De zoektocht naar een nieuwe telefoon
Ik had een Nexus 5, maar wilde eens wat anders. De GPS ontvanger van de Nexus 5 was daarnaast abominabel slecht (trage fix, geen nauwkeurige fix) en het geluid was erg zacht. Verder was ik uitermate tevreden over de Nexus 5, maar ik gebruik GPS vaak dus dat begon me behoorlijk te storen.
Veel gezocht op internet. Ik wilde een telefoon die niet te duur was, maar wel mee kan met de top van de markt. Dan kom je normaal gesproken weer uit bij een Nexus toestel, maar de Nexus 6 is te duur naar mijn mening en ik had geen zin om te wachten op de volgende Nexus.
Toen kwam ik op iBood de Asus ZenFone 2 tegen. Die sprak me wel aan!
De specificaties
Platform:
Android 5.0 (Lollipop)
Dimensions:
77.2 x 152.5 x 3.9 ~ 10.9 mm (WxDxH)
Weight:
170 g
CPU:
Intel® Atom™ Quad Core Z3580 (2.3GHz), PowerVR G6430, with OpenGL 3.0 support
Memory:
4GB LPDDR3 RAM
Storage:
32GB eMMC Flash + 5GB free lifetime ASUS WebStorage
Memory Slot: MicroSD card (up to 64 GB)
Modem:
Data Rate: HSPA+: UL 5.76 / DL 42 Mbps
DC-HSPA+: UL 5.76 / DL 42 Mbps
LTE Cat4:UL 50 / DL 150 Mbps
2G :
EDGE/GPRS/GSM : (WW version)
850MHz/900MHz/1800MHz/1900MHz
3G :
WCDMA :(WW version)
850MHz/900MHz/1900MHz/2100MHz
4G :FDD-LTE: (WW version)
2100MHz(1)/1900MHz(2)/1800MHz(3)/1700MHz AWS(4)/850MHz(5)/2600MHz(7)/900MHz(8)/800MHz(20)
Navigation:
GPS/GLONASS/QZSS/SBAS/BDS
Display:
5.5inches, Full HD 1920x1080, IPS, Corning® Gorilla® Glass 3
Battery:
3000 mAh Li-Polymer (non-removable)
Camera:
Front 5 Mega-Pixel, Fix Focus, Wide View, PixelMaster
Rear 13 Mega-Pixel, Auto Focus, PixelMaster
Sensor:
G-Sensor/E-Compass/Gyroscope/Proximity/Ambient Light Sensor
Real-life gebruik
De telefoon voelt snel. En is het volgens AnTuTu ook. Volgens deze populaire benchmark app is de score 47573. Het toestel is daarmee even snel als bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 4 en de Meizu MX4 en laat de OnePlus One en HTC One M8 achter zich. Respectabel dus!
Wat me wel meteen opviel is dat er behoorlijk wat bloatware op staat. Het ene appje is wat nuttiger dan de andere, maar het grootste minpunt is dat Asus ervoor heeft gezorgd dat je deze apps niet kunt uitschakelen in Android in non-root modus. Nu gebruiken ze onnodig geheugen en dus ook stroom. Niet fijn dus.
Verder is het scherm prettig en helder. Zijn de kleuren ook goed aan te passen naar eigen wens en ligt het toestel fijn in de hand. Daarnaast heeft Asus het design gevolgd wat ook LG heeft omarmd, het plaatsen van de volumeknop op de achterzijde in het midden, wat lekker werkt. Ook heeft deze telefoon de 2x-kloppen-want-de-powerknop-wil-ik-niet-indrukken-functie. De camera is goed, niet top, maar schiet prima plaatjes. Prima telefoon dus. Zeker voor het geld.
Bloatware
Ik had het net al over de bloatware. Ik zal even een lijstje maken van de apps die wél het noemen waard zijn die Asus zelf ontwikkelt en meelevert (en ook goed onderhoudt middels Play store updates)
Audiowizard:
een app die naast de standaard equalizer opereert en waarde toevoegd voor de muziekliefhebber.
Automatisch startbeheer:
deze app werkt op systeemniveau en daarmee kun je aangeven welke apps meteen mee moeten opstarten en welke absoluut niet. Waardevolle aanvulling!
Back-up toepassing:
hiermee kun je je apps inclusief data backuppen. Zo'n app zie je niet vaak op een niet geroote telefoon standaard meegeleverd.
Bestandsbeheer:
een simpele, maar goed werkende bestandsbeheerder. Overzichtelijk, snel en na rooten ook systeembestanden mee te beheren.
Camera:
de camera app is natuurlijk geen echte bloatware. Daarnaast biedt de Asus camera app enorm veel functionaliteit en instelmogelijkheden. Erg leuk gedaan allemaal en erg snel.
FM-radio:
ik hou ervan als fabrikanten deze apps (en hardware) op hun telefoon inbouwen.
Remote Link:
gebruik je telefoon als afstandbediening van je PC. Altijd handig zo'n appje.
PC Link:
gebruik je PC als afstandbediening van je telefoon. Ook handig!
Rooten
Als trouwe Android gebruiker hou ik ervan om mijn telefoon te rooten. Grootste voordeel voor mij persoonlijk is het kunnen draaien van Adfree software voor die vervelende banners in apps en (uiteraard) het draaien van het fantastische Greenify.
Deze telefoon is redelijk eenvoudig te rooten en heb een methode gebruikt met een tijdelijke CWM recovery zodat de SU app naar het systeem gepushed kan worden. Na een OTA update zal ik dit moeten herhalen, maar hiermee pas ik verder niks aan en hoef ik de bootloader niet te unlocken. Dat is wel prettig. Voor de geïnteresseerden:
deze methode heb ik gevolgd.
Na twee dagen spelen en proberen en nu rooten ben ik erg tevreden met het toestel. Ik draai wel een andere launcher, maar de standaardlauncher voldoet ook prima. Het is maar net wat je wilt. Het toestel is snel, maakt goede foto's, ligt lekker in de hand ondanks zijn gewicht, heeft een top GPS ontvangst en heeft een flinke accu. Dit topmodel in de ZenFone 2 serie heeft daarnaast ook nog eens een snellader meegeleverd. Ook erg handig. Voor €300,00 kun je dus echt een fijn toestel kopen die doet wat ie moet doen.