Achtergrond
Al enige jaren volg ik de ontwikkeling van huisautomatisering en heb ook al diverse apparatuur gebruikt. De ultieme natte Apple fanboy droom is natuurlijk dat dit gebied "ver-Apple-t" wordt. Hiermee bedoel ik dat producten en services pas echt goed gaan werken nadat Apple zich op deze markt bemoeid heeft. Pas dan worden apps en diensten logisch en intuïtief in gebruik. De hardware is dan meestal niet goedkoop maar wel betrouwbaar. Vanuit dat optiek ben ik erg blij met HomeKit.
Elgato Eve Weather
De Elgato Eve Weather is een buitensensor welke de temperatuur (-18°C tot +55° C), luchtvochtigheid (0% tot 100%) en luchtdruk (260 tot 1260 millibar) kan meten. Het is een klein wit kastje (79 x 79 x 32 mm) wat je buiten neerzet of ophangt en gevoed wordt met (2 AA) batterijen. Het kastje is IPX3 gecertificeerd wat betekent dat hij spatwaterdicht is (geen schade indien besproeid (10 l/min) onder een hoek -60° tot 60°).
Voor de overbrenging van data wordt er gebruik gemaakt van Bluetooth 4.0 Smart.
Nauwkeurigheid
De nauwkeurigheid is behoorlijk accuraat. De thermometer heeft volgens de
specificaties een maximale afwijking van ±0,3º, de hygrometer ±3% en de barometer ± 2 millibar.
Inhoud van de verpakking

Het geheel zit goed en stevig verpakt in een kartonnen doosje. De Eve Weather is aan de voorkant voorzien van een beschermfolie om krassen te voorkomen. Tevens zit er een handleiding bij (Engels en Duits) hoe je het apparaat kunt verbinden. Ook zijn de batterijen inbegrepen.
Het apparaat

Het kastje is stabiel genoeg om zo ergens neergezet te worden.
Aan de achterzijde zit ook een uitsparing om hem op te hangen.

En zo ziet de binnenkant er uit.
Installatie
Na installatie van de batterijen is de volgende stap de gratis Eve app download in iTunes AppStore.
Deze is hier te vinden:
De eerste keer dat je de app start vindt deze de sensor direct. Vervolgens hoef je alleen nog de HomeKit setup code in te toetsen, deze vind je op een sticker op het apparaat. Ik adviseer je wel om die sticker er niet op te laten zitten, iedereen kan anders toegang krijgen tot je sensoren. En als die gejat wordt, heb je er niets aan zonder deze code.
Het kan even duren voordat de sensor daadwerkelijk informatie toont, ik vermoed dat de app dan de sensor eerst aan het voorzien is van de laatste firmware versie. Bij mij duurde het ook een bijna een uur voordat de sensor geacclimatiseerd of gecalibreert was, ik had hem in een plastic tas in een hete auto vervoerd en die 10 graden verschil had even tijd nodig blijkbaar.
Gebruik van de Eve app
Als je de app start kom je in dit scherm terecht:

Dit overzicht is eigenlijk niet helemaal representatief, je ziet hier nu meerdere kamers en meerdere sensoren. Ik heb ook andere Elgato Eve sensoren en zo ziet dan de startpagina eruit.
Als je 'At a glanch' klikt zul je een overzicht zien van alle sensoren die je aangemeld hebt in de Eve app.
Als ik dan Tuin kies (de ruimte waar ik mijn Eve Weather aan heb gekoppeld) dan krijg ik dit overzicht:

Vervolgens kun je nog de regels zelf klikken om een grafiekje te zien:

Onder iedere grafiek staan 3 horizontale punten, als je hier op klikt kun je verder inzoomen en kiezen voor weergave per uur, per dag, per week of per maand.
Instellingen
Als je in de startpagina op het tandwieltje klikt kom je in de instellingen in de app:
Hier kun je bij
Home Name de naam van je huis instellingen. Als je in de toekomst meerdere locaties hebt, dan worden deze in deze groep weergegeven.
Bij
Appearence kun je de achtergrond afbeelding instellen naar eigen wens. Je kunt kiezen voor een kleur of een foto.
Bij
Rooms kun je ruimtes een naam geven. Dit is handig om sensoren logisch te groeperen maar je hebt het ook nodig om commando's aan Siri te kunnen geven. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen "Hoe warm is het in de tuin?". Je kunt de naam van een ruimte wijzigen, een bijpassend plaatje kiezen en de volgorde waarin deze in de app verschijnt veranderen.

Bij
Types kun je instellen welke sensoren dan je getoond wilt hebben in de app en in welke volgorde:

Bij
Accessories krijg je een overzicht van alle Eve sensoren.
Tevens kun je hier nieuwe sensoren koppelen.
Bij
Scenes kun je scenes instellen. Alleen heb ik (nog) geen sensor waarbij een actie uitgevoerd kan worden.
Bij
Zones kun je meerdere ruimtes bundelen in een zone. Dat is bijvoorbeeld handig als je tegen Siri wilt zeggen "Wil je alle lampen beneden uitdoen?".
Ervaringen
Het duurde even voordat ik alle sensoren probleemloos had werken. In eerste instantie stopte de ene sensor bij het aanmelden van de andere of werd er helemaal geen informatie doorgegeven. Mogelijk was ik gewoon te ongeduldig en werden de nieuwe sensoren eerst geüpdate alvorens ze actief werden. Helaas wordt hier niets over gerept in de app. Als dat het geval is dan zou ik het wel zo fijn vinden als dat vermeld werd. Of de eerste keer iets van "Initializing" ofzo. Maar na enkele keren de sensoren gereset te hebben, HomeKit gereset te hebben werkte het.
In theorie zou je Siri nu moeten kunnen vragen naar de temperatuur in de ruimtes. Helaas gebeurd het regelmatig dat Siri de temperatuur via internet ergens ophaalt en deze toont of zegt dat er geen verbinding kan worden gemaakt met de sensor. Zeer waarschijnlijk ligt dit aan de HomeKit implementatie van iOS 8.4 op mijn iPhone. Als ik het op mijn iPad probeer (waar iOS 9 Public Beta 3 op draait) werkt het al een stuk beter. Deze versie antwoord nu ook "De temperatuur van Tuin is op dit moment 25ºC". Op de iPhone met iOS 8.4 zegt die nog "Het staat op 25." Als we straks in september allemaal op iOS 9 zitten zal dit probleem zeer waarschijnlijk opgelost zijn.
Andere statussen dan temperatuur zijn ook nog niet optimaal. Als ik vraag naar de luchtdruk dan krijg ik als antwoord bijvoorbeeld "Het staat op 73,8". Dit antwoord krijg ik ook als vraag wat de luchtvochtigheid is, dit gedeelte is blijkbaar nog niet volledig goed ontwikkeld.
Een ander punt wat mij nogal tegenvalt is het bereik. Er wordt gebruik gemaakt van Bluetooth 4 Smart in power class 2, het bereik is dan ongeveer 9 meter. Helaas is dat alleen in het geval van onbelemmerd zicht. De Eve Weather staat in mijn tuin en ondanks dat er maar 3 meter tussen zit kan ik hem vanuit mijn woonkamer niet bereiken. Dit komt door het HR++ isolatieglas, dart geeft een enorme demping. Zodra ik de tuindeur open doe en in de deuropening ga staan is die verbonden en haalt die de data op. Als ik op de 1e etage ben dan kan ik ook de sensoren niet uitlezen. In dit geval omdat er een metalen folie onder mijn laminaat ligt en zorgt voor een kooi van Faraday. Gelukkig onthouden de sensoren de data wel zodat deze alsnog ophaalt zodra je verbonden bent.
Om buitenshuis de status te kunnen opvragen heb je een Apple TV 3 (of nieuwer) nodig. Ik heb momenteel een versie 2 dus dat kan ik niet testen. Naar verwachting komt Apple TV 4 in september uit, deze zal denk ik beter geoptimaliseerd zijn voor HomeKit. Zodra deze beschikbaar is ga ik deze ook aanschaffen. Ik heb inmiddels al wel van andere gebruikers gelezen dat het momenteel alleen werkt als je een Apple ID hebt welke eindigt op iCloud.com. Gezien mijn account dat niet is en ik ook niet wil omschakelen stel ik dit gedeelte maar even uit.
Elgato heeft er voor gekozen om de producten nu al in de winkel te leggen. Maar ik denk dat ze beter even tot september hadden kunnen wachten tot iOS 9 en de Apple TV 4 beschikbaar waren. In de tussentijd kunnen ze dan ook hun hardware en apps verder fine tunen. Maar ze wilden blijkbaar de eerste op de HomeKit markt zijn vanwege alle aandacht die dat krijgt. Als je hem nu koopt zul je dus nog niet de optimale ervaring krijgen die van 'Made for Apple' accessoires wel verwacht. Maar aan de andere kant, als tweaker vind ik het ook wel weer leuk om de ontwikkeling mee te maken.