Bose Companion 2 Series III Review

Maxosss
7 augustus 2015, laatste update op 7 augustus 2015, 4.305 views

Bose Companion 2 Series III

Helemaal tevreden met deze speakers na ze een jaar in gebruik te hebben. Niet geschikt voor extreme bassheads, maar zeer goede speakers voor de prijs voor mensen die allerlei soorten muziek luisteren.

Pluspunten

• Bouwkwaliteit is uitstekend
  • Doet het goed met veel soorten muziek
  • Helder geluid, ook op hogere volumes
  • Voor hun formaat zijn is het geluid toch heel erg "ruimtevullend"
  • Geen gigantisch power brick in de kabel

Minpunten

• De bass op lagere volumes is niet heel erg aanwezig
  • De verbindingskabel tussen de twee speakers kan door sommige mensen als kort worden ervaren

Beste mede-tweakers :),

Dit is mijn eerste review van een product ever. Ik heb geen idee hoe het allemaal ingedeeld moet worden en of hier speciale regels voor zijn, maar bij deze mijn kleine indeling:

- Algemeen
- Unboxing & First Impression
- Bouwkwaliteit
- Geluidskwaliteit
- Slot

Ik heb het hier over een van de kleinste (en goedkoopste) speakersetjes van Bose. Het zijn redelijk kleine, handzame speakertjes die bij elkaar iets minder dan 2 kilo wegen.
Ik had van tevoren hoge verwachtingen van deze set, omdat het toch van een merk is dat geroemd wordt om zijn producten met hoge kwaliteit. Voordat ik deze speakers in mijn bezit had, gamede ik, keek ik films en luisterde ik naar muziek met de oude apple earbuds van mijn eerste ipod nano. Dit geeft wel even aan hoe triest mijn situatie was voordat ik deze speakers kreeg.

Unboxing & First Impression
Helaas heb ik de originele doos waar de speakers in kwamen niet meer tot mijn beschikking, maar op youtube zijn genoeg unboxingvideos te vinden, zoals deze.
Wat me voornamelijk verraste, was dat de elektriciteitskabel geen enorm power brick heeft, wat natuurlijk altijd een pluspunt is. Ook het feit dat er een headphone-jack aan de voorkant van de rechter speaker zit is mooi meegenomen.
Toen ik de speakers had uitgepakt en alle verpakking snel van me af had gegooid, was het tijd om ze eindelijk te gaan testen! :D Ik sloot ze snel aan op mijn laptop (wat nu mijn ex-laptop is) en begon meteen maar met het afspelen van wat stevige muziek zoals Nirvana - Smells Like Teen Spirit. Eerst ging het nog zachtjes, maar deze speakers nodigen gewoon uit om het geluid instantly harder te zetten, wat daarna ook gebeurde.
Het geluid was in de eerste minuut nog een beetje wiebelig, maar mij is verteld dat dat normaal is voor een speaker die dan voor de eerste keer even "op moet warmen". Na deze eerste minuut begon het feest pas echt en kon er volop meegeschreeuwd worden met Mr. Cobain.
Wat me nog meer opviel tijdens het eerste uurtje dat ik ze in gebruik had, was dat de volumeknop zo soepeltjes draait dat het nog meer uitlokt om de speakers gewoon hard te zetten. En hard dat kunnen ze! Ik heb geen mooi apparaatje om het dB-niveau te meten, maar het knopje op de rechterspeaker is nog nooit langs het midden geweest omdat dat al bijna pijn ging doen.

Bouwkwaliteit
Over de bouwkwaliteit kan ik heel erg kort en bondig zijn: het is perfect.
Bose krijgt het altijd voor elkaar om goede kwaliteitsproducten te leveren, en de companion 2 series III is daar zeker geen uitzondering op. De speakers voelen robuust aan, maar zijn toch niet zwaar, de kabels zijn allemaal helemaal prima, etc. etc.

Geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit is een ander verhaal en het hangt echt compleet af van de soort muziek waar men naar luistert. Ik ben geen audiofiel, maar ik hecht toch waarde aan goed klinkende speakers, en voor mijn muzieksmaak (Rock, Pop, Rap/R&B) zijn deze speakers helemaal top.
Op de lagere volumes valt de bas misschien tegen voor sommige mensen, maar persoonlijk vind ik het helemaal prima voor mijn soort muziek. Mocht ik toch een keer behoefde hebben om naar bass-heavy muziek te luisteren zoals Hardstyle of House dan pak ik mijn razer hammerheads erbij en in uiterste nood kan ik zelfs nog overschakelen op mijn Devine Artis 15A 400W --> meer info hier.

In het kort: Deze speakers zijn aan te raden voor iedereen behalve extreme bassheads.

Met games heb ik ze ook aan de nodige tests blootgesteld, maar op dit vlak vallen ze toch een beetje tegen. Dit komt dan voornamelijk door het feit dat de bass niet overheersend is. Mocht je dus op zoek zijn naar een mooi setje om mee te gamen, neem dan liever een 2.1 set (wat toch algemene kennis is, lijkt me?)

Ik ben ook een ontzettend grote liefhebber van films en series, en deze speakers zijn altijd mijn go-to speakers als ik weer eens de complete star wars trilogy wil kijken (de prequels zijn een leugen). Omdat ze niet al te veel bass hebben zijn ze in mijn ogen juist geschikt voor films en series. Omdat ze in het geluidsspectrum van stemmen helemaal in hun element zijn, hoeft het volume ook niet al te hoog, wat ik toch best wel heel erg fijn vind.

Slot
Ik hoop dat ik met deze review iemand definitief over heb kunnen halen om deze speakers aan te schaffen, want ze zijn het zeker waard! IMO zijn dit een van de beste speakers die je kan hebben voor onder de 100 euro.
Sorry voor de wat korte review, maar misschien dat ik het nog een keer ga uitbreiden met wat foto's en alles.

Heb jij ook een Bose Companion 2 Series III?

Ik heb ze nu ook een paar weken. De bouwkwaliteit viel mij ook al op, ze zijn best zwaar en voelen zeer degelijk aan.

Omdat ik de bas wat bonkerig vond, heb ik met de equlizer de 125 Hz iets omlaag geschroefd. Nu vind ik ze prima klinken. Het geluid is ook een stuk ruimtelijker als ik bij mijn vorige luidsprekers had, volgens mij gebruikt Bose in deze speakers een digitaal DSP trucje om het geluid iets te "pimpen" wat eigenlijk prima werkt.

Ik vind trouwens net dat de bas ook bij lage volumes goed overeind blijft. Zelfs als ie heel stil staat blijf je de bas netjes horen. Wonderbaarlijk voor zulke kleine speakers.
Volgens mij is Bose sowieso een beetje van de wat bonkerige bass maar met een ruimtelijk geluid.
Heb je het idee dat er bij deze speakers het bekende trucje wordt toegepast dat wanneer er bass geluid klinkt, dat de rest dan zachter klinkt om vervorming te voorkomen? Dus dat je dips krijgt in het volume, zeg maar? Ik heb nu Edifier speakers van 150 euro, daar gebeurt dat wel, vind ik zelf storend dat soort digitale trucjes. Ben aan het denken om ze terug te sturen en die bose te kopen, goedkoper en minder plaats.
Nee, dat herken ik absoluut niet. Dat zou mij ook wel opgevallen zijn, en zou voor mij ook een no-go zijn. Maar heel hard gaat de set ook niet. Wel meer dan hard genoeg wat mij betreft, zeker in een "pc setting".
Ik heb ze nu allebei. Wat jij zegt klopt, daar is nauwelijks iets van te merken. Bij de edifier wel een beetje, maar die heeft toch helderder geluid. Zijn ook zeker twee keer zo groot en 2 weg. Bose zijn goed voor het formaat, maar toch minder dan de helft duurdere edifiers . Nog maar een paar dagen testen.
Ik heb deze boxjes pas in de winkel beluisterd. Ik zou zeggen dat het volume niet het meest perfect is. Voor een sneller nummer (ik geloof dat we roxy music-same old scene ofzo op hadden staan) is het volume wellicht goed, maar toen ik een langzamer nummer op liet zetten, viel het wat tegen. Het was het nr "oh girl", door John Paul Young, als ik z'n naam goed heb (niet the chi-lites). De volumeknop stond helemaal uitgedraaid, maar ik vond het niet optimaal. Als je zachtere/stillere nummers draait, kan het dus mogelijk tegenvallen, al moet er ook bij gezegd worden dat ik het in een winkel (de bcc) beluisterde met een grote ruimte. Dat kan ook wat van invloed zijn. Maar als je echt keihard wilt, zou ik voor een andere set kiezen. Ik ben zelf voor de duurdere Bose companion 20 gegaan. Deze kan echt hard.

Mijn oude logitech z320 kon ook lekker hard, harder dan de Bose in deze review, zou ik zeggen. Iemand met een beperkt budget zou naar de logitech z320 kunnen kijken. Ik heb deze rond 6 jaar tevreden gebruikt. Recentelijk is er denk ik teveel stof in gekomen (mogelijk door eigen nalatigheid), waardoor het geluid is gaan storen, maar dat is pas sinds kort. Ik heb deze set niet opnieuw gekocht, omdat ik open stond voor iets nieuws om te proberen. Maar de logitech was op zich prima en er zit ook geen standby functie op, die mogelijk kan gaan irriteren.