Veel te lang niet serieus genoeg bezig geweest met bescherming van mijn accounts. Las een tijdje geleden factsheet van NCSC waarin Lastpass werd genoemd (
https://www.ncsc.nl/actue...actorauthenticatie.html). Ik vertrouw in deze op hun oordeel dat een online passwordmanager veilig genoeg is voor mijn behoefte.
Na een maand of twee de gratis versie getest te hebben op mijn PC een maand geleden een abonnement genomen waarmee ik er ook op mobiel gebruik kan maken.
Set-up is eenvoudig, en wachtwoorden opgeslagen in browsers worden bij installatie automatisch geimporteerd.
Een van de ingebouwde tools is een security check die checkt of websites waar je een account hebt recent betrokken zijn geweest bij hacks waarbij je password mogelijk in het geding is geweest, of je dezelfde passwords op meerdere websites gebruikt (natuurlijk niet

), en of je mogelijk zwakke wachtwoorden hebt. Daar waar de check problemen ontdekt kun je rechtstreeks naar de betreffende site klikken om je password te vervangen door een sterk door Lastpass gegenereerd password. Afhankelijk van hoe netjes je was voordat je Lastpass begon te gebruiken kost dit natuurlijk even tijd.
Er zijn plugins voor verschillende browsers waarmee het gebruik echt naadloos is. Op mijn werk kan ik geen plugins installeren, maar je kunt ook toegang krijgen tot je "Vault" via een webinterface, zodat je ook op dichtgetimmerde netwerken niet onthand bent.