HP iPAQ hx4700 Review

Femme
11 oktober 2005, laatste update op 11 oktober 2005, 7.992 views

HP iPAQ hx4700

Pluspunten

• Beeldkwaliteit en resolutie
  • Prestaties
  • Bouwkwaliteit

Minpunten

• Overhitting bij hoge processorbelasting in warme omstandigheden

De iPaq HX4700 is het huidige topmodel in de pda-range van HP. Het apparaat beschikt over een weldaad aan features, waarvan het grote 4 inch vga-scherm, de 624MHz Intel PXA270-processor, het geheugen van 192MB en geïntegreerd 802.11b WLAN het meest in het oog springen. Ik heb de HX4700 inmiddels ruim driekwart jaar in gebruik en ben er, op een paar kleine mankementen na, nog steeds zeer tevreden over. Ik gebruik het apparaat voornamelijk voor gps navigatie en daarnaast zo nu en dan als zakagenda, notitieblokje, mobiele browser en game handheld. Ik ben géén pda-freak die de uiterste mogelijkheden van een handheld opzoekt. Mijn beoordeling van de HX4700 heeft daardoor een redelijk beperkte scope: ik heb er nauwelijks extra software op geïnstalleerd en hij wordt ook nauwelijks autonoom gebruikt (meestal in de auto, dus vaste stroomvoorziening), maar degelijkheid is wel belangrijk vanwege het gebruik voor gps navigatie.

Het eerste dat opvalt wanneer je de HX4700 in gebruik neemt is het grote scherm dat door zijn hoge hoge resolutie een fantastische scherpte heeft. In combinatie met Cleartype is de tekstweergave zo scherp dat het bijna de vergelijking met drukwerk kan doorstaan. Het beeldscherm produceert prachtige, volle kleuren, heel wat beter dan de brakke kleurweergave van de iPaq H2210. Dankzij de hoge resolutie - het scherm telt vier keer zoveel pixels als een normale QVGA display - is browsen op de HX4700 een aanzienlijk plezieriger ervaring. De HX4700 is daadwerkelijk nuttig voor het bekijken van normale, niet-aangepaste websites zoals webforums en nieuwssites. News.com is bijvoorbeeld uitstekend leesbaar op de HX4700. Het scherm is ook goed geschikt voor het bekijken van foto's. Er zijn veel mensen die twijfelen aan het nut van vga resolutie op pda's. Ik vind het een enorme verbetering.

De combinatie van een snelle processor, groot beeldscherm en hoge resolutie maakt de HX4700 ideaal voor gps navigatie, vooral als de navigatiesoftware geschikt is voor vga. Bij TomTom Navigator is dat het geval vanaf versie 4.40. Sinds 5.10 draait TomTom helemaal stabiel in vga. Vga in TomTom betekent dat je simpelweg vier keer zoveel kaartmateriaal in beeld hebt. Dat is even wennen omdat alle details een stuk kleiner worden, maar uiteindelijk ben ik er erg tevreden met het betere overzicht. Het zoomen en roteren van de kaart loopt erg soepel en dankzij de snelle processor gaat het berekenen van lange routes erg vlot. Het scherm is onder normale omstandigheden goed afleesbaar in daglicht. Alleen bij laagstaande zon van achteren of zeer fel daglicht dat wordt weerkaatst via de kleding van de bestuurder is het scherm moeilijker afleesbaar.

Eva heeft op de HX4700 een nogal schel stemmetje wat niet altijd even prettig is om aan te horen. Dankzij het schelle stemmetje is ze wel goed in staat om verstaanbaar te blijven als de radio op een wat hoger volume staat. Het stemgeluid kan veel beter als je de HX4700 aansluit op een externe speaker zoals een Creative Travelsound, maar dan verzuipt Eva wel in het geluid van de radio. De combinatie TomTom 5.10, externe luidspreker en SIRF III gps-ontvanger komt wat mij betreft op vrijwel gelijk niveau als professionele fabriekssysteem. Je mist wat handigheidjes zoals automatisch muten van het geluid en uiteraard is een fabriekssysteem mooier geïntegreerd, maar daar staat tegenover dat een HX4700 met TomTom veel goedkoper is en dankzij het touchscreen een superiere bediening heeft waar veel fabriekssysteem niet aan kunnen tippen. De kaartweergave van TomTom vind ik persoonlijk duidelijker dan de systemen van Audi, BMW, Ford en Volvo.

Degelijkheid is erg belangrijk als je een pda op dagelijkse basis voor gps navigatie gebruikt. Door het voortdurend opbergen van de pda, meenemen in de kontzak of rugzak en schuiven in- en uit de houder heeft een navigatie-pda een zwaar bestaan. Het is bijna onvermijdelijk dat het apparaat een of meerdere keren op de grond zal vallen. Gelukkig zijn mijn ervaringen met de HX4700 erg positief. Na driekwart jaar is de enige zichtbare beschadiging dat de magneetstrip van het plastic afdekkapje voor de display heeft losgelaten. Ook een harde kennismaking met een tegelvloer kon de HX4700 niet deren. Bij mijn iPaq H2210 was dat wel anders, die viel van ellende uit elkaar. Rubbers, accudeksel, cursorknop: alles liet los.

Het grootste manco van de HX4700 is de hoge warmteproductie. Als ik 'm in warme omstandigheden in de auto achterlaat terwijl TomTom blijft draaien, is de temperatuur na een supermarktbezoekje zo sterk opgelopen dat een kort verblijf in het airco-gekoelde dashboardkastje noodzakelijk is om de HX4700 weer bij bewustzijn te brengen. Het fenomeen doet zich alleen voor als het erg warm is, maar kan zeker in auto's zonder airco voor problemen zorgen op hete zomerdagenr.

Over de ontvangskwaliteit van de WLAN-verbinding ben ik erg tevreden. Het is verbazingwekkend dat zo'n klein apparaatje zo'n goed bereik kan hebben. Al rijdend in een stad pikt hij bij elk stoplicht wel een netwerk op. Het touchpad van de HX4700 gebruik ik nooit. Ik heb hier dan ook geen klachten over. Wat mij betreft had het touchpad achterwege mogen blijven zodat er afmetingen van de behuizing kleiner konden zijn. De HX4700 is natuurlijk geen compacte pda, maar dat is de prijs die je betaalt voor een groot vga scherm. De prijs van de HX4700 is inmiddels gezakt tot minder dan 450 euro en dat vind ik zeker niet onredelijk voor een pda met deze mogelijkheden en bouwkwaliteit. Al met al ben is dus erg tevreden met de Hx4700.

Heb jij ook een HP iPAQ hx4700?

Mooie review. Ik wou hem ook kopen maar ik heb alleen geen zin om tot zomer 2006 te wachten op de nieuwe windows.

Misschien komt HP binnenkort wel met een opvolger voor de 4700.
Mooie review.
Ik heb er zelf ook 1 geschreven. En ik heb m ook al geruime tijd in gebruik. In totaal had ik toch iets meer dan € 1.000,- uitgegeven om een ideale HX4700 samen te stellen.

Ik vind het wel jammer dat je niet meld in de review dat windows standaard 320x240 draait. Zoals je kan zien bij de browser (1e plaatje). Is in mijn ogen toch een nadeel.
Je inbouw ziet er wel echt strak uit.

Heb je trouwens een screenprotector er overheen zitten?

Voor de schelle stem van Eva heb ik een oplossing. Ik kies voor de Stem van John Cleese, Ozzy Osbourne, Darth Vader of toch misschien Homer Simpson :Y) (Tomtom celebrity voices pack)
Is het bij de HX4700 ook het geval dat tomtom nog wel eens vastloopt?
verder vind ik die inbouw wel mooi gemaakt in de auto zit deze houder er standaard bij?
TomTom 5.1 draait erg stabiel. De enige vastlopers die ik heb gehad werden veroorzaakt door hitte problemen op zomerse dagen in een stilstaande auto.

De houder is afkomstig van Brodit. Ze zijn niet goedkoop maar Brodit heeft wel voor zo'n beetje elk denkbare pda en auto een oplossing.
Ik draai dan ook op TT5.1 maar het gebeurd regelmatig dat hij dus vastloopt (scherm bevriest) en ik alles af moet sluiten en de TT overnieuw op moet starten.
En bedankt voor de tip van Brodit.
Zo, dat is een heel verhaal (waarvoor dank).
Wat mij niet helemaal duidelijk is: Er staat "Ervaring met één exemplaar, sinds oktober 2004" en "inmiddels ruim driekwart jaar in gebruik". De datum van publicatie is 11 oktober, wat een heel jaar gebruik zou veronderstellen?

Het is tenminste vanaf 2 oktober 2005 bekend, dat de HX4700 uit productie genomen is. Dit heeft de door jou genoemde lage prijs waarschijnlijk medeveroorzaakt.
De grote vraag is natuurlijk: nu kopen, of wachten op de waarschijnlijk duurdere en zeker in het begin instabielere opvolger?
Jammer dat je daar geen aandacht aan hebt besteed.

Overigens heb ik ook geen klachten over de HX4700, want ik heb er geen... ("Het touchpad van de HX4700 gebruik ik nooit. Ik heb hier dan ook geen klachten over.") :)