Wordt verwacht

Sonos Sub Zwart Review

20 juli 2015, laatste update op 10 februari 2016, 13.371 views Rapporteer

Sonos is zeer goed systeem met een uitstekend gebruiksgemak. De Sub is een goede toevoeging aan de Sonos line-up. De Sub neemt weinig plaats in en goed afgewerkt. Geluidskwaliteit is in orde. Nadeel is dat de Sub enkel via de zone te bedienen is. De Sonos Sub is pittig geprijsd.

Pluspunten

• Superieure geluidskwaliteit
  • Goed afgewerkt
  • Makkelijk te installeren en te bedienen met de Sonos app

Minpunten

• Duur
  • Gevoelig voor stof
  • Niet snel los te bedienen, enkel geintegreerd met andere speakers

Over SONOS

Voor wie niet bekend is met het Sonos systeem. Sonos is een intelligent draadloos audio systeem. Sonos brengt alle muziek samen in één app, die vervolgens vanaf elk apparaat bediend kan worden.

Achtergrond/reden aanschaf

Als fervent audio- en muziekliefhebber had ik na heel wat jaren in de woonkamer al een behoorlijke verzamelijk spullen opgebouwd. Een Harman Kardon 5.1 surround set, Onkyo versterk, Rotel voorsterker, Eind versterk, Focal chorus standalone boxen en twee Sonos Play 5 boxen. Ik betrapte mijzelf erop dat ik de high-end audio apparatuur steeds minder ging gebruiken en sneller koos voor het gemak waarmee Sonos is te bedienen. Even snel de iPhone uit de broekzak voor een laatste check in de hitlijsten. Of de lounge muziek al van boven aanzetten, voordat beneden het ochtendritueel start. Na lang wikken wegen toch besloten alles in te ruilen en te gaan voor alles en alleen Sonos.

Sonos Sub

Omdat ik ook de Harman Kardon 5.1 surround set en Onkyo versterker ging inruilen moest er voor de TV iets terugkomen. Ik ben gegaan voor een Sonos Soundbar, Sub en twee Play 1 speakers. De review is met name gericht op de Sub, maar moet toch niet zonder de overige componenten gezien worden, omdat de Sub niet zonder de Soundbar kan.

Eenmaal uit de doos valt direct op hoe groot de Sub is. De Sub is echt enorm! Op de onderstaande foto staat de Sub afgebeeld naast een Play1 en Play5 speaker. De Play5 speaker is ook geen kleine jongen, maar de Sub doet er nog een schepje bovenop;

De Sub moet echt met twee handen worden getild, want het ding is zwaar! 16 kilo om precies te zijn. Verder is de Sub heel netjes afgewerkt. Wat opvalt is het glimmende design. Dit is ook meteen een nadeel want de Sub hapt stof. Er schijnt trouwens ook een editie te zijn die mat is. Deze schijnt minder last te hebben van vastzittend stof.

Aan de onderkant bevinden zich twee ingangen. Eentje voor de stroom en eentje voor ethernet. Die voor ethernet is optioneel, want als een van de andere apparaten al verbonden is met het Sonos netwerk is een ethernet kabel niet nodig.

Verder valt op dat de Sub niet heel breed is. Hierdoor is hij makkelijk naast een bank of kast te plaatsen. De subwoofer van de Harman Kardon set nam toch veel meer ruimte in beslag.

Installatie

Het installeren gaat, zoals alle producten van Sonos, heel makkelijk. Kiezen om een nieuw apparaat toe te voegen, de knop op de Sub indrukken en de wizard doorlopen. Bij het doorlopen van de Wizard is het mogelijk de kracht van de Sub in te stellen en is er een optie Placement Adjustment. Deze laatste optie draait het geluid 180 graden. Afhankelijk of de Sub links of rechts van de kast staat is het handig deze optie aan of uit te zetten.

Geluidskwaliteit

Op de geluidskwaliteit valt echt niets af te dingen. Het geluid is echt super!! Veel beter dan de Subwoofer die ik voorheen had bij de set van Harman Kardon. De Playbar zonder Sub klinkt toch echt heel anders, dus voor ieder die een Playbar heeft kan ik een extra Sub van harte aanbevelen.

Een nadeel vind ik dat de Sub, Playbar en Play1 speakers allemaal worden gezien als een enkele "room". Ik zou graag een optie zien om de Sub even snel in kracht bij te schakelen of juist te dempen in het geval ik muziek speel of tv kijk. Deze optie is er wel, maar hiervoor moet je 4 lagen diep in het menu duiken. Wellicht in een toekomstige update...

Samenvattend

De Sonos Sub is een waardevolle toevoeging op de Sonos Playbar. Neemt weinig plaats in en de kwaliteit is zeer hoog. Afwerking dik in orde en geluidskwaliteit is heel erg goed. De Sonos Sub is pittig geprijsd. Alleen te bedienen in combi met andere Sonos speakers.

Heb jij ook een Sonos Sub Zwart?

Met alle respect voor het goed te bedienen en kleine handige schattige sonos systeem, maar "Superieure geluidskwaliteit"?

Misschien als je een nog slechtere set gewend was dan.

Ik heb de sub en andere sonos componenten meerdere malen gehoord, maar echt goed geluid geeft dit niet.

Mbt de sub: OK, het dreunt en maakt "indrukwekkend" lawaai, maar een goede, strakke, enigszins natuurlijke laagweergave met het nodige detail? Nee.
Zoals? Zijn die ook draadloos? Hebben die ook zo n chique design?
Ik weet niet wat jij zelf superieur vind maar ik heb gisteren bij MM Sonos Base uitgebreid getest met alle lose speakers en voor mij was dat 2 x superieur geluid!

[Reactie gewijzigd door kardox op 23 juli 2024 16:18]

Disclaimer: ik weet niks van Sonos.

Ik lees in je review dat je de Sub niet los kan gebruiken. Voor een subwoofer op zich niet vreemd. Maar de bridge (of app...) ziet de sub wel als een aparte room? Dat vind ik wel erg vreemd. Je zou verwachten dat je een subwoofer in dezelfde kamer hoort te hebben, gekoppeld aan een luidspreker (of beter, twee). Goed, als het werkt, dan werkt het... maar het klinkt niet heel logisch.
De Sub is altijd in combinatie met speakers of een Playbar. De Sub te samen met de andere speaker(s) vormen dan een 'zone'. De Sub is dan dus niet als aparte room te bedienen. Verder kan je ook niet, zonder in de instellingen te duiken, het volume van de Sub aanpassen in de zone. Het beweegt dus altijd mee met de Zone. Bij bepaalde muziek zou je soms wat meer bas willen hebben en bij andere weer wat minder. Er is geen oplossing om dit snel aan te passen.
Klinkt op zich logisch, maar dan moet je misschien nog eens kijken naar de eerste zin van de tweede paragraaf onder "Geluidskwaliteit".