaakt van een COAX kabel wat ik al een flinke vooruitgang vond. Na veel wikken en wegen toch maar een X-Fi prelude 7.1 op de kop getikt en deze aangesloten met een Toslink kabel


Specificaties
Hieronder een tabel met de belangrijkste specificaties van de X-Fi Prelude 7.1:

* Creative X-Fi CA20K audio processor
* One AKM AK-5394 super high performance 96kHz 24-bit ADC for analog input
* Four AKM AK-4396 96kHz 24-bit advanced multi-bit DAC for analog output
* 64Mbytes of memory for audio processing
* High fidelity audio OPAMPs for analog input and output (TI OPA2134)
* Front L/R output OPAMP is replaceable by end-user (National LM4562NA)
* Dual mode S/PDIF receiver and transmitter

* Audio Performance (Rated Output @ 5Vrms, Typical Value)
* Signal-to-Noise Ratio (20kHz Low-pass filter, A-Weighted)
* Stereo Output : 120dB (part spec)
* Front and Rear Channels : 120dB (part spec)
* Center : 120dB (part spec)
* Subwoofer and Side Channels : 120dB (part spec)
* Total Harmonic Distortion Noise at 1kHz (-3dBFS, A-weighted) : 0.001% - part spec
* Frequency Response ( /-0.01dB, 24-bit/44.1kHz input ) : 20khz (part spec)
* Frequency Response ( /-0.01dB, 24-bit/96kHz input ) : 43.5 khz (part spec)
* 16-bit to 24-bit recording sampling rates: 32, 44.1, 48 and 96kHz

1


Verpakking & inhoud
Dit werd dan mijn eerste geluidskaart en geen idee wat ik moest verwachten qua doos formaat/inhoud etc. Na het eeuwen lange wachten (wat duurt een dag toch lang als je op een pakketje wacht! :+ ) werd het pakketje bezorgt en kon ik aan de slag. Wat meteen opviel was het formaat van de doos, ongeveer het formaat van een gemiddelde videokaart doos. De kaart zat netjes strak in het plastic in de doos en daaronder lag de rest waaronder de driver CD, opzet-stukjes en de standaard blaadjes zoals "hoe steekt u uw geluidskaart in een PCI slot"; millieu-vervuiling mijns inziens enfin. >:)

De bewuste inhoud:
- X-Fi Prelude 7.1 kaart
- 2 "opzet" stukjes voor in de COAX aansluitingen zodat het Optische aansluitingen worden.
- Driver CD
That's pretty much it.

Layout en uncties

I/O Connectors
* One 3.5mm MIC input connector in rear panel
* One 3.5mm line input connector in rear panel
* One 4-pin AUX connector on board
* Four 3.5mm 8 channel line output connectors in rear panel (FL/FR/C/SW/RL/RR/RSL/RSR)
* One S/PDIF combo input connector in rear panel for receiving either coaxial or optical digital
* One S/PDIF combo output connector in rear panel for transmitting either coaxial or optical digital
* One 10-1pin front panel connector on board for MIC input and headphone: more
* One 40-pin digital extension header on board to support AD-Link and other digital functionality

Wat meteen opvalt aan de foto zijn de "plastic" uitsteeksels op de kaart deze zitten IN de Coax aansluitingen van de X-Fi Prelude , hierdoor word een Coax aansluiting een Optische aansluiting.

'Control Center'
Het meeste interesante gedeelte van deze review. Hier kan je immers je geluid afstellen naar je eigen feeling
Na het installeren van de drivers krijg je er een icoontje in de taakbalk bij om je geluid te kunnen instellen van volume tot de freq. Nu draai ik zelf sinds een maand of 2 weer Windows Vista (64 bit business) dit zorgt alleen voor de nodige frustraties hier zal ik verder op ingaan. Het control panel zelf kan je op 3 manieren instellen namelijk:
1. Entertainment-Modus
2. Game-Modus
3. Audiocreatie-Modus

Hieronder zie je hoe het Control panel er in de "Entertainment-Modus" uitziet
Entertainment-Modus (klik voor groot)

Hieronder zie je hoe het Control panel er in de "Game-Modus" uitziet
Game-Modus (klik voor groot)

Hieronder zie je hoe het Control panel er in de "Audiocreatie-Modus" uitziet
Audiocreatie-Modus (klik voor groot)

Hier staat hij altijd in entertainment modus, ik game weinig en doe verder niks speciaals met geluid dan er naar te luisteren >:) .
Het is erg verleidelijk nu al op mijn 'probleem' te gaan praten maar ik zal me inhouden :X Zoals je ziet bij de entertainment modus staan er 9 buttons met daaronder een grote volume knop. De 9 buttons stellen van links naar rechts het volgende voor:

1. Luidsprekers en Hoofdtelefoon -> hier stel je de output in 5.1/headphone o.i.d in mijn geval 5.1 dus!

2. EAX-Effecten -> hier kan je effecten inschakelen zoals theater/jazzclub etc. ik heb het uitgeschakeld staan

3. X-Fi CMSS-3D -> Met deze functie kun je stereo geluid (mp3's) om laten zetten naar 5.1 geluid dit staat sinds vandaag ook bij mij aan dankzij een tip van CvB

4. X-Fi Crystalizer -> 'Verbetert de muzikale dynamiek door scherpe percussiegeluiden en muziekovergangen te benadrukken om zo een energiekere en dynamischere luisterervaring te creeren.' Dit staat bij mij aan maar wegens mijn 'probleem' geen hoorbaar verschil.

5. Slim Volumebeheer -> 'Smart Volume Management bewaakt en regelt het dynamische bereik van het geluidsvolume. Wanneer SVM is ingeschakeld , worden de volumeverschillen tussne de luidste en zachtste passages van tracks afgevlakt om grote volumeschommelingen tijdens het afspelen te vermijden.' Deze functie staat ook uit bij mij, ik kom er maar niet uit of ik het nu juist fijner vind of niet wanneer het aanstaat.

6. Graphic Equalizer -> hiermee kan je flink losgaan met de schuifjes of gewoon presets gebruiken zoals ik doe er zijn 10 presets namelijk:
1. Akoestisch
2. Country
3. Dance
4. Flat
5. Jazz
6. Klassiek
7. New Age
8. Pop
9. Rock
10. Vocaal

7. Mixer -> hier kan je het volume van digitaal in/microfoon etc. regelen en/of uitzetten.

8. Encoder -> 3 opties: uit, Dolby Digital Live en DTS Connect

9. Digitale I/O -> hier kan je bitafstemming regelen voor digitaal in en S/PDIF in, nog nooit gebruik van gemaakt :)

Deze heb ik op 'dance' gezet omdat hierbij de bass het lekkerst klinkt bij mijn muziek.

Dan ga ik nu over op 'mijn probleem', sinds ik Vista gebruik, heeft mijn geluidskaart niet echt heel veel meer waarde gekregen.

Als ik geluids output in vista op: S/PDIF uit heb staan krijg ik geen 5.1 door, kan ik geen equalizer gebruiken etc. Ik kan nog wel bij mijn Z-5500 de effecten instellen zoals bijvoorbeeld "Dolby PLII Music"

Als ik geluids output in vista zet op: SPEAKERS en hier 5.1 instel e.d. dan krijg ik geen geluid meer door tenzij ik de encoder aanzet op DTS Connect of Dolby Digital Live. Wanneer ik dat gedaan heb ik kan ik mijn euqalizer gebruiken en staan er naast de grote volume knop 2 draai knopjes bij namelijk "bass / hoge tonen" helaas werken deze knopjes wel maar echt bagger vergeleken met hoe het in Windows XP werkte toen kon ik namelijk flink meer bass krijgen zonder vervorming al staat hij nu op 50% dan kraakt het al als een gek (note: ik blijf dus van het SUB volume af op de z5500 zelf)

Kortom: echt om gek van te worden :( al wat tips gehad van een paar mede-tweakers maar dit mocht ook niet baten.
Hopelijk dat iemand die dit leest een oplossing weet, herinstalle van onboard geluid en de X-Fi Prelude heeft helaas geen nut :(

Conclusie
Zoek je een geluidskaart met veel mogelijkheden en dan niet alleen wat instellen betreft maar ook wat aansluitingen betreft dan is de X-Fi Prelude 7.1 een erg goede keus. De kaart werkt prima en het geluidsverschil van onboard naar deze kaart was echt immens te noemen. Helaas gaat het helemaal fout nu ik op Vista Business ben overgestapt, nog steeds klinkt het wel beter dan onboard maar het is wel jammer gezien er veel meer uit te halen valt.

Changelog
- 21-05-2009: 6e review gepost, wachtende op feedback...
- 21-05-2009 19:06 : CvB zijn input toegevoegd

Gebruikte bronnen:
Google
Tweakers.net
Auzentech Website

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Auzentech X-FI Prelude 7.1?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (16)

Wijzig sortering
Leuke review, zit zelf ook een beetje rond te kijken voor een nieuwe. Twijfel tussen zoiets of wachten op een aankomende kaart van Auzentech met HDMI geluid.

Alleen je uitleg van X-Fi X-Fi CMSS-3D klopt niet helemaal, dit is namelijk juist voor als je wl een 5.1 surround systeem hebt.
Met deze functie kun je stereo geluid (mp3's) om laten zetten naar 5.1 geluid. Ik kan het je aanraden om aan te zetten. Je kunt dan kiezen tussen 'Stereo Xpand' of 'Stereo Surround', ikzelf heb de voorkeur voor de laatste.
Bedankt, en bedankt voor je aanvulling!

heb het gelijk even aangepast in de review en het dan ook bij mij aangezet! :) although dit geen nut zal hebben wanneer ik het geluid via ''Speakers Out'' laat lopen

[Reactie gewijzigd door Perkouw op 21 mei 2009 19:09]

Je moet hem altijd op 6ch direct laten staan, je krijgt dan altijd het geluid zoals je geluidskaart/mediaspeler het uitstuurt.

Het werkt namelijk zo; Dolby is een gecomprimeerd formaat, wanneer je analoog aansluit decodeert je mediaspeler/geluidskaart eigenlijk het audio signaal en stuurt dit direct naar je 5.1 set (op dat moment ziet je z5500 het dus niet meer als dolby omdat het al gedecodeerd is)

Als je via SPDIF aansluit stuur je het gecodeerde signaal door ipv het gedecodeerde, daarom ziet je z5500 dat hij bv DTS binnenkrijgt en gaat zelf aan de slag met decoderen.

Analoog geeft je dus altijd het gedecodeerde signaal en dat kan wel degelijk Dolby Digital zijn, je z5500 geeft het alleen niet aan.

Stel je luistert naar stereo muziek of een stereo film, dan kan je Dolby PLII gebruiken. deze maakt van 2 kanalen "nep" 5.1, niet altijd gewenst dus. De meeste andere settings op je z5500 doen soortgelijke dingen met het geluid (ook dat "3D geluid").

Ik hoop dat ik het zo goed heb uitgelegd suc6 :) (en anders misschien even een topic openen met je probleem)
-update-
analoge kabels zitten erin en geluid klinkt in ieder geval al beter en geen gekloot meer.
Alleen ik heb dus ook het 3D gebeuren ingeschakeld hoor je dan niet op je z5500 '5.1 dolby digital' te zien in het display?

Ik heb nog steeds alleen de volgende 5 smaken waar ik zelf uit kan kiezen op de Z5500:
6CH Direct,Stereo,Stereo x2,Dolby Movie en Dolby Music

Kortom de standaard 'effecten' v.d. z5500 maar @XP kreeg ik tenminste 5.1 e.d. in het display. Any suggestions ?

-mini update-
halleluja wat klinkt die bass heavy :o net zoals ik het in XP had het klinkt weer geweldig }> nu nog 5.1 goed gefixed krijgen.....

[Reactie gewijzigd door Perkouw op 21 mei 2009 20:26]

analoge kabels zitten erin en geluid klinkt in ieder geval al beter en geen gekloot meer.
Alleen ik heb dus ook het 3D gebeuren ingeschakeld hoor je dan niet op je z5500 '5.1 dolby digital' te zien in het display?
Analoog kan je setje nooit "5.1 Dolby Digital" zeggen omdat dat alleen over coaxiaal of optisch kan, alleen dan is het een digitaal signaal.
Dus 6CH Direct daar moet ik hem op laten ?! Of juist op bijv. Dolby PLII Music als ik muziek luister MET 3D aan of juist gewoon uit (indien aan 'Stereo Xpand' of 'Stereo Surround')?

Heb hier overigens ook nog een SPDIF kabel... (coax)

[Reactie gewijzigd door Perkouw op 21 mei 2009 21:52]

Ai ai, in jou geval had een simpel kaartje (30 euro) met DTS connect dezelfde geluidskwaliteit geleverd...

Deze kaart moet het vooral hebben van zijn analoge deel en de EAX functionaliteit (die niet werkt icm DTS connect of DD Live!)

Verder kan je over SPDIF alleen 2 kanalen (ongecompimeerd) of DD/DTS geluid uitsturen. Je zal dus al je andere (niet DTS/DD) bronnen altijd moeten encoderen met DTS connect of DD Live!, dit heeft niks met vista te maken.

(als je er voor kiest om deze kaart analoog aan te sluiten (met de tulpjes) ben je denk ik van je problemen af. Omdat deze kaart een goed analoog deel heeft denk ik niet dat je het verschil zal horen met de digitale aansluiting!)

[Reactie gewijzigd door tjahh op 21 mei 2009 19:05]

Bedankt voor je uitleg!

Heb gelukkig maar zo'n 60 betaald voor deze kaart meen ik uit het hoofd :)
Je raad me dus aan het analoog aan te sluiten en niet via Toslink ? dan ga ik dit van het weekend gelijk even proberen!

[Reactie gewijzigd door Perkouw op 21 mei 2009 19:09]

Zou inderdaad ook gewoon even lekker analoog aansluiten...Verschil tussen analoog en digitaal is minimaal, zo niet te horen.

Reden voor mij om analoog te pakken:
- Gamen wordt dan ook ondersteund met 5.1 geluid
- Vond de spdif niet geweldig werken. Is nogal buggy...software gaat er niet goed mee om.

Enige voordeel is dat je DTS en DD5.1 via de geluidskaart kan laten decoden. Maar goed, dat kan de meeste software ook...

Ik heb overigens een Audigy ZS 2, icm Logitech Z5400. Kaart is nogal oud, maar doet het nog meer dan uitstekend onder vista. Zou inderdaad nooit anders willen. Je merkt het goed als je je boxen aansluit op je iPod of zelfs mp3 spelers met (betere) kwaliteit. Komt niks zo in de buurt als een geluidskaart.
Na ook jou comment gelezen te hebben ben ik overtuigd door jou en 'tjahh' Ik ga het morgen even op die manier aansluiten we zullen zien! :)

[Reactie gewijzigd door Perkouw op 21 mei 2009 19:59]

Zou inderdaad ook gewoon even lekker analoog aansluiten...Verschil tussen analoog en digitaal is minimaal, zo niet te horen.
Uiteindelijk word het toch van analoog naar digitaal omgezet, maar als je het doe, doe het dan met de beste DAC's.
Gezien de 'kwaliteit' van de Z5500, schat ik die DAC's die in het externe kastje zitten dan ook niet al te hoog in, niveau kruitvat-dvd-speler waarschijnlijk.
Ik zou hem daarom ook analoog aansluiten om het onderste uit je Prelude te halen, al is het maar de vraag of je dat verschil op een setje zoals de Z5500 zal horen.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 22 mei 2009 14:16]

Mooie kaart, maar wat is de meerwaarde van deze kaart tegenover een creative X-FI kaart in de zelfde prijsklasse?

Of heb je je daar niet in verdiept?

[Reactie gewijzigd door twister00004 op 22 mei 2009 14:58]

DD Live. DTS Connect. Minder brakke driver ondersteuning.
Vooral dat laatste hoop ik. Daarom ga ik deze ook aanschaffen. Ik heb nu de X-Fi titanium maar ik word gek van het gekraak en geruis in vistax64 met spdif ddlive! aan.
De drivers zijn nog steeds van Creative hoor, hooguit met een Auzentech-logo erop. Verwacht dus niet dat je andere drivers krijgt.
Grootste voordeel zit in het analoge gedeelte, omdat daar veel betere componenten voor zijn gebruikt.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*